· 

Houd de boel overzichtelijk door middel van agenda

Houd de boel overzichtelijk door middel van agenda

Iedereen kent wel de situatie waarbij je in een keer zoveel moet onthouden dat het gewoon niet meer bij te houden is. Het is dan prettig als je een goed overzicht kunt maken voor jezelf. Op deze manier weet je goed waar je aan toe bent, kun je voorbereidingen treffen én zul je beter je tijd kunnen verdelen. Maar hoe maak je dan zo’n duidelijk overzicht? Dit kun je doen door middel van een agenda. Een agenda wordt niet alleen voor werk gebruikt, maar ook voor privé afspraken en school. Er zijn verschillende soorten agenda’s, dus je kunt er een uitzoeken die helemaal bij jouw wensen aansluit. Denk hierbij aan een overzichtelijke planner, of gewoon een notitieboekje waarin je alles zelf opschrijft.

Met een agenda zijn alle notities overzichtelijk
Met een agenda zijn alle notities overzichtelijk

Praktische zaken van een agenda

Er zijn wat betreft een agenda zoveel verschillende formaten. De een heeft liever een grote agenda, zodat je lekker groot kunt schrijven. De ander houdt het liever wat meer compact, zodat het in je zak mee te nemen is. Overigens heb je vaak nog verschillen in diktes. De een bestaat uit een compleet jaar, maar de ander zelfs nog voor nog langer. Het is maar net wat je zelf fijn vindt. De een vindt het fijn om een agenda te hebben met een complete week op twee bladzijden. Tegenwoordig bestaan er ook agenda’s waarbij er op elke pagina één dag vermeld staat. Op deze manier kun je veel meer kwijt op een bladzijde.

Kies jij een planner?

Wat is dan eigenlijk het verschil tussen een agenda en een planner? Een agenda is echt bedoeld om je complete planning van een dag op te schrijven. Zodra je een bepaald onderdeel hebt gedaan kun je deze afstrepen. Bij een agenda gaat dit wat verder. Zo kun je notities maken, doelen stellen en ook neerzetten of je deze doelen ook echt behaald hebt. Denk aan het minimaal drinken van twee liter per dag, een uurtje wandelen in de avond en nog veel meer. Het fijne aan een planner is dat je er vaak wat meer ruimte in hebt dan een agenda én je kunt het voor meerdere doeleinden inzetten. Als je naar school gaat, dan is het vaak verplicht om een agenda of een planner te hebben. Voor school zoek je deze uit. Zo heb je varianten met handige ringetjes en de ander lijkt weer meer op een boek.

Mooie printjes en kleuren

Naast dat je bij een agenda moet denken aan praktische zaken, is het natuurlijk de bedoeling dat je er eentje uitzoekt die je ook echt mooi vindt. Er bestaan dan ook diverse kleuren en printjes. De een vindt het fijn als de agenda niet al te veel opvalt en gewoon een basic kleur heeft. De ander pakt helemaal uit en gaat voor een unieke print. Denk aan een mooie bloemenprint of een slangenprint. Moet je ook nog andere spullen halen om je werk te doen? Dan is het een leuk idee om de boel op elkaar af te stemmen. Denk aan een roze agenda met een roze etui.

Weet jij al hoe je nieuwe agenda eruit gaat zien?

Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  Frederique (dinsdag, 23 augustus 2022 19:57)

  Ik kan niet zonder agenda en waar ik jarenlang echt angstvallig vasthield aan een papieren agenda ben ik er nu helemaal van afgestapt. Geef me lekker een agenda op de telefoon en ik ben gelukkig.

 • #2

  Nicole Orriëns (woensdag, 24 augustus 2022 08:52)

  Ik ben dol op mijn Moleskine XL. Links staan de dagen van de week, en rechts is gelinieerd en kan ik ideeën en dergelijke opschrijven.

 • #3

  Josyanne (zaterdag, 27 augustus 2022)

  Voor mij is het handig als ik alles voor werk en privé naast elkaar kan opschrijven.

 • #4

  Claire (zondag, 28 augustus 2022 08:03)

  Wij hebben een familie planner. Ideaal voor wanneer je kleintjes hebt!

 • #5

  Linda Meester (zondag, 28 augustus 2022 09:06)

  Ik gebruik geen agenda of planner. Ik werk vanuit een dashboard en spreadsheet. Privé afspraken vnl van de kinderen noteer ik in mijn telefoon

 • #6

  Wanda (zondag, 28 augustus 2022 12:58)

  Ik heb jaren een papieren agenda gehad, maar ergens in de zomer vergat ik hem en dan bleef hij ongebruikt ergens in een la liggen. Tegenwoordig zet ik alles op de kalender in onze keuken en maak ik een to do lijstje op mijn telefoon.

 • #7

  Deborah (maandag, 29 augustus 2022 10:02)

  Heel veel mensen om mij heen hebben een digitale agenda. Maar dat lukt mij echt niet. Ik heb al jaren een kleine zakagenda. Dat werkt prima. Voor de echte niet-te-vergeten- taken plan ik 2-do lijstjes en plaats reminders in mijn telefoon.

 • #8

  Tessa (maandag, 29 augustus 2022 19:28)

  Ik heb een agenda waarin ik mijn afspraken en werkrooster bij hou, Daarnaast heb ik een bullet journal waarin ik elke week een overzicht maak van dingen die ik wil/moet doen

 • #9

  Caroline (zondag, 04 september 2022 16:01)

  Alhoewel ik dol ben op stationery, planners en mooie desk agenda's, houd ik al mijn afspraken, zowel voor mijn werk, privé, als voor mijn blogactiviteiten en alles daaromheen het liefst digitaal bij, met reminders. Zou houd ik alles overzichtelijk bij en heb mijn digitale agenda op mijn telefoon die ik altijd bij me heb. Werkt voor mij het handigst.

 • #10

  Simone (woensdag, 07 september 2022 09:42)

  Ik gebruik de agenda op mijn telefoon voor afspraken, maar zou wel nog een fijne andere kunnen gebruiken voor to-do’s e.d.

 • #11

  Nicole Orriëns (vrijdag, 09 september 2022 11:17)

  Voldoende ruimte in een agenda is trouwens ook wel belangrijk heb ik gemerkt om het overzichtelijk te kunnen houden.

 • #12

  Mieke | Miek''s Mind (donderdag, 10 november 2022 09:02)

  Ik gebruik geen papieren agenda, alles staat in mijn telefoon. Mijn to-do lijstje is wel op papier, zodat ik dat kan afstrepen.