· 

Examen nu en vroeger - Wat gaat er anders?

Examen nu en vroeger - Wat gaat er anders?

Mijn oudste tiener heeft verleden jaar examen gedaan. En de middelste volgt volgend jaar. Ondertussen weet ik als ouder wel hoe het eraan toe gaat. Vroeger ging het heel anders. En ja ik voel me nu echt als een oude moeder klinken, al ben ik een veertigplusser. Maar er zijn een heleboel dingen veranderd. In mijn ogen is er veel verbeterd.

examen nu en vroeger
Examen nu en vroeger

Vroeger toen ik examen moest doen

Vroeger toen ik examen deed voor de Mavo, was het echt bikkelen. Als eerste moest je alle boeken doorlezen en daarna begon ik samenvattingen te maken en te leren. Je wil niet weten hoeveel samenvattingen ik geschreven heb en hoe moeilijk het was. Uit de hele lap tekst moest ik mijn teksten schrijven. Wat totaal niet overzichtelijk was. Overal had ik een papiertje met de belangrijkste termen, kernwoorden en meer. Heel de stof was ik aan het uitpluizen. Van een boek had ik wel 4 A4-tjes aan tekst geschreven. En dat was dan voor een vak. 

Nadat ik de samenvattingen had gemaakt voor heel het examen, ging ik met mijn vriendinnetje controleren of we wel dezelfde stof hadden opgeschreven. En pas als dat juist was dan begon ik woorden te markeren. Kortom wilde ik slagen dan moest ik zeer vroeg beginnen, want in mijn beschrijvingen ging veel werk zitten.

Examenoverzicht met samenvattingen
Examenoverzicht met samenvattingen

Examen doen in corona tijd

Mijn oudste deed examen in 2020. Ze wilde zich goed voorbereiden. Ze vond een website met voorgeschreven samenvattingen en oefenboeken. Vol enthousiasme ging ze te werk. Maar de spanning werd opgedreven. Moest ze nu examen doen of ging het niet door? Uiteindelijk heeft ze geen examen gedaan. Alle inspanningen waren er voor niks. Maar haar examen had ze behaald.

Is je examen anno 2021 makkelijker?
Is je examen anno 2021 makkelijker?

Is je eindexamen anno 2021 makkelijker?

De middelste gaat volgend jaar eindexamen doen. Ze is een type dat van tevoren graag weet waar ze aan toe is. Zij is maar wat blij met het ExamenOverzicht. Is eindexamen doen anno 2021 makkelijker? De een is stressbestendig, de ander want minder.  Ik denk dat elke leerling stress ervaart bij het eindexamen. Het voordeel is wel dat je zelf de lange stukken stof niet meer hoeft door te lezen, maar al een compacte samenvatting krijgt waarin alle belangrijke punten opgeschreven staan. In deze tijd bestaan er ook oefenboeken.  Dat zijn boeken waarin honderden oefenvragen staan die de leerling zou kunnen verwachten op het eindexamen. Inclusief antwoorden natuurlijk. Zodat je thuis de stof kunt oefenen. Om te kijken of je de stof beheerst. Wat had ik graag zo'n boek gehad.

 

Mijn conclusie is dat ik vroeger het gevoel had dat ik in het diepe werd gegooid. De leerlingen nu hebben met alle voorbereidingen een groot voordeel waardoor ze makkelijker kunnen leren. De stress blijft voor alle leerlingen die eindexamen doen. En dan de spanning en het wachten op het telefoontje met het verlossende antwoord of je geslaagd bent. Wie heeft het niet meegemaakt?

Hoe heb jij je eindexamen ervaren?

Reactie schrijven

Commentaren: 46
 • #1

  Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh (vrijdag, 30 april 2021 09:17)

  Wat een leuke samenwerking en wat heb je er een tof artikel van gemaakt! Ik vond theorie examens altijd vreselijk. Vol spanning, zo'n voorbereiding zou voor mij perfect zijn geweest. Fijn dat het er is!

 • #2

  Joyce joshua (vrijdag, 30 april 2021 09:52)

  Relaxt. Ik stond voor alle vakken goed en kon alleen zakken als ik 2en en 3en zou halen. Dat zag ik niet gebeuren, dus die examens vond ik niet zo heel spannend. Alleen voor twee vakken. Ik wilde geen onvoldoendes scoren en twee vakken vond ik toch lastig, dus dat was even spannend.

