· 

Emdr-therapie epilepsie | Mijn ervaring

EMDR-therapie epilepsie | Mijn ervaring

Epileptische aanvallen ze beheerden al ruim 40 jaar mijn leven. Vooral voor de Tonisch Clonische aanval ook wel "grote aanval" was ik erg bang. Al had ik de aanval al ruim tien jaar gelden voor het laatst gehad. Mijn leven bestond uit angsten, waarbij de epileptisch aanval  voor mijn gevoel altijd op de loer lag. Ik wilde van de angsten af en daarom heb ik Emdr-therapie gevolgd. In dit blog deel ik mijn ervaring.

EMDR-therapie bij epilepsie
EMDR-therapie bij epilepsie

Angsten voor de aanval

Op tweejarige leeftijd heb ik door een medische misser epilepsie gekregen. De aanvallen uitte zich in grote aanvallen en absences. Epilepsie is dus altijd een onderdeel geweest van mijn leven. Maar eind van de basisschool gingen de aanvallen steeds meer mijn leven beheersen. Terwijl ik op de fiets naar school fietste, kreeg ik een grote aanval. Doodsangsten stond ik uit. Zodra de trilling in mijn arm kwam, wist ik dat mijn hand ging verstrakken en ik niets meer kon doen. Daarna kwam de val, dit alles maakte ik bewust mee. Op dat moment reed ik midden in het verkeer. Zou ik naar de stoepkant of naar de kant vallen waar de auto's reden? Mensen in paniek, ambulance erbij. Maar ik kon niet praten. Ik kon alleen maar trillen op de grond. Na een paar minuten kwam ik bij, doodmoe was ik. En mensen keken me aan alsof ik doodging. Dit is een van de herinneringen die me achtervolgde, een waargebeurd verhaal met angsten die ook mijn dagelijks leven beheerste. Dit uitten zich in een angst. Stel dat de aanval komt.... Ik durfde niet meer alleen naar de winkels.  En ik was bang om een absence te krijgen tijdens het pinnen. In het openbaar vervoer voelde ik me ook niet op mijn gemak, verkrampt en met een bezweet hoofd zat ik in de tram of bus. Kortom, hier moest een einde aankomen.

Wat is EMDR therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. De therapie wordt gebruikt voor het verzachten van traumatische herinneringen. Het wordt voor mensen gebruikt die een zeer angstige of schokkende ervaring hebben ervaren. Dit kan een ongeluk, incest, of geweld of een natuurramp zijn. Doordat je de gebeurtenis of ervaring niet goed hebt verwerkt kun je niet meer goed functioneren en ontstaan er klachten in de vorm van angsten.

De therapie werkt als volgt: De therapeut vraagt je het angstbeeld te beschrijven. Waar was je? Wat zag je? En wat voelde je?  En er een cijfer aan de gebeurtenis te koppelen op een schaal van 0-10. Als het beeld duidelijk is neergezet, zal de therapeut te werk gaan met haar vingers of via een apparaat. De vingers zullen op een regelmatige manier van rechts naar links gaan. Het is de bedoeling dat je je hoofd stilhoudt, en de vingers met je ogen volgt. De therapeut zal je angstbeeld opnieuw schetsen, terwijl je de vingers blijft volgen. Na een korte periode vraagt ze wat je voelt. Zonder dat je het in de gaten hebt zeg je iets (zo heb ik het ervaren), het kan zijn boos ( je kunt gaan huilen), zielig voelen of opgelucht zijn. Maar het kan ook voelen alsof je lijf ontspannen en dus zwaar wordt. Deze handeling wordt meerdere keren opnieuw herhaald. Het was een rollercoaster aan emoties. Na elke stop geef je aan wat je voelt. De therapeut vraagt je om dat gevoel vast te houden en weer gaan haar vingers heen en weer. Het tempo van de vingers gaat zo snel dat je het net met je ogen kunt volgen. Na de behandeling vraagt de therapeut opnieuw wat je cijfer is. Deze daalt niet altijd meteen. Ik heb bijvoorbeeld wel vier behandelingen gehad voor een angst incident. Maar ik had meer angsten. Voor het pinnen, openbaar vervoer enz. Elk probleem wordt apart behandeld.

