· 

Mijn tiener dochter kan geen stage lopen vanwege Corona

Mijn tiener dochter kan geen stage lopen vanwege Corona

Mijn middelste tiener dochter (14) zit in haar laatste jaar en moet een keuze gaan maken, over welke richting ze op wil op school. Haar keuze is de zorg geworden.  Ze heeft interesse in werken op een kinderdagverblijf, klassenassistent of juffrouw.Maar wat precies weet ze het nog niet. Een snuffelstage, is dan wel zo handig. Een snuffelstage is een stage voor een week, waarbij je een branche uit kiest om te kijken of je dat een leuk beroep vindt. Maar we hebben bericht gekregen van school dat de stage helaas niet door gaat vanwege Corona.

Tijdens corona stage lopen
Tijdens corona stage lopen

Stageplek

Een paar weken terug kreeg mijn tiener te horen dat ze een stageplek mocht uitkiezen en zelf contact moest leggen met het bedrijf om te vragen of het mogelijk was om mee te draaien voor een week. Ik vond zelf dat mijn puber daar een beetje makkelijk in was. Mijn dochter stond niet meteen te trappelen om zelfstandig contact te leggen "volgende week zou ze wel even gaan kijken. " Normaal heb ik geen moeite met het gedrag van de puber maar nu had ik wel zo iets van, kom op niet te lang wachten.

Komt wel

Mevrouw volgde haar eigen pad, en deed het op haar eigen manier. Ze wilde stage lopen bij een kinderdagverblijf. Aan de late kant begon ze e-mails te sturen. En een beetje beteuterd kijk ze ook op toen ze de eerste keer werd afgewezen. Mijn idee was meerdere mailtjes in een keer te sturen maar dat was ze niet van plan. Op het antwoord van het tweede mailtje moest ze een week wachten. En ja dan gaat de tijd opeens snel. Ook hier werd er aan gegeven  dat ze wel handen kunnen gebruiken maar dat het vanwege Corona nu niet oké was. Bij de derde stageplek had ze beet en was het goed als ze in januari 2021 een week zou komen werken. Voldaan kwam ze me vertellen dat het zo moeilijk niet was, want ze had een stageplek gevonden.

Mijn puber tiener kan geen stage lopen tijdens corona
Mijn puber tiener kan geen stage lopen tijdens corona

Bijna niet mogelijk

Maar waar mijn dochter geluk had, had de rest van de klas er veel meer moeite mee. Sterker voor  3/4 van de klas was het niet haalbaar. Zij konden vanwege Corona geen plekje krijgen. Ja en wat moet je dan als school zijnde als meer dan de helft geen plaats heeft bij de bedrijven? Het moet natuurlijk voor iedereen wel haalbaar zijn. Dus is het nu afgelast. En gaat school een alternatief bedenken.

Stage lopen tijdens corona niet toegestaan
Stage lopen tijdens corona niet toegestaan

Juiste keuze

Nogmaals dat ze het afgelast hebben is begrijpelijk. Maar hoe kun je een keuze maken als je niet weet waarvoor je kiest? Als je niks van het beroep hebt mee gemaakt. Je weet wat huilende baby's zijn. Maar heel de dag lawaai en huilende baby's is dat ook leuk? Nu heb ik vroeger ook op een crèche gewerkt, dus het zal wel in de genen zitten. Maar toch..... Ik hoop dat ze nog wel ergens kans krijgt om stage te mogen lopen.

Misschien heb je ook interesse in onze omikron ervaringen?

Reactie schrijven

Commentaren: 23
 • #1

  lodi (vrijdag, 13 november 2020 08:57)

  Het is altijd lastig, je weet als kind toch niet wat je wil gaan doen? Ik mijn tijd moest je maar een keuze maken en op mijn 16de besloot ik naar het MDGO-VZ te gaan, hier liep ik heel veel stages etc, dus toen ik drie jaar later aan de HBO-V begon, wist ik wat de zorg inhield, toch gingen we hier pas na twee jaar stage lopen, een heleboel haakte toen dus nog af. Hier hebben de kinderen nu even geen dingen die niet doorgaan.

  https://lodiblogt.nl

 • #2

  rachel (vrijdag, 13 november 2020 09:38)

  dat is gewoon gruwelijk balen dat door de corona er geen stage gelopen kan worden. hier gelukkig geen last van en kunnen ze wel stage lopen
  https://lafamiliab.nl/

 • #3

  nicole orriens (vrijdag, 13 november 2020 10:56)

  Dit is een bekend probleem van de coronacrisis. Best sneu voor al die jongeren. En ik herken dat je als moeder wijze raad en goede tips hebt, en dat ze die dan toch niet opvolgen ; )

 • #4

  Nicole Orriëns (vrijdag, 13 november 2020 11:00)

  Eén van mijn dochters was ook zo afwachtend met het zoeken van een stageplek. Ook wel omdat ze het eng vond denk ik. Onzekerheid speelt soms ook een rol als ze niet doorpakken.

