· 

Lockdown Januari 2021 | Thuis les geven aan mijn tiener

Lockdown Januari 2021 | Thuis les geven aan mijn tiener

Met Kerst 2020 zagen we de bui al hangen. Het ging niet zo goed met de besmettingen. Meteen de eerste week (4 Januari) gingen ook de scholen in lockdown voor drie weken. En zoals het er nu uit ziet komen er nog drie weken bij. En dan zitten we op de eerste week van januari 2021. Maar het is zoals het is...we gaan thuis lesgeven aan mijn tiener.

Hoe ging het er aan toe in maart 2020?

Mijn zoon (nu 10 jaar) zat toen nog op een andere basisschool. Het was toen voor ons een pittig tijd. De puber meiden vonden hun draai snel, mijn man bleef werken. En mijn zoon en ik gingen met het huiswerk aan de slag. Ook voor school was het zoeken. Hoe moesten ze online lesgeven? We kregen een inlogcode waar al het huiswerk per dag opstond. Online moest de les gemaakt worden. Hoe zwaar de dyslexie was kwam toen goed naar voren. Zonder uitleg van juf was het super moeilijk. En dat hield in dat ik elke opdracht moest voorlezen. Of het nu spelling, taal, rekenen of begrijpend lezen was. Alles deden we samen. Elke dag waren we gemiddeld drie uur bezig. En na twee maanden thuis lesgeven, zag ik mijn zoon steeds vermoeider worden. Het werk was te moeilijk. Waar hij op school op zijn leesniveau mocht lezen, moest hij hier met het niveau van de klas mee.

Lockdown 2021- tiener thuis les geven
Lockdown 2021- tiener thuis les geven

Andere school

Toen we weer naar school konden, heb ik een goed gesprek gehad. Samen met school kwamen we tot de conclusie dat het te zwaar voor hem was. En dat hij eigenlijk met spoed naar Speciaal Onderwijs moest. Hier konden ze het tempo aanpassen en waren de klassen gehalveerd. Dat was even slikken. Maar ik wilde alleen maar het beste voor mijn kind en deze weg ging hij niet lang volhouden. Snel mochten we nog de nieuwe school bezoeken, terwijl het eigenlijk niet meer kon. En hoorde we een week voor de zomervakantie, dat hij na de zomervakantie op de andere school kon starten.

Hoe gaat het thuis lesgeven nu?

Waar hij niet stond te springen om naar een andere school te gaan. Had hij toch al snel zijn draai gevonden. Het was duidelijk iedereen mankeerde wat. De een zag slecht, de ander werd snel driftig. Maar hij durfde weer hardop in de klas te lezen, en dat was voor mij een zeer goed teken. 

En toen gingen we ook bij deze school in lockdown. Wat konden we verwachten? Wat me meteen op viel was dat alles heel ontspannen ging. Juf had al het werk voor drie weken uitgeprint. Hij kreeg van alles een los boekje, taal, rekenen, speling enz. En op elke bladzijde stond opgeschreven wanneer hij deze bladzijde moest maken. (Wat zal daar veel werk in gezeten in hebben voor de juf). De eerste dag mocht iedereen zijn werkboekjes ophalen. Dinsdag ging het echte werk pas echt beginnen.

Dit keer was de start met het programma Teams. Van 9.15- 12.00 uur is er online les. Juf legt zo'n twintig minuten uit wat er moet gebeuren. Daarna ga je thuis aan de slag. Tussendoor mag je chatten bij vragen. En om 11.45 ben je weer online. En start juf met een challenge van een kwartier.

 

Hoe leuk was het nu om te zien hoe juf de klas aansprak, op een hele rustig toon. Iedereen kreeg een voor een even zijn aandacht. En iedereen mocht zijn kerstvakantieverhaal vertellen. Een ander vertelde het verdrietige nieuws dat een van zijn drie goudvissen was overleden. Juf legde duidelijk uit dat het geluid niet altijd aan moest, had je wel een vraag dan kon je je hand op steken.

Wat is geel in huis? Lockdown kinderen thuis lesgeven
Wat is geel in huis? Lockdown kinderen thuis lesgeven

Alles wat ze qua werk doen is herhaalwerk dus dat werkt al makkelijker. Met Teams elkaar zien en horen werkt denk ik ook fijn. Je ziet ook letterlijk dat kinderen erg blij worden als ze elkaar zien. Juf geeft veel vertrouwen. Vraagt regelmatig of iedereen ergens wel of niet tegenaan loopt. Zij is duidelijk de persoon die zorgt voor stabiliteit. Na alle uitleg van juf moet je zelf aan de slag.

Terwijl ik mijn blog schrijf gaat hij zelfstandig te werk. Met het lezen is hij echt vooruitgegaan. Wat hij niet begrijpt bespreken we. Gemiddeld is hij een klein uurtje bezig. Wil je meer uit je boekje maken dan mag je ook vooruit werken.

Ervaring

Mijn ervaring is dat het heel erg goed werkt. Waar ik dacht dat er allemaal stuiterende kinderen achter de computer zouden zitten. Is de klas een en al rust. Echt alle respect voor juf. Zo mooi hoe ze elke dag opent en voor ieder een stukje aandacht heeft. Elke dag bedenkt ze een challenge. Zoals: "Pak alle gele spulletjes in huis" of laat zien hoe je een wc-rol in balans om hoog kan houden. Als ouder moet je er dan een foto of filmpje van maken en in de school app. plaatsen. Ik kan niets anders zeggen dan dat de eerste week goed is verlopen. Of het na acht weken nog steeds zo is weet ik niet.

