· 

Masterclass overgang: herken de vage klachten

Masterclass overgang: herken de vage klachten

Toen ik werd benaderd om de Masterclass "Overweg met de Overgang te volgen, was ik meteen enthousiast. Ik heb zelf vage klachten, maar ik had geen idee of ik nu echt in de menopauze was beland. Een uitgebreide uitleg over de overgang en de hormonen sprak mij wel aan. Graag wilde ik de symptomen herkennen en kijken of ik via tips de overgang makkelijker kon ervaren.

Masterclass Overgang: uitleg vage klachten
Masterclass Overgang: uitleg vage klachten

Leer je lichaam te begrijpen tijdens de overgang

In de masterclass "Overweg met de Overgang leert Marianne Bleumink je alles over je lichaam tijdens de overgang. Marianne is biomedicus en docent en weet veel over de werking van het menselijk lichaam, hormonen en de overgang zijn haar specialiteit. Op een fijne manier leert ze hoe je lijf verouderd om een natuurlijke wijze. In de overgang gaat het vrouwelijke lichaam van de vrouw van vruchtbare fase terug naar onvruchtbare fase.

 

In Nederland zijn 2,4 miljoen vrouwen in de leeftijd van 40-60 jaar., de periode dat de overgang gaat beginnen. 85% van de vrouwen heeft klachten in de overgang, alleen herkennen alle vrouwen niet alle klachten. Veel vrouwen kennen de bekende symptomen zoals opvliegers en nachtzweten, maar er zijn in de beginfase veel meer symptomen zichtbaar. Meerdere vrouwen denken dat ze overprikkeld zijn en een burn-out hebben of misschien moeten switchen van baan, maar niks is minder waar je hormonen zijn uit balans en daarom functioneer je even wat minder. 

 

Deze masterclass is geschikt voor vrouwen van 30 tot 40 jaar en voor vrouwen in de overgang. Via de uitleg leert de vrouw de klachten herkennen. Je gaat inzien dat stress een factor is welke er voor zorgt dat andere hormonen niet meer goed functioneren, waardoor je in disbalans raakt. Je krijgt handige tips mee hoe je je leefstijl kan veranderen zodat je minder last hebt van de klachten.

Masterclass "Overweg met de Overgang"
Masterclass "Overweg met de Overgang"

Hoe werken je hormonen?

De verschillende hormonen worden besproken, hoe werken Progesteron en Oestrogeen? En wat betekenen de hormonen voor het vrouwelijk lichaam? Als je begrijp wat de werking van het hormoon is, dan weet je ook waarom je klachten krijgt.  Als het hormoon verminderd en uiteindelijk helemaal niet meer aanwezig is in het lichaam, dan zie je langzaam de klachten verdwijnen. 

 

Progesteron en Oestrogeen zijn een van de belangrijkste hormonen, welke bij vermindering voor veel onrust zorgen in het vrouwelijk lichaam. Hierbij een klein overzicht van de functie van de hormonen:

Progesteron zorgt ervoor dat:

 • Ani verouderingshormoon
 • Je voelt je rustig
 • Goede nachtrust
 • Je voelt je happy

Oestrogeen zorgt ervoor dat:

 • Je hebt een goede concentratie
 • Goed geheugen
 • Soepele gewrichten
 • Is een zwangerschapshormoon

Vanaf je 37ste maak je steeds minder eicellen aan, de hormonen worden minder. Je kan je voorstellen dat er tijdens het proces klachten gaan ontstaan, zoals onrustig, depressief, geen blij gevoel, stress en gewrichtsproblemen.

Mijn ervaring met de masterclass "Overweg met de Overgang"

Mijn ervaring met de masterclass "Overweg met de overgang" is zeer positief. Ik heb in een kort termijn heel veel geleerd van hoe hormonen in de hersenen werken tot een verstoorde hormoonbalans. Nu begrijp ik nog meer waarom ik vaker geprikkeld, gestrest ben of me zo maar on happy voel: ik ben in overgang!

 

Omdat ik de mirena spiraal gebruik en geen bloedingen meer heb, kon ik niet nagaan of ik nog een regelmatig cyclus had. Wel zag ik dat het niet meer zo ritmisch was als een paar jaar terug. Nu denk ik dat ik al veel langer vage klachten heb ervaren.

 

Het stukje over de negatieve spiraal, als je niet goed slaapt, vermoeid opstaat en daardoor een kort lontje hebt, is te doorbreken met onder andere voeding. Ik wist dat gezonde vitamines belangrijk waren, maar voor een vrouw in de overgang zijn vitaminen D zeer belangrijk.

De uitleg heeft me rust gegeven, op een duidelijke manier wordt er uitgelegd dat je lichaam nu eenmaal door de fase heen moet komen en dat je mild mag zijn voor jezelf. Je taille gaat iets verdwijnen en ja je komt waarschijnlijk ook nog wat aan, zo'n 2 tor 4 kg is toegestaan.  

