· 

Chinees Nieuwjaar 2022 met dierenriem Tijger

Chinees Nieuwjaar 2022 met dierenriem Tijger

In mijn blog Chinees Nieuwjaar 2021 dierenriem Os heb je kunnen lezen dat het nieuwjaar gevierd wordt vanwege een oude legende. Traditioneel vieren de Chinezen elk jaar het nieuwjaar, maar het feest wordt niet zoals bij ons op hetzelfde tijdstip gevierd. 

Het Chinees Nieuwjaar 2022 met dit jaar is het dier de Tijger. In mijn blog geef ik uitleg rondom alle gebeurtenissen van het nieuwjaar en geef ik je de kenmerken van de dierenriem de Tijger.

Chinees nieuwjaar 2022
Chinees nieuwjaar 2022

De kalender

Het Chinees Nieuwjaar wordt berekend vanuit de Chinese (maan)kalender. De Chinese kalender is terug te vinden in het jaar 2600 voor Christus. Het traditionele feest wordt elk jaar op een ander datum gevierd. Wanneer het feest gevierd wordt hangt af van de stand van de maan. Het Chinese Nieuwjaar wordt berekend vanaf 12 december en begint op de 2e nieuwe maan na de zonnewende. Het jaar 2022 begint het nieuwjaarsfeest op dinsdag 1 februari. Als je denkt dat het feest binnen 1 dag gevierd is dan heb je het verkeerd. Totaal duurt het feest 15 dagen. Het Chinese nieuwjaar 2022 is van 1 februari/ 16 februari.

Wanneer is het Chinees nieuwjaar?
Wanneer is het Chinees nieuwjaar?

Lentefestival

De Chinezen hechten veel waarde aan het Chinese nieuwjaar. Het traditionele feest wordt ook wel Lentefestival of Lentefeest genoemd. Je spreekt het nieuwjaar uit als Xin Nian, dat rijpe granen betekent. Het Chinese nieuwjaar is een echt familiefeest, wat wordt gevierd met zeer uitgebreide maaltijden en feestelijke kleding. Er zijn speciale tradities waar Chinezen zich met nieuwjaar aan houden. Zo gaat de getrouwde vrouw langs bij haar ouders en worden er veel tempels bezocht. De rode enveloppen is ook een belangrijk element. In de rode enveloppen zit geld. Het is de bedoeling dat werkende familieleden geld schenken aan de kinderen en de ouderen. Je geeft met het geven van de rode envelop een gelukwens aan de ontvanger. De rode envelop zie je terug op traditionele feesten zoals de geboortedag en de trouwdag van een persoon en dus ook met nieuwjaar.

Vuurwerk afsteken vanwege de legende

Waarom steken de Chinezen vuurwerk af bij het vieren van het nieuwjaar? Het afsteken van het vuurwerk gebeurt vanwege een oude legende. De verhalen gaan dat er in oud China een eng beest was met een leeuwenkop en een stierenlichaam. Zodra het dier honger had ging het dier op zoek naar kinderen in de dorpjes. De bevolking vond dit zo eng en stak vuurwerk af om het verschrikkelijke beest weg te jagen. Het dier vond de rode kleuren en knallen maar niks en sloeg op de vlucht. Zo is het traditionele Chinese nieuwjaarsfeest ontstaan met rode lampions en vuurwerk. Maar waar komt dan de drakendans vandaan?

De Drakendans

De legende gaat dat de Chinese keizer droomde over een leeuw. In de droom werd het leven van de keizer gered door de leeuw. Hierdoor moesten de lijfwachten van de Chinese Keizer zich op verzoek van de keizer ook bewegen als een leeuw. Hierdoor is de drakendans ontstaan. De drakendans is er nog elk jaar. Met de dans proberen de Chinezen voorspoed en geluk te brengen aan de mensen. In de grote steden in Nederland zoals Den Haag, Rotterdam en Amsterdam wordt in de Chinatown nog steeds het Chinese nieuwjaar met de drakendans gevierd.

Hoe vieren de Chinezen het nieuwjaar?
Hoe vieren de Chinezen het nieuwjaar?

De Chinese jaartelling

De Chinese jaartelling heeft 12 of 13 maanden, het hangt er namelijk vanaf of het een schrikkeljaar is. Iedere maand bestaat uit 29 dagen. Zeven keer in de 19 jaar wordt er een 13e maand toegevoegd, dit is het schrikkeljaar.

De Chinese kalender gaat uit van 60 jaar, elk jaar heeft een eigen dierennaam. Hiervoor worden twee namen rijen gebruikt. De 1e rij bevat de vijf elementen: hout(lente), vuur(zomer), aarde(nazomer), mentaal (herfst)en water(winter). De 2e rij is de rij van de Chinese dierenriem. De dierenriem bestaat uit de volgende dieren: Rat, Os, Tijger, Haas, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken.

Door elk jaar een volgende naam uit beide rijen te geven, krijg je een cyclus van totaal 60 jaar. En zo heeft elk jaar een eigen dierenriem gekoppeld met een van de vijf elementen.

Het Chinese nieuwjaar 2022 met als dier de Tijger

Het jaar 2022 is het jaar van de Tijger, maar niet alleen 2022 ook de volgende jaren: 1914, 1974, 1926, 1986, 1950, 2010, 1962. De Tijger is het derde teken uit de dierenriem. Mocht je zwanger zijn en ben je uitgerekend in 2022? Dan krijg je een kleine Tijger. Maar wat zijn de karaktereigenschappen van de Tijger?

