· 

Haal meer uit je tuin met een overkapping

Haal meer uit je tuin met een overkapping

Je wilt niet alleen op warme zomerdagen van de tuin kunnen genieten; ook in de herfst en bijvoorbeeld het vroege voorjaar heeft een tuin je veel te bieden. Denk aan de fraai gekleurde bladeren aan bomen en heesters, of de eerste tulpen en narcissen die zich in het voorjaar laten zien. Om ook op minder warme dagen buiten te kunnen zitten met een kop koffie of thee, is het laten plaatsen van een overkapping meer dan het overwegen waard. Kies je voor een authentieke houten overkapping, een lichte glazenoverkapping of ga je voor een lamellen overkapping? In dit artikel lees je meer over de verschillende mogelijkheden die je hierbij hebt. 

Verschil glazen overkapping of lamellen

Ontneem zo min mogelijk licht uit de woonkamer

Wanneer je een relatief donkere woonkamer hebt, wil je voorkomen dat een overkapping nog meer licht wegneemt. In de basis heb je hierbij twee mogelijkheden: een overkapping van glas en een moderne lamellen overkapping. Een glazen overkapping neemt helemaal geen licht weg uit deze ruimte. Daarbij kun je deze overkapping van een glazen behuizing voorzien, waarbij de voorzijde volledig open te schuiven. Op deze manier creëer je een heuse tuinkamer, grenzend aan je woning. Het zorgt voor meer ruimte en laat je het hele jaar door van je tuin genieten! 

 

Lamellen overkapping als modern alternatief 

Kijk eens op Lamella.nl voor een voorbeeld van een moderne lamellen overkapping. Zoals de naam wellicht al deed vermoeden, bestaat dit type overkapping uit een dak met lamellen. Het voordeel hiervan is het feit, dat je de lamellen een groot deel van het jaar open kunt laten staan. Zo voorkom je dat er veel licht uit de woonkamer wordt ontnomen. Op een warme zomerdag sluit je de lamellen, zodat deze je de gewenste beschutting bieden. Helemaal sluiten is niet nodig; zet ze op een kier om voor voldoende ventilatie onder de overkapping te zorgen. De warmte blijft minder makkelijk hangen. 

Authentieke, natuurlijke houten overkapping

Een derde optie is een houten overkapping. Het is het overwegen waard, wanneer je deze niet direct aan de woning laat grenzen. Doe je dat wel, dan loop je het risico dat de woonkamer te donker wordt. Een houten overkapping heeft doorgaans een volledig gesloten, houten dak met een bitumen- of groene dakbedekking. Het voordeel van hout vergeleken met het aluminium frame van bijvoorbeeld een overkapping met glas is de natuurlijke uitstraling ervan. Het past goed bij het groen in de tuin. Misschien heb je ook interesse in het artikel hoe kies je de juiste vlonderplanken voor je tuinproject?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 13
 • #1

  Nicole Orriëns (zaterdag, 31 december 2022 11:42)

  Vooral de oplossing voor het behouden van licht vind ik heel interessant. Ik zou inderdaad niet willen dat het door en overkapping donkerder werd in huis.

 • #2

  Claire (zaterdag, 31 december 2022)

  Wat een goede tip! Daglicht is inderdaad super belangrijk. Die foto is trouwens ook prachtig!

 • #3

  Joyce - SomedayTodayNL (zondag, 01 januari 2023 09:41)

  Oh later als ik groot ben wil ik ook absoluut een overkapping! Het lijkt me zo fijn om inderdaad zoiets te hebben.

 • #4

  Tessa (zondag, 01 januari 2023 16:51)

  ZO'n overkapping geeft een tuin/huis net dat beetje extra charme

 • #5

  Elisabeth van der Ark (woensdag, 04 januari 2023 10:17)

  Best een handige aanvulling in de tuin.

 • #6

  Nienke | Mama met een wolkje (woensdag, 04 januari 2023 11:06)

  Handig artikel! Wij willen van de zomer eens gaan kijken naar een overkapping achter in de tuin. Heerlijk lijkt me dat

 • #7

  Melanie Hoogvliet (woensdag, 04 januari 2023 13:03)

  Ik vind een overkapping zonde van mijn tuin ik heb genoeg ruimte in huis maar deze op de foto vindt ik wel mooi.

 • #8

  Wanda (woensdag, 04 januari 2023 20:20)

  Dit lijkt mij echt ideaal omdat je dan ook op zonnige winterdagen lekker kunt genieten van het daglicht. Helaas is het bij ons niet mogelijk omdat we boven de winkel wonen, maar mocht het ooit veranderen dan zou ik zo'n overkapping zeker overwegen!

 • #9

  Jouvence (woensdag, 01 februari 2023 21:58)

  Mijn voorkeur zou uitgaan naar een glazen overkapping voor meer licht in de woning.

 • #10

  Frederique (vrijdag, 03 februari 2023 15:18)

  Ik heb daglicht nodig. Dit is ook de reden dat ik bij voorkeur niet op een begane grond woon. Ik zou dan ook gaan voor een glazen overkapping.

 • #11

  Angelo (woensdag, 01 maart 2023 15:09)

  Ik zou zelf ook heel graag een mooie glazen overkapping willen hebben, een plek waar mijn motor lekker warm en veilig kan staan, maar ook iets wat daglicht door laat. Bijvoorbeeld de overkapping die je op hoofd foto ziet, dat is toch prachtig! Ook heerlijk om even "buiten" te kunnen zitten als het wat minder warm is.

 • #12

  Merel | De Mamagids (vrijdag, 10 maart 2023 05:21)

  Zelf vind ik de houten overkapping het mooist. Straalt toch een bepaalde rust uit en het past zo mooi bij een natuurlijke tuin. Vind het jammer dat onze tuin er niet geschikt voor is.

 • #13

  Corrina Wassenaar (donderdag, 29 februari 2024 07:46)

  We hebben sinds 2 jaar een chalet en hebben daar ipv een overkapping gekozen voor een serre
  De serre heeft schuifwanden dus in de zomer bijv alles open en winter Cozy gezellig dicht
  Zodoende hebben we extra woonkamer