· 

Viburnum: groenbijvende tuinplant met sneeuwbal witte bloemen

Viburnum: groenbijvende tuinplant met sneeuwbal witte bloemen

Ben je op zoek naar een vaste tuinplant voor in de tuin? Dan mag de Viburnum in de voor- of achtertuin niet ontbreken. De groenblijvende heester is een grote favoriet van veel tuinliefhebbers. De groen-wit kleurige plant wordt ook wel Sneeuwbal genoemd, en dat is niet voor niets, de wintergroene plant laat tijdens de bloeiperiode mooie bloemtrossen in bolvorm zien.

In dit artikel kun je alles vinden over de hoogte, bloeitijd, standplaats en het snoeien van de vaste Viburnum Tinus.

Viburnum: groenbijvende tuinplant met sneeuwbal witte bloemen

Favoriete wintergroene heester hoogte en bloeitijd

De favoriete wintergroene heester is afkomstig uit de muskuskruidfamilie. Je kunt de Viburnum als struik, op stam of als boom neerzetten in de tuin. Toch zijn niet alle planten wintergroen. Er zijn meerdere variaties, in veel tuinen zien we de Viburnum Tinus. Deze tuinplant is kenmerkend door het donkergroene blad. Deze heester bloeit van november tot april in de vorm van kleine witte bolletjes, daarna zijn er blauw zwarte vruchtjes in de vorm van besjes zichtbaar.

 

De Viburnum Opulus ook wel Gelderse roos genoemd is niet wintergroen maar bladverliezend. Deze blikvanger bloeit van mei tot juni. In deze periode toont de plant mooie witte bloemen van een diameter van wel 5 tot 10 cm.

 

De laatste, welke we in dit blog bespreken is een van de populairste, het is namelijk de Viburnum plicatum Watanabe, voor het gemak de Japanse Sneeuwbal genoemd, de compacte winterharde plant bloeit op verschillende manieren en past goed in een Japanse tuin. Helaas is deze breed groeiende struik ook in de winter bladverliezend. Wil je het hele jaar een groenblijvende struik in de tuin dan is de Viburnum Tinus de beste optie.

De Sneeuwbal standplaats

Wil je de groenblijvende Viburnum Tinus aanschaffen dan is het goed om vooraf te kijken waar de Sneeuwbal moet komen te staan. De struik kan namelijk best wel wat plek in beslag nemen. Je wilt toch genieten van de mooie witte bloemetjes in de heester, daarom is het fijn als de winter voorjaarsbloeier op de goede standplaats komt te staan.

 

De winterbloeier staat graag beschermd tegen de wind. Het liefst op een afgeschermde plek waar de witte bloeier het minste last heeft van het noordoosten wind. Wil je de redelijk winterharde tuinplant tot zijn recht laten komen dan kun je het beste de Sneeuwbal een plek in de volle zon of halfschaduw geven.

Het snoeien van de groenblijvende Viburnum Tinus

De struik groeit breed ovaal en is een snelle doet het prima in kleigrond, zure grond, veengrond of droge grond. Als je genoeg plek hebt, want de heester kan twee tot drie meter hoog worden, dan is snoeien niet nodig. Wil je de plant wel een snoeibeurt geven, omdat de Tinus te groot wordt, dan kun je dat het beste na de bloei in april doen.

De toegevoegde waarde van de vaste tuinplant in de tuin

Mocht je genoeg ruimte hebben in de achtertuin dan zijn struiken een toegevoegde waarde voor het leven van de dieren in de tuin. De bloemen zijn niet alleen aantrekkelijk voor de insecten zoals hommels en bijen. De heester biedt ook bescherming voor egels en tuinvogels. Wil je een diervriendelijke tuin dan mag een groenblijvende tuinstruik niet ontbreken.

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Tessa (vrijdag, 07 april 2023 17:29)

  Zo te lezen zou dit echt een plant voor mij zijn. Hij ziet er ook erg mooi uit

 • #2

  Claire (woensdag, 12 april 2023 13:43)

  Jaaaa de sneeuwbal! Deze plant heeft echt mijn hart veroverd. De bloemen ruiken ook zo lekker!

 • #3

  Patricia Heres (woensdag, 12 april 2023 15:12)

  Wat een mooie plant is dit!!!

 • #4

  Ilona Bekkers (woensdag, 19 april 2023 09:32)

  Dit is echt een hele mooie plant! Ik denk dat ik er zo een ga aanschaffen, want mijn tuin heeft wel wat opvulling nodig!