· 

Heeft mijn Jack Russel gedragsproblemen?

Heeft mijn Jack Russell gedragsproblemen?

Heb ik een Jack Russell met gedragsproblemen gekocht? Als kind was ik al dol op honden. Ik had honden boeken, hielde en honden spreekbeurten enz. Totdat ik zelf als volwassene een hondje wilde, het liefst één met een eigen karakter. Het werd een Jack Russel, nou ja een mix, want een echte Jack is nooit zwart/bruin. Maar is dit hondje echt zo moeilijk zoals wordt aangeven? En heeft dit hondje met karakter ook gedragsproblemen?

heeft mijn Jack Russell gedragsproblemen?
Jack Russell black and tan

Jack Russel: een grote hond in een klein jasje

Toen het gezin  compleet was, we hadden drie kids, kriebelde mijn eierstokken niet meer maar had ik toch nog het gevoel niet compleet te zijn. Een hondje zou ons gezin (voor mij) compleet  maken. Ik zeg voor mij want manlief heeft niks met dieren. En dan bedoel ik ook echt niks.

Na eindelijk groen licht te hebben gekregen ben ik me gaan  verdiepen op kleine hondjes. Maar ik wilde geen suffe hond. Maar een leuk hondje, niet één met gedragsproblemen. Een Jack opperde een collega. Bij het lezen op Google stond een grote hond in een klein jasje en kan veel blaffen. Het blaffen leren we wel af dacht ik naïef. En een beetje pit kan geen kwaad. Beter bijdehand dan angstig.

 

 

Marktplaats

Zodra ik wist dat het de Jack moest zijn, ben ik gaan kijken op Marktplaats, dat zal ik nu nooit  meer doen. We kwamen  uit in Geldrop waar moeder hond met zes puppy's in een hele kleine  bench zat. Achteraf natuurlijk  helemaal  niet oké. Druk liepen de puppy's door de huiskamer en ik was verkocht. Ik had nog vragen aan de eigenaar, zo van : Welke is de drukste?". Maar mevrouw kon daar geen antwoord op geven, ze waren allemaal druk.

Links is Spike
Links is Spike

Maar wat voor gedragsproblemen kan de Jack Russel vertonen?

 Ja wat voor problemen zien we eigenlijk bij de Jack Russel terriër?

 • Agressief,
 • Weglopen,
 • Spullen kapot maken,
 • Blaffen,
 • Bijten,

 

Zenuwachtig

Vanaf dag één was Spike druk en enthousiast. Hij hing in de riem en was levendig. Maar ook hadden we om alles strijd.Of hij nu de bal los moest laten of even moest blijven zitten. Blaffen kon hij ook goed, zodra er een merel in de tuin zat sloeg hij aan. Eigenlijk is hij net zo'n stresskip als ik. We reageren op alles wat we zien en horen, overprikkeld dus. Totaal heb ik twee cursussen gevolgd, maar daar was ook al vrij snel duidelijk dat hij niet goed met elke hond kon omgaan. Toen hij één was geworden werd het blijvende rijgedrag op andere honden vervelend, dus heb ik hem laten castreren. Het rijgedrag buiten verdween maar uitte zich nu binnen op kleedjes en kussentjes. Vooral in stress momenten als er visite is er geen aandacht voor hem.

 

Buiten

 

Buiten is het een lieve hond naar honden die hij kent, daar doet hij alles voor om ze te zien. Maar bij honden die hij niet leuk vind of hem onstuimig begroeten is het blaffen. Dit houdt in dat hij niet makkelijk naar het strand of bos mee kan. Ik heb hem een keer meegenomen naar het strand toen ging hij een paard te lijf en terug kwam hij niet. Dat doe ik dus nooit meer. Het liefst loop ik met de buurvrouw die heet een spaniël een hond arme route. Dan heb ik een top beest dat geniet en geen last heeft van prikkels, of geniet ik juist dan en daarom hij ook?

 

Vertoont mijn hond gedragsproblemen?

