· 

8 tips - Slim leren met Dyslexie

8 tips - Slim leren met Dyslexie


Wil je jouw zoon of dochter met dyslexie ondersteunen? Pubercoach Michelle van pUber bijles & coach heeft zelf ook Dyslexie en geeft 8 tips om slimmer te leren. Op naar goede resultaten bij de volgende toetsen!

Makkelijk leren met dyslexie
Makkelijk leren met dyslexie

1: Lezen is geen leren

Wist je dat de meest gekozen methode om te leren lezen is? Wist je ook dat dit de minst effectieve manier is? Nooit meer lezen om te leren dus!

2: Tekenen

Bijna iedere dyslect is een beelddenker, niet iedere beelddenker heeft dyslexie. Beelddenkers denken in plaatsen en beelden. Daarom is het goed om tijdens het leren te tekenen. Door een symbool of klein tekeningetje te verbinden aan een kernwoord van de betekenis, spelling, volgorde of ezelsbruggetje onthouden leerlingen met dyslexie het veel beter.

3: Herhalen, herhalen, herhalen

Heel suf, Ik weet het. Maar herhaling is de sleutel tot goede resultaten. Zo komt de kennis in het langetermijngeheugen en kan het tijdens het SO én het proefwerk (en volgend jaar en zelfs tijdens de examens) gebruikt worden. De meest populaire actieve leermethode om te herhalen zijn flitskaartjes. Vaak gebruiken leerlingen online flitskaartjes, maar die van papier zijn beter omdat ze geschreven worden. Hier kom ik later in dit artikel op terug.

Flitskaartjes als volgt: Op de ene kant het woord, op de andere kant de vertaling, betekenis, enzovoorts. Deze flitskaartjes kunnen wekelijks gemaakt en geleerd worden. Om de kaartjes te leren kan jouw puber deze in twee stapels verdelen. De stapel die nog niet geleerd is kan herhaald blijven worden en deze stapel wordt zo steeds kleiner. Heeft jouw tiener examen? Begin dan aan het begin van het jaar al met het gebruiken van flitskaartjes!

4: Ezelsbruggetjes

Ezelsbruggetjes worden al heel erg lang gebruikt om iets makkelijk te onthouden, leren, spellen en/of toepassen. Een ezelsbruggetje hoef je niet altijd zelf te bedenken. Er zijn websites die al heel veel ezelsbruggetjes hebben bedacht. Een ezelsbruggetje mag juist gek zijn, dat zorgt dat het nog beter onthouden wordt. Misschien wel het meest bekende ezelsbruggetje is TV TAS voor de Nederlandse waddeneilanden

5: Schrijven

Juist voor leerlingen met dyslexie is schrijven essentieel, met name voor het onthouden van spelling. Wanneer je leest onthoud je ongeveer 10% tot 20%, als je schrijft ongeveer 50%. Wanneer je typt slaat het brein geen letters op, daarom is het beter om ouderwets een pen te gebruiken. Door te schrijven worden letters en de volgorde daarvan beter opgeslagen in het Dyslectische brein. Kies daarom voor papieren flitskaartjes in plaats van Quizlet of WRTS en voor een geschreven mindmap, niet zo'n hippe, moderne digitaal gemaakte variant.

6: Lezen in kleur met een leesliniaal

Veel Dyslecten hebben last van visuele stress. Klinkt ingewikkeld maar het is vooral lastig. Denk bijvoorbeeld aan bewegende letters, dansende woorden, gekleurde randen rondom letters en woorden, wazige tekst of dubbele letters of woorden. Soms herkennen kinderen dit zelf niet totdat ze voor het eerst lezen met een gekleurd leesliniaal. De verbazing is vaak groot als een Dyslect ontdekt dat zo'n klein hulpmiddel zo'n grote hulp kan zijn.

Door het witte papier een kleur te geven wordt het contrast tussen tekst en papier anders. Daarnaast helpt de smalle balk om te focussen. De combinatie van deze twee beperkt visuele stress gedeeltelijk of zelfs volledig

Leren met dyslexie: toetsen maken
Leren met dyslexie: toetsen maken

7: lezen met je oren

Vaak zijn kinderen met dyslexie niet enthousiast over lezen. Het kost een dyslect veel meer tijd en inspanning om het boek te lezen. Om kinderen met dyslexie te helpen bij begrijpend lezen, het vergroten van de woordenschat en zinsopbouw zijn luisterboeken perfect. Vaak wordt aangeraden tijdens het luisteren mee te lezen in het boek. Dat kan en is nóg beter. Wanneer lezen niet meer als leuk wordt ervaren adviseren wij het meelezen los te laten. Lezen (met de oren) moet vooral weer leuk worden.

