· 

Waarom mijn hond blij is met vuurwerkverbod van de jaarwisseling 2020/2021

Waarom mijn hond blij is met het vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling 2020/2021

Dit jaar hebben we geen vuurwerk bij de jaarwisseling van 2020/2021. Er is namelijk een vuurwerkverbod. Vanwege de Coronacrisis liggen de ziekenhuizen al zo vol, dat ze er niet meer vuurwerk patiënten bij kunnen hebben. Of dat echt de reden is weet ik niet. Maar ik ben blij, blij dat ik dit jaar geen huisje op de hei voor mijn hond moet regelen. En we hopelijk een rustige oud&nieuw hebben.

Hond bang tijdens jaarwisseling
Hond bang tijdens jaarwisseling

Oktober

Halverwege oktober begint de pret, s'avonds hoor je al de eerste vuurwerk geluiden. Als ik binnen zit vind ik dat geen probleem. Maar als ik de hond uit ga laten wel. Mijn hond is doodsbang voor alle knallers. Wat hij ver weg hoort is nog haalbaar, maar een knal van drie straten verder, ervaart hij als zeer angstig. Mijn Jack Russel doet zijn staart tussen zijn benen, plast en poept niet meer, gaat hijgen en zoekt de snelste weg naar huis toe.

Hond bang voor vuurwerk
Hond bang voor vuurwerk

Feest vieren

De andere kant is natuurlijk waarom mag Nederland de jaarwisseling niet vieren? Maar vieren wij met z'n allen een feest? Is meters hoge stapels hout op het strand nog een feest,een traditie of een relletje schoppen? Is het normaal om zoveel mensen in gevaar te brengen? Natuurlijk heb ikzelf ook vroeger oud&nieuw gevierd. En ja ik had ook een duizendklapper, en er ging heel veel klappers de lucht in. Af en toe was er ergens een relletje, maar niet heel Nederland stond op zijn kop. 

Geen vuurwerk tijdens jaarwisseling 2020
Geen vuurwerk tijdens jaarwisseling 2020

Heftiger

Maar alles lijkt nu veel heftiger. De eerste geluiden beginnen al in oktober, de knallen zijn heftiger, harder en niet te vergeten gevaarlijker. Hoe leuk is het dan nog voor mens en dier? Rond oktober ben ik al bezig met eind december. Dan is het een horor situatie in de Randstad. Mijn hondje wil niet meer naar buiten, zit angstig onder de tafel of de kerstboom. En hij houdt heel veel dagen zijn ontlasting op. Ook al zit hij binnen, bij elke knal gaat hij blaffen. Elke oud& nieuw plannen we nu een huisje op de heide, waar weinig vuurwerk wordt afgestoken, en hond (en ik ook) weer tot rust komen.

Oplossing

Mag er dan geen feestje meer worden gevierd tijdens de jaarwisseling? Natuurlijk wel maar vier het georganiseerd. Organiseer op centrale plekken vuurwerkshows zo kan iedereen genieten van het vuurwerk. Zodat er geen ogen meer in het rond vliegen,  auto's in de fik staan en de winkels nog heel blijven. Maak er een gezamenlijk feest van dat is volgens mij de oplossing. Zo kunnen we kiezen of we wel of geen vuurwerk willen horen tijdens de jaarwisseling.

 

Nu maar afwachten of de politie en de handhaving het aan kan. We gaan het meemaken. Misschien heb je ook interesse in tips hond vuurwerk angst.

 

Beleef jij plezier aan de jaarwisseling?

Reactie schrijven

Commentaren: 17
 • #1

  Corrina (zondag, 15 november 2020 21:30)

  Ik vind oudejaar met mooi vuurwerk wel leuk
  In deze tijd van leven is het lastig maar ik denk dat als we 1 jaar overslaan dat het wellicht een goed idee is om het centraal af te steken

 • #2

  Krystle/Batboy (maandag, 16 november 2020 11:17)

  Eerlijk gezegd geef ik daar niet zo veel om. Ben ook wel blij met het vuurwerk verbod zeker voor de dieren en houd er zelf ook niet zo van....

 • #3

  rachel (maandag, 16 november 2020 11:18)

  snap dat dieren het niet fijn vinden maar ik zeg altijd maar het is maar een keer per jaar ;) en vuurwerkverbod of niet ik denk dat er toch menig wat vuurwerk de lucht in gaat omdat mensen gewoon boos zijn dus ben bang dat de diertjes het dit ook weer even een paar uur moeten ontgelden
  https://lafamiliab.nl/

 • #4

  Felice Veenman (maandag, 16 november 2020 13:12)

  Vuurwerk was heel leuk: 1 x per jaar het begon om middernacht en eindeigde twee uur later. Prima te doen, ik vond het altijd echt leuk! Maar u duurt vuurwerk inderdaad weken. Be-lach-e-lijk

 • #5

  Cynthia (maandag, 16 november 2020 18:51)

  Ik vind vuurwerk wel mooi, maar vind het ook prima om een vuurwerkshow op tv te bekijken ofzo. Ik denk niet dat ik het veel ga missen. Hier knallen ze in de buurt ook al het één en ander af soms. Dat vind ik niet fijn. Niet voor mezelf, maar zeker ook niet voor de dieren en kleine kinderen.

