· 

Omikron: hoe hebben wij de klachten en symptomen ervaren?

Omikron: hoe hebben wij de klachten en symptomen ervaren?

En toen hadden wij opeens de nieuwe variant van het coronavirus Omikron in huis. De ene dag hadden we nog nergens last van, de andere dag stond onze week  van onze gezondheid op zijn kop en moesten we stappen ondernemen. Ik neem je in mijn blog mee, over onze omikron ervaringen. Wat waren de klachten en symptomen van het coronavirus?

Omikron: hoe ervaren wij de klachten en symptomen?
Omikron: hoe ervaren wij de klachten en symptomen?

Wat weten we van omikron?

Waar de deltavariant begon in het Verenigd Koninkrijk is de nieuwe variant van het coronavirus omikron gestart in Zuid- Afrika. Het virus wijkt af van de coronavirussen die we tot nu toe hebben gezien. Waar er bij de deltavariant bij de gehele genetische code twee veranderingen waren heeft omikron 32 veranderingen. Wat inhoudt dat het virus nog besmettelijker kan zijn. Toch is er volgens het RIVM nog veel onbekend over het virus, zo is nog onduidelijk hoe omikron reageert bij mensen die het coronavirus al hebben gehad.

Wat zijn de symptomen van de omikronvariant?

Al hoewel de symptomen van omikron aardig overeenkomen met de deltavariant zijn er toch aan de standaardlijstje klachten toegevoegd die eerder nog niet van belang waren. In dit artikel geef ik een overzicht van de symptomen van omikron:

 • Niezen
 • Keelpijn
 • Snotneus
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Overmatig zweten vooral s 'nachts
 • Pijnlijk gevoel in onderrug
 • Misselijkheid
 • Vermoeidheid
 • Spierpijn
 • Hoofdpijn
 • Vermindering van smaak en reuk

 

Hoe heeft mijn kind de omikronvariant ervaren?

Op een woensdag werd in de basisschoolklas van de jongste (11) vastgesteld dat de juf positief was getest op corona. Iederéén mocht naar school komen maar we moesten goed de klachten in de gaten houden. De volgende dag had mijn kind last van lichte keelpijn, de zelftest gaf aan dat mijn zoon negatief was. Maar hij kreeg er ook een droog kuchje bij.

Van school vernomen we dat er nog vier kinderen ziek waren. Voor de zekerheid maar een testafspraak bij GGD gemaakt. Helaas konden we dezelfde dag niet terecht dus werd het vrijdag. 

Omdat mijn jongste kind nog op de basisschool zit, kreeg hij een kindertest.

De volgende dag waren de hoes en keelpijn klachten al verminderd, s 'middags was al de uitslag bekent, mijn zoon was positief getest. Hij heeft de klachten makkelijk doorstaan, wel duurde het 7 dagen voordat zijn laatste klacht het hoestje weg was.

Onze omikron ervaringen de variant van het coronavirus
Onze omikron ervaringen de variant van het coronavirus

Volwassen en omikron symptomen

Een dag later nadat zoonlief getest was kreeg ik de eerste zeer lichte klachten, onder andere keelpijn en hoofdpijn. Bij medebewoners treden de klachten vaak op na 5/7 dagen. Omdat mijn zoon er twee dagen licht last van had, dacht ik dat bij mij ook heel licht zou zijn. 

Ik heb de klachten wel als mild ervaren, buiten keelpijn, hoofdpijn en droog kuchen voelde ik me prima. Ik had geen behoefte om in mijn bed te liggen en had ook nog trek in eten en drinken. Sterker nog, ik ging gewoon verder met bloggen. Wel zag ik dat de symptomen precies hetzelfde waren als mijn zoon, maar dat ik net een iets steviger hoestje had en op het hoogtepunt echt een brandende keelpijn, maar ik heb in de winter wel vaker last van keelpijn. Naarmate de tijd verstreek ging ik hoesten en proesten. Ik was op een gegeven moment de lopende brandhaard in huis. Totaal heb ik ook er 7 dagen last van gehad.

Hoe nu verder?

Ons gezin bestaat uit 5 personen, manlief, ik en drie tieners van 11, 15 en 18 jaar. De twee oudste meiden waren niet happy en hebben zich beide opgesloten in hun eigen kamer. Zelf had ik zoiets van misschien is het wel handig als we het meteen allemaal krijgen dan hoeven we niet elke week in quarantaine. Maar de meiden dachten er anders over, de een zit in haar eindexamenperiode en de ander loopt stage. Beide mogen niet veel dagen missen. Toen zoonlief en ik na zeven dagen klaar waren kreeg mijn middelste dochter en manlief klachten en ook zij bleken positief te zijn.

