· 

Is een punctie van schildklier pijnlijk? Mijn ervaring

Is een punctie van schildklier pijnlijk? Mijn ervaring

Voor een onbenullig kwaaltje kwam ik bij de huisarts. Ik moest mijn bloed laten prikken, de uitslag van het bloedprikken was een te snel werkend schildklierhormoon. Ik kreeg een onderzoek van mijn schildklier in de vorm van een echo.

 

Twee weken later voelde ik een rare bobbel in mijn keel, op de onderzijde van mijn keel was een zwelling ontstaan. Uit het echo-onderzoek kwam naar voren dat mijn hals verder onderzocht moest worden, daarom kreeg ik een schildklierpunctie.  Of de lichamelijke behandeling pijn zou doen kon niemand me vertellen. Daarom deel ik in dit artikel mijn ervaring.

In een schildklierpunctie pijnlijk? Mijn ervaring
In een schildklierpunctie pijnlijk? Mijn ervaring

Een bobbel in de keel heeft het te maken met de schildklier?

Toen de huisarts mijn klieren in mijn hals ging controleren, kwamen we beide tot dezelfde conclusie het leek wel of de linkerkant van mijn keel iets dikker was dan de andere kant. Hierdoor werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis in Voorburg om een echo te laten maken van de zwelling. 

Best wel gespannen ging ik naar het ziekenhuis, maar het onderzoek verliep vrij soepel. Zou het met mijn schildklier te maken hebben? De huisarts had er wel een vermoeden van. De uitslag kreeg ik een week later van de huisarts, de aangegeven bobbel aan de rechterkant bleek niks te zijn. Wel had ik aan de linkerkant drie cystes. Een cyste is een blaasje waar vocht in zit. Daarbij was er nog een grote cyste gevonden van 4 x 5 cm. De grootste moest verder onderzocht worden. Omdat het ziekenhuis in Voorburg geen puncties kan uitvoeren werd ik doorgestuurd naar een ziekenhuis in Delft.

Is een schildklierpunctie pijnlijk?

Ik wilde weten of de punctie van mijn schildklier pijnlijk zou zijn maar de arts en Google gaven mij niet veel duidelijkheid. Gespannen naar het ziekenhuis van Delft, daar wilde ze geen punctie uitvoeren maar het onderzoek opnieuw starten. Ik moest opnieuw bloed laten prikken zodat alle onderzoeken in een ziekenhuis zouden worden uitgevoerd. Bij het eerste gesprek werd ik ook lichamelijk onderzocht. Ik werd gewogen, bloeddruk werd gemeten en er werd naar mijn longen en hart geluisterd. Ik kreeg een uitgebreid gesprek met vragen over diabetes en of ik schildklierklachten had.

Bij het bloedprikken werd er gekeken naar de werking van mijn schildklier, zou de schildklier te actief zijn dan zou ik een screenshot krijgen, zo niet dan werd het een schildklierpunctie. Na een week kreeg ik te horen dat het onderzoek een punctie zou worden.

Wat is een schildklierpunctie?

Een schildklierpunctie wordt uitgevoerd met een dunne holle naald, het klinkt enger dan dat het in de praktijk is. Vooraf word je gevraagd je keel vrij te maken van kleding en sieraden. Daarna mag je gaan liggen, er wordt een kussen onder je hoofd en schouder geschoven. Je hals wordt schoongemaakt en daarna wordt er geprikt, op de echo wordt er goed gekeken waar de bobbel zit. De plek bij mij is rondom mijn strottenhoofd. Zodra der geprikt wordt mag je heel even niet meer slikken. Tijdens de prik worden er cellen opgezogen welke onderzocht worden.

 

Vooraf werd er duidelijk gezegd dat er een kans aanwezig zou zijn van maximaal 3x prikken, dit omdat er totaal genoeg cellen moeten zijn om te kunnen onderzoeken. 

Een punctie wordt vaak uitgevoerd als de arts twijfelt, de uitslag kan goedaardig maar ook kwaadaardig zijn. Bij kwaadaardig zou de uitslag uitkomen op schildklierkanker.

Hoe heb ik de punctie van de schildklier ervaren?