8: Synoniemen

Als ik de spelling van een woord niet (zeker) weet gebruik ik vaak een synoniem. Als dyslect heb ik gaandeweg verschillende trucjes geleerd. Mijn meest toegepaste trucje waarvan niemand iets merkt is de synoniemen truc. Een ander woord (of omschrijving) gebruiken met dezelfde betekenis.

Ik hoop dat jullie thuis wat hebben aan de tips! Wil je jouw puber met Dyslexie ondersteunen bij school? pUber bijles & coach geeft verschillende gratis digitale workshops voor ouders. Er zijn ook workshops speciaal gericht op ouders met pubers met dyslexie. Daarnaast bieden wij voor leerlingen met Dyslexie talenten coaching. Dit is een één op één training om talenten te ontdekken te benutten. Dit kan naar wens gecombineerd worden met bijvoorbeeld vakinhoudelijke bijlessen of begrijpend lezen bijles.

Reactie schrijven

Commentaren: 28
  • #1

    Bas (vrijdag, 24 september 2021 15:15)

    Een aantal van deze tips heb ik reeds toegepast voor mijn kind met dyslexie. In de toekomst ga ik vaker ezelsbruggetjes gebruiken, bedankt!

  • #2

    Kelly Buysse (vrijdag, 24 september 2021 15:42)

    Ikzelf heb geen dyslexie maar ben wel enorm fan van ezelsbruggetjes. Het heeft mij in mijn leven al heel wat geholpen om dingen te onthouden.

  • #3

    Sylvana (vrijdag, 24 september 2021 16:55)

    Nog best veel kinderen hebben dyslexie. Wat goed dat je dit artikel hebt geschreven zodat ouders goede tips hebben om er mee om te gaan.

  • #4

    Tessa (vrijdag, 24 september 2021 17:02)

    Handig tips. Toen ik op de basisschool en de middelbare school werd er nooit echt stil gestaan/geholpen als je dyslexie heb. Maar dat heeft mij nooit tegen gehouden om toch de universiteit succesvol af te ronden

  • #5

    Fany Van Hemelen (vrijdag, 24 september 2021 18:31)

    Wat is dit een goed, boeiend, informatief en nuttig artikel rond dyslexie.

  • #6

    Mandy Eggens (zaterdag, 25 september 2021 19:38)

    Ik heb geen dyslexie maar ezelsbruggetjes zijn sowieso altijd goed! Heb ik ook voor me zelf gemaakt met vrachtwagen theorie

  • #7

    Manon (zondag, 26 september 2021 14:48)

    Wat een goede tips. Vooral van die lineaal!

  • #8

    Linda (maandag, 27 september 2021 16:28)

    Fijn artikel met nuttige tips! 'Gelukkig' hoeven we deze bij ons thuis (nog?) niet in te zetten.

  • #9

    Felice Veenman (maandag, 27 september 2021 18:43)

    heel goede tips, onthoudt wel dat ieder kind net weer een beetje anders dyslectisch is, niet elke tip is voor elk kind toepasbaar, maar dat moet je natuurlijk al doende uitvinden

  • #10

    Krystle (dinsdag, 28 september 2021 10:00)

    Goede tips! Die gekleurde liniaal lijkt me ook een handig hulpmiddel. Ik ken niemand met dyslexie maar deze tips hebben ze vast en zeker baat bij!

  • #11

    Malou Rouwhof-Beld (dinsdag, 28 september 2021 13:16)

    Wat een goede tips zeg! Voor zover ik weet zijn mijn kinderen niet dyslectisch, maar mijn man wel.

  • #12

    Marguerita (dinsdag, 28 september 2021 16:14)

    Fijne tips, mijn dochter heeft dyslexie. We hebben ook veel taalspelletjes zoals woordrummikub

  • #13

    Frederique (dinsdag, 28 september 2021 22:37)

    Wel fijn dat ze die tips ook vanuit eigen ervaring geeft. Geen dyslexie hier in de familie maar wel eentje met dyscalculie en dat heeft haar schooljaren behoorlijk verpest.

