· 

10 tips om te fotograferen in het wild

10 tips om te fotograferen in het wild

Fotograferen in het wild is een geweldige manier om de natuur te verkennen en prachtige beelden vast te leggen. Er is iets speciaals aan het vastleggen van wilde dieren en planten in hun natuurlijke habitat.

 

Hier zijn enkele redenen waarom fotograferen in het wild zo leuk is, en tien tips om de beste beelden te krijgen. Inspiratie over de lens om het wildlife goed op de foto te zetten tot het oefenen om bewegende dieren te fotograferen.

Wild fotograferen, hoe doe je datt?

Kom in contact met de natuur

Fotograferen in het wild is een geweldige manier om buiten te zijn en in contact te komen met de natuur, bijvoorbeeld door wilde dieren te spotten in Achterhoek. Je kunt wandelen, klimmen en kamperen in prachtige gebieden en tegelijkertijd een fotocamera bij de hand hebben om deze momenten vast te leggen. Dit geeft een gevoel van vrijheid en avontuur, en het kan een geweldige manier zijn om de stress van het dagelijks leven te verminderen.

Ben creatief

Fotograferen in het wild biedt de mogelijkheid om creatief te zijn omdat er geen regels of beperkingen zijn waar je je aan moet houden. Je kunt experimenteren met verschillende perspectieven, composities en technieken om unieke beelden te creëren die de natuur op een bijzondere manier weergeven. Bovendien kan het fotograferen in de wildernis je uitdagen om buiten je comfortzone te treden en nieuwe ideeën te ontdekken. Door creatief te zijn bij het fotograferen in het wild, kan je prachtige beelden creëren die jouw persoonlijke visie weergeven en die zich

onderscheiden van de standaard natuurfoto's.

Als je geïnteresseerd bent in fotograferen in het wild, zijn hier enkele tips om je op weg te helpen:

1. Investeer in goede fotografie uitrusting. Hoewel je niet per se duur materiaal nodig hebt, is het wel belangrijk             dat  je over een goede camera en lenzen beschikt. Wild kan namelijk op grote afstand staan dus een lens die ver       kan inzoomen is aan te raden.

2. Leer de basisprincipes van fotografie. Dit helpt je om de juiste instellingen te kiezen en jouw foto's scherper en           helderder te maken.

3. Wees geduldig. Sommige onderwerpen, zoals wilde dieren, kunnen moeilijk te vinden zijn en vereisen dat je              veel geduld hebt. Ook zal je op grote afstand moeten fotograferen omdat het geluid van bijvoorbeeld brekende t      takken de dieren afschrikt.

4. Maak gebruik van het licht. Probeer het licht zo goed mogelijk te gebruiken om je foto's interessanter te maken.

5. Wees respectvol. Onthoud dat je jezelf in de natuur bevindt en dat je jezelf aan de regels en wetten moet                       houden. Wees ook respectvol naar het wild en verstoor het niet.

6. Gebruik de juiste lens. Een telelens is bijvoorbeeld handig voor het fotograferen van wilde dieren op afstand,               terwijl een groothoeklens meer geschikt is voor landschapsfotografie.

7. Maak gebruik van de juiste tijdstippen. De beste tijd om foto's te maken is vaak 's ochtends of 's avonds,                         wanneer het licht het mooist is. Dit noemen ze ook wel “het gouden uur”.

8. Wees voorbereid op weersomstandigheden. Het weer kan snel veranderen in de wildernis, dus zorg ervoor dat

     je voorbereid bent op regen, sneeuw of andere weersomstandigheden.

9. Oefen het fotograferen van beweging. Probeer om bewegende onderwerpen zoals vogels of dieren vast te l                 leggen door gebruik te maken van een hoge sluitertijd. Het kost wat moeite en tijd om bewegende objecten te            leren fotograferen, maar wanneer je het onder de knie hebt zal je zien dat het de moeite waard was!

