· 

Zo bereken je moeiteloos je hypotheek

Zo bereken je moeiteloos je hypotheek

Een eigen huis kopen is voor velen een grote droom. Het is dan ook geen verrassing dat er zoveel verschillende manieren zijn om een hypotheek te berekenen. Of het nu gaat om de hoogte van het bedrag of de looptijd ervan, het is belangrijk om te weten waar je aan begint en hoe je het beste een hypotheek kunt berekenen. In dit gastblog staan de verschillende opties, die er zijn, voor het berekenen van een hypotheek.

Zo bereken je moeiteloos je hypotheek

Hoeveel kan ik lenen?

Voordat je überhaupt aan het berekenen van een hypotheek begint, is het belangrijk om te weten hoeveel je kunt lenen. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals je inkomen en uitgaven. Om te weten hoeveel je precies kunt lenen, kun je gebruikmaken van een online rekenhulp. Hiermee krijg je een goed beeld van de maximale hypotheek die je kunt afsluiten.

Welke factoren zijn van invloed?

Het berekenen van een hypotheek is niet zo simpel als het lijkt. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de hoogte van je hypotheek. Zo speelt je inkomen een rol, maar ook je leeftijd en de waarde van het huis dat je wilt kopen. Verder zijn er ook nog andere factoren die invloed hebben op de hoogte van je hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan de rentevaste periode en de looptijd van de hypotheek.

Verschillende hypotheekvormen

Als je eenmaal weet hoeveel je kunt lenen en welke factoren van invloed zijn, kun je kijken naar de verschillende hypotheekvormen. Zo kun je kiezen voor een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Het verschil zit hem in de manier waarop je aflost en de rente die je betaalt.

Hoe bereken je je maandlasten?

Als je eenmaal weet hoeveel je kunt lenen en welke hypotheekvorm je wilt afsluiten, is het tijd om je maandlasten te berekenen. Hierbij moet je rekening houden met de rente, aflossing en eventueel premies voor verzekeringen. Je kunt deze berekening zelf maken, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van een online rekenhulp, van bijvoorbeeld Univé. Zo krijg je een goed beeld van de maandlasten die je kunt verwachten.

De looptijd van je hypotheek

Een belangrijke factor bij het berekenen van je hypotheek is de looptijd. Dit is de periode waarin je je hypotheek moet aflossen. Bij het afsluiten van een hypotheek kun je kiezen voor verschillende looptijden. Hoe korter de looptijd, hoe hoger je maandlasten zijn. Aan de andere kant ben je wel sneller van je hypotheek af. Wat is de looptijd van jouw hypotheek?

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Nicole Orriëns (donderdag, 14 september 2023 15:48)

  Dat is een goede vraag. Ik heb het antwoord geweten, maar ik vergeet het altijd weer. Ik vind hypotheken ontzettend ingewikkeld.

 • #2

  Claire (donderdag, 14 september 2023 19:16)

  Ik sluit mij aan bij Nicole. Gelukkig is het voor ons ook niet van toepassing.

 • #3

  Angelo (donderdag, 14 september 2023 22:52)

  Het is tegenwoordig zo complex allemaal, wij zijn momenteel ook bezig maar wat een gedoe zeg. Ze maken het er niet makkelijker op tegenwoordig haha.

 • #4

  Tessa (zondag, 17 september 2023 09:48)

  Ik heb het ooit een keer laten berekenen, omdat ik hier niets van snap.

 • #5

  Jouvence (woensdag, 04 oktober 2023 17:41)

  Wij hebben geen koophuis, dus voorlopig nog niet van toepassing. Een hypotheek krijgen op het moment lijkt onmogelijk.

 • #6

  Krystle (woensdag, 04 oktober 2023 18:04)

  Ik heb geen koophuis, en ik ben ook nooit zo handig in die dingen. In deze tijden is het ook erg moeilijk

 • #7

  Nicole Orriëns (vrijdag, 06 oktober 2023 11:04)

  Dankjewel! Ik vind dit soort zaken altijd enorm ingewikkeld, en kan daarbij flink wat hulp gebruiken. Ook omdat het zo belangrijk is om dit correct te doen.

 • #8

  Janet (woensdag, 11 oktober 2023 06:21)

  Ik vind het altijd belangrijk om me goed te laten voorlichten door een hypotheekadviseur. Er komt zo veel bij kijken.