· 

De spatader laseren: mijn ervaring met pijn en behandeling

De spatader laseren: mijn ervaring met pijn en behandeling

Toen was het zo ver, ik moest mijn spatader laten laseren. In dit artikel vertel ik je hoe ik de spataderbehandeling heb ervaren. Zelf kon ik namelijk weinig informatie vinden over de behandeling van de blauwpaarse aderen, daarom deel ik mijn ervaring over het verwijderen van de spatader.

 

Hoe heb ik de behandeling van mijn gelaserde ader heb beleefd en hoe het herstel is verlopen. En nog een belangrijke vraag: "Is de behandeling waarbij de spatader onder plaatselijke verdoving wordt dicht gebrand, juist wel of niet pijnlijk?" Daarbij deel ik in dit artikel hoe ik me heb voorbereid op de laserbehandeling. De gezondheid van je lichaam is immers erg belangrijk, maar eigenlijk wordt er weinig over verteld.

De spatader laseren: mijn ervaring met pijn en behandeling

Waarom ik mijn spatader wilde laten verwijderen

Al jaren heb ik last van een spatader op mijn linker kuit. De plek toont een beetje blauw en is zichtbaar. De ader in mijn been lijkt op een lichte streng en kwam iets omhoog. Zelf vond ik de huid niet superlelijk. Het hoort bij de ouderdomskwaaltjes. Maar liefst een op de vier mensen heeft er last van. De blauwpaarse bloedvaten zie je wel eerder verschijnen bij vrouwen dan bij mannen.

 

Eigenlijk had ik niet veel last van de veelvoorkomende aandoening aan mijn de been. Toch kreeg ik na ruim tien jaar last van de plek rondom mijn knie en kuit. Ik kreeg last van rusteloze benen, de huid voelde licht warm aan en ik kreeg last van een stijf been. Het ergste vond ik de heftige spierpijn tijdens het liggen en slapen. Na een bezoek bij de huisarts werd ik doorverwezen naar een kliniek, welke specialist is op het gebied van esthetische dermatologie en cosmetische chirurgie.

 

Mijn been voelde alsmaar pijnlijker aan, de spierpijn die ik vaak voelde in de nacht, kreeg ik nu ook overdag. Ik zat alleen lekker op een stoel als ik mijn linkerbeen ook op een stoel kon plaatsen. Ik wilde graag voor onze zomervakantie geholpen worden. Aangezien we in augustus weg zouden gaan, maar de kliniek adviseerde me om de laserbehandeling na de zomervakantie te doen. Niet alleen vanwege de steunkous, die je na de lasering het beste nog een paar dagen aan kunt houden, maar ook door de hoeveelheid zon in de zomermaanden. Je been mag na de behandeling namelijk twee weken lang niet in aanraking komen met de zonnestralen. Ik kreeg een behandelingsdatum voor september, achteraf was dat een goed idee.

Tips ter voorbereiding voor de behandeling

Bij de spataderbehandeling wordt er vooraf eerst gekeken of de spatader recht verloopt en lang en wijd genoeg is en daarbij ver genoeg van de huid af ligt. Is dit niet het geval, dan is laseren namelijk niet mogelijk. Je krijgt bij de laserbehandeling een verdoving, daarna wordt door de warmte van de laserstralen de ader dicht gebrand. Je lichaam ruimt vervolgens zelf de ader op.

 

Ter voorbereiding van de laserbehandeling kreeg ik de volgende tips mee:

  • Graag drie dagen voor de behandeling de benen niet meer scheren.
  • Vermeld als er veranderingen zijn opgetreden aan je gezondheid of medicatie.
  • Gebruik je bloedverdunners dan is het belangrijk dat de INR-waarde stabiel is
  • Trek op de dag zelf comfortabele kleding en schoenen aan
  • Laat sieraden thuis
  • Je mag vooraf voedsel nuttigen
  • Graag een half uur voor de afspraak aanwezig zijn
  • Na de behandeling mag je niet zelfstandig naar huis
  • De eerste 2 uur na de spataderlasering mag je geen autorijden

Deed de laserbehandeling wel of geen pijn?

Tijdens de behandeling is het de bedoeling dat je je kleding uittrekt en je ondergoed aanhoudt. Daarna krijg je een operatiejas en sloffen aan en een muts op. Je bloeddruk wordt opgemeten en er wordt gekeken naar de dikte van je been, zodat je na de behandeling de juiste verbandkous kunt aantrekken. Vlak voordat je mag gaan liggen kijken ze nog even snel, door middel van een echo-onderzoek naar de locatie van de ader.

 

Aangezien de spatader op mijn kuit zat, moest ik op mijn buik op de behandeltafel gaan liggen. Daar had ik even niet bij stil gestaan. Maar zelf vind ik het fijner om op mijn rug te liggen in plaats van mijn buik. Maar het is zoals het is, ondertussen kreeg ik een steriele doek over mijn been. Daarna kreeg ik een paar injecties met verdovende vloeistof. In de beschrijving van de kliniek stond dat de prikjes venijnig konden zijn. Ik was van plan om even op mijn tanden te bijten, de eerste prik verliep gevoelig, maar de andere drie vond ik zeer pijnlijk. Ik lag trillend op de tafel bijna te hyperventileren en dat was nu net niet de bedoeling. Het contrast was heel groot, want door de verdoving voelde ik daarna niets meer. Bij elke ingreep kreeg ik goed te horen welke handeling er werd uitgevoerd. Het laseren deed helemaal geen pijn. Ik voelde wel dat mijn huid werd aangestipt, maar dit was totaal gevoelloos. Het kleine gaatje waar de laserdraad doorheen was gegaan, werd gedicht met een hechtpleister. Daarna werd er vakkundig een steunkous over mijn been aangedaan, deze kwam tot aan mijn lies. 

