· 

Komt de dierenbescherming bij een verwaarloosde hond?

Komt de dierenbescherming bij een verwaarloosde hond?

Zodra de buurman vroeg op ik de puppy herder wilde overnemen zodra hij zou gaan verhuizen, had ik een raar gevoel erbij. Je neemt een hond niet voor korte termijn.  De pup werd groter en aan alles kon ik zien dat het niet goed ging met de viervoeter.Het beest werd aan zijn lot overgelaten. Er liep geen rustige herder naast de buurman, maar een tiran hond, die elke andere hond aanviel. Maar wat doet de dierenbescherming bij een verwaarloosde hond?

Een pup opvoeden is moeilijk

En toen kwam het kleine hondje bij de overbuurman. Dolblij was de familie dat was duidelijk te zien. Er was een hondje gekomen omdat de dochter van negen jaar dat zo graag wilde. De pup werd opgetild en weer neergezet er was een heleboel plezier. Maar dat veranderde al snel want zo'n klein hummeltje is niet alleen leuk, een klein huisdier moet ook opgevoed worden. Buurman schoof alles van de baan, de behoefte kon wel in de tuin en zijn dochter kon makkelijk de hond uitlaten. Opvoeden was niet zo moeilijk.

hond verwaarloost
hond verwaarloost

Zes maanden later

Zes maanden later , de kleine viervoeter is groot geworden. Het beest voelt zich niet happy dat is duidelijk, alles wat beweegt is een trigger. Maar dat is ook niet zo gek want het huisdier zit heel de dag in de tuin. De overburen hebben een hoekhuis en de hond kan van de voor- naar de achtertuin lopen. Uitlaten gebeurt af en toe door vader dan is het snel een plas en dan weer naar huis. Zodra het beestje een andere viervoeter ziet begint hij angstig te blaffen en springt het beest omhoog. De dochter laat de herder ook uit maar eigenlijk kan ze de herder met de mooie lange haren bijna niet houden. Ik dacht dat ik een Jack Russell had met gedragsproblemen, maar dit ging heel de verkeerde kant op. De hond is al zo verknipt dat er bijna niks meer mee te doen valt. En ik zou de hond ook echt niet willen hebben.maar het is zielig om naar te kijken.  Hebben we nu te maken met een verwaarloost huisdier?

wanneer mag je de dierenbescherming bellen?
wanneer mag je de dierenbescherming bellen?

Tijd om de dierenbescherming te bellen

Toen we een goede sneeuwbui hadden gehad en de herder in de tuin moest blijven liggen, was voor mij de maat vol. Ik belde de dierenbescherming. Maar dat klinkt makkelijker dan gezegd. De vrouw stelde mij de volgende vragen:

 • Hoe is de vacht?
 • Heeft de viervoeter bescherming in de tuin?
 • Hoelang is de herder buiten?

De vacht zag er nog prima uit, de herder was net zes maanden! Het vele blaffen was geen goed punt om door te geven. Een boerderij hond blaft ook. Geen opvoeding en het beest niet socialiseren was ook geen punt. Ieder moest zelf weten hoe hij zijn beestje opvoedde als er maar geen spraken was van slaan. Ja de viervoeter piepte af en toe, net alsof er iemand op zijn poot stond maar goed zicht had ik er niet op.

 

De achtertuin heb ik wel even bekeken, een hondenhok of eten stond er niet. Wel zag ik de herder voor de deur in de sneeuw liggen. En ja op de vraag hoelang ligt hij buiten, kon ik ook niet echt antwoord geven. Ik weet zeker dat hij om half zeven  s'ochtends de tuin in gaat. En hij blaft veel tussen 1/3 uur. En ook nog s' avonds. Het was geen sterke zaak zei mevrouw van de dierenbescherming. Alles had erger moeten zijn. Maar moet een beest er dan uitgemergeld bij lopen en heel de dag in de tuin rondhangen voordat er iemand van de dierenbescherming langs komt?

hond alleen in tuin
hond alleen in tuin

Wanneer mag je de dierenbescherming bellen?