 

De regel is 7 dagen met de medebewoners thuiszitten en iederéén bij de GGD laten testen. Je mag na zeven dagen weer naar buiten mits je 24 uur klachtenvrij bent. Wil je meer informatie over isolatie- en quarantaineduur berekenen, neem dan een kijkje op deze site van de GGD.

Is omikron de variant van het coronavirus bij jou al actief in huis?

Reactie schrijven

Commentaren: 35
 • #1

  Cynthia (woensdag, 26 januari 2022 09:50)

  Fijn dat jullie klachten mild waren. Wel balen voor de rest van het gezin dat ze uiteindelijk nog positief testen. Zeker voor je dochters in examen- en stagetijd.

 • #2

  rachel (woensdag, 26 januari 2022)

  fijn dat het mee viel. hier zijn wij niet zo met de covidioterie bezig en testen doen we niet aan. als er eentje niet lekker is dan heeft die de griep hier ;)

 • #3

  Nicole Orriëns (donderdag, 27 januari 2022 09:10)

  Goed om te weten wat ik kan verwachten mocht ik de Omikron variant oplopen!

 • #4

  EvenDelen.be (donderdag, 27 januari 2022 19:02)

  Deze variant is dan toch niet meer zo agressief als Covid.
  Mijn schoonvader heeft Corona gehad in de prille beginperiode.
  En dat was verschrikkelijk. Iedereen was bang toen hij werd opgenomen.
  Gelukkig is alles goed gekomen.

 • #5

  Elena (zondag, 30 januari 2022 12:34)

  Wat fijn dat de klachten mild waren. Maar wel balen voor je dochters. Ik snap wel dat ze liever geen dagen missen met zo’n belangrijk jaar. Bij mijn dochter was laatst ook een uitbraak. 4 mensen waren positief getest op corona. Ik ben er zelf niet zo mee bezig. Maar hou m’n dochter voorlopig liever thuis, totdat de situatie op school wat beter is

 • #6

  Wanda (zondag, 30 januari 2022 19:38)

  Fijn dat jullie er vrij makkelijk door heen zijn gerold. Wij zijn tot nu toe nog buiten schot gebleven en hebben zelfs nog niet hoeven testen.

 • #7

  Tessa (maandag, 31 januari 2022 19:45)

  Fijn dat de klachten bij jullie mild waren. Sterkte voor de komende dagen

 • #8

  Frederique (dinsdag, 01 februari 2022 11:40)

  De symptomen die je noemt gelden ook voor de eerdere varianten. Mijn dochter en haar vriend hebben net eergisteren positief getest. Zij is er erg beroerd van. Overigens, zowel dochter als vriendlief testten eerder negatief met een zelftest en positief met een pcr. Dat hoor je toch steeds vaker. Ik wilde testen bij GGD maar ik kom er al sinds gisteren nergens tussen.

 • #9

  Sandra (dinsdag, 01 februari 2022 20:29)

  Fijn dat de klachten bij jullie mee vielen! Zo'n vijf weken geleden heb ik ook Corona gehad, zonder het te weten. Ik had een sneltest en een PCR gedaan na in contact te zijn geweest met mensen met Covid. Je krijgt ze alle twee in Amerika. Mijn sneltest kwam al snel negatief terug en heb dus gewoon verder gewerkt. Een week na het testen kreeg ik mijn PCR positief terug... Ach nu heb ik het in ieder geval gehad.

 • #10

  Tessa (woensdag, 02 februari 2022 08:32)

  FIjn dat de klachten bij jullie mee vallen

 • #11

  Sandra (woensdag, 02 februari 2022 12:03)

  Gelukkig dat jullie niet te ziek waren. Wij hebben het nog niet gehad, maar in mijn omgeving zijn er veel zieke mensen, de ene al wat erger dan de andere

 • #12

  Kelly Buysse (donderdag, 03 februari 2022 08:55)

  Superblij voor jullie dat het al bij al nog meeviel. In de school van Yana gaat het ook goed rond. We blijven voorzichtig en volgen het goed op. �

 • #13

  Tatiana's Blog (donderdag, 03 februari 2022 10:33)

  Gelukkig dat het nog enigszins meeviel. Tot nu hebben hier nog geen C gehad. Gelukkig!

 • #14

  Simone (donderdag, 03 februari 2022 14:14)

  Goed om te horen dat het allemaal meeviel. Ik snap je dochters wel hoor, haha. Ik denk dat ik hetzelfde zou doen.

 • #15

  Beautyn0te (donderdag, 03 februari 2022 18:27)

  Dat is wel vervelend, maar gelukkig dat het bij jullie wel meeviel. Heel veel sterkte!

