· 

De mooiste 5 geurende klimrozen om bij weg te dromen

De mooiste 5 geurende klimrozen om bij weg te dromen

Je wilt graag een heerlijk geurende klimroos, eentje met een aroma waar je heerlijk bij weg kunt dromen. Sterkte tuinplanten met een doorbloeiende groei zijn erg intrek. De klimrozen zijn ideaal om je pergola of saaie muur mee te laten begroeien. Heb je geen idee welke klimroos het meest geschikt is voor een bloeiende achtertuin? In dit tuinblog staan klimrozen in verschillende kleuren, die zorgen voor een fijn aroma. Tip, plaats de klimmers vlak bij je terras, zodat je continu in een heerlijk ruikende lucht verblijft.

Sterke klimrozen voor pergola of muur

Bloeiende tuinplanten zijn een aanwinst voor de tuin. Als je het hebt over heerlijk geurende bloemenplanten., dan denk je al snel aan een heerlijk ruikende roos. Daarbij kun je denken aan een struikroos, maar eigenlijk is een fijn geurende klimroos nog veel aantrekkelijker. Je kunt de klimmer namelijk makkelijk laten groeien tegen een pergola of kale muurgevel. Op deze wijze krijg je een zee van bloemen met een verrukkelijk aroma. Plaats de bloemen bij tuinhuis, veranda of je terras en je zult zie dat de klimplant in no-time heel het zitgedeelte voorziet van een fijne geur.

Mooiste klimroze - Rosa Jasmina
Rosa Jasmina

Klimroos Rosa Jasmina

Klimroos Rosa Jasmina behoort tot de lekkerste klimmende rozensoorten De rozengeur heeft een zoet aroma, wat ruikt naar verse appels. De lichtroze klimmer geeft heel veel bloemen en heeft een mooi dondergroen blad. In de zomermaanden heb je veel plezier van deze opklimmende plant, de Rosa Jasmina bloeit namelijk vanaf juni tot het najaar. Zodra het gaat vriezen stopt de bloei. Zet de mooie bloeier op een zonnige plek in de tuin, zodat je heerlijk kunt genieten van de geurende trossen.

Grote zalmkleurige klimroos Compassion

De zalmkleurige klimroos Compassion heb ik zelf in de achtertuin. De roze roos met donkergroenblad ruikt heerlijk. Vanaf juni tot oktober geurt mijn terras heerlijk naar een zoete lucht. Het nieuwe uitlopende blad is rood van kleur. De grote bloem is een ware blikvanger, plaats de klimmer in het zonnetje en je zult er veel plezier van hebben. Let wel op de scherpe grote doorns, deze zijn iets minder aantrekkelijk. Daarentegen krijg je er langbloeiende klimrozen voor terug.

Heerlijk geurende klimroos Compassion
Klimroos Compassion

Gele klimroos Golden gate

De krachtige goudgele klimroos Golden gate bloeit in trossen. De tuinplant groeit uitbundig, daarom is de klimmer zeer geschikt om tegen een schutting of pergola te laten groeien. De heerlijke geur en de bloei en groei zijn kenmerkend voor deze roos. Je doet er goed aan om de klimmende roos te begeleiden via een klimrek, zo heeft de tuinplant een beetje houvast.

Klimroos Golden Gate
Klimroos Golden Gate

Lichtroze klimroos Frederic Mistral heeft een heerlijke geur

De lichtroze klimroos Frederic Mistral is uniek, aangezien er bij de klimmer geen doorns aanwezig zijn. Van juni tot oktober zult je plezier hebben van de grote hoeveelheid rozen. De bloeier heeft veel weg van een ouderwetse Engelse roos. De tuinplant is zeer geschikt om te plaatsen in een rozentuin of te combineren met een andere klimmer. Wil je een combinatie van twee klimplanten kijk dan goed naar de snoei- en bloeitijd. Een klimop zal de klimroos Frederic Mistral overwoekeren. Het beste kun e de roos combineren met een andere klimroos.

Geurende klimroos Frederic Mistral
Klimroos Frederic Mistral

Klimroos Madame Isaac Pereire

Klimroos Madame Isaac is een klimmer met een middelgrote roos. De bloem kleurt in een felle roze tint, maar kunnen ook lilapaars kleuren. De parfumlucht laat de tuin heerlijk geuren. Wanneer je de plant tegen de gevel laat groeien, dan zal deze ongeveer drie meter lang worden. De bonbonroos trekt veel insecten aan, waaronder vlinders. Van juli tot en met de herfst zullen de rozen gaan bloeien.

Geurende klimroos Madame Isaac

Klimrozen verzorgen

Wil je een constante bloei, dan is het slim om de klimroos goed te verzorgen. Als eerste start je met de verzorging door de rozen te bemesten, hiermee begin je in het voorjaar. De bemesting bevordert de bloei en groei van de plant.

 

De meeste klimrozen bloeien de eerste keer zeer uitbundig, daarna volgt nog een tweede bloei, waarbij er minder bloemen aanwezig zijn. Wil je de bloei bevorderen dan is het verstandig om de uitgebloeide bloemen op tijd te snoeien. Op deze wijze zorg je ervoor dat de energie van de tuinplant niet gaat naar uitgebloeide bloemen, maar naar de knoppen, welke nog moet gaan bloeien.

 

Rozen kunnen gevoelig zijn voor ziektes. Bekende schimmelachtige ziektes zijn:

 • Meeldauw
 • Zwart vlekkenziekte
 • Sterroetdauw

Bij sommige aandoeningen kun je het beste de aangetaste bladeren verwijderen, zodat de schimmelziekte zich niet verder uitbreidt.

 

Wil je de klimmer inkorten, laat dan altijd de hoofdtak staan, mits deze zeer verouderd is of als er geen leven meer inzit. Op de zijtakken ontstaan de rozen. Heb je een lange streng aan takken, dan is het zonde om alle takken in te korten. Het beste kun je de hoofdtakken laten staan en de zijtakken naar de gewenste lengte snoeien. Wat vind jij van rozen?

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Tessa (donderdag, 13 juni 2024)

  IK hou echt van dit soort bloemen. SOms vind ik het jammer dat ik geen tuin heb

 • #2

  Heidi (zaterdag, 15 juni 2024 08:13)

  Ik vind klimrozen super mooi, vooral omdat het een prachtige geuren hebben.

 • #3

  Claire (zaterdag, 15 juni 2024 16:48)

  Prachtig! Ik verf tegenwoordig met bloemen en rozen geven de mooiste kleuren op hydrofiele doeken.

 • #4

  Tine (maandag, 17 juni 2024 16:43)

  Moet heerlijk zijn die rozengeur! Ik geniet nu volop van mijn Toscaanse jasmijn.

 • #5

  Jouvence (woensdag, 19 juni 2024 14:31)

  Ja, ik vind dit echt prachtig zo'n grote rozenstruik tegen een muur van een huis op!