· 

Tips motorische ontwikkeling van baby en peuter stimuleren

Tips motorische ontwikkeling van baby en peuter stimuleren

De motorische ontwikkeling begint al op zeer jonge leeftijd. De algemene ontwikkeling ontwikkelt zich al snel. Er zijn ook kinderen waarbij het vastpakken en verplaatsen niet zo vlot loopt. De motorische ontwikkeling loopt achter op de checklist van de baby, dreumes of peuter.  Als ouder zijnde zijn er wel tips waarmee je het kind kan stimuleren om zich meer te bewegen

Hoe kun je de motorische ontwikkeling van de baby stimuleren?

Je hummeltje is geboren, je baby is zo afhankelijk van jouw verzorging. Maar al snel komt daar verandering in, vanaf 2 á 3 maanden gaat de baby zich ontwikkelen. Het stil liggen in de box verandert in draaien en rollen, je kleintje wil de speeltjes pakken. Het stimuleren van de motoriek is daarbij erg belangrijk, als je baby zijn hoofdje niet makkelijk kan op op tillen dan wordt kruipen ook ingewikkeld. Toch moet je niet te snel in paniek raken zodra niet alles verloopt zoals het schema aangeeft. Elk kind is uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, wel kun je je baby stimuleren in de ontwikkeling.

Voor de allerkleinsten kun je beginnen met een speelkleed, de hangende speeltjes stimuleren de hand-oog coördinatie. Je baby wordt geprikkeld om speeltjes te pakken. In het begin zal dat nog niet soepel gaan maar dat geeft niet, proberen is leren. Leg in de box speeltjes verder weg, dit stimuleert het draaien van de baby maar ook het kruipen. Je baby zal zodra het op de buik is geplaatst automatisch naar het speeltje toetrekken.

Motorische ontwikkeling peuter stimuleren

Laat de dreumes en peuter bewegen

De dreumes kan al lopen en traplopen, de tweejarige is een kind geworden die de wereld wil verkennen. Je kunt de motoriek goed stimuleren door samen met je kindje naar de speeltuin te gaan. Buitenspelen is een prima middel om de 2 tot 4-jarige de wereld te laten ontdekken. Maak je huiskamer ook aantrekkelijk door een hindernisbaan of klimrek te plaatsen.

De peuter kun je activeren om te bewegen door buitenspeelgoed peuter in je tuin te plaatsen. Speelgoed wat goed binnen en buiten te gebruiken is. Je leert je peuter door middel van het speelgoed om in balans te blijven. Zodra je kind de balans onder controle heeft kan je namelijk weer de volgende ontwikkelingsfase ontwikkelen en dat is leren fietsen.

Motorisch ontwikkeling kind stimuleren met balansbord
Motorisch ontwikkeling kind stimuleren met balansbord

Laat de zintuigen prikkelen

Is je kind gek op sport en spelletjes dan kun je het sensomotorisch speelgoed gebruiken. Sensomotorisch speelgoed is speelmateriaal wat de zintuigen en beweging stimuleren. Spelenderwijs kun je kinderen van deze leeftijd liedjes leren met bijpassende bewegingen erbij of de zintuigen activeren door je peuter te laten spelen met klei.

Is je kind meer een doener en dol op spelletjes dan is een balansbord een uitdaging voor je kind. Laat je peuter heerlijk op blote voeten lopen en kijk of je kindje het parcours op de borden kan volgen zonder uit balans te raken. Is het spel te eenvoudig dan kun je het spel uitbreiden met nog meer wiebelplanken.

Hoe is de ontwikkeling van jouw kind verlopen?

Reactie schrijven

Commentaren: 23
 • #1

  Nicole Orriëns (donderdag, 02 december 2021 10:49)

  Geweldig als speelgoed ook een nuttige en pedagogische functie heeft voor de ontwikkeling van een kind.

 • #2

  Sandra (zondag, 05 december 2021)

  Lekker bewegen is zo belangrijk voor dreumesen en peuters. Leuk dat er ook steeds meer speelgoed gemaakt wordt dat goed is voor de motorische ontwikkeling.

 • #3

  Soraya HH (zondag, 05 december 2021 19:46)

  Sesomotorisch speelgoed kende ik nog niet. Leuk dat je bijpassende bewegingen kan stimuleren of de zintuigen.

 • #4

  9Lives Cats Etc - Evendelen.be (zondag, 05 december 2021 19:50)

  Ik heb zelf geen kinderen, maar indien dit wel het geval was zou ik toch kiezen voor speelgoed dat echt een meerwaarde heeft. Mooi dat je dit in de kijker brengt zou ik zeggen!

