· 

Hoe was de bronstexcursie bij Nationaal Park de Hoge Veluwe?

Hoe was de bronstexcursie bij Nationaal Park de Hoge Veluwe?

Ik ben dol op de natuur en al helemaal op de Veluwe. Op mijn fotografeer lijstje stond al heel lang de bronsttijd. Ik wilde de paartijd van de edelherten op de foto zetten. En nu was het zo ver, ik had de bronstexcursie bij Nationaal Park de Hoge Veluwe geboekt.

bronstexcursie Nationaal Park Hoge Veluwe: hoe heb ik de excursie ervaren?
bronstexcursie Nationaal Park Hoge Veluwe: hoe heb ik de excursie ervaren?

Edelherten in de bronsttijd op de foto zetten

Al eerder was ik erop uitgegaan om in de Achterhoek wild te spotten. Met goede kleding aan en de juiste waterdichte wandelschoenen aan, gingen we op speurtocht. Langzaam lopen en wachten op een beweging of een krakende tak. Maar je komt niet altijd een wild beest tegen, het is ook een beetje geluk hebben.

En nu was het zo ver, van vanaf half september begint de bronsttijd op de Veluwe. Al vroeg hadden we de bronstexcursie geboekt want onder de (hobby) fotografen is er veel animo om juist op dat moment naar Nationaal Park de Hoge Veluwe te komen. 

Omdat ik zelf niet heel erg bekend ben in het park wilde we er met een boswachter of vrijwilliger op uit om de edelherten te spotten, als je gaat dan moet je het goed doen.

wild spotten op de Veluwe
wild spotten op de Veluwe

Waar start de bronstexcursie?

De dag was prachtig, het weer was nog prima en we hadden zelfs nog een beetje zon. De bronstexcursie was van 17.00 uur - 19.30 uur, de start plek was bij het  Museonder. Het Museonder is een ondergronds museum in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Je kunt bij Museonder niet alleen het museum bekijken maar er is ook een plek waar je films kunt bekijken.

Vooraf was ons niet veel duidelijk, mijn maatje en ik hadden geen idee hoeveel de kosten totaal zouden zijn. Voor de bronstexcursie betaal je maar €5,00, maar er zijn ook nog kosten verbonden aan de entree van het park €11,10 en de auto. Je kunt de auto buiten voor het park zetten dan zijn de kosten €3,95, en dan is het officieel nog een kwartier lopen naar Museonder. Maar naar mijn idee loop je er een half uur over. Wil je de auto bij het Museonder parkeren dan zijn de kosten €7,85.  Aangezien wij van een goede wandeling uitgingen hebben wij de auto binnen in het park geplaatst.  Achteraf hadden we de auto ook buiten het park neer kunnen zetten en op de witte fietsen naar Museonder kunnen fietsen. Maar ik dwaal een beetje af, buiten de kosten hadden we ook geen idee hoeveel personen er mee zouden gaan, wel wisten we dat we een film zouden bekijken. Maar we hadden geen idee hoelang de film zou duren. Kortom er waren veel vraagtekens.

wild spotten tijdens de bronstexcursie
wild spotten tijdens de bronstexcursie

Hoe heb ik de bronstexcursie ervaren?

We zijn gestart met 20 personen. Eerst hebben we een film van het edelhert bekeken. Vier seizoenen in een film, van de geboorte tot de bronsttijd en de winter in de sneeuw. Totaal duurde de film 15 minuten. Na de film werd de groep gesplitst over twee vrijwilligers. Met een groepje van 10 personen gingen we aan de wandel, meneer had een mooi verhaal over de moeflon en de wolf. De wolf was door een gat van het hekwerk binnen gekomen, het gat was gemaakt door mensen. Nadat het gat weer was dicht gemaakt, was de wolf op jacht gegaan naar de moeflons. Totaal waren er al 40 gesneuveld, en aangezien er niks tegen de wolf gedaan mag worden, heeft de wolf nu vrij spel. Betekent dit het einde van de moeflons en groeit de Veluwe weer dicht?