 • #16

  Sw (vrijdag, 04 februari 2022 00:35)

  Ik heb op dit moment covid. Gekregen van mijn kids. Aardig brandhaardje op de basisschool. Wat begon afgelopen weekend met mijn zoontje. Savonds flinke koorts en erge buikpijn. Zelftest neg. Zondag werd mijn dochter ook ziek. Wederom zelftest neg. Dus op naar de ggd. Beide kids positief. Na 2 dagen flink ziek geweest te zijn, zijn ze nu weer beter. Ik was bij de GGD neg getest. Toch maar weer een test gedaan dinsdag en woensdag de uitslag; positief. Eind vd dag werd ik binnen een half uur ontzettend ziek. Hoge koorts, pijn achter m'n ogen, hoofdpijn,duizelig, misselijk en zooo moe! Kon alleen maar liggen en viel steeds in slaap. Vandaag ook hele dag lamlendig in m'n bed gelegen en knap nu op...Kan nu ook niet meer slapen haha. Hoop dat ik me morgen weer een beetje fitter voel. Want ziek zijn en met 2 kids die online les moeten volgen is niet echt een pretje ...overigens mijn man tot op heden nog negatief... Meerdere in mijn omgeving zijn ook aardig ziek van de omikron. En geloof me....ik kan echt wel wat hebben maar hoe ik me voelde gister was echt niet relaxt.

 • #17

  Linda Meester (vrijdag, 04 februari 2022 09:27)

  Wij weten niet of we Delta of Omikron hebben gehad, maar corona was aanwezig ja

 • #18

  Nicole Orriëns (vrijdag, 04 februari 2022 10:55)

  Het is net een estafette. Het ene gezinslid is beter, en dan krijgt de rest het....

 • #19

  Barbara (vrijdag, 04 februari 2022 14:07)

  Helaas hoor ik van velen dat indien het in het gezin rond gaat vaak iedereen aan de beurt komt, en uiteraard niet tegelijkertijd. Gelukkig zijn het tot op heden milde klachten.

 • #20

  Deborah (vrijdag, 04 februari 2022 20:53)

  Gelukkig vielen de symptomen voor jullie mee!!
  Met een groot gezin lijkt mij dat echt heel vervelend. Ik hoor het om mij heen. Zijn ze net uit quarantaine en dan kunnen ze weer omdat het volgende gezinslid besmet is geraakt. Beter als iedereen het tegelijk zou krijgen haha. Ben je er direct vanaf. Gelukkig tot op hier geen besmettingen geweest. Dus ik hoop dat het ook zo blijft.

 • #21

  Sherry (zaterdag, 05 februari 2022 00:00)

  Corona maakt ons allemaal gek.
  Goed dat je erover schrijft. Wat heftig met Corona. Mijn zusje en broer hadden het ook onlangs.

 • #22

  Mandy Eggens (zondag, 06 februari 2022 11:16)

  Je hoort zoveel verschillende dingen, corona is bij iedereen anders. Gelukkig is het nog niet bij ons thuis geweest

 • #23

  Soraya HH (maandag, 07 februari 2022 12:47)

  Het omikrom, kende ik nog niet eigenlijk. Gelukkig waren jullie symptomen niet zo heftig.

 • #24

  Colinda (maandag, 07 februari 2022 13:50)

  Even een reactie op Rachel 's reactie van 27 januari, waarin ze zegt: 'hier zijn wij niet zo met de covidioterie bezig en testen doen we niet aan. als er eentje niet lekker is dan heeft die de griep hier'. Prima hoor als mensen hier voor kiezen, maar laat dan wel mensen waarmee je in contact bent geweest weten dat je ziek bent en mogelijk corona hebt. Wij hebben dit namelijk meegemaakt en waren niet op de hoogte gesteld, dus liepen wij mooi door en gingen overal naar toe. Ook naar mijn 82 jarige vader. Ik wist immers van niks. Totdat wij corona kregen. Ik wil maar zeggen, laat andere mensen ook een keus, wij hadden die op deze manier namelijk niet!

 • #25

  Rory (donderdag, 10 februari 2022 16:05)

  "De regel is 7 dagen met de medebewoners thuiszitten en iederéén bij de GGD laten testen."
  Dat is volgens mij niet helemaal correct. In ieder geval. Bij ons kreeg de 9-jarige 's nachts last van erge hoofdpijn. Dat zat mij niet lekker en na een zelftest bleek ze positief. Een dag later de PCR-test bij de GGD en inderdaad, positief. Ze heeft een paar dagen hoofdpijn gehad en een dag lichte koorts en is sowieso 7 dagen thuisgebleven (een dag klachtenvrij en toen pas naar buiten). Wij - als ouders - hoefden niet in quarantaine en ook niet te testen (waarschijnlijk door 2 vaccinaties en booster bedenk ik mij nu).
  Nu deden we dat wel (iedere dag ongeveer testen en in eerste instantie steeds negatief) en ik ben vrijwillig in quarantaine gegaan. Want ik wilde haar niet isoleren. We hebben wel afstand gehouden en niet knuffelen natuurlijk. Plus we hebben de luxe van twee badkamers en twee toiletten. Maar helaas. Een krappe week later bleek ik positief (amper zichtbaar streepje) en ook bij GGD. Toen ben ik additioneel nog 7 dagen thuis gebleven (totdat klachtenvrij, maar sowieso is er een max van 14 dagen).
  De man is al die tijd negatief gebleven trouwens.

