· 

Een fleurige schutting met de Toscaanse Jasmijn

Een fleurige schutting met de Toscaanse Jasmijn

De Toscaanse Jasmijn ook wel sterjasmijn genoemd is een ideale plant voor tegen de schutting. De vaste plant is winterhard wat inhoud dat de plant goed tegen de wintertemperatuur kan. En groenblijvend zo wel in de zomer als de winter.

Waar planten?

Zet de klimplant tegen een half zonnige/half schaduwrijke schutting. En je krijgt een mooie bedekte schutting of muur met donkergroene bladeren. Van mei tot september komt er een zee van witte bloemetjes, in de vorm van een ster. De bloemen hebben een zoete geur en ruiken heerlijk.

fleurige tuinplant Toscaanse Jasmijn
Fleurige tuinplant de Toscaanse Jasmijn

Je kunt de Toscaanse Jasmijn ook planten als bodembedekker, en de plant over de grond laten bedekken, wat een mooie dichte planting geeft op de grond. Ben je dol op de geur een het bloemetje dan kun je de Jasmijn ook op stam kopen.

Makkelijke plant voor de tuin

De Toscaanse Jasmijn kan in de winter makkelijk blijven staan met een temperatuur van -10 t/m -15 graden. Als de plant deels toch bevriest is dat geen probleem, want de klimplant komt in het voorjaar uit met nieuwe uitlopers. Dus je vaste plant heeft er weinig schade van in de tuin.

klimplant voor de schutting
Klimplant voor de schutting

Klimplant voor de schutting

De klimplant heeft een mediterrane uitstraling. Je ziet de plant ook vaak terug in Italië en Spanje, terwijl de vaste plant oorspronkelijk uit Azië komt. De klimplant groeit niet supersnel en heeft hou vast nodig om te kunnen klimmen. Het is dan ook handig om een klimplantenrek te plaatsen of draad te spannen tegen de schutting waar de Jasmijn zich aan kan binden.

De bloemen maken de plant bijzonder. Vooral de heerlijke geur, die trekt mens en dier. Insecten zijn ook dol op de Toscaanse Jasmijn vooral de hommels en de zweefvlieg. In de winter heeft de plant geen bloemen maar de vaste plant behoudt wel zijn mooie donkergroene blad. Ideaal voor vogels om in te schuilen. De Toscaanse Jasmijn groeit op elke grond als deze maar niet te nat staat.

Misschien heb je ook interesse in bloeiende klimplanten winterhard?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 18
 • #1

  Nicole Orriëns (dinsdag, 06 april 2021 10:42)

  Ik vind het prachtig! Ik houd helemaal niet van schuttingen, en zo'n gegroeiing erover heen maakt een schutting ineens heel mooi groen.

 • #2

  Nicole Orriëns (dinsdag, 06 april 2021 10:47)

  Overigens heb ik geen Toscaanse Jasmijn in mijn tuin bij mijn weten. Maar ik sluit het ook niet, want ik ben niet zo goed met tuinieren.

 • #3

  Joyce (donderdag, 08 april 2021 10:06)

  Heel mooi! Ik heb maar een klein balkonnetje, maar mocht ik een tuin hebben dan weet ik wat ik erin ga zetten!

 • #4

  Mirjam Hart (donderdag, 08 april 2021 10:24)

  Oh ja, de jasmijn staat ook nog op mijn wishlist voor de tuin. We hebben nog een stukje schutting die heel kaal is en daar wil ik heel graag een klimplant tegenaan. Jasmijn is echt een van mijn favorieten want het is zo mooi en ruikt naar vakantie!

 • #5

  Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh (donderdag, 08 april 2021 10:45)

  Toevallig zijn wij ook naar het kijken naar Toscaanse Jasmijn. Ik vind de geur en bloemen zo lief!

 • #6

  Felice Veenman (donderdag, 08 april 2021 11:30)

  o wat een mooie jasmijn ! die kend eik helemaal niet, ik heb een boerenjasmijn in mijn tuin, die bloeit veel korter dan haar nichtje uit Toscane

 • #7

  Krystle/Batboy (donderdag, 08 april 2021 11:39)

  Nee, die hebben we niet, maar vind hem erg mooi met die witte bloemen!

 • #8

  Felice Veenman (donderdag, 08 april 2021 12:46)

  een onbescheiden vraag: is die Toscaanse jasmijn duur? ik kan me namelijk herrineren dat ik mijn boerenjasmijn behoorlijk prijzig vond...

 • #9

  Wilhelmine (donderdag, 08 april 2021 12:49)

  Prachtige klimplant maar mijn ervaring is dat deze toch echt niet winterhard is.
  Je moet er rekening mee houden dat het zo vanaf -8/-10 fout gaat en de plant het niet overleefd.

 • #10

  Melissa krijns (donderdag, 08 april 2021 22:04)

  Wij hebben aan 1 kant zichtbaar schutting maar is geverfd in donkergroen waardoor ik minder erg vind. De andere is overgenomen door klimop helemaal.

 • #11

  Jasmina (vrijdag, 09 april 2021 09:57)

  Oow heerlijk..vind de jasmijn ook altijd zo lekker ruiken zeg

 • #12

  Nicole Orriëns (vrijdag, 09 april 2021 10:51)

  Goed dat je erbij schrijft waar je deze plant het beste kan poten. Ik vind dat altijd lastig namelijk.

 • #13

  Linda (vrijdag, 09 april 2021 19:54)

  Ja! Tot vorige week hadden wij een Toscaanse Jasmijn. Omdat we aan het verbouwen zijn moest hij helaas weg. Maar altijd erg mooi geweest. Wie weet komt er weer een voor terug

 • #14

  Melanie Hoogvliet (zaterdag, 10 april 2021 08:58)

  O)ooh wat een mooie plant. Een klimplant om de schutting wil ik niet meer die heeft onze vorige schutting gesloopt :) Maar ik heb toevallig wel een prachtige klimplant bij mijn tuinhuisje gepland die echt groeit als kool

 • #15

  Wanda (zaterdag, 10 april 2021 15:23)

  Mijn ouders hebben ze wel in de tuin staan, ik vind het altijd wel een mooi fleurig gezicht, maar ben minder fan van die insecten die die struiken aantrekken.

 • #16

  Tessa Rondberg (zaterdag, 10 april 2021 18:08)

  Als ik dit zo lees baal ik dat ik geen tuin heb

 • #17

  Frederique (woensdag, 14 april 2021 20:53)

  Oh die geur...love it. Het doet me aan mijn kinderjaren denken. Onderweg naar school waren er jasmijnplanten en ik stopte er vaak om ze te ruiken omdat ik het zo heerlijk vond.

 • #18

  Jouvence (maandag, 03 mei 2021 21:04)

  Wauw, wat een prachtige klimplant is de Toscaanse Jasmijn! Helaas geen plek ervoor hier op de galerij.