· 

De 5 grote voordelen van kunstgras in tuin

De 5 grote voordelen van kunstgras in tuin

Als tuinliefhebber kun je genieten van de bloemen en de planten in de achtertuin. Toch zijn er ook onderhoudsklusjes die minder leuk zijn om te doen, een van de klusjes die op de tuinkalender staan is het gazon netjes houden. Kunstgras is daarom de ideale oplossing, het kunstgrasveld is onderhoudsarm en haast niet te onderscheiden van echt gras. In dit tuinblog geef ik een overzicht van de vele voordelen van kunstgras in de tuin.

Wat zijn de grote voordelen van kunstgras in tuin?
Wat zijn de grote voordelen van kunstgras in tuin?

Waarom kunstgras in de achtertuin?

Een kunstgrasmat is ideaal voor mensen die willen genieten van de achtertuin, al hoewel de grasmat ook op het balkon te plaatsen is. Wat is er nu fijner dan lekker in je tuin te zitten en de eerste knopjes in je tuinplanten te zien groeien en bloeien? In plaats van druk bezig te zijn met je gazon kun je nu de tijd besteden aan je tuinmeubelen, die in de lente ook een schoonmaakbeurt nodig hebben.

Je bent vooral in de lente en de zomer immers meer met de grasperk bezig dan je denkt, daarom zet ik alle voordelen van het grastapijt voor je op een rijtje.

Het sproeien is voorbij

Zodra de kunstmat is geplaatst blijft de grasmat mooi van kleur. Je hoeft namelijk niet meer het gras te besproeien. Denk even terug aan de droge periodes in de zomer, waar er dagelijks gesproeid moest worden. Gaf je het gazon geen dagelijkse sproeibeurt dan was het grasveld uitgedroogd. Een kunstgrasmat bespaart je dus niet alleen heel veel tijd en energie, je bespaart er ook heel veel water mee wat weer goed is voor het milieu.

Grasmaaien is niet meer nodig

Een gazon is prachtig als de grasmat goed onderhouden wordt. Dat betekent regelmatig het grasveld maaien, daar gaat veel tijd in zitten.  Bij het inrichten kleine tuin is dat niet zo erg, maar voor een grote tuin kan dat een probleem zijn. Vooral in de zomerperiode is de tuinfanaat veel bezig met het onderhouden van het gazon. De maaimachine moet op de juiste stand staan en je moet regelmatig je grasperk onderhouden. Sla je een keer het gras maaien over dan worden de grassprieten te hoog en kom je niet meer door je grastapijt heen. Met een kunstmat heb je van al deze problemen geen last meer.

De grasmat in model houden

De natuurlijke grassprieten groeien niet in een bepaald model, nee die groeien alle kanten op. Dus ook op plekken waar je niet op zit te wachten. Dat betekent dat je met een grasperk de randjes altijd moet bijwerken, anders krijgt je gazon een vreemd model. Met kunstgras heb je daar geen last meer van, de kunstgrasmat wordt geplaatst op de gewenste plek en blijft er op en top uitzien.

Je hebt geen last van onkruid

Het onkruid kan overal omhoogkomen maar niet meer in je kunstgazon. De liefhebber die ooit een grasveld met grassprieten heeft gehad weet hoe groot de ergernis is, zodra er een paardenbloem tevoorschijn komt. Het onkruid is vervelend om te zien en ook nog eens een klus om weg te halen. Het wieden van onkruid is nu verleden tijd.

Het gazon is heel het jaar groen

 Grassprieten vragen om onderhoud, wat inhoudt dat je regelmatig je grasveld moet bemesten en verticuteren.  Heb je geen tijd of zin om de klus bij te houden dan krijg je kale plekken in je graszode en lelijke gele plekken. Bij een kunstgrasmat behoud je de mooie kleur zonder er druk mee bezig te zijn. 

Zie jij ook veel voordelen van kunstgras in de achtertuin? Vooral als je een kindvriendelijke tuin of onderhoudsvrije tuin wilt maken.

Reactie schrijven

Commentaren: 24
 • #1

  EvenDelen.be (donderdag, 17 februari 2022 16:35)

  Vrienden van ons hebben een kleine tuin met kunstgras en ze zijn er heel tevreden over.
  Wij hebben nog gewoon gras en wat een werk! Niet het maaien maar het bijzaaien en dit door de honden. Dat kunstgras ziet er wel mooi uit!

 • #2

  Nicole Orriëns (vrijdag, 18 februari 2022 07:09)

  Het grootste voordeel voor mij is toch wel meteen dat je kunstgras niet hoeft te maaien. Dat lijkt me ideaal : )

 • #3

  Nicole Orriëns (vrijdag, 18 februari 2022 10:30)

  Zeker bij een klein tuintje kan ik me best wat voorstellen bij kunstgras. Wel belangrijk zou ik vinden da het goed water kan doorlaten.

