· 

Binnen 3 jaar van leesbril naar multifocale bril

Binnen 3 jaar van leesbril naar multifocale bril

Na drie jaar een leesbril gehad te hebben, was het tijd om naar de opticien te gaan. Manlief ging met lezen ook minder goed zien en dan konden mijn ogen ook gecontroleerd worden. Na drie jaar een leesbril gehad te hebben, vond ik de bril op en afzetten steeds vervelender worden. Moest ik misschien toch een multifocale bril? In dit artikel lees je mijn ervaring en overweging, want wat is slimmer een bril voor dichtbij of veraf of toch beide?

Binnen 3 jaar van leesbril naar multifocale bril

Wat is een multifocale bril?

Bij de opticien werden onze ogen beide getest, voor veraf, maar ook voor de korte afstand. Bij mijn man was de score voor een leesbril voor beide ogen 2. Begin van dit jaar waren mijn ogen voor de leesbril nog gecontroleerd en toen had ik 1.25 en 1.75, wat zou de uitslag nu zijn? Ik bleek na de test ook bij beide ogen 2 te hebben. De glazen van mijn leesbril moesten vervangen worden. Maar bij de oogtest kwam er ook uit dat ik veraf ook niet meer zo scherp zag. Het advies was een multifocale bril, maar wat is het verschil met een leesbril?

 

Een multifocale bril wordt ook wel een progressieve bril genoemd. Hierbij zijn verschillende sterktes in een brilglas verwerkt, zodat je op alle afstanden goed kunt kijken. Dat betekent een leesbril voor de korte afstand en een brilsterkte voor de lange afstand.

Een bril voor dichtbij en veraf

Oké, een multifocale bril dat idee was wel even wennen. Omdat beide glazen voor dichtbij, middellang en veraf in een brilglas worden verwerkt, wordt je zicht anders. Er is namelijk in het midden een gedeelte waarmee je scherp kunt lezen en de buitenzijde zijn voor veraf. Als je je brilglazen gaat uitkiezen dan kun je zelf de breedte van het leesgedeelte aangeven. Hoe breder het leesdeel hoe duurder de glazen. Helaas is er geen "proefbril" waarbij je kunt ervaren, hoe het is om door een multifocale bril te kijken. Dit komt doordat ieder mens een andere sterkte heeft.

"Leesbrillen zijn niet alleen een hulpmiddel om woorden te ontcijferen, ze openen deuren naar werelden vol kennis en verbeelding."

Multifocale bril of computerbril?

Omdat ik toch veel achter de laptop zit vond ik een computerbril voor het werk wel zo fijn, deze bril kan net zoals de multifocale bril ook op sterkte worden gemaakt. Het verschil met de multifocale bril is dat het leesgedeelte breder is en dat de leesbril het blauwe licht van de computer verminderd, waardoor je minder last hebt van vermoeide ogen.

Dat betekent dat ik ben gegaan voor twee verschillende brillen. Een multifocale bril voor buiten het werk. Met deze bril laat ik de hond uit, bereid ik het eten voor en kijk ik in de avonden televisie. De "werkbril" draag ik alleen als ik achter de computer zit.

Mijn ervaring

Ik vond de nieuwe bril best wel spannend, ik had toch het gevoel alsof mijn identiteit veranderde, maar dat zit natuurlijk meer in je hoofd dan dat het echt zo is.  Na een paar dagen ik heb nu enige ervaring met de bril.  Zo heeft de computerbril rustigere brilglazen, wat erg fijn kijkt. Maar als ik met de bril op mijn neus naar de wc toe loop dan is mijn beeld minder scherp.

 

Mijn multifocale bril daarentegen, is een ander verhaal. Mijn leesgedeelte zit op een lage hoogte, waardoor ik laag moet kijken om scherp te kunnen zien. Het voelt nu alsof ik met een onderkin aan het kijken ben. Kijk ik niet op de goede hoogte dan zie ik wazig, wat zorgt voor een misselijk gevoel. Vooral laag kijken gaat moeilijk, traptreden zie ik wazig en ook even snel de straat oversteken en van links naar rechts kijken gaat nog niet schep.

 

Een week later, kijk ik al veel stabieler door mijn multifocale bril, wel geeft mijn leesbril voor tijdens het werken achter de laptop meer rust aan mijn ogen. Het is dus nog even wennen. Uiteindelijk heb ik twee maanden de tijd om aan de twee brillen te wennen, mocht het kijken dan nog niet op een natuurlijke manier gaan, dan zou ik mijn multifocale bril kunnen vervangen door in de verte een bril te nemen, wat in de praktijk wel ingewikkeld kan zijn. Dan zou ik mijn veraf bril op moeten zetten voor als ik t.v. wil kijken, maar zodra ik iets wil lezen dan moet ik switchen naar mijn leesbril. Als laatste zijn contactlenzen ook nog een optie.

 

Ik ben nu drie weken verder en mijn bril en ik worden steeds meer een. Het is net of mijn ogen zich automatisch aanpassen. Ik hoef niet meer te "zoeken"naar het juiste gedeelte in de bril om goed te kunnen kijken.  Sterker nog, ik ben steeds meer gehecht aan de multifocale bril en kan eigenlijk niet meer zonder. Daarbij krijg ik een "brillengezicht" zodra ik de bril afzet. Kortom, ik het wennen had even tijd nodig, maar alles is goed gekomen.

Heb jij ervaring met een multifocale bril?

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Jouvence (dinsdag, 31 oktober 2023 17:28)

  Ik heb eigenlijk alleen een bril voor het corrigeren van mijn cilinder, omdat ik anders de hele tijd aan het knijpen ben met mijn ogen en daar heel erg hoofdpijn van krijg helaas.

 • #2

  Tessa (woensdag, 01 november 2023 19:21)

  Geen ervaring met een multivocale bril, wel een bril voor in de verte. Ik ben echt dol op mijn bril het is echt onderdeel van mijn look

 • #3

  Claire (zaterdag, 04 november 2023)

  Wat fijn dat je er zo'n goede ervaring mee hebt! Lijkt mij ook ideaal zo'n bril.

 • #4

  Wanda (maandag, 06 november 2023 19:55)

  Ik heb al een tijdje een leesbril en voor mijn werk heb ik sinds vorig jaar een computerbril en dat bevalt mij erg goed. Misschien zou zo'n multivocale bril t.z.t. ook wel wat voor mij zijn, maar voorlopig red ik het hier nog mee.

 • #5

  Malou (vrijdag, 10 november 2023 18:42)

  Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar fijn dat het zo goed bevalt!

 • #6

  Nicole Orriëns (zondag, 12 november 2023 08:30)

  Ik heb inmiddels ook een multifocale bril maar moest er wel erg aan wennen eerst. Ik werd er ook een beetje duizelig van. Maar het grote voordeel is dat je niet van bril hoeft te wisselen : )

 • #7

  Saskia (maandag, 13 november 2023 10:22)

  ik zit al een tijdje aan de multifocaal :) (plus aparte beeldscherm bril)
  heb er wel best lang aan moeten wennen, maar kan nu eigenlijk niet meer zonder...

 • #8

  Angelo (maandag, 13 november 2023 20:59)

  Ik heb sinds kort ook een bril, zit te veel achter de computer voor mijn werk haha. Ik was om eerlijk te zijn niet eens wat multifocaal was, dus dit artikel is super handig!