 • #26

  Mandy (zaterdag, 12 februari 2022 15:48)

  Heel veel mensen in mijn omgeving hebben corona, op verschillende plekken opgelopen maar hier gaat het nog steeds goed

 • #27

  Jane (zaterdag, 12 februari 2022 21:46)

  Hier alle drie tegelijk Corona, mijn twee zoons en ik.
  Ik stond op en alles deed zeer, verschrikkelijk koud en mijn rug, om te janken… ik dacht aan iets anders, niet Corona. M’n zoon zei; mss moet je toch even testen. En ja hoor! Toen hem getest, ook positief. Smiddags de jongste, ook positief. Dus gelukkig allemaal tegelijk. Alleen de jongste heeft amper klachten. Ik vind het dus ook niet meevallen. En ook heftiger dan een gewoon griepje en mn andere zoon ook. Hoge koorts, knallende hoofdpijn , hoesten, keelpijn…

  Het is gewoon voor iedereen anders.. het is te doen hoor maar het is in ons geval geen simpel verkoudheidje.

 • #28

  gea (zondag, 13 februari 2022 16:32)

  Er zijn echt verschillende verhalen over de klachten van corona. Maar gelukkig heb ik het nog niet gehad tot nu toe.

 • #29

  Mieke | miek´s mind (dinsdag, 15 februari 2022 08:43)

  Gelukkig waren jullie klachten mild, bij anderen heb ik het wel eens erger gehoord

 • #30

  Fallon (dinsdag, 15 februari 2022 09:00)

  Ik hoor niets anders meer om mij heen! Waar ik nog nooit bekende had die corona hadden gaat dat nu heel snel. De een is ontzettend ziek en de ander merkt er vrij weinig van

 • #31

  Jouvence (dinsdag, 15 februari 2022 11:40)

  Fijn dat de klachten mee vielen. Ik geloof er inmiddels heilig in dat mijn partner en ik het niet kunnen krijgen. Zo vaak getest en altijd negatief. Ondanks dat we veel mensen zien.

 • #32

  Joanne (zondag, 20 februari 2022 11:05)

  Fijn dat jullie klachten mild waren! Het lijkt mij best een gedoe om met een gezin te maken te krijgen met covid. Vooral als de helft maar positief test... Toen wij het hadden had ik alleen hoofdpijn en mijn man was toch wel flink ziek. Toch wel bijzonder dat de klachten zo kunnen verschillen per persoon.

 • #33

  Bianca (zondag, 20 februari 2022 16:17)

  Hier ook sinds woensdag Corona ( mijn zoon ) beetje verkouden , 1 dag koorts . Knapt nu weer op ..
  vanochtend ik positief , koorts , pijn achter de ogen , hoofdpijn , en verkouden .. nu lekker uitzieken en wachten tot m’n man het krijgt

 • #34

  Sanne (donderdag, 14 april 2022 07:36)

  Ik ken iemand die alle versies heeft gehad van covid. En dat was geen pretje zegt ze. Omikron vond ze het zwaarste. Zelf heb ik de eerste variant gehad. En 3x gevaccineerd, was deels verplicht in Belgie. Anders kon je niks meer doen. Hopelijk zijn we er snel van af.

 • #35

  Fallon (dinsdag, 17 mei 2022 15:59)

  Ik voelde mij al de hele week niet lekker, in de periode dat ik corona kreeg. Aparte soort hoofdpijn die ik niet kon verklaren. Ik ging nog uit eten met mijn familie en begon mij echt beroerd te voelen. Toen ik thuis kwam kon ik niet meer en het werd alleen maar erger. De huisartsenpost kwam langs omdat ik mijn ogen niet eens kon openen. Wat bleek, bijna 40 graden koorts. De volgende dag een corona test gedaan in de vroege ochtend en in de avond de uitslag: corona. Ik heb geen last gehad van verkoudheid of keelpijn. Maar heb mij echt behoorlijk ziek en ontzettend moe gevoeld. Dit hield wel een aantal weken aan. Maar hoe ik mij toen heb gevoeld hoop ik nooit meer te ervaren.