Binnenkijken: wonen landelijke stijl in de Gelderse Vallei

Binnenkijken: wonen landelijke stijl in de Gelderse Vallei

We gaan binnenkijken bij Gerdie, zij woont in een dorpje in de Gelderse Vallei. Ze heeft ervoor gekozen om haar huis in een landelijke stijl in te richten met daarbij een beetje brocante, stoere en sobere stijl.

 

Zo’n 6 jaar geleden zag ik bij toeval, in de plaatselijke krant, dat in het dorp verderop een kleinschalig wijkje in de grote nieuwbouwwijk gebouwd werd. Dit nieuwe wijkje van 88 woningen zou helemaal aan de rand van het dorp gebouw worden. Met het zicht op de weilanden met daarin van die oeroude bomen. En dicht bij het station (ideaal voor een reizigster zoals ik!!)

 

We hebben een middagje hierover na moeten denken (we hadden een heel fijn huis is een heerlijke buurt in een oergezellig dorp). Maar de voordelen van verhuizen naar een nieuw huis (we kwamen uit een typische jaren 60 doorzonwoning), waarin álles nieuw, strak en volgens de laatste bouwkundige inzichten gebouwd werd, sprak ons enorm aan. De energieprijzen zouden halveren, en het grote onderhoud zou voorlopig

voor jaren klaar zijn.

Binnenkijken: wonen landelijke, stoer sobere stijl
Binnenkijken: wonen landelijke, stoer sobere stijl

Binnenkijken bij Gerdie

Dit huis lag qua werkafstand voor ons en onze zoon heel gunstig, evenals de school voor onze dochter (zij

zou juist naar de middelbare gaan). Na dat middagje nadenken, hebben we gelijk de volgende dag de makelaar

gebeld. Daarna is het hele huizencircus-verhaal aan het rollen gegaan. Huis gekocht, ander huis verkocht,

overbruggingshuis geregeld.

 

De verhuizing hebben we zelf gedaan met onze kinderen, familie en vrienden. Onze oudste zoon heeft een grote werk-bus. Daarmee konden we iedere keer een hele vracht spullen overbrengen naar het nieuwe huis. Ik had van tevoren alles al uitgezocht en in dozen gedaan. Hierdoor verliep de hele verhuizing voorspoedig. Al hebben we onszelf wél beloofd om dit de aankomende 20 jaar niet meer te doen. Althans...niet vrijwillig.

Huis en interieur ontwerpen

Daarna begon het grote plannen maken. Héérlijk!! Dit is precies wat ik zó leuk vind, en waar ik ook mijn werk van

heb gemaakt. Nu mocht ik het voor onszelf doen. Een heerlijk huis en interieur ontwerpen. We hadden veel vrijheid om tijdens de bouw nog dingen te veranderen. Dit hebben we dan ook ruimschoots gedaan (andere raampartij in de achtergevel, andere deuren en deurkozijnen, inpandig klompenhok, eiland, keuken en andere indeling van de badkamer.

 

Dit huis is het middelste in een lang blok van 11 huizen. We hebben 3 slaapkamers boven en een ruime zolder. Hier

bevinden zich 1 slaapkamers en de wasruimte/logeerkamer. We zijn een maand of 4 aan het afbouwen geweest, en

toen was het al zo ongeveer klaar.

 

Veel hebben de bouwers gedaan. Wij waren meer van het afwerken. Het is een heerlijk huis geworden. En omdat wij alles zelf bedacht en ontworpen hebben, en daarna precies zó ingericht als wat wij wilden, is het een huis geworden wat ons past als een ouwe jas. Dit is wel écht ons droomhuis geworden.

