· 

10 handige tips voor het schilderen van de woonkamer

10 handige tips voor het schilderen van de woonkamer

De woonkamer schilderen het is altijd een hele klus of je nu een grote of een of kleine woonkamer hebt. Van tevoren is het belangrijk om je goed voor te bereiden met de juist muurverf. Er zijn namelijk zo veel tinten van een kleur dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In mijn woonblog geef ik je 10 handige tips voor het schilderen van je woonkamer.

10 handige tips voor het schilderen van de woonkamer
10 handige tips voor het schilderen van de woonkamer

Schilder de woonkamer met de juiste verf

Bij het schilderen van de woonkamer is het handig om vooraf een overzicht te maken. Wil je alleen muurverf gebruiken of krijgen de kozijnen ook een likje verf? Wijzonol verf heeft een uitgebreid assortiment aan verf. De Nederlandse fabrikaat staat voor kwaliteit en duurzaamheid, wat ik zelf erg belangrijk vind bij het uitkiezen van de juiste verf. En ook niet onbelangrijk de verf is makkelijk in gebruik, ieder simpel mens kan ermee schilderen.

Denk ook goed na over de ondergrond, niet elke verf kun je op hout, metaal of steenachtige ondergrond gebruiken.

Nadat je de juiste kleur op de wand hebt geschilderd kun je de verf nog dekkend maken met een transparant kleurige verf, bijvoorbeeld mat, zijdeglans of hoogglans. Heb je al deze punten verwerkt in een duidelijk overzicht? Dan kun je aan de slag!

Hoe schilder je de woonkamer?
Hoe schilder je de woonkamer?

Tien handige tips voor het schilderen van je woning

Of het nu de woonkamer is die je gaat schilderen of een ander deel van je woning, voorbereiden is het halve werk. Met deze tien handige tips zorg je ervoor dat je woonkamer er perfect uit komt te zien:

 • 1: Kies de juiste kleur: Welke kleur komt er op de muur? Het is niet altijd makkelijk om uit de vele keuzes verf de juiste kleur te vinden. Mijn tip is dan ook: ga een weekend van tevoren erop uit om de juiste verf uit te zoeken. Is jouw gewenste kleur niet aanwezig vraag dan of de kleur gemengd kan worden
 • 2: Test de kleur: Heb je de kleur uitgekozen, dan is het altijd handig om de kleur op een klein stukje van de muur te testen. Is de muurverf droog dan kan de kleur toch anders ogen doordat je veel of weinig lichtval hebt in huis
 • 3: Maak de muur klaar om te verven: Zijn er nog oneffenheden, werk deze dan eerst weg. Zorg dat de muur er goed uitziet voordat je de muurverf erop gaat schilderen
 • 4: Zorg voor tape om de plinten af te plakken: Wil je netjes verven dan is tape een handig materiaal om in huis te hebben. Met de tape kun je kleurvlakken afdekken of een scheiding maken tussen muur en plafond of muur en ramen. De tape zorgt ervoor dat je netjes in een rechte lijn schildert.
 • 5: Meubels aan de kant: Om goed te kunnen schilderen heb je ruimte nodig. De ruimte creëer je door de meubels te verwijderen, naar een andere kamer of bijvoorbeeld de tuin. Kun je de meubels niet uit de woonkamer verplaatsen, plaats de meubels dan allemaal naar één wand toe. Zodat minimaal één muur vrij is om te schilderen. Zodra de wand droog is en afgelakt, kun je de meubels verplaatsen naar de andere wand
 • 6: Spullen afdekken: Omdat een spatje verf snel gevallen is, is het handig om object met een zeil of plastic af te dekken. Denk hierbij aan de vloer, verwarming, planken en meubels die niet beschadigd mogen worden
 • 7: Grondverf of primer op de muur: Grondverf of primer is een basislaag voor het schilderwerk. Dankzij de grondverf hecht verf beter aan het oppervlak.
 • 8: Trek oude kleding aan: Heb je nog oude kleding in de kast liggen? Dan kan je deze goed gebruiken voor als je gaat schilderen. Er wil nog wel eens wat verf op de verkeerde plek terecht komen, en het zou zonde zijn als dat op je goede kleren terecht komt
 • 9: Zorg voor materiaal om mee te verven: Zorg voor het juiste materiaal. Heb je kwasten nodig, moet de kwast dan dik of dun zijn? Ga je de wand schilderen dan zijn verfrollers weer erg handig, deze zijn ook in verschillende maten verkrijgbaar
 • 10: Niet gestoord willen worden: Zorg ervoor dat je op de dag dat je gaat schilderen niet gestoord wordt. Maak geen afspraken, breng de kinderen bij een oppasadres en zet je telefoon uit. Zodat je in een keer grote gedeeltes kunt schilderen. Dit geldt ook voor het toilet verven