 • #4

  Deborah (zondag, 20 februari 2022 10:53)

  Er is tegenwoordig zo veel keus uit kunstgras. Echt en kunstgras is bijna niet meer van elkaar te onderscheiden. Behalve dan bij de voetbal � Wanneer het zonnetje daar flink op schijnt komt er zo'n vreselijke chemische lucht vanaf dat ik niet langer dan 1 wedstrijd langs de lijn wil zitten.

 • #5

  Frederique (zondag, 20 februari 2022 19:10)

  Ik heb net vandaag een stuk gekocht. We gaan verhuizen en dan hebben we straks een mini balkon in plaats van een mega terras dus het leek me leuk om het gezelliger te maken met een stuk kunstgras.

 • #6

  Nicole Orriëns (dinsdag, 22 februari 2022 11:33)

  Als ik alle voordelen zo lees dan snap je eigenlijk niet dat mensen nog echt gras hebben ; )

 • #7

  Claire (dinsdag, 22 februari 2022 13:41)

  Ik ben zelf geen fan van kunstgras. Maar wel super fijn dat het het hele jaar groen is.

 • #8

  Barbara (dinsdag, 22 februari 2022 22:44)

  Wat zou ik toch graag kunstgras hebben, helaas krijg ik manlief niet zover... Tja dan mag hij mooi het maaien op zich nemen, fair toch?!

 • #9

  Sandra (woensdag, 23 februari 2022 07:06)

  Alles wat het onderhoud van een ruin makkelijker maakt, vind ik leuk ! Heel interessant artikel!

 • #10

  Tessa (donderdag, 24 februari 2022 19:59)

  En hoe zit het met het weglopen van regenwater? Gaat dat op dezelfde manier als bij echt gras

 • #11

  Elena Presagio (donderdag, 24 februari 2022 21:48)

  Een vriendin van mij heeft kunstgras op haar balkon. Dat is ook erg mooi!

 • #12

  Amina (donderdag, 24 februari 2022 21:53)

  Ik vind het toch altijd zo'n vrolijk gezicht, dat groene van kunstgras. En inderdaad, tegenwoordig is kunst van echt bijna niet meer te zien.

 • #13

  Nienke | Mamameteenwolkje (vrijdag, 25 februari 2022 09:09)

  Ik ben niet voor en niet tegen denk ik. In een tuin vind ik het altijd wat zonde om kunstgras te leggen, voor de beestjes. Maar op een balkon snap ik het heel goed!

 • #14

  Janet (zondag, 27 februari 2022 14:00)

  Ik zou denk ik niet zo snel kustgras in mijn tuin leggen, ik vind gewoon gras toch het tofste (hoewel grasmaaien niet mijn favoriete bezigheid is haha).

 • #15

  Rory (maandag, 28 februari 2022 11:36)

  Ik zie met name een nadeel eigenlijk (als ik kijk naar alle buurtkatten die onze tuin als openbaar toilet gebruiken): hoe maak je zo'n grasmat dan schoon? Alle natuurlijke uitwerpselen van dieren verdwijnen niet door de mat heen in de grond. Moet ik die dan handmatig verwijderen? Urine ruikt ook erg sterk. En hoe houd je het schoon? Milieuvriendelijk vind ik het ook niet echt eigenlijk. Al zie ik ook wel het voordeel van dat het er altijd mooi (mits geen ontlasting en dergelijke erop) groen uit blijft zien...

 • #16

  Tessa (dinsdag, 01 maart 2022 17:02)

  Ik wilde ook kunstgras op balkon. Uiteindelijk voor een soort tegels gegaan, omdat het kunstgras erg duur was

 • #17

  Sherry (woensdag, 02 maart 2022 08:17)

  Het bespaart me maaien ik wil ook kunstgras hebben. We hebben nu echte gras!

 • #18

  rachel (donderdag, 03 maart 2022 08:53)

  wij hebben vroeger kunstgras gehad en was super om te onderhouden want ik stofzuigde het gewoon ahha

 • #19

  Caroline (vrijdag, 04 maart 2022 12:06)

  Het oogt zeker netjes en zal praktisch zijn. Maar geef mij maar een echt groen grasveldje. Heerlijk!

 • #20

  Mieke | Miek''s Mind (woensdag, 09 maart 2022 18:05)

  Het heeft zo te lezen veel voordelen, maar toch zou ik het niet doen. Geef mij maar echt gras.

 • #21

  Gabrielle (donderdag, 10 maart 2022 09:31)

  Ik vind kunstgras echt top, zo heb je zoveel minder werk maar wel een mooie uitstraling. Ik zou er zeker voor kiezen als ik een tuin had.

 • #22

  Mandy Eggens (dinsdag, 15 maart 2022 15:16)

  Zeker veel voordelen nu ik dit zo lees! Wij hebben helemaal geen gras meer in de tuin, allemaal steen

 • #23

  Cynthia (vrijdag, 25 maart 2022 16:17)

  Nog een bijkomend voordeel: als je (zoals ik) allergisch bent voor graspollen, dan is kunstgras ook ideaal!

 • #24

  Sanne (vrijdag, 25 maart 2022 21:57)

  ik zie er veel voordelen in. Geen gras afdoen zalig gewoon. En onderhoudsvriendelijker.