· 

Balkon inrichten: 5 handige tips met planten

Balkon inrichten: 5 handige tips met planten

Aangezien niet iederéén een tuin heeft, 25% van de bevolking heeft een balkon. Is dit blog speciaal voor de mensen die een kleine balkon hebben om in te richten. Dit kan ook een terras zijn waar je toch een leuk zitje wilt maken met planten en meubels. In dit blog geef ik je 6 handige tips voor het opknappen van je balkon. Hoe kun je de ruimte zo efficiënt indelen en er toch een gezellig plekje met planten van maken?

Balkon inrichten: Tips om je ruimte met planten gezellig te maken
Balkon inrichten: Tips om je ruimte met planten gezellig te maken

Balkonbakken voor een fleurig uitzicht

Wil je een vrolijk uitzicht dan zijn balkonbakken een ideale uitkomst. In de bakken kun je je favoriete bloemen of planten plaatsen, dit kunnen vast planten zijn maar misschien heb je liever eenjarige planten die je elk jaar kunt vervangen. Een moestuin aanleggen in bakken is ook een mogelijkheid. De balkon bakken kun je makkelijk aan de balustrade kunt ophangen, er zijn verschillende varianten. Zo zijn er bakken die je aan de binnen- of de buitenkant van je balkon kunt ophangen maar er zijn ook exemplaren die je op de reling een plek kunt geven zodat de planten aan zowel de binnen- als de buitenkant te zien zijn. Zo heb je een mooi fleurig uitzicht.

Maak je ruimte gezellig met een balkonscherm

Het licht er aan waar je balkon geplaatst is, is dat aan de straatkant of juist aan de achterkant van het huis. Niet iederéén vindt het fijn om buiten op balkon te zitten terwijl er nieuwsgierige blikken jou kant op kijken. Privacy is wel zo fijn, met een balkonscherm creëer je een beschut plekje waar je lekker kunt zitten. Er zijn schermen met prints maar ook in effen kleuren, let op bij het aanschaffen van een balkonscherm dat het materiaal weer- en scheurbestendig is. Je wilt immers niet dat het scherm al kapot gaat bij de eerste regenbui.

Welke beplanting is ideaal voor een balkon?

Zoals gezegd kun je planten plaatsen aan je balustrade, maar je buitenplekje wordt nog vrolijker met plantenpotten op de grond. Heb je genoeg ruimte dan kun je variëren in de grote van de bloempot, is dit echter niet zo dan kun je kleine bloemenpotten op de grond of op een tafeltje plaatsen. Voordat je beplanting gaat aanschaffen is het goed om te kijken of je balkon in de zon, schaduw of halfschaduw ligt.  Winterharde bloeiende kuipplanten zijn ideaal, van deze planten weet je zeker dat ze de vorst en de kou verdragen. De meeste keuze aan planten heb je op een zonnige plek. Voorbeelden van kleine zonnige planten:

 • Geranium
 • Phlox
 • Margriet
 • IJsbloem
 • Lavendel

Is je balkon meer gelegen in de schaduw, dan zijn deze planten aantrekkelijk om te plaatsen. Voorbeelden van kleine schaduwplanten:

 • Helleborus
 • Sommige Hosta's
 • Maagdenpalm
 • Heuchera Americana
 • Schaduwkruid

Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren houdt in dat je niet alléén op de grond planten plaatst maar ook in de lucht. Dit kun je op twee manieren doen. Je kunt de winterharde bloeiende klimplanten rondom je balkon laten groeien en zo genieten van al het groen om je heen. Voorbeelden van klimplanten zijn druiven, Klimrozen, Blauweregen en de Toscaanse Jasmijn. Mocht je nog een plaatsje over hebben op het balkon dan is een plantenrek buiten ook erg handig. Plantenrekken zijn er van verschillende materialen zoals ijzer en hout en ook zeer geschikt om buiten te plaatsen. Op de verschillende verdiepingen kun je je favoriete planten neerzetten, zo ontwerp je je eigen jungle op je balkon!

 

Ben je een moestuin liefhebber dan kun je het buiten planten rek ook gebruiken om groeten en fruit te kweken. Plaats er een tomatenplant, aardbeienplant of munt in een potje en je hebt in een handomdraai je eigen moestuin!

Verleng de woonkamer

Verleng de woonkamer door dezelfde stijl door te trekken naar het balkon. Met simpele hulpmiddelen zoals een balkontafel en twee stoelen creëer je al een leuk plekje om te gaan zitten.  Veel tafels zijn inklapbaar dus zeker ook geschikt voor een klein balkon. Ben je creatief dan kun je ook van pallets een bankje op maat maken en met leuke zitkussens en woonaccessoires de plek inrichten in jouw eigen persoonlijke stijl. Als kers is het leuk om een vloerkleed te plaatsen, je kunt speciale buiten vloerkleden kopen, die je plekje een geborgen en behaagelijk sfeer geven. Ga je liever ontspannen op balkon liggen dan is een hangmat ook ideaal.

Heb jij een balkon of terras en hoe heb jij het ingericht, met of zonder planten?

Reactie schrijven

Commentaren: 22
 • #1

  gea (zaterdag, 29 januari 2022 10:44)

  Leuke tips geef je in dit artikel. Wij hebben eerder een inklapbare tafel gehad, scheelt ruimte maar was voor ons niet echt een fijne optie. We hebben nu twee stoelen en een kleine tafel buiten op het balkon en dat is prima voor ons nu.

