· 

5 tips water in tuin zonder vijver

5 tips water in tuin zonder vijver

Water in de tuin geeft zo veel meer waarde, op deze wijze komen er heel veel dieren in de tuin. Vooral insecten en vogels zijn dol op water. Maar niet iederéén wil of kan een vijver plaatsen in de achtertuin. In dit artikel geef ik je 5 tips die je kunt toepassen tijdens het inrichten tuin. Speelse tuin ideeën waarbij je een waterpartij makkelijk zelf kunt uitvoeren.

Tips water in tuin zonder vijver
Tips water in tuin zonder vijver

De toegevoegde waarde van water

Zoals gezegd heeft water een toegevoegde waarde omdat er veel dieren op af komen van de vogel tot de egel in de tuin. Maar behalve dieren in de tuin zorgt stromend water ook voor ontspanning in de tuin. Bij het zien van een fontein of een ander waterpartij ontspannen de hersenen en ebt de stress weg. Wetenschapper kunnen alléén nog niet verklaren waarom het zo is. Het maakt niet uit of je een smalle tuin of een kleine tuin hebt er is altijd wel een plekje te vinden waar je het ornament kunt plaatsen.

Waarom geen vijver in de achtertuin?

De echte vijverliefhebbers, en ik ben er zelf ook één vinden het een kleine moeite maar een vijver moet je onderhouden. Of je nu een voorgevormde vijver of een natuurlijke plas in de achtertuin hebt, de planten de waarde van het water en de pomp zijn wel artikelen die je moet onderhouden. 

 

Daarbij willen veel tuinliefhebbers een kindvriendelijke tuin en dan is een vijver in de achtertuin niet ideaal. Je wilt immers niet dat je (klein)kind onverwachts tussen de vijverplanten beland, voor de tuinfanaat die toch graag een waterpartij wilt in voor- of achtertuin heb ik 5 alternatieven.

Stromend waterpartij met een waterfontein

Bij het woord waterfontein zie je misschien een grote stromende straal vanuit een grote waterplas omhoog komen maar de fontein is niet alléén in de vijver te plaatsen. Je kunt ook zelf een cirkel uitgraven en daar in een diepte van 80 cm een fontein plaatsen. Decoreer er grote rotsen en stenen omheen en je hebt een borrelsteen. Tegenwoordig kun je een fontein op stroom maar ook op zonne-energie aanschaffen. Net zoals er ook tuinverlichting op zonne-energie verkrijgbaar is, op een duurzame manier geniet je zo van het stromende waterpartij in de achtertuin.

Misschien vind je zelf een fontein aanleggen een te grote klus, natuurlijk kun je ook een fonteintje nemen, niet zoń grote als in Italië maar een klein exemplaar waar stromend water uit komt lopen.

Ideeën water in de tuin
Ideeën water in de tuin

Gezelligheid met een waterornament

Een waterornament kennen we allemaal, denk maar aan de bekende water bol op de grond. Maar de waterornament zijn er in vele modellen van strak tot spiritueel met een boeddha. Vind je een ornament mooi waarbij het water trapsgewijs naar beneden komt dan kun je ook gaan voor een waterval, die in de vijver maar ook naast de vijver te plaatsen zijn. Het stromende water zorgt voor gezelligheid en het heeft een groot voordeel, je kan het ornament makkelijk aan- en uitzetten.

Een mini-vijver met een houten ton

De houten ton is eigenlijk te gebruiken als decoratiemateriaal voor de tuin, vaak wordt de ton beplant met vrolijke bloemetjes. Maar je kunt de tobbe ook gebruiken om er een mini-vijver van te maken, plant er een paar waterplanten in, in verschillende hoogtes en plaats er wat keien in zodat vogels een plek hebben om op te zitten en je zal zien hoe veel plezier je ervan zult hebben. Als de dieren je achtertuin hebben gevonden kunnen er zelfs nog kikkers in komen ook!