 

Ja mijn hondje vertoont apart gedrag, het kapot maken van spullen doet hij niet meer omdat we de kussens nu s'nachts opbergen. Maar laten we ze liggen dan gaan ze kapot door zijn rijgedrag. Maar ziet hij in de tuin een takje dan moet die tot het uiterste kapot. Het blaffen is ook een moeilijk dingetje, hij gaat nu de bench in als hij onrustig is. En het rij gedrag blijft en ja hij trekt zijn tanden op als ik het kussentje wil weg pakken. Alles lijkt een uiting van onrust en angst. Vooral het blaffen buiten tegen andere honden is angst en onzekerheid. Eigenlijk hebben we samen dezelfde gedragseigenschappen angst en onzekerheid. Nu wordt ik ervoor geholpen dus ik hoop in de toekomst dat hij positief met mij mee veranderd.

 

Dol op

 

En gek genoeg ben ik dol op mijn gedrag gestoorde hondje. Ik zou niet zonder kunnen. Hij trekt me door de burn-out periode heen en zorgt ervoor dat ik naar buiten moet en onder de mensen kom. Verliefd kijk ik ook naar andere Jacks. Maar zou ik onervaren mensen een Jack Russel aanraden dan zeg ik duidelijk NEE! Dan is een suf hondje toch makkelijker? Misschien heb je ook interesse in andere hondenrassen die niet veel verharen. Misschien heb je ook interesse in mijn blog de beste hondenriemen en de populairste hondennamen.

 

Ken jij een Jack Russel met gedragsproblemen? 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 36
 • #1

  Simone (dinsdag, 06 oktober 2020 17:12)

  Ik ken er geen, maar denk dat elke hond een uniek karakter heeft. Deze heeft gewoon wat meer pit, haha. Gelukkig ben je er alsnog dol op.

 • #2

  rachel (woensdag, 07 oktober 2020 09:02)

  ik ken het niet maar lijkt mij wel vermoeiend haha, ze lijken toch op kids zeg ik altijd maar ;) en mens of dier, we hebben allemaal wel wat met het gedrag :D
  https://lafamiliab.nl/

 • #3

  Lodi @lodiblogt.nl (woensdag, 07 oktober 2020 09:06)

  Ik kan me goed voorstellen dat je dol bent op hem en hoe lastig of moeilijk zijn gedrag ook is, je hem niet weg zal doen. Ik ken ze niet, maar begrijp goed hoe lastig het kan zijn om een hondje op te voeden. Vooral een met zo veel pit.

 • #4

  Krystle/Batboy (woensdag, 07 oktober 2020 09:45)

  Nee, dat niet, maar ik had een bull terriër met gedragsproblemen. Ik heb hem 10 jaar gehad en moest hem op het laatst een spuitje geven. Heel triest, hij was mijn alles

 • #5

  Cynthia (woensdag, 07 oktober 2020 15:24)

  Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar het lijkt me best pittig om een hondje met gedragsproblemen in huis te hebben. Maar ik zou het ook niet over mijn hart kunnen verkrijgen om 'hem dan maar weg te doen'. Dan voel je toch teveel liefde, hè?

 • #6

  corrina wassenaar (donderdag, 08 oktober 2020 07:39)

  Wat een lieffie dat wel. Wij zijn katten mensen. Helaas nu zonder maar voelt soms toch wat leeg. Zo'n 25 jaar lang 3 katten gehad ze worden onderdeel van je gezin

 • #7

  Jasmina (donderdag, 08 oktober 2020 08:12)

  oow jee! Ik wist niet eens dat honden uberhaupt gedragsproblemen konden hebben...

 • #8

  nicole orriens (donderdag, 08 oktober 2020 11:51)

  Nee, maar ik heb geen verstand van honden. Om die reden kochten wij via marktplaats en wat ouder hondje, een Shi tsu als ik het goed schrijf. Die was al opgevoed en is heel handzaam ; )

 • #9

  Jouvence (donderdag, 08 oktober 2020 12:15)

  Mijn ouder hebben een Jack Russell, inmiddels 15 jaar, maar ook ontzettend druk, blaffen naar elk geluid en je enkels aanvallen als je wilt gaan.

