· 

Beste 5 tips om wespen te verjagen uit tuin

Beste 5 tips om wespen te verjagen uit tuin

De wesp neemt steeds vaker een kijkje in onze tuin, dit heeft te maken met de warme wintermaanden. Vooral in maart hebben we veel hoge temperaturen gehad, de periode heeft ervoor gezorgd dat er veel wespen zijn verwekt. De koningin van alle wespensoorten valt ons nu lastig terwijl we buiten in de tuin zitten te eten of te drinken.

 

Wat kan je doen om dit insect met angel te verjagen? Zijn er diervriendelijke middelen om de metselwesp te bestrijden of te verdrijven uit de achtertuin zodat we minder last hebben van het insect en we niet continu bezig zijn om het diertje weg te jagen. In dit artikel geef ik je 5 tips  waaronder de plantenspuit zodat jij ontspannen in de tuin kan zitten.

5 tips wespen wegjagen uit tuin
5 tips wespen wegjagen uit tuin

Hoe kan je wespen wegjagen?

Heb je last van veel wespen dan is het mogelijk dat je er zich een wespennest in de spouwmuur of op een andere plek in je tuin bevindt. De grote van het nest verschilt per wespensoort, er leven in Nederland veel soorten waaronder de Duitse wespen, Franse veldwespen, Metselwesp en de Hoornaar. Allemaal kunnen ze actief zijn in de tuin, maar het liefst heb je ze liever niet bij je favoriete zitje en wil je de insecten verjagen.

 

Een nest kan namelijk wel 5.000 wespen bevatten. Deze wil je natuurlijk niet allemaal in je bloementuin hebben ook al is de wesp nog zo goed voor de tuin. Er zijn veel plekken in de achtertuin waar de wesp wel welkom is, zoals de vijver en bij de planten, je hebt namelijk veel aan het kleine diertje. Het beestje houdt de tuin schoon, dode amfibieën, vogels en zoogdieren worden door de wesp in kleine stukjes gebeten en gevoerd aan de larven.

Een wesp doden is dus niet de ideale oplossing want we hebben dit insect hard nodig, net zoals mieren in de tuin ook nuttig zijn. Wel kunnen we het diertje op een vriendelijke manier wegjagen zodat we er bij de zitplaats minder last van hebben. De volgende huis en tuin tips zijn makkelijk uit te voeren.

Wespen verjagen met de plantenspuit

Een wesp houdt niet van water, zodra het diertje spetters voelt vallen zal de hoornaar of een ander wespensoort rechtsomkeert maken en verdwijnen. Wat je dus alleen nodig hebt in de achtertuin is een plantenspuit. Zet de spuit niet op de harde straal maar zorg voor verneveling. Sproei een paar keer in het rond, op deze wijze verjaag je het insect in een handomdraai. Aangezien de vleugels vochtig worden, kan de wesp ook veel moeilijker vliegen. Al snel zal het beestje een andere plek uitkiezen om te verblijven.

Werkt de geur van kruidnagel tegen wespen?

Het gevleugelde diertje is erg gevoelig voor geuren. Je kan in de landelijke veranda, het beestje op afstand houden door een schaaltje met kruidnagel te plaatsen bij je loungeset of eettafel. Het insect met ingesnoerde taille zal nu afstand houden, dit werkt ook bij de geur van azijn. Het beste kan je azijn een beetje verwarmen en een beetje kruidnagel toevoegen en op de tuintafel neerzetten, het zwart gele diertjes kan je zo op een makkelijke manier verjagen.

Wespen bestrijden met koffie

Waarbij de mens de aroma van koffie heerlijk vindt ruiken, is de geur voor vele wespensoorten minder aantrekkelijk. Voor deze tip heb je geen gebruikte koffiefilters nodig maar gemalen koffie. Plaats de gemalen koffie op een gunstige plaats en steek de koffie aan. Door de geur van het bakkie pleur kan je op een simpele wijze het diertje makkelijk bestrijden.

Wespen uit de tuin jagen met ammoniak

Deze tips is niet ideaal voor als je gezellig met je vrienden wilt borrelen in de tuin, maar wel functioneel als je een bepaalde plek in de tuin hebt waar veel wespen zich bevinden. Voor de duidelijkheid hiermee bedoel ik geen wespennest, een wespennest kan je het beste op een professionele manier laten verwijderen. 

Meng een scheutje ammoniak met water en plaats het schaaltje op de gewenste plek. Het ongedierte stelt de geur niet op prijs, op een makkelijk manier kan je zo het beestje verbannen.

Wat doe jij te wespen? Voor nog meer leuke Tuinweetjes kan je met volgen op Facebook.

