5 ideeën voor een kleine badkamer indeling

5 ideeën voor een kleine badkamer indeling

Een kleine badkamer indelen kan een echte uitdaging zijn. Toch zijn er vele ideeën om de badkamerruimte optimaal te benutten door de juiste kleuren uit te kiezen en de ruimte zo in te richten dat de ontspanningsruimte ruimer oogt. Heb je geen inspiratie over het indelen van je badkamerinterieur zodat je makkelijk een keuze kunnen maken over de badkamerinrichting? In dit artikel staan handige tips, zodat je thuis een makkelijke en functionele indeling kunt maken.

5 ideeën voor een kleine badkamer indeling

Rekening houden met de maten van de badkamer

Je dromen kunnen groot zijn, van een uitgebreide spa tot muziek of een bubbelbad in de badkamerruimte, toch moet het allemaal wel mogelijk zijn. Als je badkamer niet zo groot is dan is het wel verstandig om bij het inrichten van de ruimte rekening te houden met de maten. Meten is weten, ga daarom eerst de ruimte opmeten en kijk wat de mogelijkheden zijn. 

Heeft de badkamer een aparte vorm met bijvoorbeeld een nisje of een schuin dak dan zijn dat aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Zodra je de juiste afmetingen van de badkamer op een rijtje hebt, kun je aan de slag met een plattegrond. Dit kun je doen door de maten ouderwets op papier neer te zetten en een schets van de ruimte te maken, maar tegenwoordig zijn er ook handige apps. waarmee je simpel te werk kunt gaan.

Efficiënt de badkamerruimte inrichten met rustige kleuren

De hoeveelheid badkamer spullen zorgt ervoor of de ruimte vol of rustig oogt, ga daarom efficiënt te werk. Kijk welke artikelen je wel maar ook niet nodig hebt en voorzie de badkamer van opbergruimte mits dat mogelijk is. Tegenwoordig heb je lange smalle zwevende badkamermeubels welke je makkelijk in een klein nisje of op een muur met weinig ruimte kunt plaatsen. Probeer je handdoeken, en voorraad badkamerproducten zo veel mogelijk op te bergen, daardoor creëer je een ruimtelijk gevoel, wat zorgt voor meer rust en ontspanning.

 

Maar ook de kleuren van de wasgelegenheid zijn erg belangrijk. Omdat de plek niet zo groot is, kun je het beste te werk gaan met rustige kleurtinten. Aardse kleuren zijn een goede mogelijkheid, denk hierbij aan bruintinten, maar ook lichtgrijs of pasteltinten zijn een optie. Een spiegel doet ook wonderen, door een grote ronde spiegel te plaatsen in je badkamerinterieur, zal de ruimte door de weerspiegeling er groter uitzien.

Douchecabine of inloopdouche

Je wilt waarschijnlijk ook heerlijk kunnen douchen, maar wat is functioneel een douchecabine of een inloopdouche? Het is maar net waar je persoonlijk voorkeur naar uitgaat en waarbij je je prettig voelt, toch moet je idee wel haalbaar zijn. Elk douche heeft zijn voor- en nadelen. Ga je voor een douchecabine van Sanexo.nl dan weet je dat je gaat voor degelijk materiaal. Wil je gaan voor een douchebak dan moet er net zoals bij de inloopdouche wel een afvoerputje aanwezig zijn. De douchebak is een slimme oplossing voor kleine ruimtes. Een douchecabine is namelijk waterdicht en met een douchegordijn of douchedeur voorkom je dat het water buiten de douchebak terecht komt. Wil je een douchedeur kopen, houdt er dan rekening mee dat er meerdere soorten deuren mogelijk zijn. 

  • Douchedeur met draaideur:  Een draaideur wordt in het profiel of met bevestigingspunten aan de wand vastgemaakt en naar buiten geopend, waardoor er een bepaalde draaicirkel naar buiten wordt gevormd.
  • Douchedeur met vouwdeur: Dit type douchedeur bestaat uit twee delen (of meerdere delen, afhankelijk van het model) zonder vaste profielen.
  • Douchedeur met pendeldeur: Een pendeldeur wordt ook wel swingdeur genoemd en is een 2-delige draaideur. Beide delen zijn beweegbaar (onafhankelijk van elkaar) en kunnen zowel naar binnen als buiten worden geopend.

