· 

Blauweregen snoeien? Dat doe je zo!

Blauweregen snoeien? Dat doe je zo!

De Blauweregen ook wel Wisteria genoemd is een prachtige klimplant die je wel goed moet snoeien anders krijg je een verwaarloosde Blauwe regen. Maar wat zijn de basisregels voor het snoeien van deze klimplant en wanneer kan ik de klimmer het beste snoeien? In dit blog geef ik je alle antwoorden.

 Hoe snoei je de Blauweregen? Dat do je zo!
Hoe snoei je de Blauweregen? Dat do je zo!

Wanneer moet je de Blauwe regen snoeien?

De snelgroeiende klimplant met de mooie paarsblauwe trossen, is een vaste plant die je goed moet onderhouden. Wil je deze tuinplant mooi in vorm houden dan kun je de blauwe regen het beste twee keer per jaar snoeien., met een goede scherpe snoeischaar. Het beste geef je de Wisteria een snoeibeurt voor en na de bloei.

De prachtige klimplant met hangende bloemen is in juli/augustus uitgebloeid, dit is het goede tijdstip om de klimplant te onderhouden. De zijtakken zijn dan al aardig uitgelopen, dit is het moment om de klimplant een snoeibeurt te geven. Snoei de zijranken zo 'n 30 ä 40 cm terug. Dit lijkt erg veel maar in het voorjaar word je ervoor beloond en krijg je er weer prachtige trossen voor terug.

In het vroege voorjaar, in januari/ februari geeft je de blauweregen nog een tweede snoeibeurt. Je kunt de zijtakken nog zo'n 15 tot 20 cm terugsnoeien zodat de plant weer mooie nieuwe bloemen aanmaakt.

Hoe houd je de klimplant in model?

De snelle klimmer groeit recht omhoog, daarna kun je de klimplant leiden naar beide kanten. Komt de Blauweregen tegen de schutting te staan dan is het slim om vooraf stevige draden te plaatsen zodat je tijden de groei de klimplant kunt opbinden en kunt leiden. Plaats je later het stevige draad dan is er een kans dat je niet meer goed bij de schutting kunt komen, de Wisteria wordt dan rommelig en groeit alle kanten op.

De schutting of pergola opfleuren

De Blauweregen is een populaire klimplant voor pergola en ook goed te combineren met andere klimmers. Zo kun je de schutting of pergola helemaal laten beklimmen met winterharde bloeiende klimplanten . Zo kun je in een korte periode heel de kale muur opfleuren zodat je er in de zomer maar ook in de winter van kunt genieten. Niet alléén is het uitzicht fantastisch. De klimplant trekt ook veel dieren naar de tuin waaronder vogels en insecten. Ga dus verticaal tuinieren maar houd de snoeischaar bij de hand!

Wat vind jij van een Blauweregen in de tuin of op balkon? Misschien heb je ook interesse in blauwe regen giftig kind?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 22
 • #1

  Nicole Orriëns (vrijdag, 11 maart 2022 10:29)

  Oh wat is dat toch prachtig! Ik zou dolgraag overal blauwe regen in mijn tuin willen als ik dat zo zie.

 • #2

  EvenDelen.be (vrijdag, 11 maart 2022 10:44)

  Ik vind een blauwe regen prachtig en had er vorig jaar eentje in de tuin gezet.
  Helaas heeft onze puppy hem deze winter afgebeten (niet echt de juiste manier van snoeien dus) en blijft er niet veel meer van over.
  Toch geef ik hem nog een kans, hopelijk groeit hij terug want het is een heel mooi plant.

 • #3

  Caroline (zaterdag, 12 maart 2022 08:15)

  Prachtige bloeier is dit toch. Wij hadden dit vroeger thuis en tegenwoordig zie je het weer in hippe stadsstraatjes. Ik ga eens overwegen of het wat voor onze voor- of achtertuin is.

 • #4

  Merel | De Mamagids (vrijdag, 18 maart 2022 03:30)

  Prachtig! Die kleur is zo mooi, jammer dat t bij ons in de tuin niet past. Lijkt me best spannend trouwens om zo flink te snoeien (ben niet zo handig in de tuin).