Er hing een fijne sfeer in de ziekenhuiskamer, ik heb vooraf zelfs nog gelachen met de echoscopist. De assistente stelde me erg op mijn gemak en elke handeling wordt vooraf goed doorgesproken. De naald kon ik al liggend een beetje zien, maar deze zag er niet eng uit. Voor het prikken werd er gevraagd of ik er klaar voor was, wat ik als fijn ervoer want bij het plaatsen van de kroon voelde ik plotseling  uit het niets de verdoving.

 

De prik voelt niks anders aan dan dat er in je vinger geprikt wordt. Aangezien er geen bloed maar cellen moeten worden opgezogen gaat de specialist een paar keer met de naald naar boven en naar beneden, dit voel je maar het doet geen pijn. De assistent geeft aan hoeveel cellen er zijn opgezogen, ter plekke werd er gekeken of de hoeveelheid cellen genoeg zijn. Het was iets te weinig dus ik werd een tweede keer geprikt, dit ging op dezelfde wijze. Daarna waren er totaal voldoende cellen. Totaal duurde de behandeling inclusief uitleg en ontsmetten 20 minuten.

Hoe lang wachten op de uitslag?

En nu is het twee weken wachten op de schildklier punctie uitslag, zelf vind ik het nog best wel lang duren. Het is toch spannend  de bobbel in mijn keel in de linker schildklier kwab was groter geworden, gaat het muntje naar rechts of naar links vallen? Mocht de uitslag niet positief zijn dan is het wel goed te behandelen zei de arts. 

Heb jij wel eens een punctie van je lichaam gehad?

Uitslag schildklierpunctie

Er zijn geen negatieve cellen gevonden dus de uitslag van de schildklierpunctie is positief. Wel is de bobbel op mijn linker schildklier kwab wat gegroeid. Over drie maanden moet ik terugkomen en nog een keer een punctie doen.

 

* Helaas kan ik niet terug reageren op reacties wel kan je contact met me opnemen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 9
 • #1

  Claire (donderdag, 01 september 2022 18:02)

  Jeetje wat heftig! Ik ga heel hard voor je duimen dat de uitslag positief zal zijn. Beterschap!

 • #2

  Frederique (donderdag, 01 september 2022 18:52)

  Succes, twee weken is inderdaad lang om zo in spanning te zitten. Ik heb twee keer een punctie gehad, een keer hetzelfde als jij en dat vond ik enorm spannend maar niet pijnlijk. De andere keer was in mijn borst, dat vond ik op zijn minst gezegd 'iets minder prettig'.

 • #3

  Nienke (donderdag, 01 september 2022 20:47)

  Jeetje, heftig nieuws! Ik ga voor je duimen. Wel fijn dat je jouw ervaring hebt opgeschreven, kan me voorstellen dat het fijn is om te weten wat er komen gaat.

 • #4

  Tessa (vrijdag, 02 september 2022 13:49)

  FIjn dat je jouw ervaringen met een schildklier punctie gedeeld heb. Hopelijk is de uitslag goed

 • #5

  Nicole Orriëns (vrijdag, 02 september 2022 13:51)

  Het klinkt heel eng, maar als ik het zo lees valt het eigenlijk best wel mee. Fijn dat je dit zo opschrijft. Dat zal vast veel mensen kunnen helpen.

 • #6

  Linda (vrijdag, 02 september 2022 16:17)

  Wat heftig! Maar fijn dat de punctie zelf meeviel. Mij lijkt die 2 weken ook wel erg lang.. hopelijk nemen ze eerder contact op.

 • #7

  Linda Meester (zondag, 04 september 2022 09:08)

  Nee ik heb nog nooit een punctie gehad in mijn lichaam

 • #8

  Wanda (zondag, 04 september 2022 19:15)

  Ik heb het zelf nog niet meegemaakt, maar een collega wel en zij zag er enorm tegenop, maar het viel haar uiteindelijk mee. Bij haar is het muntje de goede kant opgevallen, dus fingers cross dat dat bij jou ook het geval is!

 • #9

  Marjoleine (maandag, 26 september 2022 19:26)

  Dank je wel voor je verhaal. Ik krijg morgen deze punctie, dus jouw ervaring stelt me gerust over de pijn die het gaat doen. Hopelijk was bij jou de uitslag in orde ��