 • #10

  Tessa (donderdag, 08 oktober 2020 13:03)

  In mijn omgeving heb ik niet zoveel honden, dus ik ben ook niet echt bekend met hondengedrag. Ik vind die 'honden/katten fluisteraar' programma's op TLC altijd erg interessant. Meestal zit er een reden achter specifiek gedrag. Ik vind het altijd wel interessant.

 • #11

  Tessa (donderdag, 08 oktober 2020 17:14)

  Nee, ik ben zelf erg bang voor honden. Maakt niet uit hoe groot/klein/rustig ze zijn

 • #12

  Vivienne Westerhoud (donderdag, 08 oktober 2020 20:13)

  Jacks zijn altijd erg levendig en hebben veel beweging en spel nodig om hun energie kwijt te kunnen. Met de tijd wordt elke hond wel rustiger. Ik heb zelf een brave labrador, maar dat was ook een dondersteen toen hij jonger was. En nu is hij vooral heel eigenwijs:) Sowieso zou ik niemand een hond aanraden, die er niet echt tijd voor kan maken. Het is echt een paar uur per dag 'werk'. Ik kan me trouwens goed voorstellen dat zo'n levendig beestje helend is tijdens een burn-out. Lekkere afleiding en goed om veel buiten te zijn. Geniet ervan!

 • #13

  Sherry (vrijdag, 09 oktober 2020 07:05)

  Ik heb er zelf geen ervaring mee maar een collega van mij. Die van haar was agressief. Wat goed dat hij je door je burn-out-periode heen trekt.

 • #14

  Amy (vrijdag, 09 oktober 2020 09:43)

  Een hond is zo leuk als je veel thuis bent, want het is echt een maatje en de hond trekt je echt naar buiten. Ik kan mij goed voorstellen dat het beestje je door je burn out periode trekt.

 • #15

  Marjolijn (vrijdag, 09 oktober 2020 09:54)

  Ik ken er geen. Wij hebben een Golden retriever, echt een goedzak en hij gaat echt voor je door het vuur. En we hebben een kruising Pomeriaan. Pittig ding maar ook zij gaat voor je door het vuur. Beide luisteren erg goed en zijn super lief voor mens en dier.

 • #16

  Rolf (vrijdag, 09 oktober 2020 10:06)

  Onze Boomer vertoonde ook vreemd gedrag. We hebben toen een kynoloog mee laten kijken om het gedrag te kunnen begrijpen, dat heeft veel helderheid gegeven en handvatten gegeven voor de omgang.

 • #17

  Lynn (vrijdag, 09 oktober 2020 10:57)

  Nee die ken ik niet. Wel een hele schattige gezinsuitbreiding

 • #18

  Tania (vrijdag, 09 oktober 2020 11:43)

  Niet veel mensen in mijn omgeving hebben een hond; wist eigenlijk ook niet dat honden gedragsproblemen konden hebben

 • #19

  Kris KoolFamily (vrijdag, 09 oktober 2020 12:26)

  Kan ook van tijdelijke aard zijn...

 • #20

  Melanie Hoogvliet (vrijdag, 09 oktober 2020 13:35)

  Ik heb zelf geen hond maar 2 katten. Ik denk dat elk dier zo zijn eigen karakter heeft

 • #21

  Manon (vrijdag, 09 oktober 2020 13:51)

  Ik ben echt dol op honden, behalve Jack Russels, teckels en van die kleine bulldogs haha.

  Maar het lijkt erop dat hij ook de stress voelt, misschien heeft ie meer mentale stimulans nodig. Meer spelletjes, meer buiten zodat hij binnen echt zijn rust kan pakken. Zorg dat hij zijn eigen plekje heeft, op een rustige plek. En regelmaat is heel belangrijk.