Landelijke, stoer en sober in de woonkamer

Onze woonstijl laat zich het beste omschrijven als landelijk, stoer, en met een vleugje brocante. Ik ben dól op

persoonlijke, originele en eigenzinnige interieurs. Niet het standaard wat je bij heel veel mensen ziet, en ook geen

doorsnee interieur. Ik hou enorm van oude spullen met een verhaal, met een verleden. Geen tuttige brocante, maar van dat stoere, sobere spul. Die uitstraling van die oude voorwerpen, de manier waarop het vervaardigd is... Daar kan geen nieuwerwets interieur tegenop.

Binnenkijken - Landelijk wonen
Binnenkijken - Landelijk wonen

Oude en nieuwe woonaccessoires

Zelf vind ik de combinatie van hedendaagse en oude spullen mooi! De dierbare oude kast van mijn opa, en een klein bureautje van mij oma zijn hier wel de beeldbepalende meubelstukken in huis. Daar kan geen moderne kast

tegenop.

 

Ons interieurstijl kenmerkt zich door oude en nieuwe woonaccessoires met elkaar te combineren. Ik hou

enorm van kleine stillevens. Van die mooie, eenvoudige blikvangers. Er staan niet heel veel woonaccessoires. Liever wissel ik het ieder seizoen af. Ik vind dat rustige en sobere wel prettig. Op deze manier komen de mooie, oude landelijke woonaccessoires ook veel beter tot hun recht.

 

Ik hou van pure, natuurlijke materialen, zowel van de stoffering (bank, gordijnen, kussens) als ook van alle

woondecoratie. Plastic zul je hier niet veel aantreffen. Ik hou  van een landelijk interieur, van die mooie texturen van linnen, katoen, fluweel en wol. Deze stoffen laten zich prachtig combineren.

Kunst aan de muur

Naast mijn werk als verkoopster en styliste in een woonwinkel, én mijn werk als blogger, probeer ik af en toe tijd te

vinden om te schilderen. Ik hou enorm van kunst aan de muur. Wanneer je enigszins kunt schilderen, dan is het leuk om je eigen schilderijen te maken. Het grote voordeel is dat je dan zelf exact de kleuren hiervan kunt bepalen. Dit heb ik dus ook gedaan.

 

Boven de bank hangt een groot doek met een stilleven in warme, sprekende keuren, die weer goed combineren met de kussens in de bank. Zo hier en daar staat en hangt wat eigen werk, waardoor het interieur een persoonlijke touch krijgt. Het grote schilderij is een echte eyecatcher geworden.

Wonen met een warme taupe grijze kleur

Doordat onze keuken zich aan de voorkant van het huis bevindt, en de woonkamer achter, heb ik de keuken als

uitgangspunt voor het kleurgebruik gekozen. Ik heb de turf-lijn van Flexa gebruikt. Dit is een hele mooie, warme

taupe-grijze kleur. Wij hebben de hele lijn van Turf gebruikt. De donkere op de kozijnen, de middelste op alle muren en de lichte aan de binnenkant van de deuren en op de trap. Zo passen alle kleuren prachtig bij elkaar, door het ton-sur-ton gebruik. Hierdoor hou je rust in huis, qua kleurgebruik.

Keuken - fijn landelijk wonen in Gelderland
Keuken - fijn landelijk wonen in Gelderland

De keuken is klein maar fijn

De keuken is klein maar fijn. Nu ons gezin steeds kleiner wordt, doordat de kinderen uitvliegen, vind ik een grote

keuken niet zo belangrijk meer. Veel handiger is het om een praktische keuken te hebben. Dit hebben we ook

gedaan. Ik heb hier alleen de écht nodige spullen staan. Ik houd van een leeg aanrecht, dus alleen de waterkoker

mag er staan, als enige van de apparaten. Het aanrecht staat onder het raam met het zicht op de mooie weilanden,

en daarachter een kleine eiland keuken. Ideaal vanwege z’n grote hoeveelheid opbergruimte.

