· 

Lentekriebels: heerlijk weer de tuin in!

Lentekriebels: heerlijk weer de tuin in!

Zodra ik de krokussen, narcissen en andere voorjaarsbloeiers op zie komen krijg ik de lentekriebels. Wachtend op het eerste zonnestraaltje, sta ik te trappelen om weer de tuin in te gaan. En dit weekend is het zo ver: ik mag weer in de tuin werken! Officieel mag je in februari nog niet zo veel doen, maar zodra ik de knoppen van de tuinplanten door zie komen dan heb ik niet meer zo veel geduld. Dee echte tuinliefhebber zal het moment herkennen en staat vast net zoals ik al te rommelen en stiekem te snoeien in de achtertuin. Ik mag weer de tuin opruimen in het voorjaar!

Lentekriebels: weer in de tuin werken met mooi weer!
Lentekriebels: weer in de tuin werken met mooi weer!

De zonnestralen lokken me naar de achtertuin toe

Wat word ik blij van deze mooie dag, een tikje fris, maar toch zonnestralen zorgen voor een prachtige eerste tuindag. Ik krijg nog bijna keuze stress, ga ik in de voortuin of juist in de achtertuin starten. In de voortuin is onkruid wieden het eerst wat ik kan doen. Mijn Salix boompje kan nog niet gesnoeid worden en het zijstrookje met planten ligt er netjes bij. Het wordt dus de achtertuin. De stormen van februari hebben veel rommel veroorzaakt. Maar ik zie zoveel dingen om te doen.

 • Het gras moet onder handen genomen worden
 • De Hortensia snoeien staat ook op mijn lijst
 • Net zoals de Clematis snoeien
 • De Vlinderstruik snoeien
 • De bladeren uit de vijver halen
 • Onkruid wieden
 • Ramen schoonmaken
 • Aanslag tuintegels weghalen
Lentekriebels: de eerste Hortensia knoppen
Lentekriebels: de eerste Hortensia knoppen

Ga ik snoeien voor IJsheiligen?

Ik ken de regels heel erg goed, ga voor safe en snoei na IJsheiligen (14/05/2022) maar mijn handen kriebelen, ondertussen ken ik mijn tuinplanten zo goed dat ik de Clematis toch een snoeibeurt ga geven en ook staat de Hortensia snoeien vandaag op mijn lijstje om te doen.  Met de Vlinderstruik wacht ik nog even, al hoewel de heester goed tegen een stootje kan voelt snoeien in maart toch beter, de tips staan ook op de tuinkalender maart dus nog even geduld. Terwijl ik naar mijn klimplanten sta te kijken zie ik langzaam een hommel tevoorschijn komen, wat een mooi moment is dat. Enthousiast roep ik naar binnen: "Ik zie nu al een hommel? " De kids kijken me raar aan, maar ik doe een vreugdesprongetje.

Is er al leven in de vijver?

Samen met mijn Jack Russell lopen we naar mijn vijvertje, enthousiast kijkt hij de vijver in op zoek naar de vissen.  De vissen hebben steeds in stilstand in een hoek gelegen, maar op dit moment zijn ze niet te zien. Ik wil ze niet te veel storen. De stormen hebben wel gezorgd voor veel bladeren, deze haal ik voorzichtig met mijn handen eruit, bladderen gaan rotten en van het een krijg je een ander probleem.

Tevreden kijk ik de tuin in

Tevreden kijk ik de kliko in, die gevuld is met Klimop, Clematis-takken en bladeren en dode takken uit de tuin. Ik voel me helemaal ontspannen en kijk blij de tuin in. Wat kan een uurtje in de tuin werken je goed doen. Nog lang niet alles is gedaan, want ik erger me aan de groene aanslag op de tegels en de flap van de zonnebescherming ziet er ook niet fris uit. Maar dat komt nog wel, je kunt niet alles tegelijk doen. 

Voldaan ga ik weer het huis in, want het is toch wel fris, had ik nu toch maar ook de ramen schoongemaakt....

Herken jij dat blije gevoel dat je weer in de tuin mag werken?

Lees tip: Start Beleef de Lente 2022 en welke tuinplanten kan ik in het voorjaar snoeien?

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  EvenDelen.be (dinsdag, 01 maart 2022 12:18)

  Ik krijg ook spontaan de lentekriebels met dit weertje. Mijn vriend is al bezig met het uitgraven van een pad om klinkers te leggen. Zal mooi worden! Ik zal dit weekend, als het nog goed weer is, het onkruid even aanpakken.

 • #2

  Nicole Orriëns (dinsdag, 01 maart 2022)

  Ik heb ook zin om de tuin in te gaan maar dan wel met een boek.

 • #3

  Nicole Orriëns (dinsdag, 01 maart 2022 16:05)

  Bij mij is het ook tijdgebrek, naast een hekel aan tuinieren . Mijn week is al vol: waar moet ik de tijd vandaan halen om de tuin te doen....

 • #4

  Wanda (donderdag, 03 maart 2022 18:47)

  Mijn vriend heeft toevallig vandaag wat in de tuin gedaan, ik moest helaas gewoon werken, maar het kriebelt zeker wel met dit mooie weer.

 • #5

  Kelly Buysse (maandag, 07 maart 2022 14:23)

  Ik was alvast gestart met het poetsen van de ramen �

 • #6

  Tessa (woensdag, 09 maart 2022 16:40)

  Zo te lezen heb je goed bezig met jouw tuin