 • #22

  Felice Veenman (vrijdag, 09 oktober 2020 16:03)

  ach met je hond dat is net als met je kind, er mag nog wat te schaven zijn, voor mij zijn ze helemaal prima

 • #23

  Fleur (zaterdag, 10 oktober 2020 09:56)

  Ik ben een kattenmense, maar zou er zo ook verliefd op kunnen worden. Fijn dat hij ondanks zijn 'enthousiasme' toch een grote steun voor je is

 • #24

  Caroline (zaterdag, 10 oktober 2020 10:21)

  Ik heb geen ervaring met dit soort honden. Wij hebben een kruising, de liefste hond die er is en geen gedragsproblemen.

 • #25

  celestialrebel ~★~ www.celestialrebel.com (zaterdag, 10 oktober 2020 10:59)

  Ik ben toch meer een kattenmens maar de puts zien er te schattig uit op de foto's

 • #26

  Wanda (zaterdag, 10 oktober 2020 11:02)

  Hier in de buurt lopen ook twee Jack Russels, maar ik word altijd wat onrustig van ze, ze zijn zo gigantisch druk. Wij hebben zelf altijd katten, maar zouden als we de tijd ervoor hadden ook graag een hond willen.

 • #27

  Lizette (zaterdag, 10 oktober 2020 15:39)

  Wat een scheetje op de foto’s! Ik hou zelf meer van goed trainster honden zoals spaniëls en herders. Maar wel met pit erin.

 • #28

  Kiki Hasselton (zondag, 11 oktober 2020 08:03)

  wat een lieverd! Ik ken er geen 1 met gedragsproblemen, maar kan me voorstellen dat je veel van hem houd. ik had dat ook met mijn lieve labrador, helaas 2 jaar geleden moeten laten inslapen, mis hem nog steeds

 • #29

  Renata Feyen (zondag, 11 oktober 2020 17:58)

  Wij hadden vroeger ook een kleine hond die altijd naar andere honden blafte omdat ze bang was :)

 • #30

  Lots of Lauve (dinsdag, 13 oktober 2020 09:58)

  Wat een mooi hondje! Ik heb er zelf geen ervaring mee maar het lijkt me een hele uitdaging om zo een klein baasje in huis te hebben. Zo lang hij je gelukkig maakt, geniet van zijn gedrag!

 • #31

  Rory (dinsdag, 13 oktober 2020 12:08)

  Poeh, dit vind ik best heftig klinken. Echt een enorme uitdaging om ermee om te gaan (met het gedrag dat hij vertoont) denk ik. Aan de andere kant vind ik het heel mooi klinken wat je zegt. En is het misschien juist dat wat je nodig hebt gehad zodat je niet alleen de focus op de burn out hebt. Alles heeft een reden denk ik weleens. En dat je van hem houdt dat komt heel duidelijk naar voren uit je liefdevolle verhaal.

 • #32

  Mieke | Miek's Mind (woensdag, 14 oktober 2020 13:52)

  Ik ken zelf geen Jack Russel met problemen, lijkt me wel een uitdaging überhaupt om een hond met problemen te hebben.

 • #33

  Janet (dinsdag, 24 november 2020 21:40)

  Wij hebben sinds een aantal weken een labrador pup en ik ben ook helemaal verkocht. Onze pup is ook vrij veel aan het bijten en soms zitten we met onze handen in het haar, maar ik ben echt verliefd. Ik heb verder geen ervaringen met Jack Russel honden, maar op de puppycursus is de JR ongeveer het modelhondje van de groep haha.

 • #34

  Amina (zaterdag, 26 juni 2021 23:42)

  Jaaaaa, ik herken dit helemaal. Ik heb ook een Jack Russelltje gehad, Milo. Man wat was ze lief. Maar moeilijk met andere honden én met katten. Die haatte ze. En toch gaan ze heeeeel diep in je hart zitten. Want al was ik een minuut weg of een week, ze was er altijd voor me. Veel plezier met jouw kleine dondersteen

 • #35

  Nora (donderdag, 15 juli 2021 13:34)

  ik heb er zelf een. ze zijn zo schattig!!!!

 • #36

  Mandy Eggens (zaterdag, 06 november 2021 22:35)

  Hmm, ik ken niemand met een jack russel laat staan iemand die een jack russel heeft met gedrags problemen haha! Ik ken wel een hondje die gedrags problemen heeft maar dat is een heel ander ras