 • #3

  Miranda (vrijdag, 30 april 2021 10:18)

  Moest even hard nadenken, want is echt al een tijd geleden dat ik examen heb gedaan. Moet zeggen dat ik het toen (1994) niet heel stressvol vond. Volgens mij had je toen ook al examenbundels. Alleen wiskunde was een totale ramp. En voor de mondelinge examens was ik wel zenuwachtig.

 • #4

  Linda (vrijdag, 30 april 2021 11:13)

  Ik weet nog wel dat ik inderdaad ook veel stress had tijdens examens en ik heb er wat gedaan! Op de Mavo werkte ik hard om over naar de Havo te gaan. Op de havo kreeg ik ook examenbundels, dat hielp wel wat. Fijn dat ze er zijn!

 • #5

  Joanne (vrijdag, 30 april 2021 11:47)

  Het lijkt me zo lastig om in deze vreemde tijd in het examenjaar te zitten! Toch een totaal andere ervaring.

 • #6

  Eliane Roest (vrijdag, 30 april 2021 12:49)

  Is voor mij zo lang geleden, maar nu mijn dochter volgend jaar naar het middelbaar gaat, moet ik alles maar weer eens gaan opfrissen nu ik jou zo lees.

 • #7

  Marjolijn (vrijdag, 30 april 2021 12:59)

  Ik kon vroeger heel goed stampen dus de avond ervoor alles goed doornemen.... was nooit echt stress

 • #8

  Cynthia (vrijdag, 30 april 2021 14:27)

  Ik was redelijk relaxed bij mijn examen, omdat ik er goed voorstond en makkelijk kon leren. Ik weet niet of ik veel relaxter zou zijn met een website, zodat ik me meer kon voorbereiden. Het is toch stampen.

 • #9

  Larissa (zaterdag, 01 mei 2021 08:11)

  Ik heb in 2012 VMBO examen gedaan en in 2017 VWO examen gedaan. Ik vond mijn VMBO examen lastiger dan mijn VWO examen. In 2012 kon je nog alles verwachten tijdens je examen inderdaad, en nu wist ik al precies welke stof behandeld werd. Maar of het qua niveau makkelijker is, dat denk ik niet. Je weet gewoon meer waar je je op kan focussen, wat misschien juist wel veel beter is!

 • #10

  ingrid (zaterdag, 01 mei 2021 12:46)

  volgens mij is er echt heel veel veranderd. ben benieuwd als onze meiden examen moeten doen

 • #11

  Felice Veenman (zaterdag, 01 mei 2021 17:25)

  leuke vraag! het is al zo lang geleden, 46 jaar om precies te zijn. Wij waren de allereerste groep die HAVO eindexamen deed. Ik weet nog wel dat ik de mondelinge examens, waarbij je over doe boeken moest praten die je gelezen had eigenijk wel leuk vond. Toen mijn kinderen eindexamen deden, toen was ik zenuwachtig!

 • #12

  Mandy (zondag, 02 mei 2021 00:25)

  De ouderwetse manier spreekt me meer aan, lekker schrijven enzo. Vind digitaal zo’n drama, je hebt minder troep en het gaat sneller maar ik vind het niet praktischer, schrijf liever met de hand en zoek alles op uit een boek etc

 • #13

  Deborah (zondag, 02 mei 2021 11:20)

  Ik denk dat ze juist het hele examenverhaal zouden moeten schrappen. Wanneer je met modules werkt heb je steeds om de zoveel weken een eindtoets. Dat is zoveel fijner werken dan het hele jaar door blokken met aan het einde van de vier jaar een examen.

 • #14

  Celestial Rebel (zondag, 02 mei 2021 18:40)

  Je inspireert mij voor een nieuwe blog! Ik vond de middelbare school om verschillende redenen echt vreselijk en van een examen is het dan ook nooit gekomen...

 • #15

  Mitchel (zondag, 02 mei 2021 20:21)

  Voor mijn mavo+-examen deed ik een combinatie. Zowel samenvattingen overschrijven vanuit het boek als proefexamens maken.