 • #2

  Mandy (zaterdag, 29 januari 2022 23:21)

  Wat een goede blog voor mensen die een balkon hebben! Slimme tips

 • #3

  Nicole Orriëns (zondag, 30 januari 2022 10:47)

  Soms zou ik bijna willen dat ik een balkon had : ) Er zijn zo enorm veel leuke manieren om een geweldige plek te maken van je balkon.

 • #4

  Rory (maandag, 31 januari 2022 09:56)

  Ik zie de laatste tijd steeds vaker zo'n 'barplank' voorbij komen die je aan de balustrade hangt. Een briljante vondst waarvan ik mij afvraag waarom iemand daar niet eerder aan heeft gedacht. Grappig genoeg hebben wij een balkon over de hele breedte van het huis aan de achterkant (eerste verdieping) en een klein balkon aan de voorkant en we - schaam schaam - gebruiken hem nooit! Daar zouden ze in Amsterdam bij wijze van spreken een moord voor doen. Dat komt omdat we op de begane grond een veranda en tuin hebben. En toch is het jammer. Daarom vind ik het ook leuk om over je tips te lezen.

 • #5

  Tessa (woensdag, 02 februari 2022 12:31)

  Wat een handige tips geef je weer. Leuk dat het nu eens voor een balkon is

 • #6

  Cynthia (donderdag, 03 februari 2022 18:45)

  Toen ik 'vroeger' mijn eigen appartement had met balkon gebruikte ik inderdaad ook veel balkonbakken. Ik had ze vol verse kruiden staan. Heerlijk!

 • #7

  EvenDelen.be (donderdag, 03 februari 2022 22:43)

  Wij hebben een grote overdekte ruimte buiten. Er staat onder andere een robuuste lederen fauteuil in en het is er zalig om te zitten.
  Deze lente zou ik graag deze ruimte volledig opnieuw willen inrichten want momenteel staat er veel te veel rommel en ik ben er zeker van dat we er een mooie plaats kunnen van maken.
  Ik zal dan zeker terugdenken aan jouw leuke tips i.v.m. inrichting en de tuin.

 • #8

  Linda (vrijdag, 04 februari 2022 12:38)

  Deze tips waren zeer welkom geweest toen ik het nog met veel te kleine en ongezellige balkons moest doen. Inmiddels gelukkig een tuin, al overweeg ik daar ook een stukje verticaal te tuinieren. Die tips uit dit blog ga ik dus zeker gebruiken!

 • #9

  Nicole Orriëns (vrijdag, 04 februari 2022 13:22)

  Planten vind ik altijd enorm veel doen voor kleur en fleur. Met planten gaat een balkon ook echt leven.

 • #10

  Gemma van der Vegt (vrijdag, 04 februari 2022 13:27)

  Ik heb geen balkon, maar een tuin. Als ik een balkon zou hebben, dan zou ik hem inrichten als een mini tuintje.

 • #11

  Sandra (vrijdag, 04 februari 2022 18:25)

  Eigenlijk lijkt een balkon mij soms leuker dan een tuin. Toch gezellig met wat plantjes en buiten kunnen zijn, maar niet het werk dat je van een tuin hebt...

 • #12

  Eva (vrijdag, 04 februari 2022 23:49)

  Leuke tips! Sommige zijn ook geschikt om een leuk hoekje in de tuin te maken.

 • #13

  Tessa (zondag, 06 februari 2022 13:48)

  Wat leuk dat je een artikel weidt aan het balkon. Handige tips geef je

 • #14

  Elena (zondag, 06 februari 2022)

  Wat een leuke tips om je balkon op te vrolijken! Ik vind het wel mooi als er veel bloemen en plantjes op staan

 • #15

  Wanda (zondag, 06 februari 2022 17:42)

  Ik woonde ooit op een appartementje met een balkon aan de voorkant en vond dat aan de ene kant heel fijn, maar tegelijkertijd voelde ik mij ook erg bekeken.

 • #16

  Sandra (zondag, 06 februari 2022 18:59)

  Dank je voor de tips ! Ik ga mijn terras binnenkort herinrichten en zal er dan zeker nog eens naar terug kijken

 • #17

  Frederique (maandag, 07 februari 2022 21:05)

  Ik heb je artikel bewaard, toch erg handig om te weten want ik heb een balkon en geen tuin. Vooral in de zomer wil ik het dan lekker gezellig maken.

 • #18

  Jadis Schreuder (dinsdag, 08 februari 2022 07:01)

  Heerlijk om je woonkamer te kunnen verlengen hiermee, staan echt handige en fijne tips bij. Dankje!

 • #19

  Sherry (dinsdag, 08 februari 2022 20:11)

  Goede tips geef je mij. Lavendel ga ik zeker meenemen.

 • #20

  Simone (donderdag, 10 februari 2022 15:02)

  Hele fijne tips. Ik had gewild dat ik mijn balkon ooit zo leuk ingericht had. Tegenwoordig heb ik gelukkig een tuin.

 • #21

  Caroline (vrijdag, 18 februari 2022 15:45)

  De verticaal tuinieren trend vind ik al jaren een uitkomst voor als je weinig m2 hebt en toch een groene belevenis wil hebben.

 • #22

  Solfelt (donderdag, 09 juni 2022 13:48)

  Ik ben onlangs verhuisd en heb mijn tuin moeten omruilen naar een balkon. Ik probeer mijn balkon zo goed mogelijk in te richten zodat het op een klein tuintje lijkt. Deze blog helpt mij in ieder geval al heel erg! Dank hiervoor.
  Groetjes,
  Anne