 • #5

  Gemma van der Vegt (zondag, 05 december 2021 20:38)

  Bewegen en ook icm het juiste speelgoed is zeker een meerwaarde voor kids

 • #6

  Deborah (maandag, 06 december 2021 11:03)

  Dat is nog eens leuk speelgoed voor de kleintjes. Zoiets had je in onze tijd niet/ Maar oke, wij waren dan ook praktisch iedere dag buiten en op iedere hoek van de straat was wel een speeltuintje.
  Met de kleine gingen we ook vaak naar buiten. Ook met wat slechter weer. Om de zoveel weken gingen we op speeltuinen jacht. We bezochten iedere keer een andere speeltuin met andere toestellen. Zo maakten we onze eigen top 5 met leuke speelplekken. Op nr. 1 stond stipt de speeltuin van ons buurdorp waar je met hartelust kon spelen met water en zand.

 • #7

  Kelly Buysse (maandag, 06 december 2021 14:02)

  Ik wenste dat ik dit artikel 6 jaar geleden had kunnen lezen. Ik werk nog iedere dag aan Yana haar motorische ontwikkeling. Ze heeft wat achterstand opgelopen omdat ik ook geen fysieke dingen kon en ze heeft dus nooit het goede voorbeeld gehad. Nu krijgen we samen professionele begeleiding. We maken samen een grote vooruitgang.�

 • #8

  Fallon (maandag, 06 december 2021 18:29)

  Best wel goed om te zie hoever de techniek maar ook de ontwikkelingen zijn om kinderen hierin te stimuleren. Ik denk dat vooral balans enorm belangrijk is in deze.

 • #9

  Daisy (dinsdag, 07 december 2021 14:10)

  Ik ben geen fan van de Wobbel, daar heeft mijn dochter zich eens erg aan geblesseerd. Maar het stimuleren van de ontwikkelingen ben ik wel voorstander van. Maar vooral door gewoon volop buiten te spelen. :)

 • #10

  Frederique (dinsdag, 07 december 2021 14:49)

  Het is prima verlopen, al hebben mijn kinderen het allemaal op een ander tempo doorlopen om het zo te zeggen. Mijn dochter zat trouwens paar jaar op circusles, ook heel leuk, op ballen lopen en borden laten balanceren op een stok, dat soort werk.

 • #11

  Tessa (dinsdag, 07 december 2021 17:15)

  Wat een leuke speelgoed. Volgens mij had je dit soort dingen neit in mijn tijd

 • #12

  Wanda (dinsdag, 07 december 2021 18:30)

  Ik denk dat het inderdaad het leukste is als je je kind op spelende wijze zoiets aanleert, dan heeft hij/zij er zelf ook het meeste plezier in, toch?

 • #13

  Soofblogt.nl (woensdag, 08 december 2021 00:01)

  Hoewel ik vrij weinig ervaring heb met jonge kinderen vind ik dit wel erg interessant om te lezen. Ik denk dat spelenderwijs leren altijd een goede optie is, dus sensomotorisch speelgoed klinkt erg handig.

 • #14

  browneyedcurvygirl81@gmail.com (woensdag, 08 december 2021 12:48)

  Jammer dat ik dit niet eerder geweten had, zoontje is intussen bijna 5.

 • #15

  Nicole Orriëns (woensdag, 08 december 2021 13:52)

  Dit speelgoed lijkt me trouwens ook leuk om als volwassene je balans te oefenen! Ik denk dat je daar best een sterkere 'core' van krijgt.

 • #16

  Mitchel (vrijdag, 10 december 2021 12:51)

  Lijkt me heerlijk om met kinderen buiten te gaan spelen. Dat is zo leuk!

 • #17

  Sandra (vrijdag, 10 december 2021 13:36)

  Mijn kleinzoontje is 17 maanden, dus ik heb deze interessante blog met veel plezier en aandachtig gelezen

 • #18

  Mieke | miek´s mind (vrijdag, 10 december 2021 17:23)

  Goed dat jij hier aandacht aan besteedt, want het is zo belangrijk om je hier bewust van te zijn

 • #19

  Tessa (vrijdag, 10 december 2021 18:34)

  Wat een grote hoeveelheid speelgoed is er tegenwoordig

 • #20

  Rory (maandag, 13 december 2021 18:54)

  Mijn man heeft echt alle klauterdingen met haar gedaan, al vanaf heel jong. Wat ik ook ideaal vond is de loopfiets. Daardoor kon ze met 3 jaar al zonder zijwieltjes fietsen. Was niet het doel, maar toch wel handig dat ze het al zo snel kon. Ik heb altijd met een schuin oog naar een wobbelboard gekeken (ook omdat ik het zelf zo leuk vond :) maar dat heb ik nooit aangeschaft.

 • #21

  Mandy Eggens (dinsdag, 14 december 2021 15:39)

  Zo’n balansbord ziet er super gaaf uit! Ik zie ze best vaak voorbij komen op Instagram

 • #22

  rachel (woensdag, 15 december 2021 11:02)

  dat wobbel ding vind ik dus helemaal niks he :( verder hebben wij hier ook alles spelenderwijs bij gebracht

 • #23

  Cynthia | Cynspirerend.nl (woensdag, 15 december 2021 12:03)

  We houden ook erg van educatief speelgoed. Spellen zijn hier ook niet aan te slepen. Ik ben bang dat onze dochter wat dat betreft in onze gekte wordt meegetrokken. ;)