 • #5

  Mieke | Miek's Mind (vrijdag, 13 november 2020 11:49)

  Ik heb geen kids dus er loopt bij mij niets in de soep. Maar ik heb wel gehoord van toerisme studenten die bijv in het buitenland zouden stage lopen die nu op het VVV kantoor in NL zitten

 • #6

  Felice Veenman (vrijdag, 13 november 2020 12:37)

  ik had hier een stagiare, en die besloot zelf dat het te eng was. Terwijl mijn kantoor ruim genoeg is vor de 1,5 meter. toen was het de treinreis hierna toe, ik stelde voor de uren te verleggen zodat ze buiten de spits kon reizen....geen goed idee, tja....

 • #7

  Tania (vrijdag, 13 november 2020 15:21)

  Zoontje is pas 3,5 dus daar hebben wij gelukkig geen last van. Hij vond het wel minder dat de vakantie een week langer duurde

 • #8

  Beauty Treasures (vrijdag, 13 november 2020 21:16)

  Omg ja daar had ik nog niet bij stil gestaan. Het is echt niet evident allemaal.

 • #9

  Jouvence (zaterdag, 14 november 2020 13:26)

  Erg jammer en balen, maar ergens natuurlijk ook wel begrijpelijk. Ben benieuwd met wat voor een alternatief de school komt.

 • #10

  Bernadette (zaterdag, 14 november 2020 16:21)

  Heel herkenbaar verhaal. Mijn dochter moet ook stage gaan lopen, maar of het gaat lukken? Hopelijk wordt het volgend jaar weer wat minder spannend. Succes en sterkte allemaal.

 • #11

  Tessa (zaterdag, 14 november 2020 19:11)

  Ik werk in de zorg en van de week had ik een scholier die een dagje mee liep als snuffelstage

 • #12

  jesssie (zaterdag, 14 november 2020 19:39)

  Goed dat het je dochter is gelukt! Idd een probleem. Niet alleen voor nu, maar ook de komende jaren als een groter deel een verkeerde keuze blijkt te hebben...

 • #13

  SANDRA (zaterdag, 14 november 2020 20:15)

  Het is altijd moeilijk om die keuze te maken en ik denk dat het met een stageweek inderdaad wel makkelijker zou zijn. Toen mijn kinderen nog studeerden was zo een stageweek er nog niet.

 • #14

  corrina (zondag, 15 november 2020 11:22)

  Ja corona gooit een hoop dingen en plannen door de war. Studies, school, vakanties enz. Ik hoop dat we snel weer naar ons oude normale leven terug kunnen

 • #15

  Wanda (zondag, 15 november 2020 12:24)

  Zelf geen ervaring mee, maar lijkt me inderdaad erg frustrerend omdat je zo geen juist beeld hebt gekregen

 • #16

  Juliette (zondag, 15 november 2020 13:04)

  Mijn dochter zit op het MBO en doet Event Management. Die branch is op dit moment helemaal kapot en ze kan dus geen stage lopen. Ik merk dat het voor haar steeds moeilijker wordt om zichzelf te motiveren om gefocust te blijven. Ik hoop dat deze ellende gauw voorbij is!

 • #17

  nicole orriens (zondag, 15 november 2020 13:31)

  Toch vind ik soms ook wel dat scholen meer zouden kunnen helpen bij het vinden van een stageplek.

 • #18

  Manon (zondag, 15 november 2020 13:35)

  Scholieren worden ook hard getroffen. Eerst alle scholieren die examens hadden en de scholen dicht gingen en nu dit weer.

 • #19

  Frederique (zondag, 15 november 2020 20:04)

  Ja mijn dochter kon afgelopen september niet starten met haar studie in Frankrijk door corona, heeft het met een jaar moeten verzetten. Ondertussen werd haar bijbaan niet verlengd, ook door corona. Dus ja, best sneu allemaal.

  Ondertussen is mijn zoon geslaagd maar die kwam er maar niet uit met de online open dagen, is toch anders en hij twijfelt tussen enkele scholen dus die zit even 'vast' ook.

 • #20

  Deborah. (maandag, 16 november 2020 09:27)

  Zeker voor deze leeftijdscategorie is het zo lastig in Coronatijd.
  Je focus behouden op je studie terwijl er heel veel tegenzit. Je moet echt sterk in je schoenen staan en jezelf gemotiveerd zien te houden. Een opleiding zonder stage is echt wel te doen. Maar of je zo een goed beeld krijgt bij waar je voor kiest is natuurlijk een ander verhaal.

 • #21

  Rory (maandag, 16 november 2020 19:21)

  Bij mijn kind momenteel (nog) niet, want ze is 8 jaar. Ik hoor - wat jij zegt - van heel veel mensen. Ook iemand die ik ken en die stagebegeleidster is. Niet alleen is het voor haar moeilijk om haar werk te kunnen doen, ze vreest dat haar baan ook op de tocht staat. Corona heeft verregaande gevolgen, op allerlei fronten. Balen. Ik hoop dat de school een goede oplossing vindt. Spontaan bedenk ik mij ineens dingen als een snuffelstage online? Via Teams of Zoom. Ik weet het, totaal anders, maar wellicht wel een manier om iets van een bedrijf te leren kennen.

 • #22

  Lianne (dinsdag, 17 november 2020 23:33)

  Dat is wel lastig zeg, ik vond het juist heerlijk om stage te lopen. Want dan deed je echt ervaring op in de praktijk.. Hopelijk mag het nog een keer.

 • #23

  Kiki Hasselton (woensdag, 18 november 2020)

  Ook hierbij zie je dus dat Corona invloed heeft. Wat heftig hoor