· 

Hypoallergene snacks: wat mag de allergische hond?

Hypoallergene snacks: wat mag de allergische hond?

Heel veel honden hebben allergieklachten, zo ook mijn Jack Russel. Mijn kleine viervoeter is niet alleen moeilijk met vuurwerk, maar ook met voer. Bij de dierenarts is er vastgesteld dat mijn hondje onder andere een voedselallergie heeft en waarschijnlijk krijgt hij ook allergische reacties van pollen, vlooien en meer.

 

Maar laten we het bij de allergie van hondenvoer houden, al zeker vier jaar zit mijn hondje op hypoallergene voeding en gelukkig reageert hij goed op zijn voorgeschreven eten, ook al was dat wel een heel proces voordat we het juiste voer te pakken hadden. Nu mijn hond geen bijwerkingen meer heeft, is nu de zoektocht begonnen naar de hypoallergene snacks. Welke hypoallergene hondensnacks zijn geschikt voor mijn allergische hond?

Hyppoallergene snacks: wat mag de allergische hond?
Hyppoallergene snacks: wat mag de allergische hond?

Wanneer is je hond allergisch?

Er zijn verschillende honden allergieën, waarvan voedselallergie de grootste is. Bij voedselallergie geeft de hond een overgevoelige reactie van het immuunsysteem op bepaalde delen van het voer. Kenmerkende klachten die horen bij voedselallergie zijn jeuk en ontstekingen aan de huid. De klachten kunnen verergeren en er kunnen ook maag- en darmklachten ontstaan. Kortom, je hond is niet meer happy en het is nodig om op andere voeding over te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat mijn hond geen runde voeding accepteert, ik geef hem nu brokken van het merk Sanimed Sensitive dog in combi met de Sanimed Sensitive worst.

 

Nu mijn hond geen jeuk en oorontstekingen meer heeft, is het tijd om snacks voor mijn hond uit te proberen, best wel een spannend proces, want ik ben best wel bang voor een nieuwe jeukaanval. En wat is er erger dan jeuk denk hierbij even aan een muggenbult.

Welke hypoallergene snacks van welk dier mag mijn hond?

Ja, het is best wel even puzzelen, de dierenarts sluit de volgende diersoorten uit namelijk: rund, lam, vis en kip. Maar welk dier blijft er dan nog over?  Als ik save wil gaan dan stelt de dierenarts de volgende dierensnacks voor: kameel, paard, eend en hert. Nu heb ik een persoonlijk advies gekregen, wil je ook weten welke hypoallergene snacks het beste zijn voor je hond vraag dan advies aan de dierenarts.

Mijn ervaring

En dan sta je in de dierenwinkel, er is zo veel keuze in snacks voor allergische honden, van beloningsbrokjes, kauwstaaf tot kluifjes. Ik was echt op zoek naar een bot waar hij lang op kon kauwen. Ik zag kophuid liggen, maar de producten van een paard wilde ik niet geven dus kwam ik uit op hert, kameel of eend uit. Ik ben gestart met een hertengewei, eerlijk gezegd wist ik niet dat daar kauwbotten van werden gemaakt. 

 

Mijn hond is altijd zeer enthousiast en al helemaal als er een kluif tevoorschijn komt. Ik heb de kleinste uitvoering genomen. Tussen het hertengewei zit merg vulling, maar deze snoepte hij er al snel uit, wel kauwt hij nog regelmatig op het bot zonder dat er merg in zit. 

 

De volgende snack was een herten kluif, een voor hem dikke kluif die goed werd ontvangen. De kluif moest zelfs zijn mand in tijdens het slapen. Met dit kluif heeft hij drie dagen gedaan. Na één dag kauwen op het bot heb ik het weg gedaan en de dag daarna geen snacks meer gegeven om te kijken of hij een jeuk reactie zou krijgen. 

 

Bij beide snacks ging het goed, de jeuk aan het oor bleef zeer beperkt. Dus de snacks zijn goedgekeurd. Het enige nadeel is dat de kluiven vrij prijzig zijn. Ik blijf het, maar even bij hertensnacks houden omdat ik zeker weet dat mijn hond de botten goed verdraagt. Wie weet ga ik een andere keer de kameel kluif proberen.

