· 

6 snelgroeiende klimplanten voor pergola of schutting

6 snelgroeiende klimplanten voor pergola of schutting

Een snelgroeiende klimplant heeft vele voordelen, in een rap tempo is de pergola met een groenblijvende klimplanten beplant. Of het nu een langbloeiende klimmer voor de schutting of muur is, je achtertuin is in een korte periode voorzien van veel groen. Maar welke klimmer is ideaal om in je plantentuin te plaatsen? In dit artikel kan je een overzicht vinden van de 6 snelste klimplanten waar je snel veel plezier van zal hebben.

Snelgroeiende klimplant voor pergola of schutting: Wilde wingerd
Snelgroeiende klimplant voor pergola of schutting: Wilde wingerd

Een snelgroeiende klimplant voor de schutting

Heb je een kale schutting dan is het fijn om er een groene plek van te maken. Heb je geen voorkeur voor een bloeiende schaduw klimplant of een bloeiende zon klimplant dan heb je een ruime keuze uit diverse klimplanten. Zo zijn er zelfhechtende maar ook winterharde klimmers waarvan je zeker weet dat ze een sterke vorst goed kunnen verdragen. Over het algemeen zijn zelfhechtende klimplanten, klimmers welke zijn voorzien van zelfhechtwortels en zich dus overal kunnen verankeren ideaal voor de schutting en minder geschikt voor de pergola. Deze klimmers willen nog wel eens woekeren waardoor ze minder goed zijn te begeleiden met een klimrek of booggang. Deze klimmers zijn geschikt voor schutting of muur:

 • Hedera/ Klimop: Hedera ook wel Klimop genoemd is een zelfhechtplant welke zelfstandig klimt. Plaats een paar stekjes en de klimmer zorgt voor een mooie groenblijvende en winterharde haag. De tuinplant is verkrijgbaar van lichtgroen tot donkergroen en er is zelfs Klimop met een vleugje geel. De tuinplant is een rappe groeier en komt snel tussen voegen en delen van de schutting wat kan zorgen voor beschadiging.
 • Wilde Wingerd: De Wilde Wingerd houdt zich overal staande, de tuinplant is een makkelijke klimmer welke op steen, schutting en zelfs op glas groeit. Kies je deze mooie klimplant welke mooie rode bladeren in de herfst geeft dan is het wel van belang om de plant wel goed te onderhouden. De makkelijke klimplant kan overal geplaatst worden behalve in de schaduw. Zodra het te koud wordt vanwege de vorst, laat de tuinplant de bladeren vallen.
 • Toscaanse Jasmijn: Een makkelijk klimmer, welke een zee geeft van witte bloemetjes met een heerlijk geur. De plant kan in de zon maar ook in de schaduw staan. De groenblijvende plant is vorstbestendig, maar meerdere personen hebben bij een stevige vorst wel ervaren dat de tuinplant niet altijd de heftige kou aan kan. De tuinplant is een mooie klimmer voor de muur of schutting maar ook tegen de pergola kan de bloemenplant geplaatst worden.
Klimplanten welke snel groeien en groenblijvend: Klimop
Klimplanten welke snel groeien en groenblijvend: Klimop

Pergola laten begroeien

Wil je de pergola laten begroeien dan is het fijn als je een klimmer aanschaft welke soepel om de boog heen kan groeien, veel populaire klimplanten pergola zijn geschikt om te plaatsen rondom de romantische boog, een veranda of overkapping maar niet elke klimmer groeit snel. Mocht je echt opzoek zijn naar een snelgroeiende klimplant dan zijn deze klimmers een goede keuze:

 • Passiebloem: Deze mooie bloeier kan 6 meter per jaar halen! De ranken zijn net armpjes en binden zich vast aan alles wat op het pad terecht komt. Van juni tot november bloeit de plant uitbundig, er worden dan blauwwitte bloemen zichtbaar. De plant is groenblijvend en wintergroen.
 • Kamperfoelie: Kamperfoelie is verkrijgbaar in diverse kleuren, ook zijn er bladhoudende en bladverliezende variaties. De plant kan goed in de zon of de schaduw staan, daarbij moeten de wortels van de plant altijd in de schaduw staan. Heb je een zonnige plek in gedachte, dan kan je ook de scherven van een bloempot voor de voet plaatsen. De bloemen ruiken heerlijk, veel insecten zijn dol op deze klimmer.
 • Chinese bruidssluier: De Chinese bruidssluier slingert makkelijk om de pergola heen. De bladeren zijn niet giftig maar de bloemen van de klimmer wel. Plaats de tuinplant in de zon of halfschaduw en je hebt een prachtige groene beplanting met witte bloemen. De klimmer is geschikt voor de schutting en de pergola.
Snelgroeiende en lang bloeiende klimplant: Passiebloem
Snelgroeiende en lang bloeiende klimplant: Passiebloem

Hoe kan je de klimplant het beste begeleiden?

Veel klimplanten hebben steun nodig, een klimplantenrek is dan een uitkomst. Er zijn rekken waarbij de plant makkelijk omhoog kan klimmen, dit zijn verticale klimrekken. Maar wil je de gehele schutting laten begroeien dan is het fijn om een horizontaal klimrek te plaatsen. Het is slim om de klimbegeleiding vooraf te plaatsen, want nadien is de begeleiding niet meer makkelijk te bevestigen. 

Wil je de natuur zijn eigen gang laten gaan dan kan je ook werken met een klimplantengeleider, met een handige clip kan je in een handomdraai de plant opbinden.

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Tessa (dinsdag, 14 juni 2022 18:37)

  De passiebloem vind ik erg mooi. Nooit geweten dat het een klimplant is

 • #2

  Nicole Orriëns (woensdag, 15 juni 2022 16:02)

  Snelgroeiend?! Dat klinkt mij meteen goed in de oren. Dan heb je tenminste snel effect met de bloemen en planten.

 • #3

  Frederique (donderdag, 16 juni 2022 10:30)

  De passiebloem is een van mijn favorieten, ik vind ze zo mooi. Mooie kleur en groeit inderdaad supersnel.

 • #4

  Tessa (donderdag, 16 juni 2022 19:12)

  Ik vind klimplanten erg mooi. Het heeft iets pittoresk over zich

 • #5

  Linda (donderdag, 16 juni 2022 21:38)

  Wij zijn ook fan van de hedera en passiebloem!

 • #6

  Claire (donderdag, 23 juni 2022 09:50)

  Wat een heerlijk overzicht!! Ik word super blij van klimplanten.