 • #16

  Peter Boon (zondag, 02 mei 2021 20:28)

  Ikzelf heb nooit examen gedaan of gehad. Dat komt, omdat ik op een ZMLK-school in Gouda heb gezeten.

 • #17

  corrina (zondag, 02 mei 2021 20:38)

  Ja het is wel even gelden mijn examen. Ik had het geluk dat mijn vriendje van toen nu mijn man ook nog studeerde en heeft mij erg geholpen in aanloop naar examen. Er kwam veel op me af en je moest het zelf allemaal regelen en overzicht maken en tijd plannen

 • #18

  Kiki Hasselton (maandag, 03 mei 2021 11:06)

  Hadden we dit vroeger maar. Ik vond mijn examen tijd erg spannend. Gelukkig in 1 x geslaagd

 • #19

  rachel (maandag, 03 mei 2021 12:08)

  ik vind hoe het nu gaat een stuk relaxter dan vroeger!! alleen nu met die covid gedoe word het niet zo leuk en makkelijk meer

 • #20

  Tessa (maandag, 03 mei 2021 17:00)

  Zulke oefenboeken zijn echt handig. Toen ik examens deed, was dat er nog niet

 • #21

  Renata Feyen (maandag, 03 mei 2021 18:00)

  Ik had een grondige hekel aan samenvattingen maken - wat bij mij best werkte was de belangrijke dingen overschrijven - dan bleef het bij mij beter hangen :)

 • #22

  Jouvence (maandag, 03 mei 2021 18:18)

  Geen examen gedaan, maar wel behaald? Die moet je me toch even uitleggen ;) Ik schreef ook allemaal samenvattingen, zo onthield ik het het beste.

 • #23

  Melissa krijns (maandag, 03 mei 2021 19:41)

  Ben afgestudeerd in 2010, vond het verschrikkelijk. Maar dit jaar lijkt mij ook geen pretje voor ze

 • #24

  Daniëlle Springer (dinsdag, 04 mei 2021 08:44)

  Het lijkt me echt vervelend om in deze tijd eindexamen te hebben! Al is het natuurlijk wel heel fijn hoe ze zo goed worden voorbereid

 • #25

  Nicole Orriëns (dinsdag, 04 mei 2021 10:49)

  Ik vond het heel hard werken destijds, en ook spannend. Er hing behoorlijk wat van af.

 • #26

  Frederique (dinsdag, 04 mei 2021 12:38)

  Ah mijn middelbare school tijd. De tijd die ik diep diep verdrongen heb. Mijn examens heb ik toen gehaald ja, had er hard voor gewerkt en inderdaad veel samenvattingen gemaakt. Wat was ik blij toen het 'in the pocket' was.

 • #27

  Mieke | Miek's Mind (woensdag, 05 mei 2021 08:33)

  wat een leuke samenwerking waar je een artikel over hebt geschreven. Ik vond het enorm spannend toentertijd in mijn middelbare school periode.

 • #28

  Lodi (woensdag, 05 mei 2021 09:13)

  Hier ook een 40+ :) en ik weet ook nog wel dat ik ontzettend heb lopen blokken voor het eindexamen. Onze oudste zit nu in de eerste van het middelbaar onderwijs en hij leert echt wel hoe ik het ook deed, al weet ik natuurlijkniet hoe het met het examen zal gaan, wat dat ben ik wel benieuwd ook.

 • #29

  Jasmina (woensdag, 05 mei 2021)

  Het lijkt me best pittig hoor voor de jeugd...zoveel online en op afstand schept zowel letterlijk als figuurlijk een afstand. Wens je zoon veel succes met zn examens!

 • #30

  Felice Veenman (woensdag, 05 mei 2021 10:09)

  eindexamens...volgens mij zijn ze voor iedereen altijd weer een nachtmerrie waarbij alle hulp meer dan welkom is

 • #31

  Gemma Van der vegt (woensdag, 05 mei 2021 10:18)

  Ik vond de examens helemaal niet spannend. Ik was dan ook goed voorbereid, en daarnaast kon ik ook erg lage cijfers halen. Dat haalde de druk wel weg.

