· 

Help ik heb een leesbril nodig!

Help ik heb een leesbril nodig!

Eigenlijk had ik het niet zo snel door. Mijn zus vroeg op een verjaardag een keer: "Gaan jouw ogen achteruit?" Ik keek haar vreemd aan, daar had ik helemaal geen last van? Nu ongeveer twee jaar later, krijg ik ook problemen. Ik ben nu 45 jaar maar zou ik ook een leesbril nodig hebben?

Sinds twee jaar heb ik lichte signalen. Het begon met de pannenkoekenmix beschrijving. Normaal weet ik die uit mijn hoofd want we eten elke week pannenkoeken. Maar manlief koopt vaak twee verschillende merken waarbij er bij de één drie eieren in moeten en bij de ander geen. Even op de verpakking kijken is dan wel handig. Maar het viel me op dat ik het pak steeds verder van me af ging houden. En in de keuken bij het raam ging staan om te kunnen lezen. Is dit het teken dat ik een leesbril nodig heb?

Help ik heb een leesbril nodig
Help ik heb een leesbril nodig

Negeren

In het begin heb ik het genegeerd, zo van ben je mal ik heb nergens last van, ik mankeer niks aan mijn gezondheid. Maar er kwamen steeds meer momenten bij waarbij het lezen steeds moeilijker werd. Het lezen van mijn email bijvoorbeeld. Deze moest ik altijd vergroten. En aangezien ik een regelmatig een nieuwsbrief van de kids kreeg ging dat opvallen. Waar ik het eerst niet wilde zien, werd het steeds opvallender. 

Leesbril nodige kleine letters niet meer kunnen lezen
Leesbril nodige kleine letters niet meer kunnen lezen

Testen

Toen mijn zoon spullen uit de koelkast haalde en bij alle kleine lettertjes zei: "En lees dit is op" werd het duidelijk dat ik best wel moeite had met kleine lettertjes. Het was eigenlijk erger dan ik had verwacht. Help moet ik nu een leesbril? Een jaar geleden heb ik bij de opticien mijn ogen laten testen maar die waren net niet erg  genoeg. Zou ik wel een leesbril nemen dan zouden mijn ogen snel verzwakken. Dus maar even gewacht maar ondertussen kon ik voor het slapen mijn boek bijna niet meer lezen. Stond er nu puur of zuur? En zag ik bij Wordfeud niet wat nou de juiste puntentelling was. Kortom het werd tijd om mijn ogen een jaar later weer eens te meten.

Opmeten

Tijdens het boodschappen doen zag ik een opticien in mijn ooghoek, ja zo scherp zie ik dan nog wel. Gek genoeg kon ik zonder afspraak mijn ogen laten meten in de Corona-tijd. De man gaf me een duidelijk verhaal dat na je 40ste je oogspier slapper wordt waardoor je minder goed kan gaan zien. De uitslag was voor mijn linkeroog -1/2 en voor mijn rechter oog +1.25

Leesbril nodig ogen opmeten
Leesbril nodig ogen opmeten

Leesbril plus of min?

Waar staat plus en min eigenlijk voor? Min staat voor als je moeite hebt met veraf zien. Ik had min 1/2 en merkte er niks van. Maar met rechts had ik 1.25 plus. Dat betekent dat je moeilijk dichtbij kan zien. En dat merkte ik wel degelijk. Voor je het weet sta je bij de monturen te kijken naar wat je mooi vindt. Terwijl ik eigenlijk alléén kwam om op te meten. Maar ja het was een feit ik zag minder. De vriendelijke man zei dat als je rond de 1 zat last kreeg met zien. En dus was het monturen opzetten, en nog eens opzetten. Moeilijk hoor...

Leesbril wat betekent plus en min?
Leesbril wat betekent plus en min?

Het is een feit

Het is een feit ik heb een leesbril nodig en ja ik heb er ook een gekocht. Een zwarte met lichte vlekken.  Het is een computerbril geworden, wat inhoud dat als je veel achter de computer zit je het beeld in de hele breedte goed kan zien.  De glazen zijn op maat gemaakt per oog. Totaal was ik 468,- kwijt. Ik vond het best veel, maar het schijnt nog mee te vallen. Als ik zo de verhalen om me heen hoor. Thuis was het wel even wennen, want toen zag ik hoe vaak ik naar de bril graaide. Bij de Whatsapp, alles wat ik op mijn mobiel lees en  verpakkingen enz.

 

Misschien heb je ook interesse in de voor- en nadelen van een bril of lenzen.

