· 

E-bike: de ideale fiets voor lange en korte afstanden

E-bike: de ideale fiets voor lange en korte afstanden

De E-bike is allang niet meer alleen de fiets voor oudere mensen. Tegenwoordig maakt iedereen gebruik van de elektrische fiets. Waarom? Het rijwiel is niet alleen fijn om te gebruiken bij lange afstanden maar ook bij korte ritten. Zelf heb ik er ook een en ik merk dat ik sneller op de fiets stap om bijvoorbeeld een boodschap te doen. Ik zou niet meer zonder kunnen, mocht de fiets het begeven dan ga ik meteen een nieuwe E-bike kopen.

E-bike: de ideale fiets voor lange en korte afstanden
E-bike: de ideale fiets voor lange en korte afstanden

De elektrische fiets voor woon werk afstand

Niet alleen rondom huis is het handig om een elektrische fiets te hebben ook als je in de buurt werkt kan het rijwiel een uitkomst zijn. Nu werk ik thuis maar mijn vriendin heeft speciaal een E-bike gekocht voor het woon werk verkeer. Op een makkelijke weg omzeild ze de drukke verkeerspunten waar ze normaalgesproken met de auto vast zou komen te staan. Binnen een handomdraai is ze op haar werkplek beland en terug naar huis kan ze op de fiets lekker haar koppie leegmaken.

 

Ook is het rijwiel zeer duurzaam omdat je met de fiets minder CO2 uitstoot. De elektrische fiets stoot maar 3% CO2 uit van wat de gemiddelde auto uitstoot. Om je een idee te geven een gemiddelde benzine personenauto welke 15.000 kilometer per jaar rijdt, heeft een CO2-uitstoot van 3.360 kg per jaar. Pak je de snelle fiets dan ben je dus veel milieuvriendelijker bezig dan dat je de auto pakt.

Waarom stoot je toch nog 3% CO2 uit vraag je je misschien af? Zodra de accu van het rijwiel wordt opgeladen, komt er wel een heel klein beetje CO2 vrij wat de 3% veroorzaakt.

Boodschappen doen op de elektrische fiets

De snelle fiets welke ik gebruik is voor alles rondom huis bijvoorbeeld, even naar de kapper, een boodschap doen, de tandarts of een fietsrit naar mijn moeder, is voor mij ideaal. Ik heb wat minder energie dus een klein duwtje in de rug is dan wel zo fijn. Zelf woon ik in de Randstad, de fiets op een hoge stand zetten heeft dan geen zin want er zijn veel rotondes, verkeer en stoplichten, al staat de fiets op stand 1 of 2 dan nog merk je een duidelijk verschil.

De E-bike heeft namelijk veel voordelen:

 • Net even iets harder fietsen voor minder inspanning
 • Het is geen brommer je moet wel blijven fietsen, je krijgt genoeg lichaamsbeweging
 • Tegenwind is nu niet meer uitgeput aankomen
 • Heuvels zijn geen probleem
 • De fiets is ideaal voor korte maar zeker ook lange afstanden
 • Begint het spontaan te regenen, dan kan je je snelheid, mits mogelijk verhogen

De E-bike gaat mee op vakantie als we langere afstanden gaan rijden

Als we op vakantie gaan of een weekendje weg naar camping Limburg dan gaat de elektrische fiets mee. Ik vind het fijn om de omgeving op de fiets te verkennen, lekker op de fiets de dorpjes of steden verkennen en een terrasje pakken.

 

Maar ik maak ook lange afstanden, op vakantie met de fietsendrager nemen we het rijwiel makkelijk mee. Eenmaal aangekomen zoeken we de juiste knooppunten uit en maken we heerlijke fietstochten door natuurgebieden. Waar ik voorheen niet heel ver weg reed kan dat nu makkelijk met de elektrische fiets. Doordat ik verder weg rijd maak ik langere afstanden en is afvallen op de E-bike een makkie geworden. 

 

Kortom ik zou en kan de fiets niet meer missen, heb jij een elektrische fiets?