 • #5

  Nicole Orriëns (vrijdag, 18 maart 2022 13:12)

  Ik heb hier meteen associaties met mooie liefdesromans bij: 'Toen de blauwe regen bloeide' en 'Het gebeurde onder de blauwe regen...'

 • #6

  Annemarie (vrijdag, 18 maart 2022 13:25)

  Mooi! Doet me denken aan Purple Rain ook. Helaas geen tuin hier.

 • #7

  Sherry (vrijdag, 18 maart 2022 20:38)

  Wow zo mooi. Doe mij maar zo eentje in mijn tuin. Hij is zo kaal.

 • #8

  Nienke van Oosten (vrijdag, 18 maart 2022 21:31)

  Prachtige plant! Lekker voor de dieren ook trouwens, dat wist ik niet eens!

 • #9

  Tessa (zaterdag, 19 maart 2022 19:02)

  Ik vind dit echt een prachtige plant. Zo'n mooie kleur en vorm

 • #10

  Elena (zondag, 20 maart 2022 09:29)

  Ik vind klimplanten altijd zo mooi. Vooral met bloemetjes. Geen thuis helaas, anders was de blauwe regen een goed idee geweest voor mij

 • #11

  Rory (maandag, 21 maart 2022 10:52)

  Ik moet meteen aan Desparate Housewives denken (de serie destijds die zich afspeelde in Wisteria lane?). En ik ben eigenlijk wel benieuwd. Mijn moeder zei vroeger dat de gele regen 'giftig' was (volgens mij zijn heel veel planten eigenlijk giftig als je ze in je mond stopt. Maar dat terzijde). Geldt dit ook voor de blauwe regen?

 • #12

  sanne (maandag, 21 maart 2022)

  oh handig deze blogpost. Want ik wou zo eentje net aanschaffen. Ik had totaal geen idee hoe je ze moest snoeien. Ik ben nogal een leek in tuinieren.

 • #13

  Linda Meester (donderdag, 24 maart 2022 13:55)

  De Blauwe regen is prachtig maar wel een giftige plant. Dus altijd uitkijken met kleine kinderen en dieren in de tuin

 • #14

  Sandra (vrijdag, 25 maart 2022 09:30)

  Zo een mooie plant en een prachtige kleur! Helaas heb ik geen tuin

 • #15

  Melanie (vrijdag, 25 maart 2022 16:42)

  Ik vind de blauwe regen echt prachtig om te zien. Maar ik las dat die giftig is en wij hebben 2 katten in de tuin rondhuppelen dus leek het me niet zo'n goed plan.

 • #16

  Joyce - SomedayTodayNL (zaterdag, 26 maart 2022 09:47)

  Ik vind deze plant zo prachtig! Helaas een hond die graag van alles in de tuin snoept dus geen optie hier.

 • #17

  Tessa (zondag, 27 maart 2022 16:55)

  Blauwe regen vind ik echt een prachtige plant. Helaas niet geschikt om op mijn kleine balkon te hebben

 • #18

  Jouvence (dinsdag, 29 maart 2022 15:35)

  Ik vind blauwe regen zo ontzettend mooi op een pergola!

 • #19

  Tromp Laura (woensdag, 30 maart 2022 18:21)

  Hele mooie blauwe regen staan, barst van de katten hier, nog nooit eentje dood neergevallen. Denk dat ie niet lekker is...

 • #20

  Eveline (donderdag, 31 maart 2022 09:33)

  Onze blauwe regen bloeit ieder jaar prachtig (vaak komen er twee of drie keer bloemen aan). Onze hond eet de bloemen van de grond en is er nog nooit ziek van geworden. We vegen de bloemen zo snel mogelijk weg, maar ze weet er altijd wel een paar te vinden. (Haha, je blijft vegen)

 • #21

  veenma.nl (donderdag, 31 maart 2022 12:09)

  Wauw mooi deze! Zou willen dat ik die in de tuin had..

  Groetjes,
  Carla

 • #22

  EvenDelen.be (maandag, 25 april 2022 16:32)

  Zoals ik al liet weten heb ik mijn blauwe regen die door onze puppy volledig was afgebeten een nieuwe kans gegeven. Ik had hem ik een grote pot geplant. Het stompje dat overbleef, heeft deze week 2 nieuwe scheutjes gekregen. Ik ben super blij. Zo zie je dat je nooit te snel moet zijn om iets weg te gooien.