Mocht je toch iets zien of meemaken dan kan je de dierenbescherming altijd bellen. Het telefoonnummer is 144. Bel dit telefoonnummer bij:

 • Verwaarloosde dieren,
 • Mishandelde dieren,
 • Gewonde dieren,
 • Dieren in nood,
 • Bij twijfel of een dier in nood is

Heb jij wel eens een situatie met een verwaarloost huisdier meegemaakt?

 

Leestip: corona pup naar asiel

 

Reactie schrijven

Commentaren: 22
 • #1

  Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh (woensdag, 14 april 2021 14:44)

  Jeetje wat heftig! Heb je overwogen om gewoon aan te bellen om verhaal te halen of voor te stellen dat je de hond wel over wilt nemen? Dat had ik in deze situatie gedaan.

 • #2

  Felice Veenman (woensdag, 14 april 2021 16:48)

  o wat moeilijk om aan te zien, en wat lastig dat de dierenbescherming je niet meer handvaten gaf hoe je de zaak met je buren kon bespreken

 • #3

  renate (woensdag, 14 april 2021 18:02)

  de dierenbescherming doet aan extreme willekeur.
  iemand die minimaal 3 uur loopt per dag met haar honden. en er alles voor overheeft
  word verwijt dat haar apartement te klein is, en daar dreigen ze de honden weg te halen.
  in jou situatie iemand die totaal niet voor zijn dier zorgt en daar gaan ze niet eens kijken

 • #4

  Nienke | mamameteenwolkje (woensdag, 14 april 2021 19:39)

  Jeetje, wat heftig! Ik vraag me dan ook vaak af hoever er gegaan moet worden :( lastige dingen zijn dat. Is er geen optie om gewoon aan te bellen en de hond over te nemen?

 • #5

  Rory (donderdag, 15 april 2021)

  Wat erg. Dit raakt mij. Een huisdier is net als een huisgenootje, daar zorg je voor. Anders moet je er niet aan beginnen. Klinkt als een oordeel en dat is het eigenlijk ook wel. Omdat het een levend wezen is waar je voor moet zorgen. Verzorgen. Ik ben erg benieuwd hoe deze bovenstaande situatie afloopt. Deel je dat ook met ons?

 • #6

  Henk (donderdag, 15 april 2021 16:23)

  Lijkt me een moeilijke afweging, want je moet nog langer door met je buren. Maar volgens mij heb je de juiste beslissing gemaakt!

 • #7

  Daisy (donderdag, 15 april 2021 22:09)

  Jeetje wat zielig zeg. Ik kan zo slecht tegen dierenleed. Arm dier

 • #8

  Melissa krijns (donderdag, 15 april 2021 23:36)

  Wij hebben nu 4 maand geleden hond uit Roemenie geadopteerd. Een straathondje en gingen van slechtst uit maar ze is zo lief. Maar ze hebben zeker opvoeding nodig

 • #9

  lodi (vrijdag, 16 april 2021 08:51)

  Ik heb het nog nooit meegemaakt, maar wat lijkt me dit verschrikkelijk zeg. Je zou denken dat je weet waar je aan begint als je een huisdier uitkiest, maar zo zie je toch maar.

 • #10

  Nicole Orriëns (vrijdag, 16 april 2021 10:22)

  Nee, maar dat lijkt me wel naar zeg. En wat valt het dan tegen dat je eigenlijk geen gehoor vindt bij de dierenbescherming...

 • #11

  Nicole Orriëns (vrijdag, 16 april 2021 10:33)

  Hier in de buurt is wel een hond die de hele dag in een soort grote kooi zit bedenk ik me nu. Daar heb ik wel altijd medelijden mee. Maar het is best lastig, want hier op het platteland gaat men soms ook wel anders met dieren om.

 • #12

  Janet (vrijdag, 16 april 2021 12:09)

  Je verhaal eindigt een beetje abrupt voor mijn gevoel.. ik zat er net lekker in haha. Wel een hele nare situatie en vind het toch wel gek dat ze er uberhaupt al niets mee doen.. ik neem aan dat zo'n melding ook niet voor niets wordt gemaakt.

