· 

Scandinavisch interieur - 5 tips voor een warm ingerichte woonkamer

Scandinavisch interieur - 5 tips voor een warm ingerichte woonkamer

Een Scandinavisch interieur spreekt veel mensen aan. In vele huishoudens zie je ook de kenmerken van de woonstijl terugkomen. De warme inrichting van de woning staat voor rust en weinig decoratie. Niet te verwisselen met de landelijke woonstijl waarbij wel overeenkomsten zijn, maar er duidelijk een andere sfeer en warmte in huis is. Wil je ook een rust uitstralende woonkamer, in dit artikel staan veel wooninrichting tips, zodat je de opgeruimde woonstijl kunt toepassen in huis.

Scandinavische woonkamer - Sober en minimalistisch wonen

5 kenmerken Scandinavische wonen

In de Scandinavische woonstijl zie je vooral veel lichtval, rustige meubels en minimalisme terug. Zodra je de woonkamer binnen stapt, voel je rust, warmte en gezelligheid. Er is niet veel decoratie, maar er is bijvoorbeeld wel een grote posterwand als muurdecoratie. De regel in een Scandinavisch interieur is less is more. In het woonblog geef ik een overzicht van de kenmerken van deze woonstijl:

 • Heel veel natuurlijke lichtval
 • Lichte (natuurlijke) kleuren gecombineerd met pasteltinten
 • Hout zie je veel terug vooral op de vloer
 • Minimalisme en duurzaamheid
 • Strakke inrichting

Eenvoudig en minimaal dat is Scandinavische wonen

Een Scandinavisch interieur heeft een sobere eenvoudige uitstraling, daardoor is de woonstijl wel authentiek. Minimalisme staat bij Scandinavisch wonnen voorop, wat inhoudt dat er weinig accessoires zijn en de woonkamer is altijd opgeruimd. Zorg dus voor veel opbergkasten waar je het een en ander in kwijt kunt. Ga voor een paar grote eyecatchers zoals een grote lamp, schilderij of een plant, maar meer hoeft het niet te zijn. Vind je de woonstijl iets te eenvoudig dan kun je ook voor de stijl Scandinavisch Industrieel gaan. Hierbij heb je meer contrast met zwart en wit en kun je stoerdere meubels plaatsen.

Tips en wooninspiratie voor Scandinavisch wonen
Tips en wooninspiratie voor Scandinavisch wonen

Natuurlijke kleuren & pasteltinten

Wit en beige zijn veel kleuren die terugkomen in een Scandinavische inrichting. De witte en zandkleur muurverf wordt gecombineerd met donkergroen, zwart en vele bruintinten. Wil je toch iets meer kleur in huis dan kun je pasteltinten gebruiken. Zachte kleuren zoals mintgroen, zachtroze, en babyblauw. Combineer de kleuren met kleuren en producten uit de natuur zoals een koeienhuid op de grond of een schapenvacht over de bank.

 

In het Scandinavische interieur zie je veel posters en (foto)lijstjes terugkomen. Hierbij kun je denken aan zwarte en houten lijstjes. Ook hier komt zwart en bruintinten gecombineerd met pastelkleuren weer terug in het kleurenpalet.

Scandinavische houten meubels, decoratie en vloer

De Scandinavische meubels zijn deels voorzien van hout of helemaal gemaakt van hout. Zo is een leren bank met houten poten mogelijk, gezellig in gericht met houten bijzettafeltjes en daarbij een robuust tafelblad met een zwart staal onderstel.  Om het geheel af te maken vind je plaids terug op de bank en het vloerkleed onder de tafel zorgt voor een knusse sfeer. Er zijn vele combinaties mogelijk als de woning, maar rust uitstraalt. 

Wil je echt de Scandinavische woonstijl helemaal compleet hebben dan ga je voor een vloer van echt hout. Hout is een natuurlijk materiaal wat we veel terugzien in het Scandinavische interieur. In een rustige inrichting kun je goed een houten vloer met een rustige uitstraling uitkiezen. Maar binnen deze woonstijl past ook een wat stoerdere vloer met barsten en noesten. 

Scandinavisch interieur - 5 Kenmerken voor een warme woonkamer
Scandinavisch interieur - 5 Kenmerken voor een warme woonkamer

Planten mogen niet ontbreken in de woonkamer

Maak je Scandinavische woonkamer compleet met grote planten in huis. In een licht interieur, met een lichte vloer kun je als eyecatcher een grote tropisch plant neerzetten. De Banenplant of de Olifantenoor is hier een goed voorbeeld van. De groene kleur van de plant past immers goed bij de natuurlijke kleuren en materialen in de woonkamer. En de plant is een mooie blikvanger op een plek waar je wel wat meer sfeer kunt gebruiken.

Is de Scandinavische woonstijl wat voor jou, neem dan een kijkje bij @ons_huisje. voor nog meer wooninspiratie.  

Misschien heb je ook interesse in wooninspiratie fotobehang om een warme Scandinavische woonkamer te creëren.

 

Leestip:

Ronde meubels voor een warm interieur

 

Reactie schrijven

Commentaren: 24
 • #1

  Nicole Orriëns (vrijdag, 28 mei 2021 10:44)

  Ik houd erg van het lichte en ruimtelijke van een Scandinavisch interieur. Helaas heeft mijn interieur er niet zo heel veel van weg.

 • #2

  Nicole Orriëns (vrijdag, 28 mei 2021 10:48)

  Dat bomenbehang vind ik echt prachtig en bovendien heel sfeervol. Dat zou ik best in mijn woonkamer willen hebben.