Heeft de EMDR-therapie geholpen?

Ik heb het als fijn en zeer pittig ervaren. Om de twee weken ging ik naar Sein Heemstede voor de EMDR- therapie. De situatie weer naar boven halen vond ik niet onprettig. Maar ik vond het pittiger worden zodra ik de vingers moest volgen. Elke keer kwam er bij het stoppen een emotie naar boven waarvan ik niet wist dat die aan de gebeurtenis was gekoppeld. En geen vrolijke gedachtes, maar heftig. Tijdens een behandeling van een half uur gingen mijn emoties van links naar rechts. En bij elke behandeling was het gevoel weer anders. Maar ik wilde van mijn angsten af, ik wilde niet meer met die rugzak lopen. Dus had ik zoiets van: "Kom maar op!

 

Totaal heeft de therapie 4 maanden geduurd. Het volgen van de therapie was heftig. Want na de therapie was ik een week huilerig en totaal niet mezelf. Maar dat hoort erbij, dat is verwerken. Alle emoties moesten eruit. Langzaam gingen mijn cijfers omlaag. Waar mijn spanning van de aanval op de fiets eerst een negen was, werd het de volgende behandeling een zes. En na nog twee behandelingen was het een nul geworden.

Nu kan ik over de situatie praten zonder te huilen. Het scherpe randje is eraf. Ik praat erover alsof het een ander is overkomen. Mijn leven is ook veranderd, ik durf weer alleen over straat zonder spanningen. Ik ga weer alleen boodschappen doen, voordat ik ga pinnen heb ik een seconde een stressmoment, maar die zakt daarna meteen weg. En ik kan rustig pinnen. Ik durf weer het openbaar vervoer in. Maar ook thuis ben ik van de angsten af. Waar nu lichte absences komen raak ik niet meer in de stress. Eerst gebruikte ik drie spuiten met een kalmeringsmiddel, puur vanwege de angst. Nu gebruik ik de spuit als dat echt nodig is en dat is om de 1 à 2 maanden. 

Kortom, mijn gezondheid en mijn leven is verbeterd. Ik ben alleen een punt vergeten mee te nemen. Ik hoef nu niet meer zoveel spuiten in huis te hebben. Normaal had ik er 10 in huis. Maar nu raak ik bij zeven spuiten toch onrustig, terwijl ik ze niet meer (zoveel) nodig heb. Maar als dat het enige is......

Ken jij iemand die ervaring heeft met EMDR? Misschien heb je ook interesse in het artikel infrarood therapie.

Reactie schrijven

Commentaren: 20
 • #1

  Jouvence (zondag, 21 februari 2021 13:16)

  Mijn partner heeft een tijdje EMDR therapie gehad via de psycholoog en het heeft hem wel geholpen.

 • #2

  Frederique (maandag, 22 februari 2021 13:08)

  Interessant om te lezen en goed dat het je geholpen heeft. Iedereen die ik gesproken heb die EMDR therapie heeft gehad ervaart het anders maar over het algemeen zijn de reacties wel positief.

 • #3

  Amina (maandag, 22 februari 2021 23:37)

  Wat goed en dapper dat je dat gedaan hebt! Ik heb er eigenlijk alleen maar goede verhalen over gehoord. Het is zwaar en heel vermoeiend, maar schijnt echt te helpen. Ik hoop dat je nooit meer zo'n zware aanval hoeft mee te maken

 • #4

  rachel (dinsdag, 23 februari 2021 08:33)

  ik heb er geen ervaring meer maar het lijkt mij wel heftig wel heel fijn dat het je zo geholpen heeft ;)

 • #5

  Lizette (dinsdag, 23 februari 2021 09:30)

  Wat bijzonder en open om dit te delen. Ik ken EMDR maar wist niet dat het in zo'n geval ook zo'n verschil kan maken. Wat fijn voor je. Hoewel het hele pittige vier maanden geweest zullen zijn.