  • #14

    Nicole Orriëns (woensdag, 29 september 2021 06:50)

    Als je dylsexie hebt lijkt me dat best heel lastig, voor veel dingen. Deze ezelsbruggetjes zullen zeker helpen.

  • #15

    Kiki Hasselton (woensdag, 29 september 2021 12:02)

    Ik was vroeger al enorme fan van ezelsbruggetjes en als dat werkt is dat alleen maar fijn

  • #16

    Sandra (woensdag, 29 september 2021 14:56)

    Een interessante blog die waarschijnlijk voor veel mensen erg nuttig kan zijn

  • #17

    Nienke van Oosten (woensdag, 29 september 2021 19:43)

    Hele fijne tips! De ezelbruggetjes hielpen mij ook altijd enorm.

  • #18

    Melanie Hoogvliet (donderdag, 30 september 2021 10:30)

    Ik heb zelf dyslexie en dingen als ezelbruggetjes etc hielpen mij echt niet. Ik ging pas echt vooruit toen ik ging bloggen. Elke keer die rode streepjes onder je worden zijn heel frustrerend in het begin moest ik alles google om te zien wat ik verkeerd deed. Maar op een gegeven moment ging ik dingen onthouden. Het was dus niet zo zeer dat ik opeens misschien heel goed kon schrijven. Maar doordat ik het zo vaak had moeten verbeteren wist ik waar ik naar moest kijken als er weer zo'n rood streepje onder kwam.

    Mijn zoon met dyslexie heeft daar flinke training bij gekregen daar maakte ze gebruik van bepaalde kleuren hoe het precies zat weet ik niet maar het heeft hem heel erg geholpen.

  • #19

    Tessa (donderdag, 30 september 2021 17:13)

    Dit zijn echt hele handige tips, ongetwijfeld ook voor andere mensen

  • #20

    Mitchel (donderdag, 30 september 2021 19:56)

    Dit doet me echt denken aan mijn middelbare schooltijd. Ik had helemaal uitgeschreven hoe ik het beste kon leren. Met als uitkomst dat je tijdens het leren het beste alle zintuigen kunt gebruiken.

  • #21

    Janet (vrijdag, 01 oktober 2021 18:29)

    Ik heb regelmatig te maken met kinderen met dyslexie en het is fijn dat deze kinderen op verschillende manieren en met trucjes geholpen kunnen worden.

  • #22

    Rosalyn (zondag, 03 oktober 2021 11:15)

    Goed en informatief artikel! Heel bruikbaar als je kinderen met dyslexie hebt. Grappig ook dat je beter onthoudt wanneer je schrijft dan wanneer je typt.

  • #23

    Sherry (vrijdag, 08 oktober 2021 09:28)

    Hele goede tips voor iemand met dyslexie. Ik ga het doorslaan iemand die ik ken.

  • #24

    Jouvence (vrijdag, 08 oktober 2021 13:45)

    Ik heb zelf geen dyslexie, maar wat een handige en goede tips geef je!

  • #25

    Caroline (zaterdag, 09 oktober 2021 14:49)

    Dit lijken me welkome tips voor mensen (met kinderen) met dyslexie.

  • #26

    jasmina (zaterdag, 09 oktober 2021 16:19)

    Super handige tip, alleen weet ik niet of ezelsbruggetjes voor iedereen werken..ij weet namelijk heel goed hie het kofschip en fokschaap werken, en toch gaat het heel vaak mis met de D en de T

  • #27

    Fallon (zondag, 10 oktober 2021 10:58)

    Hele handige tips! Zowel mijn broer als zijn zoontje hebben beiden dyslexie! Handig om mijn kleine neefje mee te geven.

  • #28

    hippiemeisje (vrijdag, 15 oktober 2021 09:13)

    Ik heb dyslexie, maar ik ben ook hoogbegaafd, dus ik compenseer heel veel. Het komt dus vooral naar boven wanneer ik in andere talen moet schrijven.
    Ik merk wel dat ik al deze tips automatisch ben gaan toepassen in de loop der jaren. IK kan me er dus wel achter zetten als helpend.