· 

De 8 mooiste bloeiende schaduw klimplanten

De 8 mooiste bloeiende schaduw klimplanten op het Noorden

In elke tuin is er wel een plekje te vinden waar de tuinplanten in de schaduw staan. Een tuin op het Noorden heeft meer schaduw dan een tuin op het Zuiden waar je juist zonnige klimplanten kan plaatsen. Aan de "koude kant" is er veel minder keuze, niet alle klimmers kunnen goed op een schaduwplek staan. Toch kijk je graag naar een mooie schutting met langbloeiende tuinplanten die de donkere plaats in de tuin laten stralen. In dit blog geef ik je een overzicht van de 8 mooiste bloeiende schaduw klimplanten.

De mooiste schaduw klimplanten voor op het Noorden
De mooiste schaduw klimplanten voor op het Noorden

Welke klimplant met bloemen kan in de schaduw?

Er zijn een aantal schaduwplanten die je goed kan plaatsen op het Noorden, alle tuinplanten zijn winterhard maar niet allemaal groenblijvend.  Des al niet te min zijn het klimplanten die perfect passen in een schaduwtuin. De volgende bloem klimplanten kunnen goed op een schaduwplek en hebben ook nog mooie bloemen die langdurig bloeien.

De Klimhortensia de ideale vaste plant voor een schaduw standplaats

De Klimhortensia is een ideale klimplant. De klimmer met witte bloemen staat graag in de schaduw of halfschaduw maar kan ook aan de zonnige kant geplaatst worden. Heb je een schutting of muur op het Noorden of het Oosten dan kan je de bloeiende klimplant daar makkelijk een plekje geven.  De klimplant is familie van de Hortensia en heeft dezelfde mooie bloembollen, zodra de klimmer in Mei en Juni gaat bloeien geeft de tuinplant veel mooie bloemen die wel een meter van de schutting kunnen groeien. Combineer de klimmer met Klimop zoals de Hedera Hibernica, en je hebt een prachtige groen witte muur. 

De Vuurdoorn de groenblijvende schaduwplant

De Vuurdoorn is een makkelijke klimplant op elke standplaats voelt de klimmer zich thuis of de klimmer nu schaduw, halfschaduw of de zon staat, het maakt niet uit. De Vuurdoorn krijg je een mooie dichte muurbegroeiing waar je veel plezier van zal hebben. In het voorjaar rond Mei/Juni groeien er witte bloemetjes aan de klimplant. De bloemen lokken veel insecten naar de tuin. In de herfst/ winter heb je ook veel plezier van deze schaduwplant want dan komen de rood of oranje bessen tevoorschijn. De bessen zijn erg aantrekkelijk voor de vogels. De groenblijvende schaduwplant heeft één nadeel, de klimmer is voorzien van doorns, de scherpe doorns zorgen ervoor dat snoeien niet altijd makkelijk is, maar met een elektrische heggenschaar kan je de heester een goede snoeibeurt geven.

De Toscaanse Jasmijn de bloeiende klimplant

De Toscaanse Jasmijn is een mooie bloeiende klimplant, de klimmer verdraagt de schaduw, maar bloeit nog meer in de zon. Dat betekent niet dat de klimplant op een schaduwplek beperkt bloemen laat zien. De snelle bloeier met geurende bloemen kan je het beste begeleiden door middel van een klimrek. Een groot voordeel is dat de tuinklimmer groenblijvend is, je hebt dus heel het jaar plezier van het groen rode blad.

De Chinese Bruidssluier de snelgroeiende plant voor in de schaduw

De snelgroeiende Chinese Bruidssluier is niet alleen een eyecatcher voor tegen de schutting of de muur, het is ook een populaire klimplant pergola.  Eerlijk is eerlijk de klimplant staat het liefst in de volle zon maar bij halfschaduw heb je nog steeds een hele mooie bloeier.  Kortom de klimmer is een aanwinst voor de tuinliefhebber. Van Juli tot Oktober kan je genieten van deze tuinplant in de achtertuin of de voortuin. Zorg er wel voor dat de klimmer genoeg begeleiding heeft want de plant met witte bloemen kan heel kolossaal en zwaar worden, ondersteuning heeft de bloemende klimmer dus zeker nodig. De klimplant is winterhard maar niet groenblijvend.

Clematissen die graag in de schaduw staan

Clematissen zijn er in alle soorten en maten, de klimplant is verkrijgbaar in een kleine en een grote bloem net als de groenblijvende soorten welke je mooi tegen een aluminium terrasoverkapping kan laten groeien. Welke Clematis kan in de schaduw?

 • Clematis Montana Rubens: Deze klimplant is een aanwinst voor de bloementuin. De klimmende plant staat graag met de voet in de schaduw en verdraagt een lichtschaduw plek. De snelgroeiende bergplant heeft binnen twee jaar een lengte van 8 meter en geeft een zee van wit-roze bloemetjes in het voorjaar in de maanden mei en juni.
 • Clematis Madame Le Coultre: Een bladverliezende klimplant met grote witte bloemen is Madame Le Coultre. De klimplant bloeit twee keer in het voorjaar en eind van de zomerperiode. De klimmer staat graag in de zon of halfschaduw, een ideale plant voor tegen de schutting of de pergola.
 • Clematis Nelly Moser: Een prachtige klimplant met een wit-roze kleur met een diep roze streep waaraan je de tuinplant makkelijk kan herkennen. De klimmer staat graag op een zonnige plaats of half in de schaduw. Je hebt lang plezier van de plant want ook deze klimplant met grote bloemen bloeit in mei en juni en van juli tot september.