  • Medelevend
  • Openhartig
  • Optimistisch
  • Slechte zelfbeheersing
  • Avontuurlijk
  • Koppig
  • Onrustig
  • Krachtig

Wat wist jij van het Chinese Nieuwjaar en heb jij dierenriem Tijger? Nieuwsgierig naar Chinese Nieuwjaar 2023 met dierenriem konijn?

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 19
  • #1

    Wanda (zondag, 11 juli 2021 19:22)

    Heel eerlijk? Ik wist er helemaal niks van af, ik heb me er ook nooit echt in verdiept dus ik heb nu weer het nodige bijgeleerd.

  • #2

    9 Lives, Cats, Etc (maandag, 12 juli 2021 12:25)

    Dit is wel interessant. Vooral het verhaal achter het vuurwerk en de drakendans.
    Wat het sterrenbeeld betreft ben ik een Konijn/Kat/Haas. (Konijn - Chinees / Kat - Vietnamees). Vroeger had ik een paar boeken over dit onderwerp.
    Boeiend!

  • #3

    Tessa (maandag, 12 juli 2021 16:22)

    Interessant om te lezen. Ik zie/maak het Chinese nieuwjaar wel eens mee in Rotterdam

  • #4

    Nicole Orriëns (dinsdag, 13 juli 2021 06:56)

    Ik vind het altijd weer bijzonder om te zien hoe relatief het 'nieuwe' jaar eigenlijk is en dat dit niet overal op het zelfde moment is dus.

  • #5

    Nicole Orriëns (dinsdag, 13 juli 2021 14:01)

    Ik moet zeggen dat ik de kleuren erg vrolijk vind en opvallend. Op die manier krijg je vanzelf zin in het nieuwe jaar.

  • #6

    Claire (woensdag, 14 juli 2021 10:28)

    Super interessant altijd de Chineze astrologie. En hoe mooi zijn de karaktereigenschappen van een tijger!

  • #7

    Nicole Orriëns (woensdag, 14 juli 2021)

    toen mijn jongste dochter in China was heeft ze dit aan der lijve mogen meemaken. Het was heel bijzonder.

  • #8

    Kiki Hasselton (woensdag, 14 juli 2021 15:08)

    Ik vind zo’n drakendans altijd prachtig om naar te kijken. Ook die kleuren word ik blij van

  • #9

    Mitchel (woensdag, 14 juli 2021 16:46)

    In Apeldoorn hebben we een keer een optocht gezien met dergelijke draken. Super mooi, en gaaf gemaakt. Op het schoolplein heb ik een keer gezegd tegen een juf dat mijn sterrenbeeld een Kip is, haha.

  • #10

    rachel (woensdag, 14 juli 2021 17:04)

    ik vind het mooi en kijk graag naar die optochten maar echt erin verdiepen..., nee dat weer niet
    https://lafamiliab.nl/

  • #11

    Frederique (woensdag, 14 juli 2021 18:18)

    Ik ben een os dus 2021 zou mijn jaar moeten zijn. Meer weet ik er niet vanaf haha

  • #12

    Mirjam Hart (donderdag, 15 juli 2021 10:34)

    Ik ben een varken. Toen ik vroeger varkentjes spaarde vond ik dat echt fantastisch. Maar een draak of tijger als Chinese horoscoop teken klinkt toch net iets stoerder ;)

  • #13

    M (donderdag, 15 juli 2021 10:54)

    Vind de Chinese astrologie altijd erg interessant. Ik ben een draak!

  • #14

    Eva (zondag, 18 juli 2021 18:34)

    Wat leuk! Ik weet dat ik een tijger ben met element hout. Maar daar houdt het zo ongeveer wel bij op. Dus leuk om wat meer over te lezen.

  • #15

    Sherry (vrijdag, 23 juli 2021 09:34)

    Ik houd van hun nieuw jaar ze doen altijd leuke dingen. Het doet me weer aan vroeger denken toen ik in de winkel werkte. Ik zag ze altijd met een draak figuur.

  • #16

    Jouvence (woensdag, 28 juli 2021 09:48)

    Ja ik was al bekend met de Chinese horoscoop, ik ben een haan.

  • #17

    Rory (maandag, 09 augustus 2021 19:50)

    Ik ben een hond! En ja, ik wist er wel iets van. We hebben vrienden uit Hong Kong en die hebben ons wel altijd meegenomen in het hoe en wat. Zelf hebben we het nooit meegemaakt trouwens. Ik houd wel van tradities en de dierenriem vind ik zeker ook heel interessant.

  • #18

    Joyce - SomedayTodayNL (zondag, 15 augustus 2021 11:22)

    Wat interessant om te lezen allemaal! Lijkt me heel mooi om eens mee te maken.

  • #19

    Naomi (zaterdag, 23 oktober 2021 12:21)

    Wat fijn dat je je in andere hun culturen verdiept. Dit komt altijd met bepaalde risico's, dat we fouten maken en die niet door hebben.
    Komende uit een ander cultuur met een maan kalender, die ook nog eens met een Chinese getrouwd is, kan ik je zeggen hoe irritant het is wanneer mensen zeggen dat jou niet westerse kalender feest niet op de zelfde dag valt. Het valt altijd op de zelfde dag, alleen niet in jouw kalender! Door het te verworden zo als jij heb gedaan (en ook vele anderen die ik in hey leven tegen kom overigens ) implceer je dat jouw manier van tijd in delen een echtere indeling is dan die van een ander.

    De maan maand is 29 dagen niet 19 trouwens, denk dat het een type foutje was. Misschien handig om die er uit te halen.

    Groetjes

    Naomi