Heb je alle 10 tips uitgevoerd, dan kun je beginnen met schilderen. 

Heb jij wel eens de woonkamer geschilderd?

Reactie schrijven

Commentaren: 25
 • #1

  Krystle (dinsdag, 05 oktober 2021 15:24)

  Ja zeker! Niet echt mijn favoriete klus haha. Een test stukje op de muur had ik ook en ik was tevreden dus de hele muur gedaan. Toen het er allemaal op zat vond ik het toch niet zo mooi dus kon ik weer opnieuw beginnen!

 • #2

  Janet (dinsdag, 05 oktober 2021 18:53)

  Ohh dit is echt niet mijn favoriete klus. De laatste keer, bij de verhuizing naar ons nieuwe huis, hebben wij het huis laten schilderen door een schildersbedrijf. Het kost wat, maar het heeft ons heel veel tijd en moeite bespaard.

 • #3

  Tessa (dinsdag, 05 oktober 2021 19:12)

  Wat een handige tips allemaal. Ik heb mijn woonkamer maar 1 x geverfd en dat was toen ik er ging wonen

 • #4

  jasmina (donderdag, 07 oktober 2021 08:17)

  Handige tips,dankjewel! Mijn moeder gaat binnenkort verhuizen dus daar gaan we ook schilderen.... :D

 • #5

  Fallon (donderdag, 07 oktober 2021 08:20)

  Als je eens wist hoelang ik heb gedaan voordat ik de juiste kleur voor mijn woonkamer heb gekozen man man man! Haha, het zit er inmiddels wel al 1 jaar op hoor maar wat een gedoe zeg.

 • #6

  Nicole Orriëns (vrijdag, 08 oktober 2021 10:47)

  Ik heb wel een keer een muurtje geverfd in onze keuken. Knalgeel...

 • #7

  Tessa (vrijdag, 08 oktober 2021 16:56)

  Handig artikel heb je weer geschreven. Ik heb mijn een keer mijn huiskamer geverfd. Het enige wat ik elk jaar of om het jaar verf is mijn balkon

 • #8

  Felice (zondag, 10 oktober 2021 08:33)

  niet mijn favo werkje...mijn muren zijn altijd wit, dus testen met verf hoef ik niet. maar de rest van de tips kloppen wat mij betreft helemaal!

 • #9

  Yvonne (zondag, 10 oktober 2021 08:54)

  Handige tips.. maarre.. "Breng de kinderen bij een oppasadres", haha.. dat hebben wij dus niet. Geen opvang en geen oppas. Wij schilderen dus altijd gewoon met kids erbij.. die vermaken zich met knutselen (wel in een andere ruimte) of buiten spelen. Gaat prima.

 • #10

  Sherry (zondag, 10 oktober 2021 11:00)

  Wat een goede tips. Leuke blog heb je geschreven.

 • #11

  Wanda (zondag, 10 oktober 2021 11:52)

  Vooral het testen van de kleur is wel een goede tip! Wij hebben dat jaren geleden niet gedaan en kwamen er toen achter dat de kleur lichter uitviel dan in de winkel. Geen probleem gelukkig, maar het is wel fijn om te kijken of het wel goed overkomt in je eigen ruimte.