Samenwerken dat kan
Samenwerken dat kan

Reactie schrijven

Commentaren: 15
 • #1

  Tessa (vrijdag, 23 september 2022 11:36)

  Als mijn huidige fiets de geest geeft, dan ga ik denk ik voor een ebike. Ik fiets nl elke dag naar mijn werk, wat zo'n 15 km per dag is

 • #2

  Claire (vrijdag, 23 september 2022 12:54)

  Wat een leuk artikel!! Ik zou heel graag een elektrische bakfiets willen.

 • #3

  sandra (maandag, 26 september 2022 11:42)

  Ik ben geen echte fietser, maar zo een electrische fiets lijkt me wel handig!

 • #4

  Aritha (maandag, 26 september 2022 23:10)

  Eens. Ik rijd zelfs met mijn elektrische fiets over zandpaadjes. Heb hem daar speciaal voor uitgekozen. Ik vind dit echt een waardevol artikel, Linda. Bedankt.

 • #5

  Linda Meester (dinsdag, 27 september 2022 10:54)

  Ik gebruik voor de boodschappen dicht bij huis mijn trapfiets weer i.v.m. het energieverbruik

 • #6

  EvenDelen.be (dinsdag, 27 september 2022 11:00)

  Mijn schoonzus heeft een elektrische fiets en ze is er heel blij mee.
  Mijn gewone fiets gebruik ik niet zo veel.
  Soms denk ik dan dat ik een elektrische fiets misschien meer zou gebruiken.

 • #7

  Nicole Orriëns (dinsdag, 27 september 2022 11:12)

  Ik had er eentje, maar heb hem weer verkocht. Voor mij bleek het geen goede oplossing helaas.

 • #8

  Wanda (dinsdag, 27 september 2022 19:42)

  Ik heb nog een gewone fiets, maar fiets echt heel erg weinig. Misschien dat dat wel zou veranderen met een elektrische fiets, maar vind ze best wel prijzig dus voorlopig hou ik het nog wel bij mijn normale fiets.

 • #9

  Eva (dinsdag, 27 september 2022 21:52)

  Jaaa! Sinds kort een hele stoere. Laatst met de camper net buiten Amsterdam gestaan en vervolgens bijna 300 km gefietst in 1,5 week. Soms de fiets in de metro. Echt ideaal. Want dat had ik anders allemaal met de auto of OV gedaan.

 • #10

  Patricia Heres (woensdag, 28 september 2022 23:38)

  Ik heb helemaal geen fiets op het moment. Voor mijn vorige werk had ik van mijn werkgever een e bike en dat was wel ideaal. Vooral hier in zuid Limburg waar alles omhoog of omlaag gaat.

 • #11

  Renata Feyen (zaterdag, 01 oktober 2022 17:49)

  ja ik heb sinds 2 jaar ook een E-bike - die had ik eigenlijk al veel eerder moeten kopen

 • #12

  Mandy Eggens (zondag, 02 oktober 2022 09:26)

  Ik heb een gewone fiets maar ik fiets eigenlijk nooit meer! Zou wel graag een e bike willen maar bang dat die dan ook blijft staan..

 • #13

  Jouvence (dinsdag, 04 oktober 2022 14:28)

  Nee, geen elektrische fiets hier. Ik heb overigens een broertje dood aan fietsen, ik loop dan liever.

 • #14

  Krystle (zondag, 06 november 2022 21:06)

  Heb heel lang getwijfeld of ik een elektrische fiets zou aanschaffen, maar heb toch voor een gewone gekozen, alhoewel ik een elektrische super fijn vind.

  De reden is dat ik niet vaak de fiets pak en geen lange afstanden fiets en de prijs...

 • #15

  Sanne (woensdag, 07 december 2022 20:49)

  Ik heb in 2021 een ebike gekocht. Ik vind het een handige fiets. Het is ook handig als je slecht te been hebt of eens een slechte dag hebt. Los daar van kost het nu ook niet meer zoveel. Het is ook een handig vervoer middel.