10. Maak gebruik van een statief. In de wildernis kan je vaak geen stabiel oppervlak vinden om je camera op te                 zetten, gebruik daarom een statief voor scherpere en stabielere foto's, om bijvoorbeeld

      wilde paarden te spotten.

wilde dieren op de foto zetten

Waarom is een telelens belangrijk bij wild fotografie?

Een telelens is belangrijk bij wild fotografie omdat het je in staat stelt om onderwerpen op afstand te fotograferen zonder dat je te dicht bij hen hoeft te komen. Dit is vooral handig als je foto's wilt maken van wilde dieren of vogels die schuw of gevaarlijk kunnen zijn als ze gestoord worden.

 

Een telelens biedt ook een grotere scherptediepte, waardoor je het onderwerp scherp kunt houden terwijl de achtergrond onscherp wordt, dit zorgt voor een grotere afstand tot de achtergrond en een meer geconcentreerd beeld. Een telelens kan ook gebruikt worden om specifieke details te isoleren, zoals de ogen van een dier of de veren van een vogel, wat bijdraagt aan de storytelling van de foto.

 

In het wild fotograferen is een geweldige manier om de natuur te verkennen en te genieten van de prachtige omgeving. Door gebruik te maken van de juiste uitrusting, technieken en respectvol te zijn, kunt u prachtige foto's maken en onvergetelijke herinneringen creëren.

Dit gastenblog is geschreven door Kasia (Kasia's fotogalerie) en ik ben een fotografe. In mijn vrije tijd schrijf ik graag blogs over de newborn fotoshoot, portretfotografie en natuurlijk fotografie in zijn algeheel. Ik ga er ook graag op uit om lekker foto's in de natuur te maken en schrijf graag blogs om mensen te inspireren.

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Nicole Orriëns (donderdag, 19 januari 2023 11:29)

  Het lijkt me een hele leuke manier om buiten bezig te zijn, fotograferen! Dankjewel voor de handige tips.

 • #2

  Helen (donderdag, 19 januari 2023 12:47)

  Een leuk artikel en echt met tips dis ij nog niet wist.. dank je wel!

 • #3

  Elisa (donderdag, 19 januari 2023 13:23)

  Goeie tips! Slepen met aparte lenzen is mij alleen te veel. Gelukkig heb ik met mijn Sony RX een goede vaste lens. Al moest ik het in Oeganda bij de gorilla's wel afleggen tegen een groepsgenote met een megalens.

 • #4

  Claire (donderdag, 19 januari 2023 17:26)

  Wat een leuk artikel weer van Kasia! Hier ook fan van dieren fotograferen.

 • #5

  EvenDelen.be (vrijdag, 20 januari 2023 07:13)

  Wat een fantastische tips. Ik neem ontzettend graag foto's van dieren. Vorig jaar heb ik me hiervoor dan ook een staander gekocht waar ik mijn toestel kan op plaatsen.

 • #6

  Jouvence (zaterdag, 21 januari 2023 16:56)

  Wat een handige/fijne tips! De meeste foto's maak ik gewoon met mijn smartphone.

 • #7

  Amina (zondag, 22 januari 2023 17:43)

  Jaaaa, goede tips zeg! Ik vind dieren fotograferen zo lastig. Ik ben gek op kauwen en raven, maar als ik ze buiten wil vastleggen vliegen ze al vanaf ver weg. Zo jammer. Dus ik heb ook een telelens nodig, hahahaha!

 • #8

  Tessa (maandag, 23 januari 2023 20:04)

  Wat een fijne praktische tips In de natuur fotografeer ik graag bloemen

 • #9

  Frederique (maandag, 23 januari 2023)

  Ik vind je vijfde tip een hele goede. Helaas is het namelijk niet altijd het geval en respectvol zijn naar de dieren is juist zo belangrijk.

 • #10

  Melanie Hoogvliet (maandag, 30 januari 2023 14:06)

  Wat een goede tips! Ik vind fotograferen heel leuk! Maar ik hou van portret fotografie helaas heb ik niet altijd mensen tot mijn beschikking die model voor me willen staan. Dus misschien ga ik me wat meer richten op natuurfotografie.