 • #13

  Tessa (vrijdag, 16 april 2021 16:31)

  Jeetje, wat erg dat ze er niets aan kunnen/willen doen. Dadelijk gaat het van kwaad tot erger

 • #14

  Melanie Hoogvliet (zaterdag, 17 april 2021 09:14)

  Oooh wauw dit lijkt me echt een moeilijke zaak. Ik zou het echt niet aan kunnen zien om dat beestje elke dag in de tuin te zien liggen. Je koopt toch geen dier om hem vervolgens alleen maar buiten te laten zonder hondenhok! Ik had net als jouw de dierenbescherming gebeld en ben verbaasd dat ze niet eens even kwamen kijken. Ze hoeven toch niet gelijk actie te ondernemenn

 • #15

  Frederique (zaterdag, 17 april 2021 12:05)

  Nee nooit meegemaakt. Ik moest wel denken aan het volgende incident: mijn dochter is tijdens een vakantie in Frankrijk door een Duitse herder gebeten (hard op 3 verschillende plekken in haar rechterbeen...ging door haar broek heen, het waren behoorlijk bloedige wonden). Het was heel gek, we liepen daar, ik en de kinderen. Het was een rustige straat, 's avonds, er was verder niemand te bekennen. We liepen langzaam en waren onderling aan het praten. Uit mijn ooghoek zag ik opeens uit het niets een Duitse herder aan komen rennen, hij rende recht op haar af en begon haar te bijten in haar benen. Er kwam toen een eigenaar aanrennen. Hij lijnde zijn hond aan, vroeg niet of het ging, kwam niet naar ons toe maar liep snel weg met zijn hond. Mijn jongste heeft er echt een trauma aan overgehouden. Hij vertrouwt honden op straat niet meer, is echt bang als ze niet aangelijnd zijn. Terwijl we voor die tijd geen van vieren ooit bang waren voor honden. Ik denk in ieder geval, vooral door de reactie van de eigenaar, dat het ook een hond is geweest die waarschijnlijk niet goed opgevoed is of verwaarloosd is.

 • #16

  Tania (zaterdag, 17 april 2021 13:09)

  Wat erg voor dat hondje. Denk dat veel mensen niet beseffen wat een werk het is.

 • #17

  Jouvence (zondag, 18 april 2021 11:03)

  Wat vervelend dat de dierenbescherming dit nu niet oppakt omdat het ‘niet erg’ genoeg is. Nooit hoeven bellen gelukkig, wel de politie ivm verdenking van huiselijk geweld. Die waren er binnen het uur nog.

 • #18

  Fallon (zondag, 18 april 2021 11:20)

  Ik vind dit echt in en in triest! Heb het te doen met de hond. Dit is geen leven voor hem! Hoe is de situatie nu?

 • #19

  Saskia (maandag, 19 april 2021 12:59)

  Mijn hart breekt als ik dit lees. Hoe kunnen mensen die dieren aandoen. Een beestje neem je voor het leven, is een lid van het gezin (dat vind ik tenminste).

  Er zouden zwaardere straffen op moeten staan...

 • #20

  Linda (woensdag, 28 april 2021 15:22)

  Wat een vervelende situatie! Ben benieuwd hoe het met dit beestje afgelopen is..

 • #21

  Mandy (woensdag, 05 mei 2021 18:02)

  Pff ik kan dat echt niet aan zien. Ik zou zo snel mogelijk hulp halen. Heel goed dat je hier aandacht aan besteed

 • #22

  Ri (zaterdag, 26 maart 2022 01:01)

  Ik heb ook een keer gebeld over een buurjongen die de hond twaalf uur alleen thuis laat ..werd gezegd ja mensen moeten werken was niet erg genoeg zolang zonder ze behoeftes te doen. Nu wordt het steeds langer soms twintig uur een hond in de schuur zware verwaarlozing Arme Beest is nog een pup maar al bijna zestig Kilo heel groot ras hart van goud heb bang als ik bel dat ze hem misschien afmaken omdat hij zo groot en intimiderend over ken komen. Kan met kids en alle honden wat moet ik