 

Hoe heb jij het thuis lesgeven ervaren?

 

Nieuwsgierig naar de hoe de thuisquarantaine kleuter gaat? Lees dan dit blog.

Reactie schrijven

Commentaren: 19
 • #1

  rachel (woensdag, 13 januari 2021 10:05)

  hier geen thuis les hoeven te geven omdat ze alles online zelf konden doen maar het lijkt mij best pittig maar aan de andere kant ook weer fijn dat je kids thuis zijn

 • #2

  Melanie Hoogvliet (woensdag, 13 januari 2021 11:06)

  Wat fijn dat je zoon op de nieuwe school zijn draai heeft gevonden en het thuisleren nu ook beter gaat.

 • #3

  Jouvence (woensdag, 13 januari 2021 12:05)

  Geen ervaring met thuis lesgeven, maar het lijkt me zowel voor de ouders als de kinderen best pittig af en toe.

 • #4

  Caroline (woensdag, 13 januari 2021 13:43)

  Ik heb zoveel respect voor alle ouders die nu verplicht moeten thuiswerken én hun kinderen met school moeten begeleiden. Hopelijk komt er binnenkort weer ruimte om naar school te kunnen gaan.

 • #5

  Felice Veenman (donderdag, 14 januari 2021 11:52)

  jeetje wat leuk dat het zo goed loopt. Inderdaad superknap van de juf!

 • #6

  Lodi (donderdag, 14 januari 2021 16:29)

  wat fijn dat het goed gaat, hier zijn ze 13 en 11 en doen het eigenlijk erg goed, ze doen hun werk en bij vragen helpen wij.

 • #7

  Amina (donderdag, 14 januari 2021 19:44)

  Wat fijn dat je zoon nu goed op z'n plek zit, dat is zo belangrijk. Super dat hij zo'n goede Juf heeft, die kunnen een kind echt stimuleren en doen groeien. Echt fijn. En jij hebt toch maar even die stap durven maken voor je kind: ��

 • #8

  Sandra (vrijdag, 15 januari 2021 05:40)

  Heel veel respect voor die juf en wat fijn dat je zoon daar is terecht gekomen!

 • #9

  Felice Veenman (vrijdag, 15 januari 2021 09:43)

  Ja dat lezen is ene kwelling voor een dyslect. Ik heb ook heel wat voorgelezen: sterker nog, ik doe het nog wel eens!

 • #10

  Tessa (vrijdag, 15 januari 2021 10:17)

  Fijn om te lezen hoe de nieuwe juf de les digitaal geeft!

 • #11

  Corrina Wassenaar (zaterdag, 16 januari 2021 17:21)

  Veel respect voor ieder ouder die thuis moet. Werken en ook kinderen moet begeleiden

 • #12

  Rory (maandag, 18 januari 2021 09:07)

  Wow, dat klinkt heel goed. Deze nieuwe school is in allerlei opzichten goed voor je zoon lees ik. Fijn ook zo'n stabiele juf. En alle mogelijkheden die er zijn. Hier ook dagelijks een instructie via Teams (aan een groep 5) van de juf. Precies zoals je hierboven beschrijft. Geluid uit. Hand opsteken en met name veel aandacht voor het kind. Ik vind dat het nu heel anders is dan in maart. Natuurlijk is het nog niet ideaal en wil iedereen liever naar school, maar ook voor mij is het wat rustiger nu. Al blijft het aanpoten...

 • #13

  Beauty By Bibi (maandag, 18 januari 2021 12:53)

  Inderdaad alle respect voor juffen met volle klassen

 • #14

  Simone (dinsdag, 19 januari 2021 13:05)

  Fijn dat het allemaal zo goed gaat met het lesgeven. Respect voor iedereen die dit nu moet doen! :)

 • #15

  Jasmina (dinsdag, 19 januari 2021 18:23)

  hier geen ervaring met thuis lesgeven, wel met entertainen tijdens het werken en moet eerlijk bekennen dat ik het best pittig vind...

 • #16

  Sherry (woensdag, 20 januari 2021 12:05)

  Mijn zusje kreeg ook thuis les het beviel goed. Goed om te lezen dat het hier ook goed gaat.

 • #17

  Frederique (donderdag, 21 januari 2021 06:02)

  Ik werk veel dus kan mijn zoon minder begeleiden dan ik zou willen. Ik merk dat het online leren, zelfstandig en al, niet helemaal zijn ding is.

 • #18

  Janet (zaterdag, 23 januari 2021 21:53)

  Wat fijn om te lezen dat het relatief goed gaat. Ik maak het momenteel van de andere kant mee (als leerkracht) en hoewel het aan de ene kant gemakkelijker en soepeler gaat omdat het niet meer nieuw is, wordt het toch ook wel lastiger voor de kinderen om gemotiveerd te blijven. Laten we hopen dat deze periode niet te lang gaat duren.

 • #19

  Frederique (donderdag, 11 februari 2021 13:57)

  Wel leuk dat juf zo creatief is bij jullie. Hier valt thuis leren zwaar. Mannetje zit in de tweede en de lockdowns komen en gaan sinds de brugklas - hij krijgt weinig grip op de middelbare merk ik, de wereld van huiswerk, van zelfstandig leren. Denk dat elk kind het enorm anders ervaart.