 • #3

  Gemma Van der vegt (vrijdag, 28 mei 2021 12:32)

  Het onderscheid tussen Scandinavisch en landelijk is wat mij betreft wel erg duidelijk. In een landelijk interieur komt echt de natuur en het boerenleven terug, dit resulteert in veel warmte en hout. Scandinavisch is echt wel een stuk lichter en frisser. En vooral ook minimalistischer.

 • #4

  Rory (zaterdag, 29 mei 2021 22:45)

  Jaaaa! Toevallig via via een kort proefabonnement op de VT-Wonen genomen en daar zag ik in een bijlage over make-overs iets soortgelijks. Een bank ingebouwd, met daarachter heel mooi behang en dan een eettafel met aan de andere kant een paar stoelen. Ook in deze kleurschakering trouwens. Ik kan dat heel erg mooi vinden. Bij ons is het een beetje een allegaartje (vintage, antiek, Ikea en veel soorten hout), maar dat betekent niet dat ik delen van andere stijlen heel mooi kan vinden en kan willen toepassen.

 • #5

  Frederique (zondag, 30 mei 2021 11:47)

  Ik houd zelf niet van een Scandinavisch interieur. Ik vind het vaak wat steriel. Ik houd van felle kleuren en veel spullen, dus eigenlijk het tegenovergestelde.

 • #6

  Tessa (zondag, 30 mei 2021 16:52)

  Ik vind dit type interieur er altijd mooi uitzien op foto's, maar voor mijn huis zou ik het niet willen. Ik hou van kleur en veel spulletjes

 • #7

  Jouvence (zondag, 30 mei 2021 17:17)

  Ik houd van lichte ruimtes, maar op de foto's vind ik het net iets te kil. Ik mis hout en planten.

 • #8

  Manon (zondag, 30 mei 2021 18:36)

  Ik vind die teddy stoel met gouden rand zoooo mooi he. Staat op mijn wishlist.

 • #9

  Henk (maandag, 31 mei 2021 09:12)

  Dat behang van de laatste foto pas er perfect bij, heel goed idee voor een kleine muur

 • #10

  Daisy de Vos Burchart (maandag, 31 mei 2021 09:20)

  Hoewel Scandinavisch niet onze stijl is, vind ik het er bij ander altijd heel erg tof uit zien!

  Wel laat je hele mooie producten zien in dit artikel!

 • #11

  rachel (maandag, 31 mei 2021 09:39)

  als het maar nude tinten heeft dan vind ik het prima, het tweede plaatje is dus ook helemaal mijn ding

 • #12

  Felice Veenman (maandag, 31 mei 2021 10:05)

  ik vind die 2de foto echt heel mooi, maar ik betwijfel het of ik het in stand zou kunnen houden, dan smijt ik er toch weer kleurige items doorheen, ben ik bang

 • #13

  Krystle/Batboy (maandag, 31 mei 2021 13:38)

  Ik houd daarvan! Ben nu bezig met de slaapkamer in de boho stijl, zo mooi en heel rustgevend ook, prachtige stijl!

 • #14

  Sherry (maandag, 31 mei 2021 21:23)

  Ik ben recent verhuisd ik nog niet helemaal klaar met mijn inrichting dit in lijkt me echt een goeie inrichting voor mij. Super mooi!

 • #15

  Deborah (dinsdag, 01 juni 2021 09:16)

  Mocht ik mijn woning/kamer nog eens helemaal opnieuw in gaan richten dan is een Scandinavisch interieur zeker een van de onderwerpen waaraan ik de rest zou willen "ophangen" ik vind het altijd heel mooi en vooral ook rustgevend.

 • #16

  Wanda (dinsdag, 01 juni 2021 19:31)

  Ik hou hier zelf erg van, omdat het zo opgeruimd en rustgevend overkomt, maar mijn vriend vindt de kleurstelling nogal te licht, dus of we zelf ooit op deze toer zullen gaan, betwijfel ik.

 • #17

  Kiki Hasselton (woensdag, 02 juni 2021 10:31)

  Ik vind het mooi, maar voor mij te sober en te eenvoudig

 • #18

  Melissa krijns (woensdag, 02 juni 2021 17:50)

  Ik hou heel erg van hout en rustig huis. Dit is echt mijn stylw

 • #19

  Tessa (woensdag, 02 juni 2021 19:19)

  Voor mij smaak is het te strak en te wit: ik hou van vol en kleurrijk

 • #20

  Marsha (donderdag, 03 juni 2021 12:42)

  Ik hou echt zo van deze stijl! Helaas gaan wel al de planten bij mij dood haha. Dan maar over op nepplanten.

 • #21

  Renata Feyen (dinsdag, 08 juni 2021 23:28)

  Ik hou wel van de lichte kleuren en pastels, onze woonkamer is lichtbeige ook

 • #22

  Yvette (vrijdag, 28 januari 2022 20:22)

  Mag ik vragen waar het foto behang met de bomen vandaan komt? Deze is echt prachtig en zou deze graag willen hebben!

 • #23

  EvenDelen.be (zaterdag, 09 april 2022 12:37)

  Echt een prachtige stijl. Ik hou ontzettend van de combinatie van de kleuren. De uitstraling is ook heel rustgevend. Misschien wel een goed idee om deze tinten toe te passen in de trappenhal en bovenhal, want dat staat bij mij ook nog op de planning.

 • #24

  Bart van der Heiden (zondag, 10 juli 2022 14:33)

  Beste Linda, leuke site over scandinavisvh wonen. Mag ik je vragen waar de grijze eetkamerstoelen met witte poten vandaan komen? Gr Bart