 

Aan het kamer-kant van het kookeiland staan 2 mooie hoge stoelen. De keuken is een landelijke keuken in een hele warm taupe-grijs. Een heerlijke keuken waar ik nog iedere dag van geniet. Als je zou vragen wat mijn meest favoriete plek is, dan is dat toch wel hier in onze kleine keuken, met het heerlijke, vrije uitzicht over de weilanden met z’n grote, oude bomen.

Bovenverdieping

Boven hebben we 3 slaapkamers. Van 1 van de kamers hebben we hobbykamer gemaakt. Mijn man heeft daar zijn

modeltrein-bak staan en kan daar heerlijk z’n creativiteit de vrije loop laten. Hij bouwt daar een geweldig diorama op schaal. En zelf kan ik daar hobbyen zoveel ik wil. Schilderen, kaarten maken, stempelen, schrijven enz.

Landelijke stijl - Sobere slaapkamer
Landelijke stijl - Sobere slaapkamer

Ruime donkere slaapkamer

De slaapkamer is een ruime kamer. Hier hebben we een kastenwand gemaakt met strakke deuren. Daarachter

hebben we 2 kasten gemaakt met een hang gedeelte en grote laden. Ik vouw de kleding graag op volgens het

principe van Mari Kondo, dit bespaart veel ruimte en de kast blijft hierdoor netjes.

 

De inbouwkast heb ik zelf ontworpen, en mijn man en z’n broer hebben deze gemaakt. Dit is echt de meeste ideale kast geworden. Exact op maat gemaakt. Heerlijk! Ons bed is een fijne boxspring van Ikea. De wanden van de slaapkamer en de deur hebben dezelfde kleur. Hierdoor valt de deur mooi weg in de muur en hou je het aanzien rustig. We hebben voor donkere kleur muren gekozen. Mijn man heeft regelmatig nachtdiensten en dan is overdag slapen een must. Dit lukt nu eenmaal beter in een donkere kamer dan in een lichte. Daarnaast staat een donkere kleur op de muren ook wel heel sober en stoer.

Zelfgemaakt badkamermeubel

De badkamer is een héle fijne ruimte geworden. Ik wilde hier geen standaard badkamermeubel, maar een badkamermeubel gemaakt van een hele oude kast. Het bovenste stuk hebben we eraf gehaald en het onderste gedeelte heb ik geschuurd en gelakt. Hier bovenop heeft mijn man een wasbak gemaakt. Ideaal zo’n grote kast met twee kastdeuren en twee lades. Alle handdoeken en toiletspullen kunnen we hierin kwijt, waardoor er geen overtollige rommel ligt te slingeren.

 

Ook in de badkamer hebben we de kleuren van beneden doorgevoerd. En ook hier hebben we weer wat

stoere en sobere woonaccessoires staan. En als vensterbank hebben we een hele oude eiken treinbiels. Práchtig, dat oude doorleefde hout bij het warme taupe-grijs van de muren. Ik ben nog iedere dag blij met deze prachtige kleuren.

Geen tegels maar behang in de badkamer

In de badkamer wilde ik geen tegels, behalve in de douchehoek. Ik heb de muren behangen met vliesbehang en

daarna gesausd met muurverf voor buiten. Dit is een perfecte oplossing voor wanneer je van strakke muren houdt, ik heb zo’n hekel aan voegen. Strakke muren staan zóveel mooier en rustiger in een ruimte dan al die horizontale en verticale lijnen van de voegen

Wooninspiratie

Mijn wooninspiratie haal ik overal vandaan. Uit tijdschriften, tijdens reizen, woonbladen en woonwinkels. Verder

bedenk ik het meeste zelf. Wanneer ik naar de ruimte kijk, en naar de woonspullen die ik heb, dan ontvouwt er zich

een soort van plan. Dan zie ik het al helemaal voor me hoe het moet worden.

 

Er zijn maar weinig woonwinkels waar ik mijn stijl in herken. Ik ben dan ook totáál niet gevoelig voor nieuwe woontrends. Het meeste wat er op de markt gebracht wordt, heb ik al een keer gezien. Alles van een jaar of 30 geleden komt weer terug. En wanneer je langer dan 30 jaar op deze aardkloot rondloopt, dan herinner en herken je de dingen.

