· 

De beste manier om onkruid tussen tegels te verwijderen

De beste manier om onkruid tussen tegels te verwijderen

Langzaam wordt de temperatuur aangenamer, het is immers lente. Je werpt een blik op je terras en ziet allemaal onkruid tussen de tegels. Aangezien je terrastegels er niet mooier op worden, wil je de ongewenste begroeiing zo snel mogelijk verwijderen. Je kunt natuurlijk een onkruidsteker gebruiken, maar dat vraagt om veel onderhoud. Toch kun je op een snelle en efficiënte manier van alle wilde tuinbeplanting afkomen, in dit artikel staan handige tuintips.

De beste manier om onkruid tussen tegels te verwijderen

Wat is onkruid?

Je krijgt de lentekriebels, het is heerlijk weer en je mag weer de tuin in. Alleen kun je nog niet lekker in het zonnetje zitten, want je achtertuin is nog niet op orde. Voor de meeste tuinliefhebbers is onkruid de grootste ergernis. De ongewenste, meestal wilde planten verschijnen overal en nergens, onder andere tussen de tegels, stenen en looppaden, maar ook tussen de rest van de tuinplanten.

 

Als je gaat zoeken op internet dan wordt onkruid beschreven als opkomende begroeiing, die ontstaat op ongewenste plekken in de (achter)tuin, dit kan zijn in het gazon, tussen de bestrating of op je terras. De wilde tuinplanten worden als hinderlijk ervaren, al hoewel er ook een grote categorie mensen de aangewaaide tuinplanten ervaren als een aanwinst. Veel planten zoals bijvoorbeeld de paardenbloem zijn gunstig voor een insectenvriendelijke tuin.

 

Zelf kijk ik eerst wat voor plantje ertussen de stenen tegels opkomt, regelmatig heb ik uitzaaiingen van de Verbena, deze beplanting beschouw ik als een aanwinst voor mijn plantentuin, daarom krijgt het stekje vaak een ander plekje in mijn tuin. Maar ik heb regelmatig last van het gras wat tussen de terrastegels opkomt, de grassen zijn bij mij de grootste irritatie, ze verschijnen vaak nadat ik het gras heb gemaaid. In de voortuin daarentegen verschijnen brandnetels en distels, waar ik niet zo blij mee ben. Voor deze mensen, die niet zo vrolijk worden van de beplanting tussen stenen en tegels, heb ik een snelle en makkelijk oplossing.

Snel al het ongewenste groen tussen tegels en stenen weghalen

In de voortuin heb ik achttien jaar gelede gekozen voor kleine vierkante tuintegels, dat is de grootste fout die ik ooit begaan heb. Jarenlang heb ik op mijn knieën het ongewenste groen, tussen de tuintegels weggehaald. Zodra ik klaar was en me omdraaide, begon het feest weer opnieuw. Nu zou ik altijd gaan voor grote tuintegels, maar dit terzijde. 

 

Toen ik voor de zoveelste keer bezig was met onkruid wieden, kwam mijn buurman, de hovenier op me af. Hij vertelde me dat ik dit tuinonderhoud klusje veel sneller kon klaren, namelijk door de tuintegels te voorzien van kokend water. Aangezien ik erg begaan ben met de natuur en niet graag dieren in de tuin doodmaak, vond ik het in eerste instantie best wel een dingetje. Maar ik gebruik het hete water alleen voor tussen de stenen en tegels en niet voor het gazon of tussen de tuinplanten.

 

Dagelijks zet ik de waterkoker aan en dan maak ik een rondje door de voor- en achtertuin. De terrassen en het looppad besproei ik met kokendheet water. Doe je dit twee dagen achter elkaar dan heb je daarna ongeveer drie dagen geen onkruid in de tuin. De wilde plantjes worden bruin en sterven af, waardoor je er geen omkijken meer naar hebt. Deze oplossing bespaart me erg veel tijd. Waar ik voorheen wekelijks een uurtje bezig was, heb ik nu binnen vijf minuten de gehele stadstuin gedaan. Stoor jij je aan ongewenste planten in de tuin?

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Ingrid (dinsdag, 12 maart 2024 19:44)

  Nooit aan gedacht,ga ik ook proberen!

 • #2

  Heleen Schrijvershof (maandag, 18 maart 2024 20:45)

  Oeh, kleine tegels zijn inderdaad lastig bij te houden. Bij ons vorige huis heb ik me ook op die manier vergist met grind. Wat voor nu het allerbeste werkt is gewoon heel veel plek voor planten en niet alles vol tegelen. Dat klinkt als meer werk, maar dat is het dus lang niet altijd :-)

 • #3

  Claire (dinsdag, 19 maart 2024 08:47)

  Wat een goede en eenvoudige tip! Dat scheelt een hoop werk.

 • #4

  Nicole Orriëns (dinsdag, 19 maart 2024 09:14)

  Ik moet dat ook weer gaan doen inderdaad. Met de hand plukken is arbeidsintensief maar vaak wel het meest effectief is mijn ervaring.

 • #5

  Tessa (woensdag, 20 maart 2024 19:13)

  Deze tips komen goed van pas. Ik wil binnenkort het pleintje waar mijn schuur staat van onkruid ontdeoen