· 

Deze 6 badkamer planten overleven met weinig licht

Deze 6 badkamer planten overleven met weinig licht

Decoratie in de badkamer toont altijd gezellig, het maakt niet uit of je nu een nieuwe badkamer of een gerenoveerde badruimte gaat inrichten. Badkamer planten mogen daarbij niet ontbreken, maar niet elke grote en kleine plant staat graag in een vochtige ruimte. Als daarbij ook nog beperkt licht aanwezig is dan is goed om te kijken welke luchtzuiverende planten wel kunnen overleven bij te weinig daglicht. Deze 6 kamerplanten zijn geschikt voor een vochtige ruimte.

Welke plant is geschikt voor de badkamer?

Er zijn veel planten welke geschikt zijn voor de badkamer, de Lepelplant is hier een van, maar deze plant heeft genoeg daglicht nodig. Voordat je gaat decoreren is het goed om te kijken hoeveel daglicht de kamerplant nodig heeft. Als de badkamer geen raam heeft dan zal de badkamer voorzien zijn van verlichting. Lampen geven ook een verlichting maar een plant heeft daglicht nodig om te overleven. Toch zijn er een beperkt aantal planten welke in de vrije natuur ook niet veel licht ontvangen, de meeste plantensoorten leven onder bomen en kunnen prima tegen weinig zonlicht.

Maar de plant welke in de badkamer komt te staan moet ook erg goed tegen vocht kunnen. In een doorsnee huishouden zal er regelmatig gebruik worden gemaakt van de douche en of bad, dat betekent dat de ruimte vaak erg vochtig zal zijn. 

Waarom tropische planten?

De luchtvochtigheid in een doorsnee badkamer is tussen de 50 en 70%, na een uitgebreide douchebeurt kan de vochtigheid in de lucht oplopen tot 85%. De meeste badkamerplanten functioneren goed bij een luchtvochtigheid van zo'n 60%. Het zijn vooral de tropisch planten welke goed tegen de combinatie van veel luchtvochtigheid en weinig licht kunnen, zij zijn gewend aan dit klimaat en kunnen makkelijk overleven in de badkamer.

Welke plant in de badkamer kan zonder daglicht?

Er zijn veel grote hippe kamerplanten met een tropisch achtergrond, de Bananen plant is er een van maar deze plant staat graag in direct zonlicht. Elke tropische kamerplant is niet meteen geschikt voor een vochtige badkamer met weinig licht. Om de badkamer op te vrolijken met natuurlijk groen, is de beste keuze de volgende 6 planten:

1. Sansevieria

De Sansevieria is een ideaal plant, de plant stelt weinig eisen en kan prima in de zon maar ook zeker in de schaduw staan. Doordat de kamerplant weinig lichtbehoefte heeft is de Vrouwentong zeer geschikt voor de badkamer. De luchtzuiverende plant is ook een goed te houden plant voor de slaapkamer. De badkamerplant heeft weinig water nodig, eens in de twee weken een scheutje water is genoeg. In de herfst en winterperiode kan je zelfs eens in de 6 weken aanhouden.

Sanseveiria de ideale badkamer plant
Sanseveiria de ideale badkamer plant

2. Bromelia

De Bromelia is een ware eyecatcher voor de badkamer, de kamerplant valt op door de fraaie bloem welke in meerdere kleuren waaronder roze, geel, oranje en rood verkrijgbaar is. Deze speciale badkamerplant bloeit helaas maar een keer. Heb je de prachtige plant in huis dan kan je er 3 tot zes maanden plezier van hebben want daarna is de bloem uitgebloeid, maar de plant zal bij de basis nieuwe stekjes aanmaken. Geef vervolgens de Bromelia twee weken water in de kelk en je kan het kleine stekje met wortels scheiden van de moederplant. Plant de baby plant in een pot en je hebt weer een nieuwe plant.

De tropische plant houdt van nevelend water, dus een plek in de badkamer is ideaal. Omdat de plant al genoeg vocht ontvangt mag je de badkamerplant best even droog laten staan.