 • #32

  Linda (woensdag, 05 mei 2021 10:54)

  Ik vind het zelf enorm spannend. Maar dat komt deels ook wel door mijn perfectionisme en het idee niet te kunnen falen. Ben het wel met je eens dat er nu betere voorbereidingen zijn en vooral het internet is een grote aanwinst in het vergaren van informatie. Toen ik examen deed werd het zo nog niet bekeken en ingezet.

 • #33

  Janet (woensdag, 05 mei 2021 11:14)

  Ohh die eindeloze samenvattingen schrijven.. heel herkenbaar hoor! Examen doen in Coronatijd lijkt me ook wel best bijzonder.

 • #34

  Nicole Orriëns (woensdag, 05 mei 2021 15:41)

  Destijds kon je 'the morning after' in de krant de goede antwoorden van de multiple choice nakijken en zo kijken hoe je het had gedaan. Super spannend!

 • #35

  Mirjam Hart (woensdag, 05 mei 2021 17:11)

  Wat fijn dat er nu meer aandacht is wat betreft voorbereiding van de eindexamens. ik had vreselijk last van faalangst en vond de examentijd dan ook zenuwslopend. Ik moest het daarom ook het jaar erna nog eens overdoen.

 • #36

  Nienke | Mamameteenwolkje (donderdag, 06 mei 2021 11:42)

  Ik vond de eindexamens altijd zo'n gestress! Maar wat handig dat er nu al voorgeschreven samenvattingen zijn. Dat scheelt onwijs veel gedoe!

 • #37

  Fallon (donderdag, 06 mei 2021 13:06)

  Ook mijn schriften waren volledig onder geschreven en bekrast om alles in mijn hoofd te krijgen haha! Wat een verschil met nu. Altijd gedacht eigenlijk dat er niets was veranderd...

 • #38

  girls-things (donderdag, 06 mei 2021 13:35)

  Mijn examen is alweer zo'n 8 jaar gelden en daar zie ik ook al verschillen inderdaad. Ik had wel van die examenbundels, Die hebben mij erg geholpen.

 • #39

  Marsha (donderdag, 06 mei 2021 14:50)

  Ik had totaal geen stress bij mijn examen. Maar ik zou het op dit moment voor geen goud willen over doen haha. En duurt nog wel even voordat mijn kinderen er mee te maken hebben.

 • #40

  Wanda (donderdag, 06 mei 2021 19:31)

  Op zich had ik weinig stress tijdens mijn examens, behalve als iedereen buiten erover stond te praten, want dan ging ik toch twijfelen of ik het wel goed had gemaakt. Uiteindelijk wel geslaagd hoor, maar die dag van het uitslag vond ik het meeste stressvol.

 • #41

  Nicole Orriëns (vrijdag, 07 mei 2021 10:35)

  Mijn zoon hoefde vorig jaar niet echt examen te doen corona, en vond het daardoor ook veel gemakkelijker.

 • #42

  An Van Assche (vrijdag, 07 mei 2021)

  Interessant. In België is het schoolsysteem volledig anders

 • #43

  Melanie Hoogvliet (zaterdag, 08 mei 2021 09:27)

  Mijn zoon moest vorig jaar examen doen. Ergens heeft hij geluk gehad dat de exames niet doorgingen en zijn punten alleen telde want daardoor heeft hij zijn examen gehaald. Ergens vind ik de druk die exames op de mensen liggen niet goed want heel veel mensen kunnen daar niet mee omgaan.

 • #44

  www.hippiemeisje.com (zondag, 09 mei 2021 14:19)

  Ik denk niet dat het nu makkelijker is dan vroeger of omgekeerd.
  Ik denk vooral dat het anders is, hoewel ik wel vind dat de druk op kinderen en tieners groter is dan vroeger. In het algemeen dan, dit gaat verder dan enkel op school en gebeurt zelfs al via sociale media enzo... Als psychologe in opleiding komt dit weleens in onze lessen aan bod. Dat zou me nu echter te ver drijven. Fijn dat er zo een website bestaat!

 • #45

  Manon (zondag, 09 mei 2021 15:27)

  Iets meer leren dan normaal, voorbereid ‘omdat het moest’ niet omdat het nodig was.

 • #46

  Bianca (donderdag, 13 mei 2021 16:39)

  Ik weet nog hoe zenuwachtig ik was maar ik weet niet of het heel veel anders is, maar ben wel blij dat die periode achter mij ligt :-)