· 

Dit zijn de nieuwste tuintrends 2022

Dit zijn de nieuwste tuintrends en ideeën 2022

Elk jaar ontstaat er weer een nieuwe tuintrends, dit jaar zien we vooral veel rust en een geborgen plekje waar je heerlijk kan ontspannen. De kleuren zijn niet uitbundig maar hebben juist een basic uitstraling. Om fijn te kunnen genieten in de tuin, geef ik je in dit artikel tips, inspiratie en tuinideeën over de nieuwste tuintrends 2022.

De tuintrends kleuren - bron: De Grote tuinverbouwing
De tuintrends kleuren - bron: De Grote tuinverbouwing

Wat zijn de tuintrends kleuren 2022?

Corona heeft zeker invloed gehad op onze levensstijl, in deze periode waren we erg op ons zelf aangewezen, we leefde rustig en er waren weinig hoogtepunten, dit zien we ook terug in de kleurenpallet van de nieuwste tuintrends 2022. De basiskleuren zijn groen, groen en nog eens groen gecombineerd met bruin, grijs en zwarte tinten.

We zien tuinmeubelen van natuurlijke materialen zoals rotan, riet en acaciahout, de loungeset heeft over het algemeen een rustige uitstraling en is verkrijgbaar in kleine maar ook zeer grote formaten, zodat je gezellig met heel het gezin buiten kan zitten. Veel zitkussens hebben grijze, zwarte of beige kleur, de natuurlijke kleuren zien we ook terugkomen in de tuindecoratie en de accessoires zoals vloerkleden, sierkussentjes en materiaal om je zithoek gezellig te maken.

Welke planten kan je in de tuin plaatsen?

De tuin is voorzien van groene planten, als je de achtertuin inkijkt heeft de rust iets weg van een Japanse tuin. Er staan veel groenblijvende planten in de tuin, waarbij steeds een bloeier alle aandacht trekt. Hierbij kan je denken aan een Japanse Azalea of een bloeiende zon klimplanten. De volgende planten zijn winterhard en groenblijvend:

 • Glansmispel
 • Sneeuwbal
 • Conifeer
 • Taxus
 • Rhodondendron
 • Japanse Azalea
 • Vuurdoorn
 • Laurier
 • Salix
 • Thuja
Bron: Bol.com
Bron: Bol.com

Binnen en buiten met elkaar verbinden

De gezelligheid van binnen willen we ook graag buiten ervaren. Veel mensen overwegen een overkapping of tuinkamer, de plek is niet alleen fijn om te zitten maar ook om te werken. Tijdens de pandemie bleek niet iedereen een fijne thuiswerkplek te hebben een tuinkamer kan dan een uitkomst zijn, mits je er plek voor hebt.

De veranda of overkapping is niet alleen voorzien van twee stoelen, de plek wordt aangekleed als een tweede huiskamer, we zien vloerkleden op de grond welke geschikt zijn voor buiten, net zoals de sierkussentjes die je heel de lente en zomerperiode buiten kan laten liggen. Om de tuin nog sfeervoller te maken zien steeds vaker tuinverlichting op zonne-energie. Verlichting welke automatisch gaat schijnen zodra het avond wordt en er een donkere lucht ontstaat. De solarlampen moeten wel een plek in de zon hebben anders wordt de verlichting niet opgeladen.

bron: de Grote tuinverbouwing - Wat zijn de nieuwste tuintrends 2022?
bron: de Grote tuinverbouwing - Wat zijn de nieuwste tuintrends 2022?

Ontspanning in de tuin

We willen ook ontspanning in de tuin of balkon inspiratie dan kan je kan een moestuin aanleggen. Heb je weinig plek in de achtertuin of balkon dan kan je werken met bakken, heb je meer grond dan kan je ook een moestuin maken. Dagelijks kan je de kruiden en groente planten en heerlijk in de buitenlucht werken. 