Bromelia een fraaie badkamerplant weinig licht
Bromelia een fraaie badkamerplant weinig licht

3. Luchtplantje

Het luchtplantje ook wel Tillandsia genoemd heb je in vele vormen en modellen. Er zijn exemplaren welke je kan ophangen maar ook vrolijke plantjes met sprieten welke je decoratief in de badkamer kan neerzetten. Dit plantje leeft van de hoge luchtvochtigheid, dus een plek in de vochtige ruimte waar veel gedoucht wordt is een mooie geschikte plek. De Tillandsia heeft namelijk geen wortels, je kan het plantje daardoor op elke plek plaatsen. De tropische plant is ideaal voor de badkamerruimte, veel tips voor de verzorging luchtplantjes heb je waarschijnlijk niet nodig want het douchen zorgt voor genoeg nattigheid in deze ruimte.

Luchtplantje een fijne badkamer plant
Luchtplantje een fijne badkamer plant

4. Monstera

De grote hippe kamerplant staat vaak in de woonkamer, maar kan ook zeker in de badkamer staan. De kamerplant staat graag in de schaduw en heeft maar een klein beetje licht nodig. Aangezien de plant goed groeit op veel water staat de plant prima op de vochtrijke plek. Tegenwoordig is de Monstera in vaas verkrijgbaar, een decoratieve glazen vaas waarbij je de wortels van de plant kan zien, maar heb je genoeg ruimte dan kan je ook een grote kamerplant in een mooi nisje of hoekje neerzetten.

Monstera de plant voor in de badkamer met weinig licht
Monstera de plant voor in de badkamer met weinig licht

5. Graslelie

De groene kamerplant is een makkelijk te behouden badkamerplant. Bruine puntjes op de plant zal je niet snel ontdekken, dit heeft namelijk te maken met een te droge lucht. Aangezien de plant in een nevelige ruimte staat, zal de Graslelie het goed uithouden in de badkamer. Geef de plant twee keer per week water en de plant voor de badkamer zal in no-time stekjes aanmaken.

Graslelie een makkelijke plant voor de badkamer
Graslelie een makkelijke plant voor de badkamer

6. Mexicaanse dwergpalm

De Mexicaanse dwergpalm houdt van een vochtige grond en ook zeer geschikt voor een kleine badkamer indeling. De plant kan goed op een lichte plek maar ook op een plek in de schaduw staan. De plant met het licht groenen blad wordt maximaal 1 meter hoog, een ruim plekje is voor de plant wel ideaal.

Mexicaanse dwergpalm voor in de vochtige ruimte
Mexicaanse dwergpalm voor in de vochtige ruimte

De plant wil graag regelmatig water, je kan 4x per week in de zomer aanhouden en om de 10 dagen in de winter. Voordat je de plant water gaat geven is het handig om de droogte te checken. Voelt de grond nog nat aan dat heeft de plant geen water nodig, de palm houdt namelijk niet van natte voeten dan gaan de wortels rotten. Het sproeien met de plantenspuit kan je achterwege laten aangezien er al genoeg vocht in de ruimte aanwezig is.

Heb jij een plant in de badkamer staan?

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Claire (woensdag, 17 augustus 2022 01:40)

  Wat een fijne tips! Ik had geen idee dat een monsterra, luchtplantje, graslelie en Mexicaanse dwergpalm in de badkamer overleven! Dat is goed om te weten. Want er zijn al best wat plantjes in mijn badkamer gesneuveld..

 • #2

  Tessa (maandag, 22 augustus 2022 17:23)

  Wat een mooie planten. Het is dat mijn badkamer te klein is, anders had ik zeker wat planten neer gezet

 • #3

  Frederique (dinsdag, 23 augustus 2022 19:44)

  Dat vind ik echt goede tips, ik ga je artikel bewaren. Ik vind planten in de badkamer namelijk altijd erg leuk!

 • #4

  Nicole Orriëns (vrijdag, 26 augustus 2022 14:13)

  Voor de sfeer lijken me tropische planten heel mooi in de badkamer! Je krijgt dan een soort natuurlijke spa gevoel denk ik.

 • #5

  EvenDelen.be (maandag, 24 oktober 2022 19:47)

  Ik hou echt van planten, zowel binnen als buiten. Een paar uit je lijstje heb ik dan ook al in huis staan. Ik geniet er best van om kamerplanten te verzorgen, het werkt best rustgevend. Mooi lijstje!

 • #6

  Angie (maandag, 24 oktober 2022 20:48)

  Wij wonen in een appartement dat wat weg heeft van een loft en aangezien de ramen hier ook niet al te groot zijn, is het op veel plekken in het appartement wat donker. Dan zijn deze planten een uitkomst. Dank voor het delen!