Ken je een allergische hond en wat eet de hond voor snacks? 

Misschien heb je ook interesse in mijn dogsuppy ervaring voor een betere darmfora van je hond.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 19
 • #1

  Nicole Orriëns (vrijdag, 21 januari 2022 12:55)

  Onze Trixie mag ook niet zo maar alles eten. Wij geven haar van Hill's pet voer.

 • #2

  Mandy Eggens (zaterdag, 22 januari 2022 11:09)

  Beau heeft ook wel eens van die geweien, best prijzig haha! Die heeft ze voor de fun. Shanti en Beau eten alles, Shanti haar favoriet is eend

 • #3

  Mandy (zondag, 23 januari 2022 14:05)

  Is de hond op de foto ook echt jouw hond? Super lief!

 • #4

  rachel (maandag, 24 januari 2022 16:09)

  wij hebben geen hond dus het zegt mij allemaal niks maar vind de hond wel super cute :D
  https://lafamiliab.nl/

 • #5

  EvenDelen.be (maandag, 24 januari 2022 17:06)

  Onze twee honden hebben gelukkig geen last van allergieën. Maar soms komt een familiehondje een paar dagen bij ons logeren, Joyke. Joyke is allergisch aan alles waar meel in verwerkt zit en dat is ontzettend veel. Terwijl de ene hond al eens een korstje brood mag eten, mag dit voor haar zeker niet...

 • #6

  Tessa (maandag, 24 januari 2022 18:56)

  Nooit bij stil gestaan dat huisdieren ook allergiesch kunnen zijn

 • #7

  Claire (dinsdag, 25 januari 2022 11:18)

  Ahhhh wat een lieve hond heb je! Wij hebben 2 labradors die echt alles eten.

 • #8

  Fallon (dinsdag, 25 januari 2022 12:41)

  Geweldige blog! Heb ook een hond die allergisch is voor van alles en nog wat. Inmiddels weet ik wel wat zij kan hebben en wat niet. Maar het is wel fijn om meer info en tips hierover te krijgen.

 • #9

  Wanda (dinsdag, 25 januari 2022 20:54)

  Fijn dat er ook voor een allergische hond lekkere snoepjes te koop zijn! Wij hebben zelf een kat en die lust gelukkig alles.

 • #10

  Cheryl (dinsdag, 25 januari 2022 21:45)

  Super fijn dat er ook steeds meer hypoallergene voer voor de huisdieren op de markt komt. Zelf heb ik geen hond, maar voor onze kat houden we er wel rekening mee wat hij krijgt.

 • #11

  linda (woensdag, 26 januari 2022 12:05)

  Wat een leuke hond heb jij! Lijkt me wel lastig dat hij een allergie heeft.

 • #12

  Kelly Buysse (donderdag, 27 januari 2022 12:47)

  Wij hebben (nog) geen hond. Maar Yana wil er dolgraag één en ik ook om mij te assisteren waar nodig. We hebben nog geen idee welk ras �

 • #13

  Irene (vrijdag, 28 januari 2022 20:05)

  Helaas zijn m'n kinderen allergisch voor honden, dus wij houden het bij een hamster. Dat gaat nog nèt.

 • #14

  Sherry (zaterdag, 29 januari 2022 18:13)

  Ik wist niet dat honden dit soort dingen aten. Super leuk!

 • #15

  Gabrielle (maandag, 31 januari 2022 11:33)

  Ik heb nooit huisdieren gehad dus ik wist überhaupt niet dat dieren ook een allergie konden hebben, goed dat je dit aankaart!

 • #16

  rachel (dinsdag, 01 februari 2022 10:20)

  wij hebben nooit een hond gehad dus zou het echt niet weten. maar wel heel nuttig voor honden bezitters!

 • #17

  Simone (zondag, 06 februari 2022 12:27)

  Oh ik wist niet eens dat honden allergisch konden zijn. Fijne informatie dit!

 • #18

  Melanie (zondag, 13 februari 2022 11:11)

  Mijn kat is allergisch voor het normale voer dus zij heeft ook speciaal voer/

 • #19

  Hondenlach (zaterdag, 08 juli 2023 12:27)

  Hi! Leuke blog. Wij schrijven ook over honden via https://www.hondenlach.nl/, misschien leuk om eens samen te werken?