Binnenkijken in ons woudhuisje: een droomhuis in Groningen

Binnenkijken in ons woudhuisje: een droomhuis in Groningen

Wat leuk dat jullie bij mij komen ‘binnenkijken’ in ons toch wel droomhuis! Dat we in dit huis wonen voelt nog steeds als een lot uit de loterij. Want in de drukte van de huizenmarkt de afgelopen jaren is het ons eindelijk gelukt een vrijstaande woning met grond te kopen. En dat zonder diep in de buidel te tasten omdat het huis in de stille verkoop stond. Tja, en dan win je toch echt wel een beetje de loterij!

 

Ons huis is een ‘woonboerderijtje’. Althans, zo noemen we het zelf. Het is gebouwd in het zogenoemde woudhuisje model. Van vroeger uit in deze regio eenvoudige eenkamerwoningen voor arbeiders. Vaak met drie bedsteden en een erf.

Binnenkijken in ons woudhuisje een droomhuis in Groningen

Een kijkje bij Yvonne in de woudboerderij

Gelukkig is onze woudboerderij groter. We hebben een ruime woonkamer, hal, douche, wc, kleine

keuken met bijkeuken en beneden een slaapkamer. Via een smal trappetje kom je op de eerste verdieping met twee ruime slaapkamers, een zolder en een toilet.

 

Daarnaast hebben we nog een grote garage met een ruimte eromheen waar mijn kantoor zit en nog een logeerkamer (zeg maar berghok).

 

Dit huis hebben we in de zomer van 2020 gekocht en ik woon hier samen met mijn man en twee kinderen (20 en 17 jaar). En met heel veel dieren: 2 paarden, drie schapen, 11 kippen, 2 katten, 2 konijnen en nog wat ongedierte die je gratis bij een boerderij krijgt.

 

Ons huis staat op de grens van Groningen en Friesland in het Groningse dorp Opende, gemeente Westerkwartier. We wonen in Opende sinds 2004, waarvan tot 2020 in een twee-onder-een-kapwoning in het centrum van het dorp.

 

En nu dus buiten het dorp, ongeveer 750 meter vanaf het centrum. Heerlijk in het buitengebied, maar toch dicht bij het dorp om snel even naar de winkel te kunnen.

In kijkje in de woonkamer van een woudhuisje

Al heel lang verliefd op dit huis

Sinds we in Opende wonen, wandelde ik al regelmatig langs dit huis. Het ligt precies in het midden van een rondje van drie kilometer om het dorp heen. In 2018 kwam het huis voor het eerst te koop. Helaas was het toen financieel niet mogelijk voor ons om het huis te kopen. Ook was mijn moeder het jaar daarvoor overleden, waardoor ik ook echt geen zin in verhuizen had.

 

Maar het werd uiteindelijk niet verkocht en de vorige bewoners hebben het toen van Funda afgehaald. Maar het huis bleef wel op www.huispedia.nl te koop staan. En via onze hypotheekadviseur werden we hierin getipt.

 

Een lang verhaal kort gemaakt: in no-time was het huis toch ineens van ons en toen ging het snel. Ons eigen huis was zomaar verkocht en ineens hadden we ons droomhuis gekocht!

Stoer, fris interieur met Scandinavische touch

Het huis zelf is al bijzonder genoeg en heeft veel karakter waardoor ik geen bijzonder interieur heb. We houden allebei van een stoer, fris interieur met Scandinavische touch. Ik zou het interieur wel wat lichter willen hebben, maar de ervaring leert dat dat met alle huisdieren en het vele buitenwerk wat we doen niet handig is.

 

De meubels, met uitzondering van de bank die net nieuw is, hebben we meegenomen uit ons vorige huis. Ook de mooie groene kleur op de muur hadden we daar al. Net een jaar voordat we dit huis kochten hadden we de woonkamer en keuken verbouwd. En de groene kleur past supermooi bij het buitenleven wat we hier vooral doen!

 

Voor de woonkamer heb ik nog één wens, en dat zijn nieuwe overgordijnen. De inbetween gordijnen die er nu nog hangen zijn nog van de vorige eigenaren en echt aan vervanging toe. Na de zomer ga ik hier mee aan de slag. Nu zijn we eerst druk buiten bezig.