Heb jij een achtertuin in de schaduw en welke planten staan er op de schaduw standplaats? Misschien heb je ook interesse in het blog van Ise met tuinplanten voor in de schaduw.

Reactie schrijven

Commentaren: 18
 • #1

  EvenDelen.be (woensdag, 16 maart 2022 13:44)

  Ik hou van planten die lekker ruiken. Zo heb ik kamperfoelie in de tuin staan. Een paar weekenden terug zijn we extra planten gaan kopen voor in het tuintje tegen het tuinhuis waaronder 1 gele en 1 rode klimroos en een magnolia klimmer. Ik hoop dat ik snel van de bloemen en de geur kan genieten.

 • #2

  Nicole Orriëns (vrijdag, 18 maart 2022 13:16)

  Ideaal, want ook op donkere plekjes wil je graag bloemen hebben natuurlijk. Goed dat er planten zijn die hiervoor geschikt zijn.

 • #3

  sanne (dinsdag, 22 maart 2022 21:57)

  Wat toevallig, ik zocht dit net. Ik heb in de tuin zo een plant en vroeg mij af wat voor iets het wat is. Wel handig dat er ook planten zijn voor in de schaduw.

 • #4

  Joyce - SomedayTodayNL (donderdag, 24 maart 2022 10:33)

  Wij zijn nu bezig de tuin weer wat in te richten en ik vind de clematis en toscaanse jasmijn zo leuk en mooi! Denk dat (een van) deze wel hier komen te staan.

 • #5

  Wanda (donderdag, 24 maart 2022 16:05)

  Wij hebben vorig jaar wat clematisplantjes in onze tuin gepoot, maar wist niet dat er ook een variant was die groen blijft, dus daar ga ik binnenkort even naar kijken.

 • #6

  Nicole Orriëns (donderdag, 24 maart 2022 16:31)

  Het is ook eigenlijk heel mooi dat ook in donkere hoekjes mooie planten bloeien! Daar fleurt de schaduw van op.

 • #7

  Naomi Laan (donderdag, 24 maart 2022 18:32)

  Wij gaan de tuin van de zomer eindelijk aanpakken, dus zeker even leuk om dit te lezen en rekening mee te houden.

 • #8

  Krystle (donderdag, 24 maart 2022 20:45)

  Wij zijn onlangs verhuisd dus moet nog even kijken wat er nu precies in de tuin staat... maar een klim hortensia staat er niet in, lijkt me erg mooi!

 • #9

  Tessa (vrijdag, 25 maart 2022 18:36)

  Als ik een tuin zou hebben, dan zou ik zeker diverse klimplanten erin hebben. Vind ze erg mooi

 • #10

  Merel | De Mamagids (zaterdag, 26 maart 2022 01:03)

  Ben toevallig laatst gestart met het bijwerken van de tuin. In de schaduw/halfschaduw staan de plantjes, een mooie rododendron, hortensia en nog wat kleinere dingen. Erg blij mee!

 • #11

  Tanja (maandag, 28 maart 2022 12:37)

  O wauw, wij willen heel graag de tuin nog verder aankleden met klimplanten tegen het schut, ook op de noordzijde. Werd heel blij toen ik las dat de Toscaanse Jasmijn, zo fijn die heerlijk romantisch geur, en de klimhortensia tot de mogelijkheden behoren! Ook zo een fijn voordeel wanneer ze groen blijvend zijn ♡

 • #12

  Jouvence (dinsdag, 29 maart 2022 15:56)

  Ik vind planten prachtig, maar ik heb helemaal geen tuin, laat staan een balkon..

 • #13

  Fallon (vrijdag, 08 april 2022 11:13)

  De Toscaanse Jasmijn zou ik graag in mijn tuin willen hebben. Wat ik binnen teveel heb aan planten heb ik in de tuin weer te weinig. Ik denk dat ik vooral nog veel moet gaan leren over buiten planten.

 • #14

  Jasmina (vrijdag, 08 april 2022 11:34)

  De toscaanse Jasmijn lijkt me wel wat. Ik vind de Jasmijn plant sowieso altijd zo lekker ruiken. Ik heb zelf niet zulke groene vingers maar ik denk dat ik deze aan mijn moeder ga geven...

 • #15

  sandra (vrijdag, 08 april 2022 16:09)

  Ik ben altijd fan van jasmijn, het geeft me een vakantiegevoel en doet me denken aan Zuid Frankrijk

 • #16

  Cynthia (vrijdag, 08 april 2022 16:53)

  De hortensia doet het inderdaad altijd goed. En het is net onkruid. Dat blijft maar groeien. Het is ook simpel zelf te stekken trouwens

 • #17

  Tessa (zaterdag, 09 april 2022 11:16)

  Wat een prachtige planten kunnen het goed doen in de schaduw

 • #18

  Nel (dinsdag, 26 april 2022 11:17)

  Wij hadden een klimhortensia tegen de gevel, maar de muur is erdoor beschadigd. Er moest een gevelreiniger aan te pas komen om de muur weer schoon te krijgen. Ik vond de bloemen tegenvallen.