Bij een grote achtertuin heb je nog meer mogelijkheden, je kan een stukje van de tuin omtoveren tot een wellness plaats, waar je een sauna, jacuzzi of hottub  kan plaatsen. Ben je dol op warmte of heb je reuma dan is een sauna erg fijn voor je lichaam, zowel in de zomer als in de winter kan je van de warmte genieten.

Heb jij een ontspannen plekje in de tuin of het balkon waar je graag verblijft? Misschien heb je ook interesse in het artikel een landelijke veranda inrichtentuin/balkon duurzaam maken of 31 Oersterke tuinplanten geschikt voor zon en droogte?

Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  Frederique (maandag, 04 juli 2022 23:25)

  Een moestuin vind ik erg leuk. Mijn balkon is mijn ontspan-plek, ik zit graag buiten wanneer het weer meezit.

 • #2

  Nicole Orriëns (dinsdag, 05 juli 2022 12:45)

  Ja, mijn favoriete plek is de hangmat tussen de perenbomen. Daarin kan ik heerlijk liggen lezen.

 • #3

  EvenDelen.be (woensdag, 06 juli 2022 09:58)

  Als ik tot rust wil komen in de tuin zit ik meestal onder de pergola.
  We hebben er comfortabele zetels staan waar ik rustig kan genieten van een boek.
  Maar verder is er toch nog veel werk om de tuin e.d. volledig in orde te maken.
  Fijne tips!

 • #4

  Mitchel (woensdag, 06 juli 2022 18:33)

  Leuke kussentjes in de stoel en een plantje op de tafel. Dat maakt mij vrolijk. Het verzorgen van de planten vind ik ook leuk.
  www.mckleuver.nl

 • #5

  Tessa (donderdag, 07 juli 2022 11:19)

  Wat een leuke trends. Ik heb mijn balkon ook weer wat meer versiert met allerlei beeldjes.

 • #6

  Wanda (donderdag, 07 juli 2022)

  Wij hebben bij ons vakantiehuisje een mooie tuin waar ik inderdaad een gezellig hoekje met plantjes en kaarsjes heb ingericht waar we 's avonds heerlijk kunnen zitten.

 • #7

  Gabrielle (dinsdag, 23 augustus 2022 10:21)

  Wat een goede tips, zelf heb ik helaas geen tuin. Maar mocht het ooit weer zo zijn, ga ik de trends meteen doorvoeren!

 • #8

  Deborah (dinsdag, 23 augustus 2022 11:37)

  Oh er is zoveel moois en leuks van de tuin te maken. Zelfs als het maar een paar vierkanten meters zijn. Maar de prijzen!!! Oei oei!! In de hoogtij dagen van Corona, en niemand zijn geld aan wat anders uit kon geven werden zo'n beetje alle tuinen hier in de omgeving aangepast en veranderd. Ook wij deden er aan mee. Het is zo leuk om je tuin als verlengde te zien van je woonkamer. (in ons geval)

 • #9

  Rory (woensdag, 31 augustus 2022 10:01)

  Prachtig zo die landelijke veranda! Ik houd van die stijl. Toevallig zag ik - bij het naar school lopen - dat iemand aan zijn schuur een overkapping had laten plaatsen, waardoor je een veranda-idee krijgt. Alleen was dat van zwart, glimmend materiaal en dat vind ik persoonlijk zo niet leuk. Deze landelijke stijl? I love it.

 • #10

  Karel (woensdag, 31 augustus 2022 16:52)

  Leuke blog. We hebben net verbouwd maar moeten nog aan de tuin beginnen. Dit geeft meteen heel wat inspiratie.

 • #11

  Jouvence (zaterdag, 03 september 2022 18:00)

  Het lijkt me heerlijk om een lounge set in de tuin te hebben, veel planten/groen en een overkapping. Helaas heb ik geen tuin of balkon.

 • #12

  rachel (woensdag, 07 september 2022 10:40)

  dat landelijke spreekt mij heel erg aan en aangezien wij de tuin compleet gaan verbouwen is dit wel een leuke inspiratie :D