 • #12

  Eva (zondag, 10 oktober 2021 22:15)

  Handig zo'n lijstje. Ik heb laatst nog een deel van de woonkamer geschilderd en had toen helaas niet zo'n handig lijstje. Waardoor ik toch nog weer iets bij de winkel moest halen.

 • #13

  rory (maandag, 11 oktober 2021 13:40)

  Heel eerlijk? Nog niet sinds we hier wonen (en dat is al sinds 2001, kuch). Maar nog eerlijker. Wij laten het doen, want als we het zelf gaan doen is er denk ik oorlog en een verknalde woonkamer en keuken. Iets met twee linkerhanden.

 • #14

  Mitchel Kleuver (dinsdag, 12 oktober 2021 09:38)

  Zet ook de bel bij de voordeur uit. Dat kan ook schelen als je niet gestoord wilt worden.

 • #15

  Tania (dinsdag, 12 oktober 2021 14:13)

  Wij moeten net de hele benedenverdieping schilderen. We gaan voor gewoon wit en leggen dan accenten in de decoratie.

 • #16

  Deborah (dinsdag, 12 oktober 2021 15:22)

  Oooh ja vooral het niet gestoord willen worden is een dingetje. Tot nu toe heb ik nog nooit een woonkamer hoeven schilderen. Dit hebben wij laten doen. Mijn werkkamer/sportkamer is wel door ons zelf onder handen genomen. Daarbij was het schilderen zelf nog niet zo'n ding. Maar het goed afplakken van de andere muren wel haha.

 • #17

  Cynthia (dinsdag, 12 oktober 2021 15:39)

  Ik houd wel van schilderen. Al is het inmiddels lang geleden. Misschien binnenkort de slaapkamer!

 • #18

  An Van Assche (woensdag, 13 oktober 2021 16:54)

  Die kleur kiezen is het moeilijkste. Het mag eigenlijk niet misgaan hé. Laatst heb ik hiervoor advies gevraagd. Om zeker te zijn.

 • #19

  Mieke | mieks mind (woensdag, 13 oktober 2021 20:08)

  wat een handige tips voor mensen die willen gaan schilderen. Ik sla over want ik heb een huurwoning, dus houd het zo

 • #20

  Manon (vrijdag, 15 oktober 2021 11:07)

  Vroeger wel eens muurtje om de kamer een nieuwe look te geven, maar nu al jaren niet meer gedaan.

 • #21

  Mandy (woensdag, 20 oktober 2021 15:10)

  Ik heb wel eens bij mijn zus geschilderd, ik vind dat wel leuk! Kan niet wachten tot ik mn eigen huissie heb en lekker kan schilderen, hoe ik alles wil

 • #22

  EvenDelen.be (maandag, 03 januari 2022 12:06)

  Ik zou de hal van de boven verdieping willen herinrichten.
  De eerste stap 'kleuren' kiezen vind ik al de moeilijkste.
  Ik denk dat ik gewoon even mijn gevoel ga volgens en iets uitproberen.
  En hopen dat het goed komt.

 • #23

  Frederique (dinsdag, 08 februari 2022 06:48)

  Ja en ik ben er echt slecht in maar oefening baart kunst. Goede tips allemaal. Ik heb laatst ook hele handige testers ontdekt bij de verfwinkel. Iets van 2 euro waren ze, mini rollertjes. Dan kon je meerdere kleuren testen zonder steeds een hele pot te kopen.

 • #24

  Fallon (dinsdag, 15 februari 2022 09:03)

  Toevallig ben ik nu bezig met het schilderen van de trap. Lastiger dan een muur kan ik je vertellen haha! De droogtijd, het wederom lakken om het een goede laag te geven en vooral het wachten! Blij als het af is.

 • #25

  Sanne (dinsdag, 19 april 2022 22:39)

  Nog een extra tip, een doek om de vloer te bedekken is ook handig. Dat van die primer ga ik wel onthouden. Een verf kiezen vind ik altijd zo moeilijk. Soms lijkt een kleur mooi maar als je ze dan gebruikt op de muur. Vind ik het minder mooi.