 

Je hebt het gevoel alsof je een stijf been hebt, wat je niet kunt buigen, maar niets is minder waar. Na de behandeling moest ik 15 minuten wachten, dat is een normaal proces, om te kijken of je stabiel genoeg bent.  Ik was goed misselijk, vanwege de stress, maar ook goed aanspreekbaar. Mijn moeder woont toevallig tegenover de kliniek, dus ik kon lopend naar haar woonhuis toe. De steunkous voelde minder stroef dan dat ik had verwacht en bewegen ging heel soepel en pijnloos.

Herstellen na het laseren van de spatader

Het herstel van de spatader ging soepeler dan verwacht. De steunkous moet je 48 uur dragen, dus ook tijdens het slapen. Omdat de kous vrij soepel is, was dat geen probleem. Ook mag de steunkous de eerste twee dagen niet nat worden, daarna mag je kort douchen, maar je been mag niet in aanraking komen met doucheschuim of bodylotion. 

 

Je kunt wel een douchehoes aanschaffen, zodat je meteen onder de douche kunt staan, maar dat heb ik niet gedaan. Ik heb me vijf dagen met een washandje gewassen. De beenkous beviel me zo goed dat ik deze vijf dagen heb gedragen. Natuurlijk heb ik geprobeerd om de kous eerder af te doen, maar dan voelde mijn been gevoeliger aan. Eigenlijk heb ik na de behandeling geen pijn ervaren. Er wordt de eerste dagen geadviseerd om paracetamol te nemen, maar dat heb ik alleen de eerste dag en nacht gedaan. Doordat ik de steunkous aan had gelaten, was mijn been ligt gevoelig, maar zeker niet pijnlijk. Ik heb vijf dagen een makkelijke trainingsbroek aangedaan en dat verliep goed. 

 

Je mag na de laserbehandeling rustig wandelen en licht huishoudelijk werk doen. Sporten, fietsen, zwemmen en zware dingen tillen wordt afgeraden.  Net zoals een vliegreis maken en met de been in de zon zitten. Aangezien ik zelf dagelijks sport miste ik de beweging wel, maar je wilt je been ook niet lichamelijk forceren. Na 10 dagen kun je weer je leven hervatten. Voor een bezoek aan de sauna of een relaxmoment in de jacuzzi wordt een wat langere wachttijd aangeraden, namelijk 6 weken.

 

Ondertussen ben ik een week verder, ik zie een bloeduitstorting op mijn been en de huid is een beetje zwart. Ik kan weer een spijkerbroek dragen en gaan en staan waar ik wil. Mijn been voelt aan alsof de ader iets te kort is, dus licht trekkend., dat ervaar ik niet als hinderlijk. Al met al ben ik zeer tevreden over het resultaat, de zichtbaarheid van de ader is zelfs een beetje geslonken. Wil je dat de huid helemaal glad laten trekken, dan kun je in een later stadium nog een cosmetische behandeling laten uitvoeren, deze is voor eigen rekening, maar dat vind ik niet noodzakelijk.

Reactie schrijven

Commentaren: 7
  • #1

    Jouvence (vrijdag, 04 oktober 2024 20:20)

    Fijn om je ervaring te lezen. Niet helemaal hetzelfde; maar ik heb eens mijn nagel moeten laten trekken bij de huisarts en ik werd toen ook niet goed van de verdovingsspuit. Die was me een partij pijnlijk.

  • #2

    Heidi (zaterdag, 05 oktober 2024 11:37)

    Wat fijn om te weten.
    Gelukkig heb ik deze nog niet.

  • #3

    Tessa (zondag, 06 oktober 2024 17:23)

    Interessant om te lezen hoe jij spataderen leseren hebt ervaren. Zelf heb ik er geen last van

  • #4

    Tine (zondag, 06 oktober 2024 21:36)

    Interessant om jouw ervaring hierover te lezen, ik wist helemaal niet dat je spataderen kon laten laseren.

  • #5

    Sandra (maandag, 07 oktober 2024 15:17)

    Ik heb er gelukkig nog niet echt last van, maar vond het wel interessant om jouw ervaringen te lezen.

  • #6

    Georgine (maandag, 07 oktober 2024 19:10)

    Ik heb mijn spataders in de knieholte ook laten behandelen in Bergman Kliniek Hilversum. Mijn ervaring is nu dat ik twee ongelijke kuiten heb. Een verklaring hiervoor is dat mijn kuit vocht vast houdt. En ben nu onder behandeling van een oedeem therapeute en steunkousen. Korte jurkjes of broeken durf ik niet meer aan te doen. Het is een jaar of twee/drie dat ik de behandeling ben ondergaan en ondervind nu nog alleen maar hinder en ongemak van. Ik ben voor het leven verminkt. Dat is mijn ervaring. Ben benieuwd hoeveel vrouwen hier mee rondlopen na zo’n ingreep

  • #7

    Elsa (dinsdag, 08 oktober 2024 17:48)

    Een paren jaren geleden ben ik ook geholpen aan mijn spataders. Was geen leuke ervaring maar daarna voelde ik me echt beter. Ik had ook hele zware benen. Fijn om te lezen dat het goed ging en dat jij tevreden bent met het resultaat.