· 

Laadpaal thuis: handig overzicht kosten en subsidie

Laadpaal thuis: handig overzicht kosten en subsidie

Wil je milieubewust gaan rijden dan is een elektrische auto een uitkomst. De elektrische wagen zorgt voor 60% minder CO2 uitstoot.  Een laadpaal aan huis heeft een groot voordeel dat je nooit het laadpunt hoeft te delen met buurtgenoten. Het is van tevoren wel fijn om te berekenen welke kosten je kwijt bent voor de installeren van de laadpaal, een laadpaal kan immers fiscaal en dus ook financieel erg interessant zijn, maar geldt de subsidie alleen voor bedrijven of ook voor particulieren met een privé huishouden?

Laadpaal thuis kosten en subsidie
Laadpaal thuis kosten en subsidie

Laadpaal aan huis of in de buurt?

Je wil klimaat bewust gaan rijden, dan is een elektrische auto met laadpaal ideaal. Je kan het laadpunt in de buurt nemen maar daarvan weet je nooit zeker of het punt bezet is of dat er een auto staat geparkeerd welke helemaal niet opgeladen moet worden. Een laadpaal aan huis heeft meerdere voordelen:

 • Op elke gewenste tijd kan jij je auto opladen
 • Je bent goedkoper uit als je je auto aan huis oplaadt
 • Op lange termijn zijn de kosten lager

Subsidie van de gemeente?

Landelijk wordt elektrisch rijden erg gestimuleerd. Vanuit de gemeente zijn er verschillende subsidies en financiële tegemoetkomingen. Welke premie's er mogelijk zijn via de gemeente is geheel afhankelijk van de plek waar je woonachtig bent. Voordat je een elektrische auto en een laadpunt wilt aanschaffen is het handig om bij je stad of dorp na te vragen op welke laadpalen subsidie je kan rekenen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Er moet aan bepaalde voorwaarden voldaan worden wil jein aanmerking komen voor een vergoeding.

Wat zijn de kosten van de laadpaal?

De laadpaal kosten kunnen heel uiteenlopend zijn. Er zijn twee soorten laadpalen, namelijk de laadpaal die wordt aangekocht via het service center van het automerk en de laadpaal die wordt aangekocht door de energieleverancier. De eerste gedachte is vaak dat een laadpaal welke wordt verzorgd door het service center van het automerk erg duur is, maar dat is niet altijd het geval. Kies je bijvoorbeeld voor een laadpaal van Tesla? Dan kun je voor een connector die je aan de muur kan bevestigen rekening houden met een prijskaartje van zo’n 530 euro. Andere merken hoeven deze prijs niet te volgen en kunnen uiteraard heel wat duurder uitvallen.

Je kunt ook de laadpaal laten leveren en plaatsen door je energieleverancier. Dit heeft als voordeel dat je niet zelf op zoek hoeft te gaan naar iemand die de laadpaal komt installeren. Het tweede voordeel is dat er maar een aanspreekpunt is, er kunnen dus onderling geen miscommunicaties ontstaan. Daarentegen kan de laadpaal welke is geleverd door de energieleverancier wel duurder uitvallen. 

Gemiddeld kost de plaatsing van een laadpaal door de energieleverancier exclusief plaatsing € 710,00 en inclusief plaatsing 1350 euro incl. btw.

 

Leestip: duurzaam reizen hoe doe je dat?

Een eigen laadpaal is voordelig

Wanneer je in het bezit bent van een eigen laadpaal, dan ben je duidelijk voordeliger uit. Bij je eigen laadpaal betaal je namelijk € 0,23 per kWh. Bij een openbare laadpaal is dat € 0,39 per kWh en bij een laadpaal langs de snelweg is dit € 0,59 per kWh. Thuis kost het gemiddeld € 14 om uw auto volledig op te laden, €23 bij een openbare laadpaal en € 35 langs de snelweg. Gemiddeld kun je uitgaan van een besparing van € 10 per volledige laadbeurt als je beschikt over een eigen laadpaal. Als we € 700 rekenen voor een laadpaal zal je deze dus binnen 70 keer opladen hebben terugverdient.

Wil jij ook elektrisch autorijden?

Reactie schrijven

Commentaren: 20
 • #1

  Nicole Orriëns (woensdag, 13 juli 2022 08:47)

  Een aantal mensen hier in de buurt hebben zo'n laadpaal. Ik kan ze daar best om benijden hoewel ik niet eens een elektrische auto heb ; )

 • #2

  Linda Meester (donderdag, 14 juli 2022 09:16)

  Ik zie regelmatig snoeren over de stoep lopen richting het huis.
  We hebben twee openbare laadplekken en een deelauto voor de deur. Het is een komen en gaan van bestuurders uit de wijk.

 • #3

  Claire (donderdag, 14 juli 2022 09:38)

  Wat een fijn overzicht! Is dit ook van toepassing wanneer je bijvoorbeeld een elektrische bakfiets hebt? Hier droom ik namelijk van!