Woontips

 • Kies voor een rustige basis (muren, vloer en bank) en pak uit met accessoires
 • Kies voor een rustig interieur, het leven is al druk en hectisch genoeg
 • Creëer een eigen, persoonlijk interieur! Wees alsjeblieft origineel! Een standaard, algemeen en burgerlijk interieur is zó saai!
 • Voeg oude en nieuwe spullen toe en combineer hiermee
 • Maak mooie stillevens van de woonaccessoires in je huis. Het is heerlijk om hiernaar te kijken. Ze geven rust
 • Bundel de woondecoratie ‘s i.p.v. overal spullen neer te zetten
 • Ruim rommeldingen gelijk op. Een rommelig interieur is niet gezellig!
 • Hang mooie kunst op. Dit zijn fijne blikvangers

De bewoonster van dit huis

Beste lezers ik ben Gerdie van Wingerden-Treur, bloggen is voor mij dé manier om mijn passie voor alles wat met wonen te maken heeft te delen. Daarnaast werk ik al járen in een woonwinkel en ben ik stylist en verfspecialist. Mijn woonblog is No34.nl, op Instagram en Facebook ben ik onder dezelfde naam te volgen.

Reactie schrijven

Commentaren: 11
 • #1

  Nicole Orriëns (zaterdag, 24 december 2022 19:54)

  Wat een mooi huis weer. Wat wonen we in Nederland toch in prettige huizen. Het schilderij boven de bank vind ik ook erg mooi.

 • #2

  EvenDelen.be (zondag, 25 december 2022 10:30)

  De inrichting van de woning is volledig mijn stijl. Ik hou van de meubelen en de decorstukken.
  Mijn voorkeur gaat altijd uit naar landelijk, je kan er zoveel kanten mee uit.

 • #3

  Claire (zondag, 25 december 2022 15:51)

  Wat een leuk idee om in de badkamer een behang op te hangen! Ik wist niet dat dat kon!

 • #4

  Frederique (maandag, 26 december 2022 11:55)

  Eens wat anders om behang in de badkamer te doen, daar zou ik niet op komen. Ik begrijp overigens de afweging heel goed, ik zou als ik weer zou verhuizen zeker nieuwbouw overwegen. Dat scheelt toch heel wat kopzorgen.

 • #5

  Saskia (dinsdag, 27 december 2022 08:54)

  Niets mijn stijl, maar het voelt wel lekker huiselijk aan. Zou me er dus wel thuis voelen.

 • #6

  Jouvence (maandag, 02 januari 2023 16:17)

  Ik houd van de landelijke stijl, wij combineren het thuis met industrieel.

 • #7

  Krystle (dinsdag, 03 januari 2023 15:37)

  Ik houd ook van pure, natuurlijke materialen! Je hebt het mooi gedaan, alles matcht bij elkaar! Geniet er lekker van.

 • #8

  Janet (woensdag, 04 januari 2023 21:43)

  Ik vind het erg leuk om een kijkje in andermans huis te krijgen. Ik vind het huis mooi en sfeervol ingericht. Erg leuk om te zien.

 • #9

  Judith (vrijdag, 06 januari 2023 20:04)

  Hey wat leuk, ik woon ook in een dorp van de Gelderse Vallei. Dit huis is prachtig ingericht, kan ik zeker inspiratie mee opdoen!

 • #10

  Tessa (maandag, 09 januari 2023)

  Wat origineel om bang in de badkamer te doen

 • #11

  Melanie Hoogvliet (woensdag, 18 januari 2023 14:28)

  Wat een mooi huis weer! Ik vind dit echt een hele leuke rubriek. Het is gewoon zo leuk om te zien hoe anderen mensen hun huis inrichten.