· 

Bruiloft zelf regelen? Deze 7 tips mag je niet vergeten!

Bruiloft zelf regelen? Deze 7 tips mag je niet vergeten!

Over een paar maanden is het zo ver, je gaat trouwen! Natuurlijk kun je alles laten plannen door een weddingplanner, maar je kunt ook budget besparen en de bruiloft zelf regelen. Wil je de trouwerij zelf in handen houden dan komt daar veel bij kijken, van een mooie trouwlocatie tot een prachtige bruidsjurk. 

 

De beste tip is om op tijd te beginnen met organiseren, maar waar moet je allemaal aan denken en waar moet je rekening niet vergeten? In dit artikel staat een simpel stappenplan, zodat je droomhuwelijk dadelijk vlekkeloos verloopt.

Bruiloft zelf regelen? Deze 6 tips mag je niet vergeten!

Je trouwerij plannen

Je gaat trouwen, een speciale dag welke je natuurlijk perfect wilt laten verlopen. Op deze mooie dag wil je graag dat alles foutloos verloopt, daarom is plannen erg belangrijk. Je kunt het beste 1 à 1 1/2 jaar vooraf alles gaan regelen.  Je vraagt je misschien af waarom? Als je alles zelf wilt klaarspelen dan is het verstandig om op tijd te starten. Je hebt namelijk met vele partijen te maken, welke wat voor jou moeten regelen, denk hierbij aan trouwtaart, trouwkaarten en de locatie. Aangezien je best wel even tijd nodig hebt om een goede locatie te vinden, en je ook nog wilt dat de trouwdatum beschikbaar is, is het zo vroeg mogelijk vastleggen van bijvoorbeeld de trouwlocatie, maar ook het bestellen van de trouwjurk erg belangrijk.

Trouwdatum uitkiezen

Maar het begint natuurlijk allemaal met de trouwdatum. Misschien wil je de datum van het huwelijksaanzoek aanhouden of heb je een andere speciale datum in gedachten waarop je op wilt trouwen. Heb je een favoriete datum of een speciale datum zoals 03-03-2030, dan is het slim om de trouwdatum snel uit te kiezen en vast te leggen, zodat je er zeker van bent dat de trouwerij goed gepland staat. Zodra de datum geregistreerd staat dan kun je de rest van dit lijstje gaan indelen.

Trouwlocaties bekijken

Misschien heb je al een trouwlocatie op het oog of wil je zelfs in de bruiloft in het buitenland vieren. Omdat vaak niet de eerste de beste plaats geheel naar je zin is, is het handig om hier voldoende tijd voor uit te trekken. Niet iedereen wil de trouw- en feestlocatie op dezelfde plek geven. Het is van belang dat de trouwplek goed bereikbaar is voor de gasten en dat de afstanden niet te ver uit elkaar liggen.

Trouwjurk en pak uitkiezen

Je bruidsjurk of kostuum uitkiezen is na de datum, en de trouwlocatie een van de belangrijkste punten om te regelen. Het beste kunt je 12 maanden voor de bruiloft de trouwjurk of het pak uitzoeken, er zit vaak een lange wachttijd op de jurken en kostuums en je wilt je trouwkleding natuurlijk op tijd in huis hebben.

 

Bij Bruidshoek.nl kun je mooi bruidsjurken vinden en passen, als je hier je trouwkleding komt uitkiezen dan wordt deze speciale dag een feestje gemaakt. Het is fijn als je ontspannen kunt rondkijken en aan kunt geven wat je wensen zijn. De deskundige verkoopster geeft je een eerlijk advies over de mogelijkheden en levertijden.

 

Heb je interesse om een van de trouwjurken van Bruidshoek.nl te komen bekijken en passen, vergeet dan niet om een afspraak te maken. De persoonlijke begeleiding zal je helpen en advies geven over de modellen, stof en verdere vragen. In totaal worden er drie afspraken gemaakt, bij de eerste afspraak ga je de gewenste trouwkleding passen en uitzoeken. Bij het tweede bezoek wordt de jurk gespeld op je model. Bij de laatste afspraak wordt de op maat gemaakte jurk gepast. Zodat je je dadelijk op de grote dag geen zorgen hoeft te maken of de bruidsjurk wel naar wenst zit. Vergeet niet om ook bijpassende trouwjurk accessoires uit te kiezen.

Gastenlijst maken

Nu is het tijd om te bedenken welke gasten jullie gaan uitnodigen, dit kunnen familie, vrienden, buren of mensen van sport- en hobbyclubs zijn. Mensen welke je graag om je heen hebt en waar je goed mee bevriend bent. Toch is het ook van belang om in kaart te brengen welke je trouwgasten je liever niet aanwezig hebt op je trouwerij. Bij een gemiddelde bruiloft zie je vaak ongeveer honderd gasten voor de dag en tweehonderd voor de avond. Houd er rekening mee dat er ook mensen zijn welke niet kunnen komen.