 • #4

  Kimberly (donderdag, 14 juli 2022 14:30)

  Dat is zeker een voordelige manier van rijden. Ik heb net een auto gekocht en ik heb me wel verkeken op hoe duur het kan zijn.

 • #5

  Kimberly (donderdag, 14 juli 2022 14:30)

  Dat is zeker een voordelige manier van rijden. Ik heb net een auto gekocht en ik heb me wel verkeken op hoe duur het kan zijn.

 • #6

  Amina Öztürk (donderdag, 14 juli 2022 18:45)

  Ahhhhh, wat goed deze blog. Ik heb me zo vaak afgevraagd of zo'n eigen laadpaal niet ontzettend duur is. Maar met ongeveer 70 x laden haal je het er dus uit. Thanks Linda! Ook al heb ik geen elektrische auto, volgende week gaan we over naar elektrisch koken en misschien wil ik ook wel elektrisch gaan rijden als die nare oorlog voort blijft duren.

 • #7

  Linda (vrijdag, 15 juli 2022 11:27)

  Fijn artikel! Ik zou graag elektrisch rijden, maar dat is nu nog onbetaalbaar voor ons..

 • #8

  Frederique (vrijdag, 15 juli 2022 14:53)

  Inderdaad voordelig zo te horen al is het voor mij niet relevant. Ik heb geen auto en geen laadpaal :)

 • #9

  Tessa (vrijdag, 15 juli 2022 20:24)

  Ik vroeg me altijd al af hoe dit geregeld is qua laad palen. Weer wat geleerd

 • #10

  Jouvence (maandag, 18 juli 2022 15:49)

  Elektrisch rijden is mij iets te 'goedkoop' ;) haha. Hoop wel dat ze rekening rijden erdoor gaan drukken i.p.v. wegenbelasting.

 • #11

  Wanda (maandag, 18 juli 2022 17:38)

  Ik rij nog gewoon diesel, maar hou de ontwikkelingen qua elektrisch rijden wel in de gaten. Vind het alleen nog wel een dingetje om met zo'n auto op vakantie te gaan en bv 1000 km te moeten rijden. Voor mijn gevoel sta je dan steeds bij zo'n laadpaal te wachten tot je aan de beurt bent...

 • #12

  Tessa (dinsdag, 19 juli 2022 22:33)

  Interessant om te lezen hoe deze palen bekostigt kunnen worden. Ik wist dat niet

 • #13

  Renata Feyen (woensdag, 20 juli 2022 00:19)

  Wij hebben voorlopig nog geen electrische wagen, maar interessant om weten alvast

 • #14

  Rory (woensdag, 20 juli 2022 17:00)

  Dat is helemaal niet zo duur als ik van te voren had gedacht. Ik heb inmiddels heel wat elektrische en hybride bolides mogen lenen voor de blog en iedere keer zoek ik een laadpaal in de wijk (een algemene). Dat wordt steeds moeilijker en er zijn veel mensen die 'm gewoon de hele dag (en soms zelfs nacht) aan de laadpaal laden, waardoor je bijna geen mogelijkheid hebt om op te laden. Als ik zelf een elektrische auto zou aanschaffen dan zou ik zeker kiezen voor een 'eigen' laadpaal. Ik hoorde overigens dat er ook verschil zit in geluidsoverlast per merk / auto / laadpaal.

 • #15

  Simone (donderdag, 21 juli 2022 19:28)

  We hebben er over nagedacht een elecrtrische auto te kopen vanwege duurzaamheid en besparen, maar helaas geen kunnen vinden momenteel binnen budget en groot genoeg voor vakantie met kids. Dus wellicht de volgende :)

 • #16

  Cynthia (vrijdag, 22 juli 2022 20:53)

  Interessant artikel en handig dat je na 70 keet opladen de kosten er al uit hebt!

 • #17

  Caroline (dinsdag, 26 juli 2022 07:36)

  Ik rijd hybride, maar zo'n laadpaal aan huis lijkt me wel een luxe als je elektrisch rijdt.

 • #18

  rachel (donderdag, 04 augustus 2022 08:45)

  handig artikel! ik vind het elektrische rijden nog maar niks en vind de autos ook best prijzig dus wij wachten nog even

 • #19

  Sanne (woensdag, 07 december 2022 19:21)

  interessant artikel, auto's zijn best duur geworden. Ik wil zeker klimaat vriendelijk gaan rijden. Vraag mij alleen af in hoe ver elektrisch rijden milieu vriendelijk is. En dan heb ik op het weggooien van de batterijen. Ik vind ze helaas ook best duur. Ik hoop echt dat ze wat goedkoper worden. Anders neem ik wel een hybride. Maar voorlopig rijd ik nog rond met mijn autootje.

 • #20

  Nicole Orriëns (dinsdag, 10 januari 2023 13:08)

  Van zo'n laadpaal droom ik zeker! We hebben al zonnepanelen immers. Nu nog een elektrische auto!