· 

Groeipijn puber jongen - Groeiklachten tiener

Groeipijn puber jongen - Groeiklachten tiener

Opeens is het zover je tiener heeft de 10 jaar gepasseerd en is een puber geworden. Er ontstaan opeens pijnlijke klachten in armen en benen. Heeft mijn tiener jongen groeipijn of is de gewrichtspijn afkomstig van andere klachten?

Groeipijn puber jongen
Groeipijn puber jongen

Wat is groeipijn?

Groeipijn bij pubers kunnen kinderen ervaren bij een leeftijd van ongeveer zeven jaar oud. Maar ook in de puberteit, komt het voor. Een jongen groeit in die periode ongeveer 12 cm per jaar. Soms kun je kind nog sneller groeien, de tiener ervaart een zeurende pijn in de onderbenen, knieën of armen. De groeiklachten zijn meestal, maar tijdelijk, maar kan heel hinderlijk zijn. De puber heeft een groeispurt waarbij de botten opeens heel hard gaan groeien. De spieren en de zenuwen kunnen het groeitempo niet meer bijhouden, er ontstaat pijn in de gewrichten. Vaak komt de pijn ‘s nachts wanneer het kind zich ontspant. Of juist bij inspanning voor, bijvoorbeeld tijdens het lopen. Tijdens het slapen rekken de spieren iets uit en dit veroorzaakt pijn. Dit is ook het geval bij het lopen, de spieren worden door het lopen opgerekt. De pijn voelt als spierpijn. De groeiklachten zorgen voor vermoeidheid. Ik dacht echt dat mijn puber geen zin had om mee te lopen. Maar hij heeft echt veel pijn.

Gaat het over?

Gaan de klachten vanzelf over of moet de puber voor de gezondheid naar de huisarts? De klachten gaan inderdaad vanzelf over, en de pijn is er niet standaard. De ene dag kun je tiener veel last hebben van de gewrichten, de andere keer kun je puber pijnloos sporten. Toch heeft de gemiddelde puber jongen er last van totdat de groeispurt voorbij is. Dat is bij het ene kind langer dan bij het andere kind. Je kunt ervoor naar de huisarts, maar die kan er helaas weinig aan doen. Een paracetamol en afleiding zijn de beste middelen, om de pijnlijke spieren als minder heftig te ervaren. Meiden ervaren weer een andere soort groeipijn dan puber jongens.

Heeft je puber wel eens last gehad van groeipijn?

Misschien heb je ook interesse in Groeipijn wat kan ik er als ouder aan doen

Reactie schrijven

Commentaren: 16
 • #1

  rachel (maandag, 22 februari 2021 10:04)

  hier hebben ze ook last van en hier heeft de huisarts ze naar de fysio gestuurd en dat gaat super en minder last gelukkig

 • #2

  Felice Veenman (maandag, 22 februari 2021 14:17)

  ik heb twee kinderen, die inmiddels de pubertijd al weer lang gepasseerd zijn. Beiden hebben ze nooit last van groeipijn gehad, gelukkig maar. Het klinkt erg naar

 • #3

  Melissaschrijft (maandag, 22 februari 2021 18:20)

  Zelf geen kinderen, maar kan ook niet herinneren of ik of mijn broer vroeger groei pijnen hadden. Wel lijkt het mij erg vervelend

 • #4

  Nicole Orriëns (dinsdag, 23 februari 2021 13:21)

  Nee, echt nooit. Ik ken dit verschijnsel alleen van horen zeggen, niet uit eigen ervaring.

 • #5

  Caroline (woensdag, 24 februari 2021 09:25)

  Bij mijn kinderen kan ik het niet echt herinneren. Wel kan ik de groeipijnen die ik zelf vroeger had herinneren, duurde volgens mij niet echt lang.

 • #6

  Daan (woensdag, 24 februari 2021 09:37)

  Ik heb als kind zijnde erg last gehad van groeipijn in mijn benen. Avonden lag ik er wakker door. Waarom ik er zo'n last van heb begrijp ik niet, want ik ben uiteindelijk maar 1m63 geworden. :')

 • #7

  Krystle (woensdag, 24 februari 2021 10:11)

  De oudste heeft er erg last van gehad, maar op het moment gaat het goed. Ik kan het van mijzelf niet herinneren dat ik er veel last van heb gehad.

 • #8

  Tessa (vrijdag, 26 februari 2021 16:47)

  Ik kan me niet herinneren dat ik last heb gehad van groeipijn toen ik tiener was

 • #9

  Linda Meester (zaterdag, 27 februari 2021 09:35)

  Onze dochter inderdaad bij 6/ 7 jaar. Haar spieren rekken we dagelijks rustig op zonder te ver te gaan. Dat helpt wat voor in de nacht

 • #10

  Manon (maandag, 01 maart 2021 21:41)

  Die pijnen die je beschrijft voel ik elke dag en vooral in de nacht haha. Ik zou dan nu 3 meter 30 moeten zijn, maar dat is niet het geval �.

 • #11

  Lodi (vrijdag, 05 maart 2021 09:37)

  Ik herken de pijn nog wel van vroeger en de jongens geven het nu ook af en toe aan. Ik gooi het ook altijd op groeipijnen en zeg dat het allemaal goed komt.

 • #12

  Melanie Hoogvliet (woensdag, 10 maart 2021 08:55)

  Mijn zoon had hier ook erge last van zeker bij zijn knieen hij groeide dan ook erg snel. Uiteindelijk allemaal goed gekomen.

 • #13

  Jouvence (dinsdag, 16 maart 2021 11:46)

  Ik heb er zelf gelukkig nooit last van gehad, maar mijn vriend wel heel erg vroeger.

 • #14

  Mandy (maandag, 26 april 2021 23:30)

  Ik hoorde altijd veel klasgenoten over groeipijn maar ik heb daar nooit last van gehad

 • #15

  Claire (woensdag, 05 mei 2021 17:56)

  Groeipijn is zo pijnlijk! Is er iets wat helpt? Misschien cbd olie?

 • #16

  Brian Kosterman (maandag, 17 mei 2021 17:40)

  Wij helpen veel mensen met groeipijngerelateerde klachten via groeipijnspecialist.nl