Zodra je een jaar geen bloedingen meer hebt gehad kom je in de laatste fase terecht. Je lichaam heeft dan nog vier jaar nog om in een nieuwe stabiele balans te komen. Daarna zal je opbloeien en veel minder lasten ervaren. Ben je nieuwsgierig geworden naar de masterclass? Je kan de uitleg online bekijken voor €30,00.

Heb je overgangsklachten en merk je verandering in je lichaam als je 50 wordt?

Reactie schrijven

Commentaren: 14
 • #1

  Nicole Orriëns (woensdag, 18 mei 2022 18:10)

  Gezien mijn leeftijd denk ik van wel. Maar vooralsnog blijft het vooral bij een enigszins onregelmatige menstruatie.

 • #2

  Frederique (vrijdag, 20 mei 2022 09:00)

  Het is raar dat er terwijl er zoveel vrouwen ermee te maken hebben, eigenlijk zo weinig informatie over te vinden is.

 • #3

  Gemma (vrijdag, 20 mei 2022 09:42)

  Ik las vanochtend toevallig een artikel met daarin een onderzoek onder 4000 vrouwen. En dat er zo weinig over bekend is, maar dat het ook vrouwen in hun werk beïnvloed!

 • #4

  Nicole Orriëns (vrijdag, 20 mei 2022 10:40)

  Eigenlijk best bijzonder dat er een masterclass is wat je als vrouw overkomt. Is er ook een masterclass puberteit denk ik nu?

 • #5

  Claire (vrijdag, 20 mei 2022 11:47)

  Wat een goed en informatief artikel! Ik heb er zelf nog geen last van maar het lijkt mij wel een hele overgang inderdaad.

 • #6

  Rory (vrijdag, 20 mei 2022 15:33)

  Tja, ik ben er niet echt mee bezig en heb ook niet hele gerichte klachten. Wel dat ik al een tijdje een milde bloedarmoede heb doordat ik sneller menstrueer (eens in de drie weken) en ook flink. Ik weet dat (eventueel) aan de vaccinaties maar het zou zomaar ook met ouder worden te maken kunnen hebben. Ik heb een boek van Isa Hoes en Medina Schuurman met de overgang als onderwerp. Maar ik heb nog niet de tijd (of zin) gehad om het door te lezen eerlijk gezegd.

 • #7

  Tessa (zaterdag, 21 mei 2022 19:01)

  Fijn dat je zoveel aan deze masterclass hebt gehad.

 • #8

  Wanda (zondag, 22 mei 2022 17:57)

  Soms denk ik wel dat het bij mij is begonnen, want ook ik heb soms onverklaarbare vage klachten, kan doodop wakker worden terwijl ik volgens mijn horloge dan 8 uur aaneengesloten heb geslapen.

 • #9

  Linda Meester (maandag, 23 mei 2022 09:59)

  Ik zit er al 5 jaar in en ben voor mijn gevoel aan het einde van deze periode gekomen zonder al te zware klachten

 • #10

  Annelore (woensdag, 25 mei 2022 09:26)

  Ik zit er gelukkig nog niet in en ben er momenteel nog niet mee bezig. Maar net als met menstruatie, puberteit etc vind ik het jammer dat er ook rond de overgang nog wel een soort van taboesfeer hangt af en toe. Het hoort er gewoon bij, met alle fijne en minder fijne kanten.

 • #11

  Krystle (woensdag, 25 mei 2022 20:20)

  Nee, tot nu toe heb ik geen klachten.... hopelijk blijft dat ook nog even zo, maar ben nu 39 dus ben bang dat het er ooit wel aan zal komen

 • #12

  Deborah (maandag, 30 mei 2022 15:57)

  Als je vrouw bent krijg je het er gewoon bij. Jammer maar helaas. Gelukkig wordt er wel steeds meer en makkelijker over gesproken en wordt er ook steeds meer duidelijk. Ik ben heel benieuwd hoe ik door deze fase ga komen hahaha.

 • #13

  Sherry (maandag, 30 mei 2022 20:40)

  Ik heb gelukkig geen overgangsklachten maar ik ben pas begin dertig dus dat is dan ook nog even afwachten. Maar goed een leeftijd zegt niets over symptomen en ziektes. Goed artikel.

 • #14

  Merel | De Mamagids (dinsdag, 31 mei 2022 09:26)

  Interessant! Ben het eens met een aantal reacties dat het raar is dat hier eigenlijk zo weinig over bekend is, terwijl het toch een behoorlijk cruciale fase is in een vrouwenleven. Ik ben 38, heb nog geen klachten voorzover ik weet. Maar ik verwacht dat het binnen nu en vijf jaar wel gaat beginnen. In elk geval slik ik extra vitamine D, fijn te lezen dat dat helpt.