· 

Egelhuis Palazzo review: het beste egelverblijf?

Egelhuis Palazzo review: het beste egelverblijf?

In de herfst zag ik een egel in de voortuin scharrelen, het was tijd om een egelverblijf aan te schaffen. Ik wilde een degelijke schuilplaats en het werd egelhuis Palazzo. Hoe ik het egelhuisje heb ervaren heb en of de kwaliteit van het houten huisje inclusief ventilatie en waterdichtheid me is bevallen dat lees je in dit review blog. Daarbij laat ik je ook weten of het verblijf ook bewoond is en wat de beste artikelen zijn om mee te starten.

Egelhuis Palazzo review: het beste egelverblijf

Help de egels in de winter d.m.v. egelhuis

In de buurtapp. zag ik meerdere berichten, er waren veel egels in onze stadswijk gespot. Vooral in onze straat en de achterkant van de tuin. Om de egels de winter door te helpen heb ik een egelhuis aangeschaft. Aangezien de tuindieren het al moeilijk hebben, omdat er veel minder insecten aanwezig zijn in het voorjaar, vond ik het wel van belang om de dieren te steunen met voeding en een goed egelhuis. Maar wat is het beste huisje? Als je een verblijf online wilt kopen dan is dat best wel moeilijk om in te schatten, vandaar mijn review over het egelhuisje Palazzo.

Vaak zie je de egel niet vaak in de herfst of de winter. Het stekelige beestje is regelmatig actief als het gaat schemeren, dat betekent dat je het diertje in de vroege ochtend of de avond kan spotten, zodra het donker wordt. Zie je wel overdag een egel lopen dan, is het diertje vaak zwak of ziek en dan kun je het beste contact opnemen met de Egelbescherming om te kijken bij welke egelopvang het nachtdiertje het beste kan aansterken.

Wat heb je nodig als de egel in je tuin verblijft?

Wil je de egel naar je tuintje toe lokken of verblijft er al een diertje tussen de beplanting dan is het slim om je plantentuin diervriendelijk te maken. Dat betekent een goede in en uitgang in de schutting en/of poortdeur en zorg voor een hoopje herfstbladeren en takken, waar de egel natuurlijke voeding zoals slakken kan vinden. Hoe wilder en rommeliger de tuin, des te meer de egel zich thuis zal voelen.

 

Als de egel in je tuin verblijft dan heb je meerdere dingen nodig, denk hierbij aan een egelhuis, voederhuis en voeding. Je kunt het beste de slaapplek van de egel op een beschutte plek neerzetten. Omdat het beestje de omtrek van je achtertuin zal onderzoeken, is het slim om het huisje tegen een heg of schutting aan te zetten.

Stevig en stabiel egelhuis om in te verblijven

Een stevig en stabiel egelhuis om in te verblijven is erg belangrijk voor de egel. De Egelbescherming adviseert een huisje met een goede ventilatie van het dak. Als dat niet mogelijk is dan kun je ook gaten maken of de deksel een cm openzetten. Daarbij is het natuurlijk ook van belang dat het huisje waterdicht is. Er zijn ook instellingen die een egelverblijf kunnen maken of je kunt een egelhuisje kopen. Let wel op de goede voorwaarde, voordat je een schuilplek aanschaft.

Voer- en drinkbakje

Het schemer- en nachtdier wandelt minstens zo'n 8 km per avond, op zoek naar drinken en eten. Een voer – drinkbakje in de tuin is dan wel zo handig. Ik heb een speciaal bakje van keramiek voor het bijvoeren van de egels. Je kunt twee losse ronde groene voerbakjes kopen of een exemplaar waarbij twee ronde bakjes aan elkaar bevestigd zitten, de laatste heb ik.

Egel voederverblijf

En terwijl ik dacht dat ik nu alles in huis had, miste ik toch nog wat, een egel voederhuis. Dit is een plaats waar je de voedingsbakjes inzet, zodat er geen katten bij het voer kunnen komen. Je kunt het beste een voedingshuisje zelf maken. In principe heb je daar niet veel voor nodig en heb je het zo in elkaar gezet.

Mijn ervaring met het egelhuis Palazzo

Ik wilde graag een stabiel egelverblijf en dat heb ik gekregen, mijn ervaring met het egelhuis Palazzo is positief. Het houten huis heeft de afmeting van 45 x 39 x 22,5 cm. Eenmaal ontvangen, vond ik het nog best een grote bak, maar dat is geen probleem want er is ruimte genoeg in de achtertuin. Het huisje is voorzien van duurzaam hout en heeft aan de buiten- en binnenkant dikke planken, waardoor het verblijf zeer stabiel oogt. Je kunt het dak, wat voorzien is van bitumen, makkelijk openen door middel van een draaiknop. Zodra het dak open is, zie je de ingang, met daar een gang aan vast. Zodra de egel weer een bocht maakt komt het nachtdier in het slaapverblijf uit. Onder het houten huisje zijn twee pootjes gemaakt, zodat het egelhuis boven de grond hangt.