Wespen wegjagen of verjagen - bron: Bol.com
Wespen wegjagen of verjagen - bron: Bol.com

Een wespennest ophangen?

De Waspinator ziet er aan de buitenkant uit als een echt wespennest, hierbij zal het nest het wespensoort afschrikken. Het kleine beestjes houdt niet van concurrentie in de buurt en zal zeker niet naar de plek afkomen om opzoek te gaan naar eten. De wespenverjager werkt hetzelfde als een vogelverschrikker. Veel ontspanning in de tuin gewenst! Zo kan je wespen op een simpele manier verjagen en heb je de vliegende diertjes niet kunnen verjagen en ben je gestoken? In dit artikel staan handige tips bij een wespensteek.

Heb jij veel last van wespen in de tuin of op balkon?

Reactie schrijven

Commentaren: 14
 • #1

  Nicole Orriëns (vrijdag, 29 juli 2022 10:49)

  In de krant las ik onheilspellende berichten over de grote hoeveelheid wespen inderdaad. Door de zachte winter zijn er blijkbaar heel veel. Hier in de tuin heb ik ze gelukkig nog niet opgemerkt.

 • #2

  Janet (dinsdag, 02 augustus 2022 09:04)

  Ik ben benieuwd of het ophangen van zo'n wespinator echt helpt, of dat ze al snel slim genoeg zijn om door te hebben dat dit niet echt is. Ik heb laatst gehoord dat het ook heel goed helpt als je wat azijn in een bakje op tafel zet.

 • #3

  Nicole Orriëns (dinsdag, 02 augustus 2022 14:03)

  Ik las nu dat wespen muggen opeten! Nu vind ik ze meteen wel een stuk minder vervelend moet ik zeggen. Ik haat muggen!

 • #4

  Gabrielle (woensdag, 03 augustus 2022 16:32)

  Ik zie inderdaad steeds vaker ook kruidnagel op terrassen en dergelijke. Het schijnt wel echt te helpen!

 • #5

  Linda Meester (donderdag, 04 augustus 2022 09:25)

  Jarenlang moeten we bestuivers trekken door biodiversiteit in de achtertuin en nu moeten we de wespen verjagen. Wij gebruiken planten om de wespen naar een andere plek te trekken dan nabij ons zitje. Hetzelfde geld voor muggen

 • #6

  Claire (zaterdag, 06 augustus 2022 08:30)

  Ik moet het afkloppen; ik heb nooit last van wespen. Maar mijn man daarintegen heeft weleens pech.. En met mijn kinderen ben ik er ook wel extra bewust van.

 • #7

  Frederique (zaterdag, 06 augustus 2022 09:55)

  Wat slim om een nep-nest op te hangen. Wij hebben er veel last van hier in Frankrijk.

 • #8

  Wanda (zondag, 07 augustus 2022 20:19)

  Gelukkig weinig last van wespen, want anders zou ik echt wel mijn maatregelen nemen, maar gelukkig hoeft dat dus (nog) niet.

 • #9

  Tessa (maandag, 08 augustus 2022 19:18)

  Wat een originele manier om een wespen verschikker in te zetten! Wist biet dat zo iets bestaat

 • #10

  Amina (dinsdag, 09 augustus 2022 23:39)

  Wat een superblog weer! Weer iets geleerd vandaag:

  1. door de foto zie ik nu goed hoe mooi die beestjes eigenlijk zijn
  2. je kunt ze wegjagen met water, ideaal!
  3. ik had geen idee dat er Waspinators bestonden!

  Ps: irriteer jij je ook zo aan mensen die op een terras helemaal lijp worden door een wesp? Dan denk ik "mens, je fokt 'm zo alleen maar op!"

 • #11

  Tessa (woensdag, 10 augustus 2022 16:48)

  Ik heb wel eens een wesp in huis. Ik probeer die dan altijd te vangen als die op het raam zit en zet hem weer buiten

 • #12

  Rory (donderdag, 11 augustus 2022 18:59)

  De waspinator is interessant! Al vraag ik mij wel af hoe effectief het daadwerkelijk zal zijn. Goede tip van de plantenspuit en de nevel, dat vind ik een hele goede.

 • #13

  Wouter (vrijdag, 26 augustus 2022 12:08)

  Ja een ventilator of waterspray is eenvoudig en werkt zeer goed

 • #14

  rachel (vrijdag, 16 september 2022 11:20)

  wij hadden een paar weken geleden een nest in de tuin en onze oudste heeft zich ingewikkeld met dekens en handdoeken en is gaan ruimen haha