· 

Huishouden: de wasmachine de uitvinding van deze eeuw

Huishouden: De wasmachine de uitvinding van de eeuw

Met een gezin van vijf personen draai ik regelmatig wasjes. Als ik terugdenk aan de oma van mijn man die negen kinderen had, en het huishouden waarbij ze de was op de hand moest doen. Dan is de wasmachine de uitvinding van de (vorige)eeuw!

Wasmachine de uitvinding van de vorige eeuw
Wasmachine de uitvinding van de vorige eeuw

Structuur

In ben niet echt dol op het huishouden, maar dit taakje vind ik niet zo erg. De meeste wasjes draai ik in het weekend omdat dat zuiniger is. Voor mezelf heb ik een heel was schema. De drie tieners hebben ieder een eigen wasmand, en wij natuurlijk ook. Op zaterdag moet iederéén in de ochtend zijn wasmand leggen bij de wasmachine en sorteren. Wat inhoudt dat we verschillende stapels hebben de witte stapel, zwarte was en bonte was, en eventueel een spijkerbroeken wasje.  Het beddengoed gaat voor ons 1 keer per week, maar bij de kids lukt dat niet altijd. En de handdoeken was doe ik apart, die worden 2x per week gewassen.

Wat moet je zonder wasmachine?
Wat moet je zonder wasmachine?

Ophangen

Met vijf personen in huis, is ons huis best vol. Er is geen extra (rommel/was) kamertje meer over. Wel hebben we nog de overloop op zolder, waar twee slaapkamers aan grenzen. We hebben een handig ophangsysteem. Het zijn drie waslijnen aan een rekje wat je aan de muur bevestigd en zo eruit kunt trekken. Er zit ongeveer 10 meter waslijn en dat dus 3 keer. En op de overloop staat ook nog een staand wasrek voor de kleine dingetjes zoals sokken, ondergoed en T-shirts.

De kleine dingetjes hang ik op zonder een wasknijper te gebruiken. Maar de spijkerbroeken en het beddengoed gebruik ik wel met de handige en sterke wasknijpers waar ik weinig kracht voor moet gebruiken.

Wat moet lang drogen?

Bij het ophangen is het ook een van belang wat ik achter hang en waar ik dus moeilijk bij kan met drie lijnen) en wat ik voor ophang. De achterlijn gebruik ik op de zware dingen op te hangen die vaak langer nodig hebben om te drogen zoals de spijkerbroeken, truien en hoodies. Drie lijnen vol hangen is ook niet ideaal want dat droogt minder snel, dus hooguit twee. Op de voorste lijn hangen de handdoeken en het beddengoed, wat ik de volgende dag zo weg kan halen en kan opruimen.

Heb jij  bij het huishoudelijke apparaat de wasmachine ook een een speciaal was systeem?

Reactie schrijven

Commentaren: 25
 • #1

  Nicole Orriëns (vrijdag, 27 november 2020 12:51)

  Ja, ik heb zeker een vaste routine. En ik ben me er vaak van bewust hoe luxe ik het heb vergeleken met bijvoorbeeld mijn oma!

 • #2

  Lizette (zaterdag, 28 november 2020 13:05)

  Wauw, een schema, wat goed! Ik was wanneer het uitkomt. Meestal even snel voor we weer erg gaan of op reis. Zelfs met kleine kinderen kom ik niet boven de 2x per week.

 • #3

  Manon (zaterdag, 28 november 2020 14:26)

  We hebben beneden een heel washok zoals mn moeder het noemt. Met ook die droogrekken aan de muur. De strijkplank staat er ook, de naaimachine, steamer. De kleren komen er als nieuw vandaan haha

 • #4

  Uniek overnachten (zaterdag, 28 november 2020 16:07)

  De uitvinding van de vorige eeuw zul je dan bedoelen ;-)

 • #5

  Tessa (zaterdag, 28 november 2020 17:19)

  Nee, ik heb niet echt een systeem. Ik was één keer in de week in het weekend

 • #6

  Felice Veenman (zaterdag, 28 november 2020 17:45)

  vlak de uitvinding van de droger niet uit !!

 • #7

  Jouvence (zaterdag, 28 november 2020 21:35)

  Ik was wanneer de wasmand vol zit, telt dat ook als een systeem? ;) Hier is vrijwel alles altijd in 1 dag droog.