Bouwemmers en speciekuipen

Spreekt de mini-vijver je aan maar wil je de kleine vijver echt in de grond geplaatst hebben, ga dan voor bouwemmers of speciekuipen. Zelf heb ik een kleine vijver en een speciekuip, waar ik vaak het kikkerdril in plaats zodat de vissen in de grotere vijver niet al het dril opeten. De ronde kuip is 90 L en goed te decoreren met keien en waterplanten, maar de kuipen zijn er ook in rechthoekige vormen.

Badderen in het vogelbadje

Wil je genieten van de vogels in je tuin of op balkon, en de vogeltjes juist naar een plekje toelokken? Neem dan een vogelbadje. Een vogelbadje kun je makkelijk op elke plek in de tuin plaatsen en is er in alle vormen en maten. Kijk voor tuin inspiratie naar de diverse mogelijkheden, zo zijn er hangbadjes, vogelschalen die je aan de wand of op de tafel kunt plaatsen en schaaltjes op een standaard. 

Zet het schaaltje het liefst op een plek waar de vogel beschut kan zitten en badderen, een mooi plekje is vlakbij struiken of een bomenhaag zoals een conifeer. Waar het vogeltjes bij gevaar zo kan vluchten. 

Heb jij een waterornament in tuin of op balkon?

Reactie schrijven

Commentaren: 11
 • #1

  Nicole Orriëns (dinsdag, 22 februari 2022 10:45)

  Oh, vooral die grote waterfontein vind ik echt prachtig. Die zou ik graag in onze tuin hebben!

 • #2

  Nicole Orriëns (dinsdag, 22 februari 2022 10:48)

  Waar ik me bij water in de tuin wel zorgen over maak is of er geen muggen op af komen.

 • #3

  EvenDelen.be (maandag, 28 februari 2022 13:08)

  Een waterpartij in de tuin vind ik gewoonweg prachtig en mag in de zomer zeker niet ontbreken voor de vogeltjes. We hebben dan ook op verschillende plaatsen waterschalen staan. Toch zou ik dit jaar graag op zoek gaan naar een mooi blikvanger voor in de tuin.

 • #4

  Merel | De Mamagids (woensdag, 02 maart 2022 09:15)

  We hebben vanwege de kinderen idd geen water in de tuin, maar had nog niet over deze oplossingen gedacht. Zo'n borrelfontein vind ik een leuk idee en ik denk dat ik sowieso een vogelbad ga neerzetten komende lente.

 • #5

  rachel (woensdag, 02 maart 2022 09:16)

  wij hebben een hele grote vijver in de tuin dus de vogeltjes hebben genoeg water hier in de tuin :D

 • #6

  Tessa (donderdag, 03 maart 2022 19:03)

  Ik vind een waterpartij altijd erg mooi, mits goed onderhouden

 • #7

  Melanie (maandag, 07 maart 2022 10:22)

  Oooh een fontein of vijver in de tuin vind ik echt prachtig! Ooit wil ik er ook nog een in onze tuin. Maar voor nu staan er eerst nog andere dingen op het lijstje.

 • #8

  Linda Venrooij (dinsdag, 08 maart 2022 14:01)

  Wij hebben een vijver gehad maar helaas vraagt dat toch wel veel onderhoud...en bleken wij daar niet zo actief mee te zijn ;-).

 • #9

  Elena Presagio (woensdag, 09 maart 2022 16:55)

  Wat een leuke ideeën. Vooral een fontein in de tuin. Daar zou ik zelf niet zo snel opgekomen zijn

 • #10

  Frederique (donderdag, 10 maart 2022 19:12)

  Ik heb er niet genoeg plek voor. Vroeger bij mijn ouders thuis hadden we een fontein in de woonkamer, was gezellig :)

 • #11

  Sanne (dinsdag, 05 april 2022 20:32)

  oh zo een grote fontijn vind ik prachtig om te zien. ALleen helaas geen plek voor eentje.