· 

Hoe overleef je het koude weer op de fiets?

Hoe overleef je het koude weer op de fiets?

Hoe overleef je het koude weer op de fiets, dat is een vraag die veel gesteld wordt tijdens winterse weersomstandigheden. Of je nu naar je werk of op naar school gaat, soms heb je geen keuze en is de fiets het enige vervoermiddel. Fietsen in de wintermaanden kan een hele uitdaging zijn. Je wilt immers warm blijven, en als het sneeuwt, vriest, is dat een hele uitdaging. Het is het slim om je lichaamstemperatuur goed op peil te houden. In dit artikel staan handige tips om warm te blijven op de tweewieler.

Hoe overleef je het koude weer op de fiets?

Fietsen tijdens koude weersomstandigheden

Ik kwam op het idee om dit artikel te schrijven toen mijn zoon, tijdens koude weersomstandigheden naar school moest fietsen. Mijn zoon is een puber en ik weet dat hij helemaal niet zit te wachten op "mama tips" Toch hield ik mijn hart vast toen het net 's avonds had gesneeuwd en in de ochtend erg glad was. Aangezien hij een hoge brug op moet rijden en de fietsroute beperkt heeft gefietst, hadden we geen idee hoe het parcours eruit zou zien. De wind maakte de temperatuur erg koud, daarbij was het een verrassing of het fietspad goed berijdbaar was of juist spekglad.

Met deze tips zit je comfortabel op de fiets

Op pad gaan met de fiets terwijl het buiten vriest is een hele uitdaging. Je weet dat een koud gezicht en handen niet fijn zijn. Van de wind recht op je voorhoofd, krijg je al snel hoofdpijn en fietsen zonder handschoen zorgt voor tintelende handen. Zoonlief rijdt door onweer, wind en regen, maar hij klaagt nooit. Hij rijdt liever op de fiets dan dat hij tijdens de winters in een overvolle tram gaat zitten.

Draag verschillende kledingstukken over elkaar aan

Het is slim om bij koud weer verschillende lagen kledingstukken over elkaar te trekken. Door meer kledingstukken over elkaar te dragen, zorg je voor een betere lucht vasthoudendheid, waardoor je het snel warmer zult hebben. Als tip wil ik je meegeven om vooral geen katoen te dragen. Katoen is ideaal voor de zomer, het materiaal houdt namelijk vocht vast, maar minder fijn om in de winter te dragen als je het erg warm wilt hebben.

Wanten, muts en sjaal

Je wist het vast al, maar wanten een muts en sjaal zijn erg belangrijk. Als je hoofd niet warm is ingepakt dan zult je merken dat je het in een snel tempo kouder krijgt. Een muts en sjaal zijn daarom erg belangrijk. Ben je geen type voor een muts, omdat je de stof op je hoofd vindt kriebelen, dan kun je ook denken aan oorwarmers. Oorwarmers zijn weer terug van weggeweest en tegenwoordig gemaakt met heerlijk warme fluffy stof, zodat je hoofd deels goed warm blijft. Zelf vind ik een muts en sjaal erg fijn, ik merk echt het verschil als ik beide niet op heb.

 

Maar mijn puber denkt daar anders over, die wil niet voor joker fietsen. Wanten daarentegen staan wel op nummer een. Zelf heb ik altijd handschoenen in mijn jaszak zitten. Het zal me niet gebeuren dan ik tijdens de hondenwandeling koude handen krijg. Nu kun je de handen tijdens het lopen nog in je jaszak stoppen, maar tijdens het fietsen is dat een ander verhaal. Als je op de fiets zit is het ijzer van de handremmen niet erg fijn om aan te voelen. Je handen gaan tintelen, en dat voelt niet prettig.

Blijf in beweging

Ook niet geheel onbelangrijk is het om in beweging te blijven op de fiets. Misschien denk je nu, op de fiets ben ik altijd actief bezig, maar op een e-bike trap je net iets minder hard en verplaats je je sneller.  Als het superkoud, glad of on fijn weer is dan is het slim om naar een alternatief te kijken. Misschien is er ook een kortere fietsroute, waardoor je sneller op je bestemming aanwezig bent of is het openbaar vervoer ook een optie. Wil je met de tram, bus of trein houdt er dan wel rekening mee dat het vervoermiddel op bepaalde tijden rijdt en vaak ook te laat aanwezig is. De RandstadRail zitten met slecht weer vaak propvol, wil je op tijd op je plek aanwezig zijn, dan is het van belang om vroegtijdig te vertrekken.

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Tessa (donderdag, 25 januari 2024 17:12)

  Ik draag ook altijd laagjes en wollen wanten zijn ook echt een must voor mij samen met mijn oorwarmers met nep diamantjes. Ook draag ik met het koude weer ook altijd mijn uggs

 • #2

  Krystle (maandag, 29 januari 2024 19:10)

  Ik ben zo blij dat ik een auto heb. Met dit koude weer pak ik echt geen fiets. Lekker dik inpakken is zeker een must!

 • #3

  Claire (dinsdag, 30 januari 2024 06:04)

  Ik fietste altijd heel graag voordat we kids hadden. Maar nu met de kleintjes pak ik toch liever de auto.

 • #4

  Renata Feyen (dinsdag, 30 januari 2024 14:31)

  Ja inderdaad laagjes dragen houdt je lichaam lekker warm. Heb nog nooit gefietst in de winter.

 • #5

  Janet (dinsdag, 30 januari 2024 18:51)

  Oh, ik vind het echt niks om met dit weer te moeten fietsen.. ik pak eigenlijk altijd de auto., maar toevallig afgelopen weekend nog op de fiets gezeten en had spijt dat ik geen handschoenen bij me had.

 • #6

  Eat Live Travel (woensdag, 31 januari 2024 11:46)

  Ik heb alleen maar een e-bike en ik kleed me altijd dik aan en vooral ook handschoenen! Dankjewel voor de rest van de tips. Handig!

 • #7

  Jouvence (donderdag, 01 februari 2024 19:26)

  Ik fiets dus echt nooit, zo'n enorme hekel aan! Inmiddels heb ik zelfs geen fiets meer. Ik ga of met de benenwagen of met de auto.