· 

Bijna 50 jaar: mijn 6 lichamelijke veranderingen

Bijna 50 jaar: mijn 6 lichamelijke veranderingen

Dit jaar word ik 50, mijn vrouwelijke lichaam is duidelijk aan het veranderen. Zelf heb ik er geen problemen mee, maar het is wel even wennen. Langzaamaan worden alle kenmerken zichtbaar. Niet alleen de grijze haren, maar ook de huid van verschillende lichaamsdelen zien er opeens anders uit. Ik voel me zeker nog geen oud vrouwtje, maar mijn lijf geeft me wel aan dat ik in een overgangsfase zit, een periode waarin mijn spiermassa afneemt, maar mijn verstand is gegroeid.

Bijna 50 jaar: mijn 6 lichamelijke veranderingen

Mijn ouderdomskwaaltjes op een rij

Als vrouw wil je er natuurlijk niet aan, maar het is een feit dat je lichaam rondom je 50ste verandert. Zelf vind ik ouder worden geen probleem, ik heb immers levenservaring, trek me minder aan wat andere mensen van mij vinden en zo zijn er nog wel een paar pluspunten om op te noemen. Waar ik mentaal zo ben gegroeid, zie ik wel duidelijk een lichamelijke wisseling. Er verschijnen langzaamaan ouderdomskwaaltjes waar ik voorheen weinig last van had. Zo heb ik rimpels rondom mijn oogleden gekregen en is mijn huid wat slapper geworden. In dit artikel staan mijn mankementen op een rij.

Huidveroudering

Dat je er niet eeuwig jong uit blijft zien dat is logisch. Een perzikhuid behoud je niet levenslang en dat hoeft ook niet. Huidveroudering is een natuurlijk proces en daar hoort ook een minder strak lijf ook bij. De kenmerken zijn rondom mijn vijftigste levensjaar zichtbaar geworden. In mijn gezicht zie ik meer oneffenheden, de kraaienpootjes zijn zichtbaar en langzaamaan krijg ik ook hangende oogleden. Niet alleen mijn gezicht gaat er anders uitzien, de rest van lijf ondergaat ook een wisseling. De meeste verschijnsel koester ik, zo heeft mijn haar een andere kleur gekregen en zien mijn handen er ouder uit. Toch zijn er van de een op de andere dag ook kwaaltjes waarvan ik niet wist dat ik er zo veel last van zou hebben. Lichamelijke klachten, die tijdelijk mijn levensstijl veranderen. 

Hangende bovenarmen

Een voorbeeld hiervan is dat mijn spiermassa is afgenomen. Dat merk ik niet alleen aan mijn hangende bovenarm. Mijn kinderen uitzwaaien is tegenwoordig iets gênanter, maar ook de spierkracht in mijn armen en benen is afgenomen.

 

Zo heb ik van de een op de andere dag een pijnlijke rechter elleboog en gaat het bloggen minder makkelijk als voorheen. De fysiotherapeut vertelde dat ik last heb van een tennis- en golfelleboog. Mijn kwaaltje kan onder andere te maken hebben met de overgang. Omdat je lichaam als je tegen de vijftig aanloopt minder oestrogeen aanmaakt (wat zorgt voor een stevig bindweefsel) neemt de hoeveelheid spieren af. Je lichaam kan nu minder aan dan voorheen. Zoals de fysio zei: "Als ik wil boksen moet ik ook krachttrainingen doen, als jij wilt bloggen, dan is het van belang om je pols- en armspieren te stimuleren door middel van oefeningen.

Grijze haren zijn zichtbaar

Mijn grijze haren zijn al een tijdje zichtbaar. Ik ontdekte mijn eerste haar toen ik ongeveer vijfentwintig jaar was. Nu is bijna driekwart van mijn haar grijs. Zo'n vier jaar geleden merkte ik dat het niet rendabel was om mijn haar te blijven verven. De uitgroei kwam zo snel terug. Daarom ben ik gestopt met haarkleuring, de laatste keer heb ik mijn haar asblond laten verven, dat oog al snel als een grijze haarkleur en daarna heb ik de natuur zijn werk laten doen. Er zijn nog een paar donkerbruine plekjes zichtbaar, maar het grootste gedeelte oogt grijs.

Meer buikvet

Waar ik minder blij mee ben, is de hoeveelheid buikvet. Het lijkt alsof ik een zwemband heb rondom mijn buik, de rondingen zitten me af en toe goed in de weg. Sporten en een goede voeding kunnen je lichaam in balans houden. Ik wandel veel, maar sporten is niet echt mijn ding. Toch wil ik eerdaags naar een personal trainer om de voeding en de juiste sportoefeningen op elkaar af te stemmen.

Stijve benen

Het opstaan gaat opeens minder actief dan voorheen. Ik heb last van stijve benen, dit merk ik als ik in de ochtend mijn bed wil uitstappen, maar ook als ik 's avonds op wil staan na even t.v. gekeken te hebben. Mijn lichaam reageert als een oud vrouwtje. Stap voor stap kom ik vooruit, totdat ik wat soepeler word en weer "normaal" kan lopen. Dit kwaaltje zie je veel bij vrouwen, omdat het ook een teken is van overgangsklachten. Een man heeft veel minder last van stijve spieren terwijl deze vaker een lichamelijk zware baan hebben gehad of veel hebben gesport.

Last van overgangsklachten

De verandering viel me pas verleden jaar op toen ik echt last kreeg van overgangsklachten, denk hierbij aan opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen. Mijn lichaam was en is nog steeds van slag. Van af en toe een menstruatie, zit ik nu in de fase waarin ik niet meer ongesteld word. Kortom, het eindpunt komt bijna in zicht. Want zodra je een jaar lang niet meer menstrueert, dan is de overgang ( hopelijk)voorbij. Heb jij ouderdomsklachten?

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Amina (woensdag, 12 juni 2024 19:05)

  Ja, ik ben 48 jaar en heb bijna alles wat jij opnoemt. De klachten zijn vervelend, maar inderdaad, die innerlijke rust en het zelfverzekerder zijn is weer de andere kant van de medaille. Goed voor onszelf blijven zorgen en dan komt het allemaal goed!

 • #2

  Tessa (zondag, 16 juni 2024 17:23)

  Ik ben nog geen 50, maar heb soms ook vast van stijve benen. Erg vervelend is dat

 • #3

  Wanda (maandag, 17 juni 2024 19:44)

  Ik ben ook net 50 en herken mij wel in je verhaal hoor! Ik wist alleen niet dat stijve benen ook het gevolg is van ouderdom, maar daar heb ik sinds kort inderdaad last van en dacht even dat ik misschien teveel had gewandeld of zo...

 • #4

  Sandra (maandag, 17 juni 2024 20:55)

  Ik ben bijna 60, dus ken de kwaaltjes zeker. Alleen de overgangsklachten zijn bij mij voorbij�

 • #5

  Mirjam (dinsdag, 18 juni 2024 10:29)

  Een begin 40-er hier, maar ook ik herken al wat kwaaltjes ;) Ik ben nu sinds een tijdje braaf aan het smeren met allerlei cremes en probeer ook meer op mijn eten te letten en slik supplementen. Sommige dingen houd je niet tegen, maar ik zou het lichamelijk ouder worden wel iets langer willen uitstellen

 • #6

  Claire (donderdag, 20 juni 2024 11:29)

  Ouder worden valt niet mee, maar ik ben dankbaar dat we het worden.