 • #6

  Wanda (maandag, 16 november 2020 19:55)

  Hoewel ik zelf nooit vuurwerk heb afgestoken, hoort het wat mij betreft wel bij de jaarwisseling. Die harde knallen hoeven voor mij ook niet, maar dat siervuurwerk vind ik altijd erg mooi om te zien. Ik kan me niet voorstellen dat er dit jaar totaal geen vuurwerk zal zijn, je kunt mensen toch ook niet alles op deze manier afnemen?

 • #7

  nicole orriens (dinsdag, 17 november 2020 12:44)

  Dieren worden vaak angstig van al dat geknal hoor ik inderdaad altijd. Gelukkig valt het bij onze Trixie nog mee.

  Persoonlijk vind ik vuurwerk stom.

 • #8

  Daisy de Vos Burchart (dinsdag, 17 november 2020 13:51)

  kan me goed voorstellen dat je als huisdieren eigenaar, blij bent met het verbod.

  Als vuurwerkliefhebbers vinden we het enorm jammer dat het ons ontnomen wordt...
  Kijk, we keuren het niet goed wat er nu al afgestoken wordt en dat illegale spul hoeft ook niet wat ons betreft..

  Zoals rachel het ook zegt: het is maar dag in het jaar...

 • #9

  Jouvence (dinsdag, 17 november 2020 14:01)

  Ik ben ook wel blij met het vuurwerkverbod (5 katten), maar ik vraag me af in hoeverre het wat uithaalt. Aangezien ze inderdaad al vanaf oktober aan het knallen zijn en dat zijn soms flinke jongens.

 • #10

  Jouvence (dinsdag, 17 november 2020 15:05)

  Ik ben er niet rouwig om eerlijk gezegd, mijn katten vonden het toch al niks al dat geknal. Hopelijk kunnen ze het ook handhaven.

 • #11

  Caroline (woensdag, 18 november 2020 09:07)

  Consumenten vuurwerk, ik heb er zo'n ontzettende hekel aan. Dom vermaak, slecht voor het milieu, slecht voor onze gezondheid, gevaarlijk en een nachtmerrie voor alle dieren en voor mensen die er bang voor zijn. Ik pleit voor professioneel vuurwerk, zoals in de landen om ons heen.

 • #12

  Rory (donderdag, 19 november 2020 11:50)

  Steeds minder als ik kijk naar vuurwerk inderdaad. Mijn kind is er bang voor. Baalt van al die knallen die al zo vroeg beginnen in het jaar. Effectief zal ik wel veel kritiek krijgen als ik dit hardop zeg. Maar ik doe het lekker wel. Ik vind het zonde van het geld al dat particuliere vuurwerk, vaak vind ik er niets aan. Ja, siervuurwerk kan prachtig zijn, maar dan wel van een Chinees restaurant bijvoorbeeld.

 • #13

  Manon (donderdag, 19 november 2020 21:38)

  Ben het met jouw blog eens. Mijn honden zijn gelukkig alle 4 niet bang. Een dag in het jaar gaat niet op, want er is inderdaad vanaf oktober al overlast. Elke avond minstens 3 harde knallen. Tussen kerst en nieuwjaar is het helemaal erg.

 • #14

  Melanie Hoogvliet (maandag, 23 november 2020 09:17)

  Ik vind vuurwerk prachtig maar mijn katten zullen dit jaar ook blij zijn. Daarnaast heb ik het een keer totaal mis zien gaan waarbij iemand zijn hand heftig verbrande dus sindsdien ben ik er stiekem ook wel een beetje bang voor.

 • #15

  Frederique (woensdag, 25 november 2020 11:32)

  Wij hadden ooit een hondje te logeren met oud en nieuw - zoooooo, die was echt niet rustig te krijgen, arm beest!!

 • #16

  Jasmina (woensdag, 25 november 2020 12:01)

  ik heb ook niks met vuurwerk en vind het doodeng...toch denk ik dat een vuurwerk zorgt voor allerlei illegale praktijken

 • #17

  Alexandra (dinsdag, 08 december 2020 10:52)

  Siervuurwerk kijk ik graag naar, ga dat best missen. Het kattenkind zit hier altijd met interesse mee te kijken naar het vuurwerk. Op de knallen reageert ze niet. Ben nu juist meer huiverig voor illegaal vuurwerk, hoor nu af en toe al knallen. Afwachten maar of dit nu qua ongelukjes en overlast zo'n goede keuze is voor de jaarwisseling.