 • #6

  Cynthia (dinsdag, 23 februari 2021 10:18)

  Ik heb zelf EMDR therapie gehad vorige week om traumatische gebeurtenissen uit mijn jeugd te verwerken. Het werkte heel goed om de gebeurtenissen te verwerken en eindelijk een plek te geven.

 • #7

  Nicole Orriëns (dinsdag, 23 februari 2021 13:36)

  Nee, en hoewel het echt schijnt te werken, heb ik er vaak toch vaak aarzeling bij.

 • #8

  Tessa (dinsdag, 23 februari 2021 19:01)

  Jeetje wat heftig allemaal. Ik had nog nooit van EMDR gehoord

 • #9

  Janet (vrijdag, 26 februari 2021 11:52)

  Ik heb een lange tijd in het speciaal onderwijs gewerkt, waar ik regelmatig leerlingen had die deze therapievorm volgden. Ik kreeg vaak terug dat het wel heftig was, maar veel hadden er ook wel baat bij.

 • #10

  Melissaschrijft (vrijdag, 26 februari 2021 20:46)

  Wist niet dat dit kon helpen bij epilepsie. Ik hoor vaak veel goede verhLen van emdr

 • #11

  Melanie Hoogvliet (zondag, 28 februari 2021 08:38)

  EMDR kan ontzettend goed werken. Ik heb ook EMDR gehad maar dan voor mijn trauma's maar ik kon me bepaalde situaties heel moeilijk in beelden dus werkte het bij mij niet zo heel goed.

 • #12

  Manon (maandag, 01 maart 2021 17:53)

  Wat een fantastisch resultaat! Is het installeren van ApplePay geen goed idee? Dan kan je pinnen met je telefoon/horloge en hoef je geloof ik ook niet je pincode in te voeren. Dat is al een stressmoment minder.

 • #13

  Bas (vrijdag, 05 maart 2021 07:06)

  Wat mooi dat je dit deelt! Ikzelf heb ook epilepsie gehad en erover geschreven. Daarom deel ik mijn verhaal binnen dit formulier zodat jij of iemand anders het kan lezen. Ga zo door!

 • #14

  Nicole Orriëns (vrijdag, 05 maart 2021 10:57)

  Ik ken eigenlijk niemand die hier ervaring mee heeft, maar ik ken het principe inderdaad wel. Fijn dat het jou zo goed heeft geholpen.

 • #15

  Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh (dinsdag, 09 maart 2021 09:14)

  Jeetje wat heftig! Fijn dat EMDR helpt! ❤️

 • #16

  ingrid (dinsdag, 09 maart 2021 13:18)

  wat heftig maar wat fijn dat het je zo goed geholpen heeft

 • #17

  Miriam (dinsdag, 09 maart 2021 14:00)

  Ik heb het ooit geprobeerd, maar niet zo succesvol als bij jou.

 • #18

  Nienke | Mamameteenwolkje (maandag, 15 maart 2021 14:13)

  Wat onwijs heftig! Ik kan me voorstellen dat je er toen zo'n angst voor hebt ontwikkeld. EMDR is iets dat bij veel dingen goed kan helpen, en ik ben blij dat het jou zoveel heeft gebracht :)

 • #19

  Soraya HH (woensdag, 15 december 2021 12:11)

  Heftig lijkt mij dat, een epileptische aanval. Goed dat je emdr hebt gevolgd. Ik ben zelf erg benieuwd naar emdr. Wel erg intens! Maar als het kan helpen tegen angsten sta ik er voor open

 • #20

  EvenDelen.be (maandag, 21 maart 2022 20:20)

  Wow hier ben ik toch wel even stil van. Het zoontje van mijn schoonzus heeft dat ook op heel jonge leeftijd gehad. Maar uiteindelijk bleef het toch bij deze paar aanvallen en heeft hij er tot nu toe geen last meer van gehad. Gelukkig want hij heeft ook een vorm van autisme.