Ondertussen kwamen we nog een zwijn tegen en ik was helemaal in mijn element.  Tijdens de loop vertelde ik mijn maatje nog, dat ik blij was dat we niet in een kijkhut zaten, want dat is niks voor mij. Meneer liet ons lopen via de wildobservatie en uiteindelijk kwamen we bij wildhut de "Bosuil" uit. Eenmaal binnen konden we de dieren bekijken. Er was speciaal voedsel gestrooid zodat we de edelherten en zwijnen konden zien. Maar de beesten stonden zo ver weg dat ik met het blote oog niet kon zien of de bek van het beest open of dicht stond. Er lag ook niet voor niks een verrekijker in de hut.

Mijn camera kon 600 millimeter inzoomen maar dat was te weinig, terwijl ik net het zwijn van een paar meter afstand op de foto kon zetten. Op de plek waren meerdere zwijnen en hindes en een edelhert. 

Tot mijn verbazing bleven we hier een uur staan en toen was de bronstexcursie voorbij. Meneer de vrijwilliger heeft heel veel verteld en laten zien van een gewei tot poten van een hert, maar mijn verwachting was anders. Ik had graag op speurtocht gegaan, moet ik dan toch naar de Wildbaan waar iedereen met een camera op een rijtje staat?

Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  Rosalyn (dinsdag, 05 oktober 2021 14:18)

  Desalniettemin klinkt het toch wel leuk! Het was dan misschien niet echt avontuurlijk, maar toch wel bijzonder om die dieren zo in het wild te zien. Ook mooie foto's geworden.

 • #2

  Tessa (woensdag, 06 oktober 2021 09:08)

  Dat ziet er echt super gaaf uit. Ik heb dit jaren geleden gedaan maar toen heb ik geen dieren gezien

 • #3

  Linda (woensdag, 06 oktober 2021 09:49)

  Jammer dat het wat tegen viel, maar volgens mij was het wel een leuke wandeling toch?

 • #4

  Mandy Eggens (vrijdag, 08 oktober 2021 15:04)

  Aah! Het leek me altijd zo leuk maar of de excursies zijn of te vroeg voor mij, of te ver weg..

 • #5

  Kelly Buysse (vrijdag, 08 oktober 2021 21:12)

  Het moet machtig zijn die dieren in het wild tegen te komen. Helaas dat het een beetje tegen gevallen.

 • #6

  Frederique (zaterdag, 09 oktober 2021 12:46)

  Jammer dat het je wat tegenviel. Ik had nog nooit van een bronstexcursie maar wat gaaf om die dieren zo in het wild te zien.

 • #7

  Nienke van Oosten (maandag, 11 oktober 2021 13:56)

  Wat jammer dat het zo tegenviel en onduidelijk was! Maar wel heel tof om die dieren zo te kunnen zien :)

 • #8

  Nathalie (maandag, 11 oktober 2021 14:45)

  Al met al toch leuk om te doen zo dicht bij de natuur heerlijk. En wat een prachtige foto’s!

 • #9

  Tessa (dinsdag, 12 oktober 2021 18:57)

  Jammer dat het niet helemaal aan je verwachtingen voldaan heeft

 • #10

  Fallon (woensdag, 13 oktober 2021 14:16)

  Hoe gaaf is dit dat je het op foto's hebt kunnen krijgen. Prachtige dieren en omgeving.

 • #11

  Cheryl (woensdag, 13 oktober 2021 15:47)

  Wat jammer dat het niet was wat je verwacht had. Het lijkt me ook super gaaf om wild te spotten en op de foto te zetten. Wie weet moet je volgende keer toch in de rij staan ;)

 • #12

  Mitchel (zondag, 17 oktober 2021 12:06)

  Als ik het mij goed herinner, ben ik ook keer bij die uitkijkpost geweest. Gaaf dat je iets hebt gezien!