 

Ik ben op zoek gegaan naar een goede plek om het verblijf te plaatsen. Het werd een beschutte plaats tegen de schutting en de Klimop aan. Onder het huisje heb ik tegels geplaatst zodat het hout niet kan rotten.

Daarna ben ik gestart met het zoeken van veel bladeren, om dat het regenachtig was, heb ik de bladeren in een emmer in het schuurtje gezet, totdat alles droog was. Daarna heb ik een krantje in het slaapvertrek op de bodem geplaatst met een randje omhoog. Het gedeelte heb ik, nadat de bladeren waren gedroogd voor 3/4 gevuld. Het dak heb ik met de schroefknop iets geopend en er een takje tussen gestopt, voor een goede ventilatie, dat is wel belangrijk zou je dat niet doen dan komt er te weinig lucht binnen.

 

Aangezien ik een schutting heb met een betonnen onderkant, kunnen de egeltjes alleen maar via achteromkomen, daarom heb ik naast het gedeelte van de poortdeur een opening gemaakt zodat, het stekelachtige dier er makkelijk in, maar ook uit de tuin kan komen.

 

Nadat het verblijf drie dagen in de stromende regen heeft gestaan, kan ik na controle echt zeggen dan het verblijf waterdicht is.

Wachten op de eerste bezoeker

En dan is het wachten op de eerste bezoeker. Je weet dat er egels in de wijk rondlopen. Maar zoals de buurvrouw, die bij de egelopvang werkt, al zei: "Als er tien egeltjes rondlopen en er staan dertig huisjes in de wijk, dan zijn ze niet allemaal bezet" Ik ben begonnen met wat egelvoer (egelvoer is commercieel, kattenvoer is het beste, maar ik wil geen katten in de tuin) bij de poortdeur te geplaatst, halverwege de tuin wat voeding in het voederhuisje gedaan, inclusief water en op 3 meter afstand van het voedingshuisje staat het slaaphuisje, waar ik ook wat voeding op een dekseltje van een glazen potje heb neergezet. 

 

Om zeven uur in de avond begon het al te schemeren en plots zie ik om kwart over zeven een egels al scharrelend door de egel-poort heen lopen en daarna liep mijn grote vriend naar het waterbakje van de vogeltjes.

 

Het was mooi om te zien hoe het nachtdier op verkenning ging in de tuin. Het beestje liep langs de tuinrand en zelf langs de vijver, welke ik wel had afgeschermd met een net. Alle randen werden besnuffeld en na een rondje gelopen te hebben ging het beestje weer terug naar de poort. Maar opeens zag ik zijn neusje omhooggaan, op het moment dat hij ter hoogt van de slaapplaats en het voedingshuisje was. Heel duidelijk liep hij rechtstreeks naar de geur van het eten toe.

Is de egel op alle voedingsplekken geweest?

Omdat ik niet alles goed in het donker kon zien, was de volgende dag de vraag of het egeltje op al mijn voedingsplekken was geweest? Na een rondje door de tuin te hebben gelopen kwam ik tot de conclusie dat hij overal was geweest behalve in het slaaphuisje. De volgende dag heb ik wat voer op de grond laten vallen van het voederhuisje naar de slaapplaats en de volgende dag was alles op. Ook was het duidelijk dat een beestje een draaibeweging had gemaakt op de slaapplaats, om zo in een holletje te liggen, dit kon ik duidelijk zien doordat je het dak kunt openen.

Review egelhuis: ik ben om deze reden tevreden

En dan nu de review van het egelhuis, een week na de plaatsing ben ik zeer tevreden. Ik wilde in de ochtend voor dit artikel nog even snel een foto van de binnenkant van het huisje maken, maar toen ik aan de draaischroef draaide hoorde ik gestommel en nageltjes op de krant......mijn egelhuisje is bewoond. Snel ben ik, als een kind zo blij weggelopen. We hebben een nieuwe huisgenoot en we noemen hem Kareltje!

 

De minpunten zijn de ventilatie, deze heb ik opgelost door een stokje tussen het dak en het huisje te steken en de omtrek van het verblijf. Al hoewel ik het een grote bak vond, merk ik nu in de praktijk dat er maar een egeltje in kan. Wil je een egel familie dan is het verblijf wel aan de kleine kant.

 

Voor de duidelijkheid nu de egel de weg weet, zet ik nog alleen maar eten in het voedingshuis. Heb jij wel eens een egel in de tuin gehad?

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Claire (maandag, 06 november 2023 15:37)

  Ahhhh helemaal geweldig! Wij zijn dol op egeltjes. Jammer dat we geen tuin hebben.

 • #2

  Jouvence (dinsdag, 07 november 2023 14:35)

  Wat goed dat je dit doet in jouw tuin! Wij hebben geen tuin en ik verwacht ook geen egels 2 hoog op de galerij.

 • #3

  Tessa (dinsdag, 07 november 2023 19:01)

  Wat fijn dat je dit artikel geschreven hebt. Ik heb gehoord dat egels het steeds moeilijker krijgen. Goed dat je ze op vele manieren kunt helpen