 

Tip: Lees ook het blog Ouder worden en hoe gaat het met mijn ogen en leesbril? 2 jaar later

Reactie schrijven

Commentaren: 33
 • #1

  Gabrielle (dinsdag, 27 oktober 2020 09:37)

  Erg herkenbaar van mijn ouders, ze hielden steeds alles verder weg om het te kunnen lezen maar vooral negeren. Inmiddels allebei wel aan de leesbril haha.

 • #2

  Jouvence (dinsdag, 27 oktober 2020 15:37)

  Ik heb een bril voor lezen en turen naar mijn beeldscherm. Anders ga ik teveel fronsen en krijg ik hoofdpijn. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik hem nauwelijks draag, oeps..

 • #3

  Diamondpages (dinsdag, 27 oktober 2020 15:52)

  Geen leesbril maar kreeg wel een bril aangemeten vanwege een verschrikkelijke hoofdpijn. Heeft niet geholpen trouwens, haha!

 • #4

  Felice Veenman (dinsdag, 27 oktober 2020 17:53)

  ik ben al jaren aan de leesbril....als ik hem kan vinden bedoel ik

 • #5

  Marcha (dinsdag, 27 oktober 2020 21:51)

  Ik herken die negeerfase ook erg bij mijn moeder ;) Maar nu is ze heel blij met haar leesbril!

 • #6

  Lodi @lodiblogt.nl (woensdag, 28 oktober 2020 08:29)

  Ik heb een oogziekte waardoor ik zonder medische lenzen helemaal niks zie, maar zelfs met lensen kan ik de kleine letters niet lezen en mijn oogarts zei al dat ik ws ook op een gegeven moment een bril er bij moet hebben. Mijn man is ook net aan de leesbril. Hoe je het ook went of keert, uiteindelijk moeten we er allemaal aan :)

 • #7

  rachel (woensdag, 28 oktober 2020 09:08)

  ik heb een bril en die heb ik de hele dag op maar kan ook wel zonder alleen is de wereld dan niet zo scherp. ik wilde heel graag lenzen maar dat is door medische issues niet mogelijk helaas
  https://lafamiliab.nl/

 • #8

  Krystle/Batboy (woensdag, 28 oktober 2020 09:52)

  Nee (nog) niet, maar dat zal misschien ooit wel komen. Droeg vroeger trouwens wel een bril, maar heb ik nu niet meer nodig.

 • #9

  Simone (woensdag, 28 oktober 2020 16:49)

  Een leesbril heb ik nog niet nodig, maar ik draag wel lenzen voor verziendheid.

 • #10

  Saskia (donderdag, 29 oktober 2020 09:50)

  ach ja, op een gegeven moment moeten we er allemaal wel aan geloven vermoed ik.
  Heb al jaren een bril op als ik naar een beeldscherm moet turen. En de leesbril begint nu ook langzaam te komen.

 • #11

  Tessa (donderdag, 29 oktober 2020 11:19)

  Ik heb een bril voor veraf. Om de paar jaar koop ik altijd 2 nieuwe brillen zodat ik kan afwisselen

 • #12

  Uniek overnachten (donderdag, 29 oktober 2020 12:00)

  Ik draag en lenzen en voorlopig heb ik hier geen problemen mee.

 • #13

  Jasmina (vrijdag, 30 oktober 2020 09:23)

  ik heb ook lang genegeerd dat ik een bril nodig had...tot het toch wel echt dramatisch werd in het verkeer

 • #14

  nicole orriens (vrijdag, 30 oktober 2020 10:51)

  Ik geloof het wel, maar omdat ik toch al een bril moest dragen is het er gewoon in verwerkt. Dat is wel lekker makkelijk. Dus ik merk niet zoveel verschil.

 • #15

  nicole orriens (vrijdag, 30 oktober 2020 10:54)

  In mijn lenzen zit volgens mij geen leesgedeelte dus die draag ik vooral naar dansles!

 • #16

  Tania (vrijdag, 30 oktober 2020 13:53)

  Ik draag al jaren een bril en heb daar niet echt een probleem mee, behalve nu met die mondkapjes is het soms wel vervelend

 • #17

  KoolFamily (vrijdag, 30 oktober 2020 15:25)

  Hier geen bril nodig, maar het lijkt me niet erg mocht dat ineens wel nodig zijn.

 • #18

  corrina (vrijdag, 30 oktober 2020 19:34)

  Ik heb een leesbril. Draag hem echt de hele dag kn niet zonder meer
  Moet eerdaags voor nw meeting maar door corona stel ik het beetje uit

 • #19

  Melanie Hoogvliet (zaterdag, 31 oktober 2020 09:06)

  Ik heb een gewone bril en gelukkig geen aparte leesbril nodig. In januari mag ik weer een nieuwe uitzoeken en dan wil ik een bril met computer glazen

 • #20

  Caroline (zaterdag, 31 oktober 2020 13:25)

  Ik kan nog goed zonder leesbril maar merk wel dat ik bij hele kleine lettertjes zoals bijvoorbeeld op een etiket het wel wat lastiger wordt.