Tijdlijn trouwerij

Als je weet welke mensen er op de gastenlijst staan, dan kun je ze indelen in een tijdlijn, je wilt misschien niet dat je kennissen op het diner aanwezig zijn. Je kunt de dag in vieren indelen, bijvoorbeeld trouwerij, receptie, diner en avondgasten. Nu kun je de mensen verdelen over deze groepen. Je bent natuurlijk niet verplicht om een receptie, diner en avondfeest te geven, misschien hecht je meer waarde aan een intieme huwelijksdag, dan nog is het verstandig om de gasten te spreiden over de dag.

Een unieke trouwkaart

Voor de trouwerij wil je ook unieke trouwkaarten, kaarten waarbij je je huwelijksfeest aankondigt. Gemiddeld begin je met kaarten uitzoeken ongeveer twee maanden voordat je gaat trouwen. De volgende punten moeten in een trouwkaart vermeld staan:

 • Volledige voor- en achternamen
 • De trouwdatum
 • De aanvangstijd
 • De naam en het adres van de trouwlocatie
 • Vermeld duidelijk voor welk moment de gast is uitgenodigd
 • Je eigen naam en adres en telefoonnummer zodat de gasten op je uitnodiging kunnen reageren.

Getuigen regelen

Wie mag er je getuigen, zijn? Misschien komt er meteen een naam naar boven of heb je even tijd nodig om erover na te denken. De getuige maakt de trouwakte rechtsgeldig door het zetten van een handtekening, meer hoeft de getuige niet te toen. Toch ervaren veel mensen dit als een bijzonder moment. Beide personen welke in het huwelijk treden mogen hooguit twee personen aangeven, welke hun handtekening mogen zetten. Hiermee bevestigen de getuigen dat ze akkoord gaan met het huwelijk.

Wat lijkt je het belangrijkste om te organiseren?

Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  Eva (zondag, 28 mei 2023 09:41)

  Zo ziet het er best overzichtelijk uit. Handig dat je alles op een rijtje hebt gezet.

 • #2

  Claire (zondag, 28 mei 2023 09:53)

  Het is voor ons alweer 6 jaar geleden maar ik zou graag onze geloften willen vernieuwen inclusief een heel groot feest.

 • #3

  Fallon (zondag, 28 mei 2023 14:19)

  Goede tips! Ik zou alles laten regelen want zou er niet tegen kunnen om dit zo goed te moeten plannen haha!

 • #4

  Wanda (zondag, 28 mei 2023 17:50)

  Ik heb ooit voor een project tijdens mijn studietijd een plan de campagne opgesteld voor een bruiloft. Erg leuk om te doen trouwens, maar ik schrok toen al van de kosten en dat zal nu vast nog een stuk hoger uitvallen.

 • #5

  Renata Feyen (maandag, 29 mei 2023 12:44)

  Bij mij is het ondertussen al meer dan 37 jaar geleden, maar ik herinner me nog wel dat er veel bij kwam kijken qua planning

 • #6

  EvenDelen.be (maandag, 29 mei 2023 16:13)

  Wij hebben ook onze bruiloft volledig zelf geregeld. Alles verliep ontzettend goed en het was best fijn om dit zelf te doen. En uiteraard heeft ons dat veel centjes uitgespaard.

 • #7

  Tessa (maandag, 29 mei 2023 19:37)

  Zo te zien komt er nog heel wat kijken bij het organiseren van een bruiloft. Fijn dat je zo' handig overzicht hebt gemaakt

 • #8

  Uniek overnachten (woensdag, 31 mei 2023 16:05)

  Handig overzicht! Er komt enorm veel bij kijken denk ik, niet te onderschatten. Laten regelen en die dag zelf genieten zou ik zegen...

 • #9

  sandra (donderdag, 01 juni 2023 09:09)

  Wat een goed overzicht! Dit zal velen zeker helpen om niets te vergeten

 • #10

  Nicole Orriëns (zaterdag, 03 juni 2023 10:38)

  De jurk lijkt mij erg belangrijk. Ik heb begrepen dat je namelijk soms best lang moet wachten voordat hij klaar is. Dankjewel voor het handige overzicht.

 • #11

  Deborah (zondag, 04 juni 2023 18:07)

  Vooral het op tijd beginnen met het planning van alles. Er gaat veel tijd in zitten en om ook niet naast een trouwlocatie te vissen is wel fijn. En wat vooral belangrijk is: je niet gek laten maken door wat andere willen. Het is de dag van het bruidspaar en dat zou aan hun wens moeten voldoen.

 • #12

  Amina (maandag, 05 juni 2023 16:50)

  Een van mijn 3 vriendinnen heeft hier haar bruidsjurk gekocht. Die was prachtig! Handige tips Linda! Ik heb zelf ook mijn trouwerij in een paar maanden geregeld. Ik heb er ook veel van geleerd. Er gaat namelijk altijd wel iets 'fout' op een trouwerij. En je kunt niet anders dan dat te accepteren � bij mij waren de gasten niet volgens het seating plan neergezet. Gewoon random. Whahahaha!