 

Om het huis echt eigen te maken, heb ik altijd (gedroogde) bloemen uit eigen tuin, mooie droogbloemen welke sfeervol in huis staan. Ook heb ik een mooie fotocollage hangen van onze reis door canada. Met de fruitschaal, de oude aardappelschilbak van mijn oma, ben ik ook erg blij. En dat is precies waar ik van hou in huis: een mooie inrichting met een persoonlijke touch. Dan is het voor mij echt thuiskomen!

 

De keuken van een woudhuisje een knusse miniboerderij

Woonkeuken vervangen

Onze keuken is helaas wat klein en aan vervanging toe. Ik kook en bak graag en het liefste zitten we met ons allen in de keuken. We hebben speciaal voor deze kleine keuken een bartafel met vier hoge stoelen gekocht. Zo kunnen we uit het grote raam boven het aanrecht naar buiten kijken.

 

Onze wens is om in het voorjaar van 2024 de woonkeuken te vervangen. En dan ook direct de vreselijke diagonaal wart wit geblokte vloertegels. Die vind ik misschien wel het lelijkste van het hele huis!

Mijn favoriete plek in huis is thuis!

Voor deze blog is gevraagd naar mijn favoriete plek in huis. Tja, één plek kan ik echt niet noemen. ’s Avonds zit ik het liefste op de bank met een kleed over en kat op schoot. Overdag aan de gezellige bartafel in de keuken, maar zodra het weer het toelaat, ben ik buiten. Samengevat is thuis mijn favoriete plek!

Mee naar buiten

Omdat ik het zoveel over buiten heb, ‘neem’ ik je ook nog even mee naar buiten in deze blog. Ook al heet de blog: binnenkijken. Ons erf is in totaal een hectare groot en bestaat uit drie percelen. Op een perceel staat onze woning. Onze achtertuin is ongeveer 100 meter diep en omsingeld door een bos.

 

Het grootste perceel van ons erf bestaat voor een groot deel uit een pingoruïne. Een ‘vijver’ uit de ijstijd. In het land om deze pingo heen staan de paarden. Een prachtig stukje oude natuur waar elk jaar weer dezelfde meneer en mevrouw meerkoet op visite komen om kindjes te krijgen.

 

Het laatste stuk land ligt aan de overkant van ons huis en daar ‘wonen’ onze drie schaapjes. En wat helemaal leuk en spannend is: één van de schaapjes is zwanger dus we verwachten gezinsuitbreiding binnenkort!

 

Je begrijpt vast wel dat we erg blij zijn met ons stekje. En dat we echt geen verhuisplannen hebben. We hopen hier samen oud te worden en nog heel lang te kunnen genieten van ons gezin, de dieren en de natuur. Het klinkt misschien wat cliché, maar thuis is toch altijd de basis die je als mens echt nodig hebt. En dat het dan een basis is waar je helemaal jezelf kunt zijn, waar je trots op bent en je nog elke dag verwondert dat dit allemaal van jou is, dan kun je alleen maar een heel gelukkig mens zijn!

De bewoonster van de miniboerderij

Vind je het leuk om meer over mij en ons huis te weten? Ik schrijf op mijn eigen website www.overyvonne.nl blogs over al het moois dat hier in het Noorden te doen is. Van wandelroutes tot toffe winkels en nog veel meer. Ook deel ik op mij instagram account regelmatig foto’s en meer van ons leven op onze miniboerderij.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Eliane (woensdag, 17 mei 2023 08:20)

  Wat woon je prachtig zeg, blijft mijn droom om ooit een boerderij te hebben. Tot die tijd droom ik lekker door ;)

 • #2

  Saskia (donderdag, 18 mei 2023 06:25)

  Wat een leuk knus huisje. Lijkt me heerlijk om zo te wonen. Ik woon elf in de stad, in een appartement, heel wat anders.

 • #3

  Wanda (dinsdag, 06 juni 2023 07:39)

  Dat ziet er inderdaad erg mooi uit! Vooral de keuken spreekt mij enorm aan. En ja, dit soort pareltje vind je nog in onze provincie!