Wil je een online douchebak kopen dan is het verstandig om de ruimte van de plek waar de deur komt te staan op te meten. Ben je zeer klein behuisd dan is een vouwdeur een goede keuze, maar heb je iets meer oppervlakte dan heb je meerdere mogelijkheden.

 

Een inloopdouche is ook een mogelijkheid, maar als je badkamerinterieur niet zo groot is dan is na een douchebeurt meteen heel de vloer vochtig. Heb je een grote badkamer dan is dat geen probleem want je pakt de trekker en het hoekje is weer droog, maar als in een compacte badkamer de gehele badkamervloer nat is dan is het een ander verhaal.

Wel of geen bad

Wil je toch een luxe badkamer dan is een bad ook een mogelijkheid. Omdat je maar een beperkte ruimte hebt, moet je wel keuzes maken. Of een douche of bad en als laatste een douche en ligbad ineen. Wat inhoudt dat je het bad ook gaat douchen. Er zijn schermen en douchegordijnen waardoor je ervoor kunt zorgen dat de meeste spetters in het bad belanden. 

 

Wel is het slim om je af te vragen of je liever comfortabel doucht in een douchecabine of veel gebruik maakt van een bad dat twee in een aantrekkelijker is.

De grootte van de badkamertegels

Om de grootte van de badkamer groter te doen lijken is het formaat van de badkamertegels erg belangrijk. Hoe kleiner de tegeltjes hoe propperig de badkamerruimte aanvoelt. Het beste kun je gaan voor grote tegels met bijvoorbeeld een afmeting van 60x60 cm, welke op kunnen lopen tot 100x100 cm.

 

Het voordeel van een supergrote tegel is dat de ruimte al snel is gevuld, waardoor er minder voegen op de muur aanwezig zijn. Hierdoor kun je de ruimte makkelijker schoonmaken.

 

Wat zijn jouw oplossingen voor een compacte badkamerruimte of heb je tips over duurzame badkamerproducten?

Reactie schrijven

Commentaren: 9
  • #1

    Tessa (maandag, 13 november 2023 19:19)

    Wat een praktische tips geef je weer. Ik heb zelf ook een kleine badkamer, gelukkig met een douche, want een bad gebruik ik nooit (ook niet op vakantie)

  • #2

    sandra (dinsdag, 14 november 2023 09:54)

    Wat een interessante tips allemaal! Ik heb een bad, maar gebruik dat eigenlijk nooit omdat ik het geduld niet heb om te wachten tot het volgelopen is :)

  • #3

    Wanda (dinsdag, 14 november 2023 20:03)

    Wij hebben zelf gekozen voor een inloopdouche zodat de ruimte groter oogt en het niet zo hokkerig wordt.

  • #4

    Malou (woensdag, 15 november 2023 14:42)

    Wij hebben een vrij kleine badkamer en geen bad, zodat we genoeg ruimte overhouden voor de rest :)

  • #5

    Nicole Orriëns (donderdag, 16 november 2023 13:08)

    Mijn belangrijkste idee is om er vooral niet teveel in te zetten zodat je zoveel mogelijk ruimte over houdt voor het douchen. Dankjewel voor je fijne tips en inspiratie.

  • #6

    Jouvence (donderdag, 16 november 2023 15:20)

    Wij hebben een vrij kleine en-suite badkamer met een inloopdouche met gordijntje. Boven en onder de wasbak hebben we gebruik gemaakt van diepe kastjes waar veel in kan. En er staat een grote hoge kast voor o.a. handdoeken. Veel meer ruimte is er niet op onze badkamer.

  • #7

    Saskia (donderdag, 16 november 2023 16:04)

    Wij hebben in onze kleine badkamer, bij de verbouwing gekozen voor hele grote tegels.
    En minder opvallende voegen, zorgt voor rust en oogt daarmee dus ook ruimer

  • #8

    Claire (vrijdag, 17 november 2023 06:31)

    Wat een fijne tips voor een kleine badkamer. Ik vind het plaatsen van planten ook een enorm verschil maken.

  • #9

    Rory (zaterdag, 18 november 2023 16:53)

    Goede tip van de grote badkamertegels. Dat had de aannemer in 2001 wel mogen inzien. Wij kochten toen (nou ja, wat eerder. In 2001 werd het opgeleverd) een twee-onder-een-kap uit een nieuwbouwproject. Maar de opties die we hadden varieerden alleen maar in kleur van de tegels.