 • #8

  Frederique (zaterdag, 28 november 2020 22:54)

  Nee dat heb ik niet maar ik vind het een supergoed idee om de tieners een eigen wasmand te geven. Dat ga ik ook doen!

 • #9

  Nicole Orriëns (zondag, 29 november 2020 08:53)

  Ik hang altijd alles dat kreukt op aan de waslijn en de rest doe ik lekker makkelijk in de droogtrommel.

 • #10

  Caroline (zondag, 29 november 2020 09:17)

  Ik doe zowel thuis de was als bij mijn hoogbejaarde schoonmoeder. Vieze was sorteren vind ik afschuwelijk, maar ik kan wel genieten van schone en fris ruikend wasgoed dat uit de machine komt. Mijn dochter en zoon kunnen thuis gelukkig ook inmiddels goed overweg met de wasmachine zodat ze hun kleding kunnen wassen wanneer het hen uitkomt. Ideaal en scheelt mij weer bergen was.

 • #11

  Alexandra (zondag, 29 november 2020 10:17)

  Ik was eigenlijk altijd in het weekend. Zondag is bij mij wasdag. Daarbij weet iedereen dat niet ingeleverd voor zaterdag 12 uur, ze het risico lopen dat het niet gewassen wordt. Meestal programmeer ik de eerste was oo zaterdag en laat deze dan zondagochtend klaar zijn. Zo draai ik 2 tot 3 wassen achter elkaar.

 • #12

  Sandra (zondag, 29 november 2020 11:42)

  Ik heb geen vaste routine, maar was als machine ongeveer vol zit (ben niet zo georganiseerd)

 • #13

  An Van Assche (zondag, 29 november 2020 18:09)

  Ik was wanneer ik genoeg wasgoed heb. Op zich vind ik het geen vervelende klus. Ben wel altijd blij als het weer lekker weer wordt zodat de was buiten kan drogen.

 • #14

  Melanie Hoogvliet (maandag, 30 november 2020 08:13)

  Ik zou echt niet zonder mijn wasmachine kunnen. En dan vind ik wassen nog steeds een hel ik was alleen als mijn trommel vol zit.

 • #15

  Bouchra (maandag, 30 november 2020 11:17)

  Super blij met mijn wasmachine en droger in een. We wonen in AMSTERDAM en hebben weinig ruimte. Een combi is dus ideaal voor ons.

 • #16

  Cynthia (dinsdag, 01 december 2020 09:21)

  Ik heb niet echt een bepaald systeem. We wassen ongeveer 4 a 5 wassen per week.

 • #17

  Nicole Orriëns (dinsdag, 01 december 2020 12:42)

  Waar zouden we zijn zonder wasmachine inderdaad. Ik prijs me zelf dagelijks gelukkig dat ik 'm heb.

 • #18

  Mitchel Kleuver (dinsdag, 01 december 2020 12:49)

  Ik ga liever stofzuigen dan de was ophangen. Wassen doet de machine gelukkig zelf, haha!

 • #19

  Corrina (dinsdag, 01 december 2020 13:50)

  Wij hebben ook vast schema
  We wassen 2 x per week
  Ik strijk op die dagen ook
  De wasmachine is een bovenlader

 • #20

  Stefaan De Winter (dinsdag, 01 december 2020 15:52)

  Wij wassen elke zondag, dat is hier de gewoonte :)

 • #21

  Tania (dinsdag, 01 december 2020 18:05)

  Nu ik thuis werk vind ik het gemakkelijk om tussendoor een wasmachine op te zetten.

 • #22

  rachel (dinsdag, 01 december 2020 18:07)

  ik heb een vaste routine en 4 wassen op een dag is normaal hier. handdoeken gaan in de droger en de kleding hang ik altijd op

 • #23

  Jouvence (donderdag, 03 december 2020 12:57)

  Ik heb geen vaste was routine, ik was gewoon wanneer de wasmand vol is. Het droogt hier gelukkig ook vrij snel.

 • #24

  Deborah (maandag, 07 december 2020 11:51)

  haha geweldig. Ja hier ook een vast systeem hoor. Alleen na vakanties wordt hier nog wel eens vanaf geweken. Want dan wil ik alles zo snel mogelijk weer terug in de kasten hebben. Zou er niet aan moeten denken om dit allemaal met de hand te doen zoals vroeger. Gelukkig droogt het hier lekker snel. Dus de droger staat niet zo vaak aan.

 • #25

  Manon (zondag, 22 augustus 2021 17:49)

  Wat leuk om jouw systeem te lezen!