· 

De beste oplossing om vissen tegen de reiger te beschermen

De beste oplossing om vissen tegen de reiger te beschermen

De tuinliefhebber met vijver herkent mijn probleem. Je hebt de vijver mooi ingericht en een paar vissen uitgezocht welke fijn kunnen verblijven in je siervijver en een dag later zie je de reiger op je schuurtje landen. Dit is geen goed teken. Twee tellen later staat de grote vogel al met zijn poten tussen de rietstengels bij je vijvertje, te turen naar de goudvissen. En heb je geen last van de reigers, dan zijn het wel de katten van de buren.

 

Mij overkwam dit scenario al meerdere keren. Ik heb de grote vogel met alles en nog wat proberen te verjagen om mijn goudvissen te beschermen, maar niets hielp. Nu heb ik de oplossing gevonden. Het is geen middel om de jager te verschrikken, maar wel een redmiddel om mijn vissen te beschermen. Nu zijn de netten en nep reiger niet meer nodig en kan ik gerust op pad, want de goudvissen overleven het wel.

Je vijver afschrikken tegen reigers en katten ter bescherming van je vissen? Ik heb de beste oplossing gevonden zodat verjagen niet nodig is.

Alles geprobeerd om de reiger te verjagen

Het begon dit jaar met de voorgevormde vijver, de bak was lek, er liep te veel water uit. Het werd tijd om de vijverbak te vernieuwen. Na een hele dag bezig geweest te zijn, en het is maar een vijvertje van een bij twee, zat de nieuwe vijver erin. 

 

Uit het oude vijvertje kwam een salamander, een goudvis (er zaten er totaal acht in), en voor de tweede keer zat er een rivierkreeft in de vijver. Achteraf was ik blij dat we de vijverbak tot de bodem hadden geleegd, anders was ik de boosdoener niet tegengekomen.

 

Maar terug naar het verhaal, de nieuwe vijver zat erin, ik was zo ongeduldig dat ik geen tijd had om te wachten tot de bacteriologische huishouding in orde was, drie dagen later ging ik op pad voor een vissoort. Ik zag meerdere vissensoorten, maar ik viel toch voor de gespikkelde goudvis, deze zou vast minder opvallen bij de reiger dan de knaloranje versie.

 

Nog geen dag later stond de reiger op het dak van het schuurtje, nu heeft de buurman ook een vijvertje, als de vogel onze tuinen aanvliegt dan heeft hij een bonus. Nadat mijn klein Jack Russel aansloeg was de grote vogel verdwenen, maar een dag later stond de vissenjager met zijn poten in de vijver van de buren. Ik was er klaar mee, ik had vroeger al zo veel uitgeprobeerd en niets hielp, onder andere:

  • Cortenstaal reiger naast de siervijver
  • Afschriktape
  • Een net over de vijver geplaatst
  • Reflectoren
Reiger verjagen, vissen beschermen

De reiger verschrikken, maar de siervijver ziet er niet mooi uit

Ik houd van een natuurlijke vijver, het mag een beetje rommelig zijn, wil je ook kikkers dan is het verstandig om de natuurlijke habitat van de amfibie na te bootsen. Er moeten genoeg plekjes zijn waar de kikker kan schuilen.

 

Naar mijn idee passen er in een natuurlijke leefomgeving, geen reflectoren, een neppe reiger of net. Ik vind dat er persoonlijk niet mooi uitzien. De sierwaarde van de vijver is zo minder mooi. Daarbij verschrik je de reiger niet en weet de grote vogel je achtertuin te vinden, dan blijft de Blauwe reiger komen.

 

Kortom, ik wilde een hulpmiddel wat niet erg opvalt, maar welke wel mijn goudvissen beschermd, na een zoektocht op Google had ik wat gevonden wat me erg aansprak.

De beste manier om de vissen te beschermen

Ik kwam uit op een drijvende raster. De raster is zeshoekig, het heeft de vorm van een spinnenweb. Totaal zijn er twintig rasters welke je via een clipsysteem zelf aan elkaar vastmaakt. Een raster heeft de afmeting van 31 cmx 27 cm, klik je alle rasters aan elkaar vast dan kom je uit op een oppervlak van 2m2. 

 

De rasters aan elkaar vastmaken is een klein beetje priegelwerk, een groot voordeel vind ik wel dat je de vorm deels zelf kunt bepalen, zo kun je een breed oppervlak maken maar ook beneden iets smaller en het bovengedeelte iets breder. 

 

Heb je de drijvende rasters aan elkaar geklikt, dan drijft het erg mooi op het water, omdat de omrastering donker van kleur is valt het netwerk bijna niet op. Er kan geen vis doorheen, maar het is ruim genoeg voor insecten, kikkers, padden of salamanders welke in of om de vijver leven. Daarbij vallen ook de bladeren op het spinnenweb waardoor er geen bladeren meer in de siervijver vallen. De prijs is ongeveer € 20,00, een eenmalige investering, waardoor je het hele jaar geen omkijken meer hebt naar je vissen. Geen kat of reiger kan meer zijn maaltijd bij je komen halen.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Tessa (maandag, 29 mei 2023 19:29)

    Ik vind reigers altijd zulke mooie vogels, maar ik kan me voorstellen dat je ze neit bij jouw vijver wilt hebben