 • #21

  Manon (zaterdag, 31 oktober 2020 19:23)

  Ik heb laatst een computerbril gekocht, een goedkope. Het helpt mij wel voor als ik achter de laptop zit

 • #22

  Lizette (zondag, 01 november 2020 11:49)

  Ik heb het ook behoorlijk lang genegeerd. Toch een bril gekocht om te lezen, vooral voor een beeldscherm. En nu jaren verder heb ik hem weer niet nodig gek genoeg.

 • #23

  Frédérique (zondag, 01 november 2020 19:25)

  Ja helaas wel. Het begon bij mij ook met een beschrijving op een pak en ik ook maar ontkennen haha

 • #24

  Dhini (maandag, 02 november 2020 21:21)

  Nee, nog niet maar het zal wel komen, denk ik

 • #25

  Rory (dinsdag, 03 november 2020 20:11)

  Een jaar of anderhalf geleden was ik ook bij de opticien. Voor een nieuwe bril. Mijn ogen bleken tijdens de test veranderd. Inderdaad van min naar plus. En dat ook weer niet helemaal. Afijn, lang verhaal kort. De opticien vertelde mij dat een leesbril (erbij) essentieel zou zijn. Toen ik nog een keer terugkwam (zelfde zaak, andere opticien) vertelde hij mij juist wat jij ook hebt gehoord. Te vroeg beginnen en je oog(spier) verzwakt. Einde van het liedje. Ik heb nog geen leesbril (net 50 geworden). Wat je zegt over verpakkingen onder licht of daglicht bekijken en iets verder de verpakking van je afhouden herken ik wel. Maar het is nog niet heel erg. Dus wacht ik maar even.

 • #26

  Alexandra (woensdag, 04 november 2020 18:38)

  Haha, die leesbril heb ik ook. Tegenwoordig zelfs een varifocus, werd nl gek van het op en af zetten op het werk. Ik draag m ook niet de hele dag en soms vergeet ik mijn bril. Moet ik iemand vragen om de kleine letters te lezen �. Maar ach, ben 52, mag best.

 • #27

  Henk (vrijdag, 06 november 2020 11:01)

  Aan het feit dat ik waslabels bijna niet meer kan lezen, zou een bril wellicht toch eens handig zijn�

 • #28

  Stefaan De Winter (maandag, 09 november 2020 11:36)

  Ik draag een bril maar heb het ook lang genegeerd.

 • #29

  Melanie Hoogvliet (maandag, 23 november 2020 09:34)

  Heel herkenbaar :) ik had het ook jaren maar dan met een echte bril mijn ogen gingen langzaam aan steeds verder achteruit

 • #30

  Raïssa Bruijn (vrijdag, 25 december 2020 13:52)

  Ik wilde er ook niet aan geloven, maar heb pas mijn ogen laten testen en ook ik (met 30 jaar) heb een leesbril nodig! haha

 • #31

  corrina (zaterdag, 23 januari 2021 10:16)

  Ik heb wel al reactie gedaan maar kon niet 123 1 vinden waar ik niet op had gereageerd. En op dexe kan ik met een update reageren
  Ik ben inmiddels voor een meeting geweest en in 4 jaar tijd achteruitgegaan. Nu 2 nw brillen. 1 computerbril en 1 die ik altijd moet dragen nou bij slapen niet natuurlijk
  Ze bevallen me prima

 • #32

  Melanie Hoogvliet (maandag, 24 mei 2021 13:24)

  Een bril is heel belangrijk. Ik heb sinds kort 2 nieuwe brillen een voor dagelijks gebruik en een voor achter de p.c beide hebben ook een blauw licht filter en ik zou ze echt niet kunnen missen.

 • #33

  EvenDelen.be (maandag, 21 maart 2022 20:22)

  Ik draag sinds mijn studententijd een bril voor ver.
  Laatst liet mijn oogarts me weten dat ik plots ook een vermindering had in zicht voor dichtbij.
  Gelukkig nog niet de moeite voor een extra bril.
  Toch ben ik ten gevolge van veel hoofdpijn overgeschakeld naar een PC bril (dus met een andere sterkte dan mijn gewone bril voor ver) en sinds ik deze bril nu altijd draag heb ik haast geen last meer van hoofdpijn.